24. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Fotoreportáže  z CzechTeku 2002
24. 7. 2003

keep clear - keep smiling - respect nature - respect each other - no riot - no destruction

Pod tímto heslem se má konat letošní ročník teknivalu CzechTek. Česká tisková kancelář šíří informace, které se při velké míře tolerance a diplomacie dají označit jako nevěrohodné. Podle ní se největší letošní technoparty CzechTek 2003 od 25. července uskuteční v obci Osoblaha na Bruntálsku na severní Moravě. Původně organizátoři oznámili, že se setkání tisíců příznivců techna bude konat v Andělce na Liberecku. "Snad jsme tím alespoň zmátli policii," doufali organizátoři, kteří novou lokalitu zveřejnili na webové stránce www.futurebeat.cz. Tou druhou informací zmátli i Českou tiskovou kanclář. Dokonale. Nebo že by zdrojem dezinformace byla samotná policie?

"Nevěřila jsem, že u nás letos technoparty bude. Lidé, se kterými jsem v kontaktu, mě ujišťovali, že jde jen o zastírací manévr," poznamenala pro ČTK starostka Andělky Matušková, která paniku kolem akce považuje za zbytečnou. Loni, jak říká, ji vlastní děti usadily větou: "Mámo, neblázni, přijdou, zatancujou si a zase odejdou". Ona dnes toto heslo předává dál. Podle Matuškové patří techno k dnešním mladým lidem tak, jako k jejímu mládí patřilo hnutí hippies. "Jsou organizovaní a nedělají nic špatného, i ty odpadky si po sobě uklidili," dodala Matušková. Potvrdili to České tiskové kanceláři i obyvatelé Andělky.

Jediná potvrzená, a tudíž zaručená informace je, že Czechtek 2003 se koná OD ZÍTŘKA. CzechTek NEBUDE ani na Andělce, ani v Osoblaze. Zcela určitě se ale už ve čtvrtek nezveřejní na oficiální webové stránce místo konání, když akce začíná v pátek. Pořadatelé této neziskové a neoficiální akce nejsou hloupí. A zcela určitě se CzechTek nebude konat někde, kam je odevšad daleko... :))) Pokud chcete jet, sledujte dva mobilní záznamníky - 732 853 867 CZ, 607 512 347 EN a ICQ 153508252. Naváděcí systém funguje osvědčeně. Za vjezd na technival bude vybíráno pořadateli 100 Kč za automobil. Dostanete samolepku na sklo, abyste mohli louku opustit a vrátit se pak zpět bez opětovného placení. Poplatek je určen na úhradu úklidu, pronájem pozemku, pitnou vodu, záchody a tak...

Až bude známo definitivní místo, Britské listy jej zveřejní. V tu dobu už budeme na místě - stejně jako loni. :))) Těšit se můžete i na fotoreportáže, které se díky mobilním telekomunikačním možnostem budeme snažit přinášet online.

CzechTek 2002 TÉMA BL
Pravidla chování na teknivalu FT
Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties BL
New Age travellers - nomádi nového tisíciletí BL
Fotoreportáže BL z CzechTeku 2002 > > > > > >
Sloupek

Až mě zamrazilo, když jsem si povšiml v pražském metru reklamy na drze nevkusnou a kýčovitou akci. Skupina nešťastníků plánuje provozovat v blízké budoucnosti v jedné z pražských koncertních síní "rockovou verzi Mozartova Rekviem" - pod názvem "Rockquiem". A té koncertní síni to nevadí. Kde je hranice vkusu?

Je to hrůza a děs. Neomalenost nezná mezí. Musí se to dít, jak se zdá, v České republice, v kultuře s naprosto rozkolísanými hodnotami, kde je všechno dovoleno. Proč neznásilnit babičku?

Nedávno jsem na tomto místě vyjadřoval velké pochybnosti o tom, zda bylo slušné fotografovat slona Kadira v pražské zoologické zahradě při loňských srpnových povodních v předsmrtné agónii a přebírat za to fotografické "ceny". Nemá ani zvíře v takové chvíli právo na soukromí?

Mozartovo Rekviem obývá ještě posvátnější prostor, který se slušný člověk neodváží narušit. Lidský život má určité svaté, nedotknutelné brány - jednou z nich je zrození, druhou z nich je smrt. V těch má člověk právo na soukromí a slušní lidé vyjadřují tváří v tvář takové situaci pokoru.

Vůbec nemusíte být nábožensky ani katolicky založení, abyste věděli, že Mozartovo Rekviem, jeho vynikající, autentický, upřímný, zoufalý umělecký výkon, monumentální a hluboké hudební ztvárnění epochální středověké básně Dies irae, dies illa, patří do onoho teritoria lidské zkušenosti, kam se nesahá. A ten, kdo na se ho dotýká špinavou, komerční rukou, činí asi totéž, jako kdyby pokálel oltář - anebo třeba české korunovační klenoty. Rozumíte?

Jenže Mozartovo Rekviem je víc než české korunovační klenoty: nemluví svým významem jen k českému národu, ale k lidem obecně, bez národnostní definice...

Mozartovo Rekviem je neopakovatelnou výpovědí o záhadách lidské existence i její konečnosti - je úpěnlivým a smrtelně vážným, silným výřikem věčné lidské nejistoty - je dílem, které nás všechny spojuje svou nenapodobitelnou lidskostí a výpovědí o ní. Jediné, co se před ním dá udělat, je sklonit se v pokoře a úctě a mlčet.

Ne tak v Praze. Komerční podnikatelé tam budou Mozartovo Rekviem v nadcházejících týdnech pitvat na rožni rockové debility...

24. 7. 2003
Dne 26. června postřelili američtí vojáci při prohlídce jednoho domu dvanáctiletého Mohammada al-Kubaisiho. Ještě žil, když se ho sousedé snažili rychle odvézt do blízké nemocnice, avšak zastavili je američtí vojáci v tanku a v cestě do nemocnice s ním jim zabránili, s poukazem na to, že je zákaz vycházení. Chlapec umřel.

Amnesty International, mezinárodní organizace na obranu lidských práv, obvinila ve středu americké okupační jednotky v Iráku, že při zacházení s tamějšími civilisty nedodržuje lidská práva.

24. 7. 2003
Společnost BBC má nahrávku, v níž dr. David Kelly vyjadřuje vážné znepokojení nad tím, jak úřad britského premiéra zdůvodnil rozhodnutí zaútočit na Irák.
24. 7. 2003

Americké úřady zveřejnily fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna Udaje a Kusaje, viz např. stránky tiskové kanceláře Reuters, ZDE.

24. 7. 2003
Stovky lidí svědčily při vyšetřování, že je, když byli dětmi, sexuálně zneužívali od roku 1940 kněží v bostonské arcidiecézi.
24. 7. 2003
POLEMIKA

Kontroverze o geneticky modifikovaných potravinách v poslední době sílí, ale ve skutečnosti lidé modifikují geny rostlin prostřednictvím křížení už po celá tisíciletí.

Biotechnologie, obor, který vytvořil geneticky modifikované potraviny, není nový. Dvacáté století bylo svědkem toho, jak se biotechnologie využívá pro vypracovávání fermentačních procesů a pro zavádění takových léků, jak byl penicilín a další antibiotika.

24. 7. 2003
Sháněl jsem pohodlné letní kalhoty, vznešeně zvané "streetware", česky kapsáče. Při té příležitosti jsem přišel na to, že s tím kapitalistickým "výběrem" a "konkurencí" to není až tak horké.
24. 7. 2003
Kľúčový problém povahy transatlantických vzťahov je otázkou, ktorá nás bude dlhodobo sprevádzať. Z tohto hľadiska nie je iste bez zaujímavosti pripomenúť základné predstavy o osude Západu, ktoré po konci studenej vojny silno zarezonovali na oboch stranách Atlantiku.
24. 7. 2003
Italští farmáři postižení genetickou kontaminací kukuřičných polí zvažují podle zprávy agentury Reuters, že se s celým případem obrátí na soud. Místní orgány severoitalského regionu Piemont totiž nařídily zničit téměř 400 ha kukuřice, které byly kontaminovány geneticky manipulovanou (dále GM) kukuřicí. Není ale jasné zda vůbec a kdo případně farmářům nahradí vzniklou škodu.
původní zpráva o GM kontaminaci BL
24. 7. 2003
tisková zpráva Dětí Země a Greenpeace

Předseda představenstva Spolany Neratovice ing. Pavel Švarc žádá od organizátorů ankety Ropák roku veřejnou omluvu a vyhrožuje podáním žaloby, neboť odmítá svou osobní angažovanost v přidělení zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení. Organizace Děti Země a Greenpeace však k omluvě Švarcovi nevidí žádný důvod, neboť považují jeho zvolení Ropákem 2002 a všechny argumenty pro jeho nominace za oprávněné (1).

24. 7. 2003
POLEMIKA

Dalibor Šrámek se pustil ve svém příspěvku do Štěpána Kotrby, kterému vyčítá, že jeho článek .."demonstruje některé propagandistické postupy používané odpůrci GMO". Na to má D.Š. samozřejmě právo, zvláště, je-li sám vybaven silnějšími argumenty a domnívá se, že je pravdě blíže. Obávám se však, že nejen těmito argumenty vybaven není, ale spíše pod vlivem "positivního myšlení", převzaného z propagačních brožur firem, které dělají s GMO úspěšný kšeft, předvádí v pěkně názorné formě metodu všech pozitivistů, jejichž neotřesitelná víra v cokoliv je někým narušována, ne-li přímo zahnána do kouta argumenty odpůrců.

24. 7. 2003

Protokol z kontroly FNM je poučný, ale aj zábavný

Protokol z kontroly Fondu národného majetku SR prináša poučenie, ale aj zábavu. Je poučením pre kompetentné osoby a zábavou aj pre tie nekompetentné. Text protokolu v niektorých miestach rozhýbe bránice aj tých najväčších "suchárov".
Margaret Thatcherová
24. 7. 2003

Éra barónky Margaret Thatcherovej

Barónka Margaret Thatcherová patrí nepochybne k najvýznamnejším osobnostiam v dejinách britského konzervativizmu. Možno ju porovnávať s takými osobnosťami, ako bol Benjamin Disraeli alebo Winston Churchill. S Disraelim ju spája schopnosť prispôsobiť konzervativizmus zmenám, ktoré prebehli vo svetovom vývoji, s Churchillom zasa schopnosť vyviesť krajinu z krízy hroziacej katastrofou.
24. 7. 2003

Byrokracia, ktorej čas sa naplnil

Robert A. Levine

Na začiatku studenej vojny bolo bežnou stručnou odpoveďou na otázku "Prečo NATO?": "Udržať Rusov vonku, Američanov vnútri a Nemcov pod kontrolou." V roku 1990 bolo akékoľvek nebezpečenstvo tretieho návratu nemeckej agresie už dlho minulosťou a rovnako pád Varšavskej zmluvy znamenal, že ruská hrozba pre Európu bola prekonaná.

23. 7. 2003
Zpráva v íránském weblogu pokračovala následujícího dne:

Dokončení tohoto článku.

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

24. 7. 2003
Valná hromada OSBL se uskuteční v úterý 5. 8. 2003 v 18:00 v suterénním salónku restaurace Hybernia, Hybernská 7a, Praha 1.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2003 Ontológia postkomunistickej pravice Joseph Grim Feinberg
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 Kapitalismus po vietnamsku aneb jak jsem sháněl kalhoty Štěpán  Kotrba
24. 7. 2003 Absolutní vrchol nevkusu - "Rockquiem" Jan  Čulík
23. 7. 2003 Jak jsem se stal ranním ptáčetem Petr  Fiala
23. 7. 2003 Proto (se v ČR neřeší zásadní problémy) Karel  Mašita
23. 7. 2003 Samizdaty jednadvacátého století II. Fabiano  Golgo
22. 7. 2003 Vzniknou někdy Spojené státy karibské? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
22. 7. 2003 Katedrála Sv. Víta: Přítomnost je následkem minulosti Tomáš  Boněk

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky   
21. 7. 2003 Jak došlo k tomu, že David Kelly musel zemřít   
21. 7. 2003 BBC dává přednost samolibosti před pravdou   
21. 7. 2003 Pověst BBC zpochybněna: Přiznala, že zdrojem reportáže byl dr. Kelly   
21. 7. 2003 Gilligan popřel, že by zkreslil výroky dr. Kellyho   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík