1. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2003
Mohu přidat v pozdní noční hodině ze čtvrtka na pátek k existujícímu vydání Britských listů jen několik slov o tom, co mě v Uherském Hradišti zaujalo. Ve čtvrtek dopoledne v 11 hodin byl velmi dobrému filmu Andrzeje Wajdy Březový háj z roku 1970 mimo program neočekávaně předsazen zřejmě absolventský dokumentární film studenta FAMU (?) D. Čálka Jak je miluji, tak mne serou o pražském katolickém faráři Jiřím Reinsbergovi, který dlouhá léta působil v pražském kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí. Nalézám v něm v některých rysech podobnost s jiným českým dokumentárním filmem, promítáným také ve čtvrtek v Hradišti, totiž s filmem Tomáše Vorla Z města cesta. Co mají oba filmy společného?
Sloupek

Chci se taky postavit ve vzniklé polemice o "Rallye Pačejov" na stranu Ondřeje Hausenblase. Dostáváme emaily z celé republiky, že ten Hausenblas musí být "opravdový blbec", člověk zaostalý a kdyby byl dítě, mělo by se mu naplácat, protože to přece nejde, kazit radost stoupencům automobilových závodů, co je to přece za kazisvěta!

Jde o skutečně zásadní nedorozumění. Ondřej Hausenblas se - stejně jako já - nestaví vůči koníčkům, jako jsou automobilová rallye, jistě nikterak nadšeně, avšak oba jsme daleci toho, abychom to chtěli někomu zakazovat. Proti gustu žádný dišputát, ať se každý baví, jak sám uzná za vhodné.

Jde však o něco zcela jiného, a to ve své poněkud emocionální reakci někteří čtenáři jaksi zapomněli uznat. Demokracie není bezbřehá anarchie. V demokracii není absolutně VŠECHNO dovoleno.

Demokratický provoz se tradičně definuje tím, že občan smí dělat všechno, čím neomezuje život a životní podmínky svých spoluobčanů. Ne všichni mají dostatečnou míru zdvořilosti a taktu, a pak musejí nastoupit zákony.

Potíž je, že vzhledem k tomu, že za komunismu bylo skoro všechno regulováno a zakázáno, dnes se kyvadlo vychýlilo k druhému extrému: lidi jednají jen sami za sebe, hoví svým vlastním koníčkům, zálibám a podnikatelským projektům, prosazují ostré lokty, protože to jde - bojácní a slabší jedinci ustupují a stát, protože je destabilizovaný: obyčejným lidem moc nepomůže.

Ralley Pačejov se smělo a mohlo konat, avšak jeho organizátoři měli povinnost zajistit, aby jiní příslušníci veřejnosti neměli s jeho konáním problémy. A, jak píše Ondřej Hausenblas, nemohou svalovat odpovědnost jen na policii. Měli se přesvědčit, zda policie skutečně veřejnost informuje, že je příslušná silnice uzavřená.

Zákony jsou tu pro lidi. Nebo by měly být. Když jsem napsal sloupek o drze hlučné hospodě na Starém Městě pražském, ozvalo se několik čtenářů - z jejich reakcí vyplývá, že je to zjevně celostátní problém. (I v noci ze středy na čtvrtek si mi v Uherském Hradišti stěžoval taxikář, že místní lidé prý dost často pohlížejí na zdejší výroční Letní filmovou školu s hrůzou - mj. jen jako "zdroj hluku do dvou nebo tří hodin do rána, kdy normální lidi potřebují spát").

Možná skutečně zákon neumožňuje úřadu určité městské části vyvinout iniciativu a zakázat provoz restaurace, která systematicky budí lidi každý den dlouho do noci, jak napsali Pavlu Marešovi úředníci z jeho místního zastupitelství. Neměli se však asi chovat jak úřední šiml - měli mu poradit, co v dané věci udělat - obrátit se na hygieniky. Úřady by tady skutečně měli být pro lidi.

Zralejší demokracie je docela vyváženou strukturou mezi právy a povinnostmi občanů. Britové se velmi často dokáží chovat i ve své vlastní zemi skutečně jako dobytek, tak na ně bývá jejich domácí policie značně přísná. V Praze ta přísnost zákonů neexistuje. Levná letecká společnost Easyjet.com prodává z Británie lety do Prahy za pár šupů, a tak sem jezdí chuligáni, tzv. "lager louts" za levným pivem a sexem. Všechno je spojené se vším - tak trochu mě mrzí, že se historická část pražského Starého Města stává poznenáhlu vykřičenou, dryáčnickou čtvrtí pro několikadenní dovolenou té hrubší, primitivnější a chudší části západoevropské populace. Letos v létě to tak v Praze skutečně vypadá - co opilec, to primitivní Angličan.

Určitým kruhovým, složitým způsobem je všechno spojené se vším - chabé zákony, malý respekt k občanskému soužití, hudba vyřvávající do noci po hospodách i organizace akcí, v nichž se předem občany neobtěžuji informovat, že to pro ně bude znamenat obtíž.

Dobrý demokratický systém inteligentní a nenápadnou regulací způsobuje, aby se v zemi dalo žít a aby si lidi - ani v drobnostech - nedělali nutně navzájem ze života peklo.

Neměli bychom být natolik "liberální", že se do Čech začnou stahovat primitivové a parazité a budou se tam chovat tak, jak by si ve své vlastní zemi nedovolili.

(A to se přirozeně netýká jen turistů, ale i podniků a podnikatelů.)

31. 7. 2003
Měl jsem letos možnost přijet na každoroční Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, desetidenní filmový festival, až včera, ve středu 30.7. 2003. Jako první jsem tu ve středu v podvečer shlédl absolventský film z FAMU od Theodory Remundové, jedné z dcer Ivy Janžurové. Předvedla se velmi dobrým, dvoudílným dokumentárním filmem Ničeho nelituji (ČR 2003, 83 min.). Remundová jím dokázala, že je velmi nadaná dokumentaristka, a mimo jiné i to (jak kdesi napsala spisovatelka Zdena Salivarová, a musím to ocitovat, i když to možná někomu bude znít diskriminačně) že "ženská" pronikne při analýze mezilidských vztahů a při tvorbě díla "o životě" často daleko jemněji mnohem dál, než to dokáže jakýkoliv režisér - chlap.
1. 8. 2003
Francis Fukuyama, profesor mezinárodní politické ekonomie na Univerzitě Johna Hopkinse v USA, dosáhl světové proslulosti v roce 1989 esejí "The End of History?" (Konec dějin?). Myšlenka, že se lidstvo ocitlo na konci svých dějin, protože neexistují životaschopné alternativy vůči tržní ekonomice a liberální demokracii, vyvolala bouřlivé diskuse. Proto Fukuyama vydal v roce 1993 knihu "The End of History and Last Man" (Konec dějin a poslední člověk), kde svoji argumentaci značně prohloubil. V roce 2002 tato kniha vyšla česky v nakladatelství Rybka Publishers.
Sao Tome
1. 8. 2003
data shromáždili podle DPA, ČTK, HN, TÝDEN a dalších zdrojů zaking a ŠOK

Podle bedekrů je miniaturní stát Ostrov Svatého Tomáše a Princův ostrov zemí, která by nás nemusela zajímat. Nezaměstnanost padesátiprocentní, nerostné zdroje nevýznamné, porodnost 43/1000, úmrtnost 8/1000. Úřední název Republica Democratica de Sao Tome e Principe. Sopečný ostrov s tropickým, horkým, vlhkým klimatem, období dešťů od října do května. Státní zřízení - republika. Až do letošního léta. Protože tehdy se v Guinejském zálivu prozradilo to, co národní podnik socialistického Československa GEOINDUSTRIA věděl jako jedno z nejpřísněji střežených tajemství už mnoho let - od dob, kdy tam prováděl průzkum. Že Svatý Tomáš je největší zásobárnou ropy po Saudské Arábii. Vládla tam levicová vláda a nežijí tam muslimové...

FOTOGALERIE: CzechTek 03
1. 8. 2003
CzechTek pomalu končí, včera měly být na místě z 82 soundsysémů v provozu už pouze tři... Paní starostka se snad už také uklidnila, vyndala špunty z uší a může začít zase dělat vše ku prospěchu obce - nejen pro své mediální zviditelnění, které se jí stejně moc nepovedlo. Snad až příliš mnoho lidí vzpomíná na rozumný přístup starostky z Višňové, která poslechla své dospívající děti a technofestivalu neškodila... Zcela určitě nepodávala nesmyslná trestní oznámení.

Fotografovali jsme a filmovali, pokud nám to okolnosti pobytu dovolily :))) , ve fotogaleriích naleznete 600 snímků. Kolega Wolf z Arachne Labs mimo 273 fotografií natočil v Ledkově také osm videosekvencí. Jsou sice low-band (320x200px) ale zato jsou malé (MPG 1,3MB) Získáte tak představu nejen vizuální, ale i zvukovou...

CzechTek 03
31. 7. 2003
podle mellow z techno.cz a idnes.cz

Radnice Kopidlna na pořadatele technoparty i na nájemce obecního pozemku - "zemědělce" podala trestní oznámení. Obě zastrašovací trestní oznámení jsou pro podezření z neoprávněného užívání cizí věci, vše by měla "vyšetřovat" policie. Hygienici měřili hluk na CzechTeku v osadě Ledkov v úterý večer a v noci na středu a následně akci "zakázali" kvůli překročení normy o deset decibelů. Nejvyšší povolené hodnoty jsou ve dne 50 decibelů, v noci 40. Kopidlno usilovalo také o získání předběžného soudního opatření. V žádosti vedení města požadovalo, aby nájmce pozemky "okamžitě vyklidil" a uvedl je do původního stavu.

"Nemohla jsem vyhovět, protože návrh nebyl dobře formulovaný. Město požadovalo vyklizení pozemků a toho nelze vydáním předběžného opatření dosáhnout," řekla Vlasta Hladíková z Okresního soudu v Jičíně. Podle soudkyně nájemní smlouva mezi soukromým zemědělcem a městem stále trvá. "Vlastník tak může nájemce jen těžko omezovat ve výkonu jeho práv, byť jedná v rozporu se smlouvou. Město může nájemce zažalovat o náhradu škody," podotkla Hladíková.

Má to ovšem jeden háček - rozhodnutí musí pořadatelé převzít, zákaz začne platit až poté, takže... ;) Teprve až bude pořadatelům technoparty předáno rozhodnuti o zákazu, může obec společně s policisty zasáhnout proti případnému "rušení nočního klidu". Už vidím, jak obec zasahuje... Když jsem mluvil s obyvateli, někteří by nejraději zasáhli proti starostce. Víte někdo, kdo je vlastně pořadatel free techno party? Já vždycky myslel, že je to ten Free... :)))

31. 7. 2003
alias Mr. RaveBoy

Rok se s rokem sešel a jako každý poslední červencový víkend se i ten letošní nesl ve znamení největšího českého tanečního free festivalu zvaného CzechTek. Již dnes je jasné, že CzechTek 2003 prolomil všechny rekordy, ať už co se týče počtu návštěvníků či počtu soundsystémů. Podle svědectví jednoho účastníka v mezilesním prostoru u Ledkova na Jičínsku vyrostlo na 82 zvukových aparatur a dle policejních odhadů se kolem nich během víkendu pohybovalo minimálně 30 000 účastníků. Místní policejní zdroje dokonce uváděly číslo blížící se 40 000. Jaká byla tedy letošní nejzásadnější free party?

1. 8. 2003
H. Küng: Katolícka cirkev -- stručné dejiny. Vydavateľstvo Slovart, Bratislava 2003

Hans Küng (narodený v roku 1928 v Sursee, Švajčiarsko, patrí k najznámejším a najtvorivejším katolíckym teológom. Vydavateľstvo Slovart v Bratislave si všimlo jeho dielo Katolícka cirkev -- stručné dejiny, vďaka čomu Küngovo dielo po prvýkrát vychádza v slovenskom preklade.

1. 8. 2003
Po novembri '89 akoby sa s nimi vrece roztrhlo. Stretávali sme ich na uliciach, kde spievali, recitovali. Viac-menej nenápadne šírili svoje posolstvá. Niekto sa pri nich zastavil, iný bez slov či s pohŕdajúcim komentárom len rýchlo prešiel popri nich. Každému však napadla otázka, kto sú títo, väčšinou mladí ľudia? Ku komu patria? Aké hodnoty vyznávajú?
1. 8. 2003
Traduje sa jedna legenda: Keď upaľovali v Kostnici Jána Husa, jedna stará žena priložila k jeho hranici polienko. Hus vraj zašepkal: "Sancta simplicitatis!" (Svätá prostota). Vedela vari koho upaľujú? Iba sa dopočula, že ide o zlého kacíra z ďalekého Česka. Určite nemala ani potuchy, že Hus miloval práve takých ľudí, ako bola ona, a preto jej dokázal odpustiť. Koncil rozhodol, že Husov popol hodia do rieky, aby neostala po ňom žiadna pamiatka. Jeho myšlienky však nedokázali zničiť. Hoci mnohé patrili dobe, iné sa však vyslovovali k otázkam, ktoré sú aktuálne dodnes.
1. 8. 2003
Slovo antisemitizmus sa objavuje až v 19. storočí v súvislosti s prejavmi nenávisti alebo nepriateľstva voči Židom. Dnes je zvykom používať slovo antisemitizmus v širšom kontexte na označenie nepriateľstva, ale aj predsudkov, averzie, alebo osobnej nevraživosti voči Židovstvu. Náboženské aj národné nepriateľstvo jestvovalo od nepamäti, nielen voči Židom, ale voči ľubovoľnému národu alebo náboženstvu.
1. 8. 2003
Článek poslankyně A. Čurdové rozhodně stojí za zamyšlení. Představuje názor určité části našeho zákonodárného sboru, dokonce jeho převážné většiny, jak se zdá. Ti, co neustále hubují na špatné zákony, měli by si uvědomit, že nemůžeme mít lepší zákony, než jaké máme poslance, a podle toho se zachovat při příštích volbách.
1. 8. 2003
Nic nepotěší rodiče nastávajícího prvňáčka tak jako vyhrůžky učitelských odborů stávkou. Je velice osvěžující si připomenout ve světle tohoto oznámení o přípravě na masové porušování zákona a přípravy konání, majícího ve svém důsledku ohrožení výchovy, zdraví a života našich dětí, to nekonečné čtení levit o omlouvání zameškaných hodin, kterému jsme byli vystaveni ze strany učitelů jako jejich žáci nebo jako rodiče našich dříve narozených dětí.
31. 7. 2003
Myslim, ze rozruchu s tou Rally bylo uz dost. Asi jsem nevyjadril dost jasne, co me stvalo:

To, ze pri teto akci se jaksi predem pocita s tim, ze prece vsichni vedi, ze tu mame ten zavod, tak co sem vlastne jezdi a jak si troufaji chtit projet po verejne silnici... Narok "bavit se" je tu hlavni, narok "spolehat na pravidla" je tu vedlejsi.

31. 7. 2003

Monitor Jana Paula

Na záchodě svých příbuzných se pravidelně probírám stále bulvárnějším denním tiskem (V metru se střílelo, oznamuje například titulní strana Mladé Fronty Dnes z počátku týdne stejně jako Blesk) a utvrzuji se na tomto místě v jeho tradiční užitečnosti (s úspěchem lze na něm ještě sušit křížaly a houby).

31. 7. 2003
Vůbec nechápu jak je možné že vysokoškolsky vzdělaný člověk může napsat tak něco opravdu trapného, jak se to povedlo panu Hausenblasovi v článku ohledně jedné neoznačené slepé silnice při Rally Pačejov, píše Jiří Navrkal. Předpokládal bych že vysokoškolsky vzdělaný člověk se zamyslí nad důsledky, které může způsobit svým článkem uveřejněným na volně přístupném serveru.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

24. 7. 2003
Valná hromada OSBL se uskuteční v úterý 5. 8. 2003 v 18:00 v suterénním salónku restaurace Hybernia, Hybernská 7a, Praha 1.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2003 Francis Fukuyama - konec dějin a poslední člověk Stanislav  Heczko
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Nos upravit lze, vyměnit mozek nikoliv Jan  Paul
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas
31. 7. 2003 Svoboda není bezbřehá Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Chceme kultivovat PR nad rámec povinností a bez nároku na honorář   
30. 7. 2003 Vřelá objetí za provokování a střelbu do dětí Štěpán  Kotrba
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
21. 7. 2003 Vysoká škola, anebo dlouhý tunel? Ivo  Krčmář
7. 7. 2003 Školští bossové, bosorky, kantorské prázdninové osudy a marné volání ... Ivo V. Fencl
20. 6. 2003 Je české školství v krizi? Radek  Sárközi
12. 6. 2003 Školství: Chceme stávkovat co nejdříve!   
11. 6. 2003 Učitelský odborový klub podporuje vstup do EU   
4. 6. 2003 Iniciativa Počítejte s námi! nyní podporuje MŠMT   
28. 5. 2003 Dosud si žádná vláda neuvědomila, že vzdělání je investice Radek  Sárközi
23. 5. 2003 Filozofická fakulta Univerzity Palackého bude stávkovat   
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba