7. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2003
Jděte se podívat na film Bowling for Columbine, který měl minulý týden premiéru i v České republice a hraje se v současnosti - kupodivu - v českých multiplexech. Na Západě je tento film už celou řadu měsíců nesmírně populární, spíše však v intelektuálních kruzích, a promítá se tedy hlavně v kinech filmového umění, kde na něj lidé stojí fronty. V multiplexu u Anděla na Smíchově v Praze bylo kino poloprázdné, ale byl pátek pozdě večer.

Bowling for Columbine (Hra v kuželky pro zmasakrovanou školu; titul odkazuje k tomu, že dva chlapci, kteří bezdůvodně v americké Columbine High School zastřelili dvanáct žáků a jednoho učitele, si před masakrem šli v rámci tělocvičné hodiny ve škole zahrát kuželky) je - dokumentární -- film známého amerického investigativního televizního reportéra Michaela Moora, který ostře kritizuje posedlost Američanů střelnými zbraněmi i to, že je každoročně v Americe zavražděno těmito zbraněmi neuvěřitelných 11 000 osob.

O filmu Bowling for Columbine jsme v únoru letošního roku psali v BL také ZDE
Sloupek

Pane Culiku,

v pondeli jste uverejnil na BL me poznamky k medialni diskusi o knize Petra Bakalare "Tabu v socialnich vedach", viz ZDE. Mezitim jsem si vymenil par mailu s jednim ceskym novinarem, ktery napsal cosi ve smyslu, ze fakt jde o tabu. Zkusil jsem to zpochybnit poukazem, ze autor knihy se asi citi byt bojovnikem za svobodu nazoru (a zisku), za niz maji zaplatit jini lide, odlisni a oznaceni (treba barvou). A ze o svobodu zverejnit jakykoli nazor za cenu zdravi nebo i zivotu tech druhych nestojim. Nejde tedy o tabu - bezduvodny a vnejsi zakaz, kteremu se vsichni priznivci autora tak brani. Pozadavek odpovednosti ma, zejmena v tomto pripade zatracene dobre duvody.

Ledaze - a ted mi doslo, ze za celou tu dobu, co o tom ctu a premyslim, jsem se nezkusil vcitit do mysli tech bojovniku za svobodu bez odpovednosti. Samozrejme jsem predpokladal, ze to vsichni citime podobne, vzdyt to nebezpeci je tak zrejme! Pripadlo by mi trapne polopaticky vyjmenovat ohrozene skupiny, co jim hrozi a sily, ktere se mohou dat do pohybu. Odbyl jsem to pocitem, ze ti lide na to vsechno jenom pozapomneli a ze uplne staci pripomenout a naznacit. Ze vsechno napravi jen racionalni uvaha.

Zkusil jsem se podivat jejich ocima a vidim, ze to nema s rozumem nic spolecneho. Odborna stranka veci neni to podstatne. Jde o cit a charakter. Co tady s racionalni uvahou? Odpoved na otazku, proc tak zjevna rizika nejsou dostatecnym duvodem vnitrni zdrzenlivosti, proc je i tak jasny pripad vniman jako bezduvodne omezovani, je prekvapive prosta, ale velmi sklicujici.

Je to jedno, nezalezi na tom, co se stane stane jinym.

Je-li to lhostejne, je snadne mavnout rukou. A taky to samozrejme neni dost dobry duvod. Zadna odpovednost pak neexistuje a je jasne, ze me jen nekdo zcela bezduvodne omezuje. Fakt je to tabu...

Co citime a jak prozivame druhe lidi - v tom je cela nase zivotni historie. Vysledek dedicnosti a vlivu prostredi, citove zrani a vyvoj charakteru. Co tady s rozumem? Zbyva nam jen vira v to dobre v lidech, umeni, humor a - racionalita, i kdyz to asi neni mnoho. Nic jineho, co by se dalo postavit proti lhostejnosti, me nenapada. Jenom doufam, ze tech lhostejnych neni zas tak moc.

10. 3. 2003
Když se v médiích diskutuje o nedávno vydané knížce, která vybuzuje předsudky rasové a etnické (jejího autora nejmenuji, abych mu nedělal reklamu), dopouštíme se jedné závažné chyby: Vypadá to, jako by si diskutující odborníci neuvědomovali, že na malé a rychlé ploše tisku nebo internetu, televize či rádia se nedá tak složitý a vnitřně bohatý problém ani je náležitě předložit k úvaze, natož vysvětlit nebo dokonce při tom vyvrátit bludy, omyly či zkreslení. Možná si to uvědomují, ale nedbají, nebo s tím zápasí -- ale zdá se, že marně.

Každé prezentování skutečných civilizačních a kulturních střetů, problémů a traumat v sdělovacích médiích je z podstaty vadné: Buď autor počítá s tím, že čtenář je laik, že tedy jeho znalosti o věci nejsou dostatečně uspořádané, případně že je čtenář ani nemá. Pak autor na malé ploše sdělí jen některé zásadní teze, a laik jim nebude moci porozumět vůbec, nebo si je vyloží zkresleně. Anebo se autor pokusí teze řádně vyložit, a laikovi v nich udělá "guláš" ještě větší, protože tak krátký výklad nemůže oslovit vše to, co má čtenář pomotané nebo vybílené. Anebo se autor pokusí podat věc zjednodušeně, a tím natropí jen další nepochopení a posílí předsudky.

7. 3. 2003

Představa světového pořádku je v očích Američanů jednoduchá a přehledná. Svět je pyramidou, kde nejníže jsou LDC -- "the least developed countries", nad nimi jsou MDC -- "the more developed countries" a na vrcholku ční WDC -- Washington DC. Nad vrcholkem pyramidy již není nic, jen nekonečno Boží existence. Tato představa však není výrazem nějaké arogance. Její původ pramení jinde, a to v metafoře ležící u samých počátků historie Spojených států amerických, kdy lodě pronásledovaných puritánů dosáhly kýžený břeh "země zaslíbené." Není překvapující, že svobodná nová zem byla nahlížena jako zaslíbená a logický se zdá i vývod, že právo přijít do země zaslíbené se dostalo jen těm vyvoleným. Tato představa "Nového Israele" se ukázala být neobyčejně životná. Její charakter a důsledky se rozhodl zkoumat ve své knize z roku 1995 Johan Galtung, jeden ze zakladatelů "peace research", nositel čestných doktorátů mnoha univerzit a v neposlední řadě kontroverzní Nor, který je ve své vlasti neoficiální "persona non grata."

Rozhovor s Johanem Galtungem přinesly před časem i Britské listy ZDE

7. 3. 2003
Čím více se blíží zahájení útoku na Irák, tím více stupňuje americký prezident George W. Bush náboženskou rétoriku, nazývá Spojené státy "požehnanými" a tvrdí, že Bůh je na jejich straně. Při tom to všechno přehání až do absurdnosti. Jeho abnormálnímu chování se věnoval náboženský dopisoval pro CanWest News Service, Bob Harvey, a odsoudil je slovy, že s prezidentovou pózou nesouhlasí velká část světové veřejnosti včetně kanadské.

Prezident Bush řekl svým přátelům, že první slova, která čte každé ráno, nemají nic společného s jeho funkcí jakožto prezidenta nýbrž s jeho Pánem Bohem. Je to evangelicko-křesťanská klasika, "My Utmost for His Highest", povzbuzující malá knížečka denních mini-kázání. Jejím autorem je Oswald Chambers. Byl začínajícím skotským umělcem než se setkal s Charlesem Spurgeonem, viktoriánským baptistou, který byl jedním z největších kazatelů 19. století. Pan Chambers opustil umění a stal se potulným kazatelem. Jeho manželka znala dobře těsnopis (250 slov za minutu) a tak zapisovala všechno, co její manžel kázal, takže nakonec vydala 30 knih.

ZVĚTŠIT: Trends, Belgie, 16. 10. 1997
7. 3. 2003
"Telefonické poplatky jsou v Čechách vysoké. To je normální. Telecom má monopolní postavení a chce svého monopolu zneužít kdekoli, kde jen to bude možné. Je to otázka maximalizace zisku. V telekomunikacích neexistuje etika a po prostředí konkurence voláme, ale jen potud, máme-li možnost určovat pravidla trhu sami."

Autorem výše citovaného výroku měl být chief operating officer společnosti TelSource, belgický občan André Frans Bessel Kok. Podle str. 14 seriózního belgického týdeníku Trends ze 16. října 1997 tyto památné věty pronesl na semináři v bruselském sídle advokátní kanceláře Bertouille & Vennoten, nikoliv v její pražské pobočce. Daleko od České republiky, daleko od "mateřské" firmy Český Telecom.

7. 3. 2003

Zmocněnec české vlády pro lidská práva Jan Jařab byl v metru ve středu večer fyzicky napaden dvěma mladými rasisty za to, že se zastal černocha, na něhož mladíci zaútočili. Okolní občané neprojevili zájem rasisty zadržet. Viz citace:

Volal jsem o pomoc a aby je zadrželi, ale nikdo z těch desítek lidí tam nic neudělal," řekl Jařab.

Na jeho výkřiky prý reagoval pouze jeden z útočníků, a to slovy: Nás mají zadržet, ty hajzle? Ty nevíš proč jsi ji dostal? Protože se zastáváš negrů! Napadenému Afričanovi se mezitím podařilo zmizet z metra druhým východem. Oba mladíci pak podle Jařaba ještě asi minutu klidně čekali na vlak, poté nasedli do vagónu a aniž se je kdokoliv pokusil zadržet, odjeli ve směru stanice Dejvická. Otřesený Jařab se pak vrátil po jezdících schodech nahoru.

Celá zpráva ZDE
7. 3. 2003
Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú podľa vlády, ministerstva hospodárstva aj mesta Trnava obchodným tajomstvom. Zlikvidovať farmu, zabezpečiť, aby sa v budúcnosti nebudovali v okruhu 1 km od investície nové obydlia, prispôsobiť vybavenie a študijné programy strednej priemyselnej školy v Trnave podľa požiadaviek investora, udeliť automobilke štatút významnej investície budovanej vo verejnom záujme, poskytnúť investorovi grant na nešpecifikované práce a úľavy na dani... To je časť záväzkov ministerstva hospodárstva a mesta Trnava, ktoré podpísali v zmluve s PSA Peugeot Citroën. Informácia o tom sa objavila na web stránke Úradu vlády. Ministerstvo hospodárstva, Úrad vlády aj mesto Trnava však odmietajú zverejniť celý text zmluvy. Podľa nich sa tieto záväzky netýkajú nakladania s verejným majetkom a sú obchodným tajomstvom francúzskeho investora.

Toto je tisková zpráva Centra pro podporu místního aktivistu/Přátel Země, Slovensko.

8. 3. 2003

Zpráva k sociálním stavu v kantonu Curych uvádí, že každý čtyřicátý je odkázán na sociální pomoc. Postiženy jsou zejména matky, které jsou samy, a rodiny s více dětmi. Na jeden "případ" bylo v průměru vyplaceno 1878 franků (za nejnižší příjem se považuje 3000-3500, za průměrný plat, pokud ho máte, tak 4500-5000), o které se dělily statistické 1,8 osoby.

Z globálního pohledu je ale situace daleko horší: Dvě milardy lidí má méně než 2 dolary na den.

O tom všem, a co z toho vyplývá pro švýcarskou zahraniční politiku, rozvojovou pomoc a migraci, diskutují mezi sebou a s Vámi:

  • Micheline Calmy-Rey, členka spolkové vlády
  • Regine Aeppli, presidentka SAH (Schweizerisches Arbeiterhilfswerk) a poslankyně spolkového parlamentu
  • Ueli Mäder, profesor sociologie na Universitě Curych
  • Verena Tobler Linder, socioložka a etnoložka
  • moderuje:
  • Res Strehle (šéfredaktor "Tages-Anzeiger-Magazin").
  • Kdy: neděle, 9. března 2003, 11:00 hodin

    Kde: Schauspielhaus, Pfauen, Rämistr. 34, 8032 Zürich

    vstup volný

    Link: http://www.schauspielhaus.ch

    7. 3. 2003

    Satelitní hudební stanice MTV Hits! dnes v pátek mimořádně zařadí do vysílání místo obvyklého nonstop proudu videoklipů hodinový diskusní panel mládeže z různých zemí světa s britským premiérem Tonym Blairem o smyslu války s Irákem.

    Více: ZDE

    7. 3. 2003
    Socha svatého Václava na Václavském náměstí stojí na místě, kam se chodí posledních sto let, když v Česku o něco jde. Buď státu, lidem či dějinám, a nebo pouhým sběhem událostí. Udělal ji Myslbek a vlastenci ji tam v 19. století postavili, aby Češi věděli, že jsou národem a že to není jen tak.

    Ale kdyby někdo zdokumentoval všechny události, co se kolem té sochy za poslední století sběhly, získal by zvláštní obrázek. Odporný i krásný, a hlavně zapomenutý. Hlava na hlavě, davové vzrušení a přísahá se věrnost Masarykovi, Hitlerovi, Benešovi, Stalinovi, Dubčekovi, Havlovi...

    7. 3. 2003
    Tak zvané dopisové podvody, zčásti nespravedlivě označované též jako nigerijské, známé také jako "zločin 4-1-9", nepřitahovaly v posledních letech zvláštní pozornost. Ve zprávě Ministerstva vnitra ČR o stavu na úseku vnitřní bezpečnosti v r.2001 o nich není zmínka, ač jinak zde jsou popsány nejrůznější skupiny organizovaného zločinu. Teprve nedávná vražda nigerijského konzula zájem o ně znova podnítila. Na poptávku zareagovala pohotově Televize Nova, která 4.3. v pořadu Na vlastní oči uvedla reportáž Radka Johna o rodině, která natolik věřila v možnost zbohatnutí touto cestou, že po řadu let udržovala spojení se skupinou Nigerijců, čtrnáctkrát vycestovala do Londýna za účelem uskutečnění tohoto "výnosného obchodu", přišla o všechen majetek, pak posloužila nizozemské policii jako návnada při dopadení svých "bratří", a nakonec byla okolnostmi přinucena žít v nějaké kůlně. Paní, žena v nejlepších letech,nedokázala psychicky odolat bídě a těžkým podmínkám bydlení v nouzovém obydlí a vzala si život.
    6. 3. 2003

    Na rampě Národního muzea v Praze se ve čtvrtek o půl osmé ráno upálil devatenáctiletý mladík. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse za sebou zanechal dopis, vyjadřující nesouhlas s politickými poměry v zemi.

    Další podrobnosti ČTK

    6. 3. 2003

    Tvůrce darkerských stránek Zdeněk Adamec a první nechutná vyjádření politiků

    Na veřejnost pronikají další informace o Zdeňkovi Adamcovi, který se upálil na Václavském náměstí. Dozvídáme se z nich konkrétněji to, co už i on sám naznačoval ve svém dopise na rozloučenou -- že se jednalo o autora internetových stránek tzv. darkerů. Většina z nás má jistě ještě v čerstvé paměti hysterii, která proti nim byla "náhodou" rozpoutána asi týden před summitem NATO, když policie potřebovala zdůvodnit svá rozsáhlá bezpečnostní opatření. Právě Zdeněk se měl stát obětním beránkem -- hrozil mu za přípravu darkerských internetových stránek kriminál.
    Dopis na rozloučenou mladíka, který se ve čtvrtek v Praze upálil >
    7. 3. 2003
    Edward Allan
    Petr Zelenka je v České republice známým filmovým tvůrcem -- je to člověk, který má pozoruhodnou schopnost mísit obyčejné věci s neobyčejnými, aby tím vytvořil své vlastní nadreálné vylíčení společnosti. Chci se zabývat touto jeho touhou dekonstruovat a pak nově interpretovat události, které se většinou považují za součást "každodenní reality", jak se projevují v jeho filmech, Knoflíkáři, 1998, a Rok ďábla, 2002.
    7. 3. 2003
    Edward Allan
    Petr Zelenka is renowned as a filmmaker within the Czech Republic, a man who has an uncanny ability to blend the mundane with the outlandish to create his own surreal depiction of society. This desire to deconstruct and then reinterpret the events which are generally considered to be part of `everyday reality' can be seen most clearly in what are perhaps his two most well-known films, Knoflíkáři (Buttoners, 1998) and Rok ďábla (The Year of the Devil, 2002).
    7. 3. 2003
    Tak tu žiji už měsíc a nemohu tomu ani věřit. Někdy mi připadá, že jsem přiletěl teprve včera, jindy mám zase pocit, že tu žiji už dlouho. Zvolna si přivykám na prostředí, začínám se i mírně domlouvat s místními lidmi jejich jazykem, ale každý den opět přináší mnohá nečekaná překvapení. Kdybych chtěl všechny ty nové zážitky popsat, potřeboval bych hodně času i místa. A také nechci své čtenáře unavovat dlouhosáhlými popisy. Na těch prožitcích je nejzajímavější právě to, že je člověk na vlastní kůži prožívá. Proto jsem tady, jinak by bylo pohodlnější si o tom všem něco přečíst v klidu a bezpečí svého domova. Snažím se jen alespoň něco zachytit z té místní atmosféry, ze způsobu života, a podělit se o to s přáteli.

    Předchozí reportáže Jaroslava Kováříčka z Timoru jsou ZDE, ZDE a ZDE
    7. 3. 2003
    Pane Culiku,

    Opravdu velice privitam, jestlize uverejnite dolni clanek, ktery je soucasne vyzvou k podepsani petice, ktera za dva dny ziskala pres pul milionu podpisu. Povazuji ji za dulezitou, protoze ma byt predana v pondeli Rade bezpecnosti, takze potrebuji organizatori akci uzavrit jiz v patek (zitra) pred pulnoci "americkeho" casu. Dekuji Vam. Milos Kalab

    Připojte se i Vy, jestliže si nepřejete, aby došlo v Iráku ke zbytečnému masakru. Petice bude předána v pondělí Bezpečnostní radě OSN, takže je nejlepší jednak okamžitě. Pokud rozumíte anglicky, na adrese

    http://www.moveon.org/emergency/

    si můžete text petice přečíst. V češtině je na konci tohoto dopisu. K překvapení některých lidí vychází petice ze Spojených států. Ve středu ji uveřejnilo 111 amerických novin od New Yorku po Los Angeles a v některých velkých městech byla i na billboardech. Lidé přispívali i penězi - během dne přišlo dost peněz na 100 velkých reklam. Kromě Američanů se připojili i lidé z více než 200 států. Připojil jsem se i já a moji známí v Kanadě a díky tomu jsme dostali e-mailem nejen poděkování, ale také další informace se žádostí seznámit s akcí i další známé. Činím tak tedy tímto svým dopisem, když se obracím na čtenáře Britských listů.

    7. 3. 2003
    To bylo dnes ráno překvapení, když jsem otevřel noviny a hleděl na titulek "Americans want to impeach the president" (Američané chtějí zbavit prezidenta funkce), s podtitulkem "- the TV version". Že by se na náš řítila nějaká další krize? Vždyť je už několik dní americká "krizová barva" mírná žlutá a o lepicí pásce jakožto obranném prostředku proti terorismu se nepíše ani na poslední straně novin.
    7. 3. 2003

    Vazena redakce zpravodajstvi Ceske televize

    ziji na Blizkem vychode, ovladam arabstinu, takze se da rici, ze jsem s jeho problematikou dobre seznamena. Vcera pri poslechu zprav CT1 jsem slysela k svemu uzasu v noci tuto vetu:"Konala se vrcholna schuzka islamskych zemi, ale ta nakonec ztroskotala po hadce dvou ucastniku". Tecka a konec! Nevim, odkud berete sve zdroje, ale takova informace je katastroficka. Neverim, ze by seriozni zdroj, zvlaste zapadoevropsky, uvedl takovy nesmysl.. K roztrzce sice na zacatku opravdu doslo, ale zasedani pokracovalo a na zaver bylo vydano komunike!

    Kdo ma dostupne zahranicni zdroje, stale poukazuje na to, ze ceska media informuji ze sveta velmi nedostatecne a mezi nimi bohuzel i CT. V zapadni Evrope jsou obcane informovani perfektne. V dnesni dobe jsou dostupne vsechny informace z internetu, tak nechapu, jakym zpusobem ziskavate (lepe receno neziskavate) dulezite informace vy.. . Protoze jste verejnepravni medium, a protoze dostavate tak velke koncesionarske poplatky, mate povinnost obcany informovat objektivne, zkreslene zpravy jsou nepripustne.

    S pozdravem Jana Mala

    7. 3. 2003
    podle syrských listů Tišrín a Syria Times

    Před zahájením klíčového zasedání RB OSN, které s konečnou platností rozhodne o osudu společného americko-britského návrhu rezoluce k irácké otázce a v předvečer přednesení rozhodující zprávy vrchních inspektorů OSN a MAAE o postupu odzbrojování Iráku, přicestovala včera do New Yorku zvláštní delegace arabských zemí tvořená ministry zahraničních věcí Bahrajnu, Libanonu, Tunisu, Egypta a generálního tajemníka Ligy arabských států. Složení delegace tak představuje zástupce všech zájmových táborů arabské politiky v záběru od zásadového odmítavého postoje Sýrie a Libanonu přes od ohniska krize relativně vzdálený Tunis a "zprostředkovávající" a vášně mírnící Egypt po Bahrajn, jednu z malých a bohatých zemí Perského zálivu, na jejímž území se nacházejí vojenské základny, které se z domnělé záruky jejich národní bezpečnosti změnily na rozhodující element vojenské strategie Spojených států v oblasti.

    Uvedení této komise v život je jedním z výsledků vrcholného zasedání Ligy arabských států, které se konalo minulou sobotu v egyptském městě Šarm aš-Šejch ZDE.

    Cílem komise je zprostředkovávat a dále objasňovat postoj arabských zemí všem klíčovým hráčům určujícím vyústění irácké krize. Libanonský ministr zahraničních věcí Hammúd zdůraznil před odletem v Bejrútu velký význam mise v rozpolcené mezinárodní situaci a s ohledem na nebezpečí, která v případě válečného konfliktu nehrozí pouze Iráku, ale celé oblasti Blízkého východu.

    Mise se tím zařazuje do proudu horečné diplomatické aktivity, která má zahýbat jazýčkem vah RB OSN při jejím rozhodování . Komise měla ve čtvrtek na programu setkání s generálním tajemníkem OSN Annanem, vrchními zbrojními inspektory Blixem a al-Baradejem a dále zástupci zemí, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti.

    Arabská liga zaujala k možnosti válečného útoku na Irák jednoznačný odmítavý postoj a poukázala na nutnost řešení irácké krizi mírovými prostředky a při zachování mezinárodní legitimity ZDE. Zájmy arabských zemí v RB zastupuje Sýrie, která je jejím nestálým členem a využívá každé příležitosti pro zdůrazňování zájmů zemí Blízkého východu řešit regionální konflikty mírovou cestou a pod záštitou OSN ZDE.

    7. 3. 2003
    Dalo by se říci, že analýzy stavu sociální demokracie, které Ivan David publikoval v Britských listech, zrály jako víno. V těch posledních -- Hloubka krize a co dál? a ČSSD: strana, která vykazuje normalizační sterilitu, se dostává naprosto přesně k jádru věci. To, co prozatím nepopisuje, jsou symptomy normalizační sterility na nižších úrovních strany, od krajských výkonných výborů po místní organizace. Pojmy, kterými lze popsat stav nejen v nižších složkách sociální demokracie, je klientelismus a vazalství. Strana se začíná vnitřně feudalizovat, vzniká jasně ohraničená elitářská skupina, vymezující se proti zbylé členské základně. Rýsuje se standardní středověký hierarchický model vztahů a závislostí.
    6. 3. 2003
    Bývalý prezident Havel vtiskl politické scéně mnohem více, než si možná občané ve své většině myslí. Především vytvořil ve stranách, které s ním nebyly v nutném konfliktu, tzv. "hradní křídla". Jde o funkcionáře, kteří byli ochotni se podílet na tzv. hradní politice. Co to je se snadno ozřejmí z Havlových akcí, preferencí a priorit zvláště patrných z období Havlovy - Tošovského vlády. Stačí vzpomenout na vstup strategického partnera do Aero Vodochody, tak nápadně výhodný pro amerického strategického partnera - například. Odměnou hradním křídlům byla vstřícnost struktur s Hradem spřízněných, například "veřejnoprávních" médií (stačí vzpomenout na chování hradního křídla ČSSD v "televizní krizi") a také mezistranický prostor pro vyjednávání napříč hradními křídly uvnitř stran dnešní koalice. Ten dával větší vyhlídky na úspěch při prosazování kandidátů na některá klíčová místa. Není pochyb, že z tohoto podhoubí vznikla i současná vláda. Nehradní části koaličních stran nebyly zavzaty. Někdo se jistě může cítit podveden, ač Špidla bez dostatečného zmocnění deklaroval již před volbami vznik právě takové vlády.

    Občas vidíme archivní záběry napjatě očekávajícího hloučku před vyhlášením odhadu volebních výsledků. Předseda Špidla s ulehčením odfukuje. Že bude většina jednokřeslová s Hanou Marvanovou, to ještě nevěděl. Co vědět musel, nebo aspoň určitě měl, je ideová orientace US, opravdu fundamentalistické nejpravicovější pravice a měl znát i zkušenosti s vládnutím s lidovci. Byl však rozhodnut léta předem (mám důvod na tomto přesvědčení trvat). Ještě před volbami se tak zbavil všech jiných variant a tím i manévrovacího prostoru. Jaképak jeho rozhodnutí, je-li vládnuto skrze něj.

    Jestli členská základna strany, která Špidlu pomohla vytvořit, měla výhrady k "opoziční smlouvě", pak její výhrady k US, ale i ke KDÚ-ČSL jsou mnohem větší, aniž by kladla na váhu, že ODS je spolehlivější ve své vypočítatelnosti a pragmatičtější navzdory rétorice a celistvější navzdory vnitřním konfliktům. A tak ODS i KSČM budou nutně těžit z chyb vyplývajících ze samotné ideové nesourodosti Havlem jmenované koalice (i pro členy koaličních stran nepřehlédnutelné a těžko stravitelné).

    7. 3. 2003
    Jindřich Novák
    Během diskuse o zákoně o nájmech, která nyní probíhá v koalici, by se nemělo zapomínat na starý problém, který provází nájemníky v soukromých domech hned od začátků restitucí. Jde o komplikace při výměnách bytů. Tito nájemníci jsou de facto diskriminováni ve srovnání s jejich protějšky ve státních bytech před zákonem, protože je jim příliš často tato možnost ze strany majitelů domů upírána.
    7. 3. 2003

    Mezinárodní den žen vznikl jako výročí stávky newyorských švadlen v roce 1909. Téhož dne se po celém světě od roku 1975 připomíná jako den mezinárodní solidarity žen všech zemí za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

    Historie Dne žen, jak se mu zpočátku říkalo, začíná už v roce 1907, kdy na prvním sjezdu socialistek ve Stuttgartu vystoupila rakouská delegátka s myšlenkou, že by se ženy měly v určitý den v roce veřejně scházet a žádat volební právo. Až o tři roky později, v roce 1910 na II. mezinárodní konferenci žen - socialistek v Kodani navrhla Klára Zetkinová, aby se ženy v příštím roce v různých zemích Evropy v určitý den sešly a požadovaly volební právo.

    Poprvé se takto ženy sešly v roce 1911 v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku, v Americe, v Rusku poprvé v roce 1913. V dalších letech se březnový Den žen ustálil na datu 8. 3.

    Poprvé dne 8. 3. demonstrovaly ženy v roce 1914 proti zbrojení, chystané válce, za propagaci mírových myšlenek, požadovaly přístup žen do veřejného a kulturního života, a žádaly občanskou a politickou rovnoprávnost.

    V roce 2001 v poselství generálního tajemníka OSN u příležitosti MDŽ je zdůrazněn, mimo stálý požadavek rovnoprávnosti a to, současný nejpalčivější problém, na který upozornila v říjnu Rada bezpečnosti OSN, když zahájila debatu na téma ženy, mír a bezpečnost. K jednacím stolům a do rozhodovacích funkcí je třba přivedení více žen. Pro zajištění a podporu míru a bezpečnosti v 21. století je nezbytná plná účast žen při řešení předcházení konfliktů.

    7. 3. 2003
    Azda najpertraktovanejšou témou posledných týždňov a mesiacov v médiách je dianie okolo Iraku. I keď zatiaľ (a najlepšie by bolo, keby vôbec) na túto krajinu USA s niektorými spojencami vojensky nezaútočili, úvahy o ďalšom vývoji v Perzskom zálive spôsobili, že sa vzťahy na európskej i svetovej politickej scéne dali do pohybu. Stačí si všimnúť situáciu v Európe. Proti vojenskej intervencii v Iraku jednoznačne vystúpilo Nemecko a Francúzsko. Naopak, Veľká Británia považuje vojenské riešenie za správne. Oficiálne postoje spomínaných troch krajín vyvolali diskusiu o vznikajúcej kríze či priam rozkole v Severoatlantickej aliancii. Istým spôsobom sa skomplikovali aj vzťahy medzi niektorými ďalšími štátmi Európy, bez ohľadu na fakt, či sú v súčasnosti členmi aliancie.

    Možnosť vojenského zásahu v Perzskom zálive tiež spôsobila, že vo viacerých krajinách klesli sympatie k NATO.

    7. 3. 2003
    Prague Structuralism and Fictional Worlds is a one-day conference to honour Professor Emeritus Lubomir Dolezel on the occasion of his eightieth birthday. Not only will former colleagues, students, and current admirers be participating in this celebration, Professor Dolezel himself will be present.
    6. 3. 2003
    Patrice de Beer
    Zdá se, že schopnost komunikovat není nejsilnější stránkou Evropské unie. EU nemá přímou možnost oslovovat evropské veřejné mínění jako celek. Proto nedokáže být protiváhou verzí událostí, které prezentují jednotlivé členské státy EU. Přitom je pro budoucnost EU nesmírně důležité, aby dokázala komunikovat s občany.

    V této souvislosti jsou daleko důležitější fakta realita, veřejné mínění než regulační opatření, státní správa či byrokracie. Vyhýbejme se dřevěnému jazyku.

    Proces rozšiřování EU se nevyvíjí zrovna zdárně. V současnosti je zastíněn připravovanou válkou proti Iráku a sdělovací prostředky o něm skoro vůbec nereferují.

    Novinář Patrice de Beer píše redakční komentáře pro francouzský deník Le Monde. Publikujeme české shrnutí jeho příspěvku, předneseného na mediální konferenci EU ve Florencii dne 28. 2. 2003.

    5. 3. 2003

    Jak lze založit impérium s tisícem dolarů v kapse

    Jsou lidé, kteří si nedovedou představit život bez Vaška a druzí, kteří si jej nedovedou představit s Vaškem. Příjmení si dosaďte libovolné...

    Jsou lidé, kteří tvrdí, že za dvanáct let od "sametové revoluce" se nic nezměnilo, kromě jmenovek premiérů na dveřích. A pak jsou lidé, kteří tvrdí, že do politiky nemusí sami chodit, protože si koupí vždy ty politiky, kteří volby vyhrají. A až úplně na konec - jsou lidé, kteří se domnívají, že někteří politici se koupit nedají.

    Za takového všichni považovali doposud premiéra Špidlu. I přesto, že se obklopil mnoha lidmi, kteří představují typicky českou cestu ke kapitalismu, ačkoliv internacionalizovanou... Prezident Svazu průmyslu a dopravy Kázecký se kdesi nechal slyšet, že jeho svaz mohl poprvé v historii podávat připomínky k vládnímu prohlášení a premiér na ně bral ohled. "Je otevřen názorům, přijímá připomínky, ale hlavně nedělá, že všemu rozumí", tvrdí Kázecký. Má pravdu.

    Mimo jiné má totiž k premiérovi přístup i uhlobaron a čerstvý budhista v jedné osobě - Antonín Koláček. Také on je vnímán, jako člověk, který má co říci. Nebo, podle některých sociálních demokratů blízkých Lidovému domu - co nabídnout. Jeho podnikatelskou skupinu Appian znal už dávno před Špidlou i jeho předchůdce Miloš Zeman, který ovšem věděl víc a tak si ho držel od těla... Zřejmě proto, jak mistrně ovládla Koláčkova firma Mosteckou uhelnou společnost a jak v ní stát "bez výstřelu" ztratil majoritu, aby nakonec svůj podíl musel prodat za zlomek ceny. Porážky se neodpouštějí. Ani mezi přáteli. V Mostě se výrazně angažuje předseda odborné komise ČSSD poslanec Hojdar, přezdívaný přáteli i nepřáteli mezi přáteli také - i když kupodivu neoprávněně - "uhlobaron". Angažuje se zde i bývalý "taťka pracujícího lidu", senátor Richard Falbr. Každý má zájmy jiné, ale jedno mají společné. Vnímají dobře mamutí velikost i finanční sílu Mostecké uhelné. Jsou to přeci politici...

    V současné době chce Appian koupit i Škodu Plzeň, své aktivity chce tato skupina rozšířit i dalším směrem - uvažuje o koupi ČEZu. Někdo musí vyrábět turbíny dalším elektrárnám a někdo ty turbíny musí kupovat.

    To současnému premiérovi ovšem zřejmě tajná služba, na jejíž svodky prý premiér tak dá, zapoměla říci. Stejně jako mu o konglomerátu firem Appian zapoměla říci zřejmě daleko více věcí. Možná proto, že je sama neví. A to už je na pováženou.

    Protože žádný finanční mamut onen Koláčkův Appian není. Pouze několik prázdných skořápek, se kterými se dá hrát a které se českým bulíkům a jejich premiérovi jeví jako exotická zlatá vejce, protože je oni sami pomáhají naplnit z volných peněz těch státních podílů a firem, které do podobných zářivých amerických obalů prodávají... Není to jediný takový případ, na který jsme v poslední době narazili. Nedávno to byl uvažovaný prodej Českého Telecomu offshorovému eseróčku C-Tel, předtím prodej čerpacích stanic Petra, kde figurovala údajně americká společnost Chevron Petroleum LCC, o které nikdo nic nevěděl, nejméně však americký Chevron - Texaco ...

    Kdo vlastně zprivatizoval za 1 820 064 517 EUR Český Telecom? BL
    Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy BL
    5. 3. 2003
    Marx měl do určité míry pravdu. Myšlenka, kterou převzal od Hegela, že historie v sobě obsahuje vlastní "vestavěnou" dynamiku, je více správná než nesprávná. Kde je důkaz, že jsou tržní kapitalismus a zastupitelská demokracie tak dokonalou formou společenské organizace, že by se nedaly zlepšit? Proč by měly zůstat společenské normy neměnné, vzhledem k tomu, že se ukázalo, že nic jiného v historii neměnné není?

    Avšak předvídat, že se kapitalismus změní v něco jiného, je jedna věc. Snažit se tento proces uspíšit, to je věc jiná. Největší chybou komunismu bylo, že si myslel, že společnosti je možno konstruovat. To bylo absurdní, protože společenské vztahy jsou vždy produktem historického vývoje. Vyvíjejí se během času pomalu a většinou zcela neplánovaně.

    Zdá se, že to dnešní politikové, ani ti z nich, kteří se stavějí vůči socialismu zcela nepřátelsky, dosud nepochopili. Arogantní pokusy vnutit lidem shora teoreticky vypracované projekty, aniž by byly vzaty v úvahu existující vzorce společenské organizace, znalostí a zkušeností, většinou skončily katastrofou, stejně jako celý stalinský experiment.

    Nejdůležitějším poučením z epizody komunismu je to, že společenské reformy musejí být vždycky postupné, pokud mají být úspěšné. Reformátoři totiž nemohou ignorovat moudrost obsaženou v tom, jak se věci dělají nyní. Musejí rozvíjet už existující struktury, nikoliv je radikálně likvidovat.

    Týdeník Reflex otiskl ve svém aktuálním čísle vzpomínku Pavla Kohouta na ruského komunistického diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina, při příležitosti dnešního padesátého výročí jeho - možná násilného - úmrtí, k němuž došlo dne 5. března 1953. Bohužel, Kohoutův emocionální článek je spíše výpovědí o něm samotném než věcnou analýzou podstaty stalinismu. Je hlavně pokusem o vysvětlení, proč lidé jako Kohout v mládí Stalinův vražedný režim nekriticky podporovali. Kohout právem poukazuje na to, lidé Stalinův režim milovali, protože to pro ně bylö náboženství.

    Jsem přesvědčen, že skutečná, řádná, racionální a věcná analýza toho, co znamenal stalinský režim pro Rusko i pro střední Evropu, by byla při příležitosti dnešního padesátého výročí jeho úmrtí? zavraždění? (viz ZDE) nesmírně užitečná. Byl¨to přece právě Stalin, bez něhož by pravděpodobně vůbec nebylo expanze komunismu do středovýchodní Evropy, a život i v současné České republice by byl zřejmě zcela jíný.

    V tomto smyslu se mi zdá do určité míry nešťastné rozhodnutí Reflexu požádat "pamětníka", někdejšího stalinistu, Pavla Kohouta, aby se na diktátora článkem rozpomněl. Těžko totiž od takového článku vlastně čekat víc, než emocionální bití se v prsa - a nic víc jsme se v něm ani nedočetli.

    Britský hospodářský deník Financial Times věnoval minulou sobotu (1.3. 2003) padesátému výročí Stalinovy smrti celou víkendovou přílohu. Hlavním jejím článkem byla reportáž dnešního britského novináře, jehož matka, Polka, měla koncem třicátých let to neštěstí, že žila v jižní části Polska, kterou anektoval Stalin a většinu jejího obyvatelstva deportoval na nucené práce do Ruska. Článek jedné historičky srovnal charakteristické rysy Stalina, Kim Džon Ila, Saddáma Husajna (který se silně inspiroval Stalinem a vlastní o Stalinovi celou knihovnu), přinesl rozhovor s nyní pětaosmdesátiletým britským historikem Robertem Conquestem, jehož dílo The Great Terror v šedesátých letech poprvé podrobně popsalo existenci stalinových koncentračních táborů (srovnáním sovětských demografických statistik Conquest tehdy přesvědčivě odhalil, že ze sovětského obyvatelstva záhadně zmizely miliony lidí) a analýzu, které čelné spisovatele Stalin zničil¨.

    Avšak nejzajímavější z celé přílohy byl podle mého názoru tzv "opening shot", "úvodní výstřel", redakční komentář od Michaela Prowse. Z něho je úvodní citát k tomuto textu. Důležité je totiž, jak se ze Stalinova dědictví můžeme poučit pro budoucnost. A to právě vynikajícím způsobem vysvětluje Prowse, jehož argumentaci shrnujeme níže. Škoda, že se o něco podobného nepokusil Reflex ani Pavel Kohout.

    O životě a "díle" velmi inteligentního, avšak i velmi kontroverzního spisovatele a politického aktivisty Pavla Kohouta vydal nedávno knižní studii Pavel Kosatík. V Britských listech jsme ji recenzovali ZDE
    Kopie mapy Soukupovy cesty ke Kábulu z německého týdeníku News
    5. 3. 2003
    David Soukup
    Skoro rok a půl se za mnou vláčí otázka: "Kde vlastně byl?" A zároveň jsem po celou tu dobu napadán některými (to zdůrazňuji) žurnalisty, nechybějí urážky a osočování, které jsou legitimizovány tím, že se nebráním (jak také, že?). Pravdě a férovému jednání se přibouchly dveře. Skupinka lidí, třeba někteří lidé v ČT, si prostě vytvořila monopol na pravdu a určují, komu se věřit v téhle zemi má a komu ne, kdo má pravdu a kdo ji nemá.

    Naposledy minulý týden vyplula znovu na povrch již klasická otázka, která se přidává v novinářských kruzích k lepšímu: "Kde byl reportér deníku Super David Soukup při reportážích z Afghánistánu?" Novináři Soukupovi začali celkem vtipně přezdívat "Volá Kábul" a ještě dlouhé měsíce vyvstávaly pochybnosti, jestli náhodou neležel v pákistánském hotelu a články o afghánské realitě si necucal z prstu. Minulý týden v pořadu ČT Média si rýpnul i publicista Jan Urban. Soukupa přímo nejmenoval, ale z kontextu vyplývalo, kdo má být tím srabem, který byl podle Urbana 150 km od Kábulu.

    Davida Soukupa to už docela štve. Jeho vyjádření vyšlo už krátce po prvních spekulacích na podzim roku 2001 na Světě Namodro, ale poznámky neutuchaly. Investigativci z Fakt přispěchali s objevnou reportáží, která zapadala do tehdejší drsné kritiky Superu - v tom samém vydání Fakt totiž Superu věnovali hned dvě reportáže, druhá byla o lživém obvinění herečky Šafránkové, že je alkoholička. Soukup podle svého vyjádření nemohl vědět, jak jeho kolegové v pražské redakci překroutí jeho slova. Pracovní poměr v deníku také kvůli tomu ukončil k 31. prosinci téhož roku.

    David Soukup v reakci na vystoupení Jana Urbana napsal následující dlouhé vysvětlení, v němž podrobně popisuje, kde všude v Afghánistánu byl, co tam dělal a s kým se setkal. Jeho text doplňují přepisy z Televizních novin TV Nova, do kterých telefonoval své aktuální postřehy a z pořadu Volejte řediteli, vysvětluje Filip Rožánek.

    5. 3. 2003
    Pro Statewatch připravil profesor Steve Peers z Human Rights Centre, University of Essex

    Přístupové smlouvy o přístupu k EU pro zamýšlené brzké rozšíření EU jsou zatím nejkomplexnější a nejambicióznější v historii EU. Při čtyřech předchozích rozšířeních přijala EU celkem devět nových členů, zatímco nyní se plánuje přijmout deset členů najednou.

    V oblasti justice a vnitra a ve volném pohybu osob obětovaly uchazečské státy hodně. Volný pohyb pracovníků a služeb mezi novými a starými členskými státy bude odložen o sedm let a doba plné aplikace schengenských pravidel dokonce není na určito stanovena. Avšak zatímco úplné zrušení hraničních kontrol mezi starými a novými státy bude trvat mnoho let, od nových členských států se očekává uplatňování kontrol na vnějších hranicích EU a také vízového režimu (až na drobné výjimky) EU okamžitě. To odřízne lidi na východní hranici budoucí EU od svých sousedů, se kterými jsou spojeni tradičními obchodními a lidskými vazbami.

    Navíc jsou závazky nových členských států co se týká justice a vnitra poněkud nejasné a možnost uložit jim sankce za porušení těchto závazků jsou též nejednoznačné jednak v tom, za jaké kroky mohou být uloženy a jednak v konkrétní náplni těchto sankcí. Je zřejmé, že budou muset aplikovat pravidla EU pro určení, který členský stát je odpovědný za bezprostřední vypořádání žádosti uprchlíků, zatímco možnost jejich vlastních občanů žádat o azyl bude dramaticky omezena.

    Nové členské státy tím pádem budou řadu let v "druhé třídě" evropské integrace.

    Informaci v češtině připravila Helena Svatošová, originál a další informace jsou ZDE
    7. 3. 2003
    V Bratislave sa 5. februára uskutočnil už štvrtý Multikultúrny večer, ktorý organizovala Amnesty International v priestoroch V-klubu. Hlavným cieľom týchto večerov je predstaviť kultúru vybranej krajiny a spôsob života jej obyvateľov.

    Témou stretnutia bola Angola, ktorej obraz pomáhali spoločne vytvoriť členovia AI -- predseda AI na Slovensku Sawkat A. Choudhury, Ingrid Králová, Barbora Černušáková -- a ich hostia z Angoly -- António Martins da Silva (predseda Združenia portugalsky hovoriacich krajín), Helena Almeida a Carlos Miranda.

    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    5. 3. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
    Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
    Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
    7. 3. 2003 Za nezájmu občanů se stal Jan Jařab terčem rasistického útoku   
    7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
    7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
    7. 3. 2003 Nájemné: Nezapomínejme na nejslabší Jindřich  Novák
    7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
    7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
    7. 3. 2003 Český Telecom - stále je to otázka maximalizace zisku Radek  Mokrý
    7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"   
    7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 Má odstoupit americký prezident... Miloš  Kaláb
    7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
    7. 3. 2003 Komise LAS lobbuje v New Yorku proti válce na Blízkém východě Ivana  Bošinová
    7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
    6. 3. 2003 Norové jsou proti válce v Iráku   
    6. 3. 2003 Postoj islámských zemí k Iráku zůstává beze změny   
    5. 3. 2003 Čeho se bojí Lidové noviny? Milan  Valach
    5. 3. 2003 Proč mě neprávem osočují? O cestě ke Kábulu David  Soukup
    5. 3. 2003 Ruský ministr zahraničí nevyloučil, že Rusko užije v Radě bezpečnosti právo veta   
    5. 3. 2003 Alžírská "bahia" Josef  Brož

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
    6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
    26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
    27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva