30. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Policie ČR zasahuje v Karlíně. Ve fotogalerii si můžete tuto a další fotografie zvětšit
30. 8. 2002

Britským listům se podařilo získat zcela ojedinělé a exkluzivní fotografie, (jméno jejich autora nemůžeme zveřejnit), na nichž policisté České republiky "pomáhají" likvidovat následky povodní před prodejnou "Vše pro fitnes" v Karlíně. Poté, co příslušníci "zajistili" potřebný materiál, odložený na ulici za účelem vyhození, nasedli s ním do vozu a odjeli. Dvě civilní občanky před několika dny takové štěstí neměly a byly donuceny ukradené feny vrátit a opustit Karlín.

Vzhledem k tomu, že z potravin zasažených povodní lze používat pouze konzervy, nebude zřejmě těžké uhádnout, co asi policisté v pytlích mají. Inu, nedivme se, jsou vyčerpáni a potřebují doplnit energii.

Na jedné z fotografií je také dobře čitelná poznávací značka vozu. Podle očitých svědků naložili policisté oba vozy anaboliky a jinými preparáty zvyšující tělesnou kondici tak, že dveře vozu nešly ani zavřít. O celé věci je informován starosta Karlína. Uvidíme jaký postoj zaujmou k celému případu kompetentní místa.

Šest fotografií dokazuje, jak Policie ČR zasahovala v Karlíně ve "veřejném zájmu", naleznete je v této fotogalerii.

Správně označený kontejner - tento je od 1-hexenu
29. 8. 2002
Tak, jako na snímku vlevo, mají vypadat obaly jakékoliv chemikálie. Vypadá tak plechovka či kanystr s hnojivem na zahrádku, vypadá tak i pojízdná cisterna převážející jakoukoliv chemickou látku. Oranžová obdélníková cedulka označuje klasifikaci a typ látky, červený kosočtverec pak informaci o nebezpečnosti látky... To vše podle mezinárodních norem i českých předpisů a platného zákona.

Jinak tomu ovšem bylo s třemi kontejnery, na které jsme se v minulých dnech ptali Spolany Neratovice. Jejich identifikační a výstražná označení byla pečlivě seškrabána. Tiskový mluvčí Jan Martínek sdělil emailem první část odpovědi na otázky Britských listů. Konstatuje, že Britskými listy vyfotografované a dle čísel identifikované kontejnery obsahovaly celkem 51 240 kg lineárních interních olefinů (LIO). Tyto látky klasifikoval sám mluvčí Spolany jako dráždivé. Mluvčí se ve své odpovědi omezil na strohé konstatování hmotnosti obsahu, - bez vysvětlení, jak je možné v chemickém provozu neoznačovat kontejner identifikací. Asi je to ve Spolaně běžné...

Kdo je zodpovědný za expedici a označování těchto látek, Spolana doposud nesdělila. Doplňující otázky směrem k odpovědnosti vedoucích pracovníků jsme předali Spolaně obratem a dále čekáme - nyní už trochu netrpělivě - na pokud možno vyčerpávající odpověď.

29. 8. 2002

Tisková zpráva Spolana a.s., Neratovice, 29.8.02 - Spolana vypracovala kompletní přehled látek, které z jejího areálu unikly při povodni. V několika minulých dnech provedla Spolana bilanci množství chemických látek, které byly během povodní vyplaveny do Labe nebo unikly do ovzduší. Tato bilance se netýká starých ekologických zátěží (dioxiny a rtuť) ani aktuálního chlóru, tedy látek, o kterých bylo v minulých dnech již informováno.

Množství některých látek v tabulce představují kvalifikovaný odhad, který bude dále zpřesňován - předpokládáme, že směrem dolů, protože odhady uniklých látek byly dělány jako maximální možné.

30. 8. 2002
Významné země světa, od Číny až po Saúdskou Arábii, jsou znepokojeny sílící rétorikou čelných washingtonských jestřábů ohledně plánovaného útoku USA proti Iráku. I Londýn, který Bushe podporuje, dokázal, že existuje rostoucí napětí mezi Londýnem a Washingtonem - trval na tom, že vojenští inspektoři OSN by měli nejprve dostat šanci navštívit Irák. (Podrobnosti v angličtině např. viz zde.)
30. 8. 2002
Děti se stávají závislými na nikotinu a na kouření velmi rychle, v některých případech stačí jen jedno vdechnutí kouře z cigarety. Američtí vědci poukazují na to, že je prý dospívající mládež zranitelnější vůči nikotinu než dospělí, protože je její mozek teprve ve vývinu. Dvě další studie zjistily, že to, zda děti kouří, je silně ovlivněno tím, zda kouří jejich učitelé a jejich kamarádi. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

Čtyřicet procent z 322 dětí, které se v USA podrobily výzkumu a které okusily tabák třeba jen jednou, začaly projevovat známky drogové závislosti na nikotinu.

30. 8. 2002
Reportérka mediální společnosti BBC Jacky Rowlandová se nikdy osobně nesetkala se Slobodanem Miloševičem. Ve středu se s ním poprvé setkala, když proti němu svědčila při procesu s ním v Haagu, kde je obžalován z válečných zločinů. Z jejího delšího článku k této věci (anglicky viz zde) vybíráme:
30. 8. 2002
Vážený poslanče Šplíchale,

Metro jsem k cestě do zaměstnání používal denně (na rozdíl od většiny poslanců), omezení jeho provozu v důsledku zaplavení se mne osobně dotýká. Situaci se snažím poměrně detailně sledovat a publikované informace ve volném čase shromažďovat.

Proto ZÁSADNĚ nesouhlasím s Vaším tvrzením o neprofesionalitě, naivitě nebo politickém motivu novinářů.

30. 8. 2002
Původně jsem chtěl napsat k začátku školního roku článek s název Budou učitelé stávkovat?, ale po posledním rozhodnutím vlády nabraly události zcela jiný směr a otazník už není na místě. Vláda se totiž na svém zasedání rozhodla, že povodňové škody zaplatí z peněz, které ušetří dalším odkladem rozšíření počtu platových tříd. Učitelé, ale i ostatní státní zaměstnanci tak měsíčně přijdou minimálně o 1.000,- korun!
29. 8. 2002
Včera prehrala TV Markíza malú, no dôležitú bitku v arogantnom boji o ignorovanie zákonov, ktorú odštartoval "proti všem" jej faktický šéf, Pavol Rusko. Napriek zahmlievaniu a vyrábaniu účelových štatistík, vidí každý, kto to vidieť chce, že táto televízia už dávno zmenila rolu z objektívneho média na hlásnu trúbu strany ANO, Ruskov kariérny výťah. Pokusom mať sankčné rozhodnutie štátneho orgánu, licenčnej rady, za "vzduch", a ťahať čas do povolebného obdobia, však P. Rusko svoje sily precenil. Nerátal so širokým negatívnym ohlasom politikov, ostatných médií aj verejnosti, a - pomerne úboho - sa pokúsil pred novinármi včera vydávať prehru za víťazstvo.
29. 8. 2002
11. září 2001, v den útoku na Světové obchodní centrum, byl ředitel FBI Robert S. Mueller III. ve své funkci teprve týden. Už před teroristickými útoky měl před sebou Mueller velké úkoly. Byl jmenován do čela FBI proto, aby tam zavedl efektivní řízení, zvýšil její schopnosti získávat informace a donutil ji, aby spolupracovala s jinými institucemi. Jeho předchůdce charakterizoval FBI jako "potenciálně nejnebezpečnější instituci v USA". FBI byla už dlouho příkladem disciplinované a profesionální práce, ale zároveň si přisvojila pravomoci, neslučitelné s demokratickou vládou, a často jednala protizákonně. Podrobně se zabývá fenoménem FBI nedávné vydání časopisu American Heritage. I v ČR existují problémy s některými nezvládnutelnými bezpečnostními složkami. Těm FBI dokonce radí... Proto snad může sloužit k zamyšlení shrnutí informací o problémech s FBI, které publikujeme níže.
29. 8. 2002
Reakce na článek Petra Šimůnka " Je čas na povodňovou daň" otištěnou v MFD dne 21,8,na straně A8

Líbí se Vám tento titulek? Ne? Že je neslušný ?
Ano, jistě.
Přesto se však tento nadpis sám vnucuje po přečtení článku Petra Šimůnka, i když se tomu autor jistě bude bránit.
Co vlastně napsal?
Inu, více méně navrhuje daň z každé vydělávající hlavy a z každé registrované firmy, a to v míře nejspravedlivější, a v duchu nejlepších komunistických tradic - totiž všem stejně. Ať už jste dělník s minimálním platem ( i když těch prý moc není), anebo předseda představenstva Komerční banky s platem o trochu větším (o kolik asi ?), dáte stovku měsíčně.

Zdeformovaný povrch kontejneru
28. 8. 2002
Britské listy doposud nedostaly odpověď na dotaz, který položily generálnímu řediteli Unipetrolu Švarcovi na tiskové konferenci v neděli. Ptali jsme se ho 25. 8.

Jaké označení nesl původně sud č. SPOU 100-258-9 / CS 2276, sud SPOU 100-274-2 / CS 2276 a sud SPOU 100-292-7 / CS 2276?

Stejnou otázku jsme položili v tentýž den i veřejně na stránkách Britských listů. Dodnes jsme přes příslib generálního ředitele Švarce nedostali na tuto otázku žádnou odpověď od jeho tiskového mluvčího, kterému přímo před námi ředitel Švarc toto uložil za úkol.

Spolana
29. 8. 2002
Chemičku na břehu Labe vyplavila Vltava. První výsledky měření hladin, časový sled zatápění okolních obcí a výpovědi jejich starostů hovoří jasně: Chemičku nevyplavilo jen zpětné vzdutí Vltavy do Labe. Část se sice valila korytem Labe proti proudu, ale část se nezdržovala tečením do Mělníka, oddělila se před soutokem a razila si cestu Polabím samostatně až do chemičky. Přišla z vnitrozemí. Na území Spolany měla voda vyšší hladinu dále od koryta než u břehu Labe. Protipovodňová opatření byla k ničemu. Sklad kontejnerů, zařízení připravené k odvozu - včetně známých nádrží s hexenem-1 a lineárními olefiny zachycených u mostu v Obříství - stál na vyvýšených kolejištích blízko Labe. A voda z vnitrozemí to tam prostě spláchla. Co všechno, to chemička tají.

Vedení Unipetrolu má teď 30 dnů na vypracování zprávy o povodni. Přesně podle zákona.

29. 8. 2002

Spolana, Neratovice - 28. 8. 2002 Do dnešního rána bylo ze zásobníku č. 7 odčerpáno a zpravováno 6 z celkových 12 tun chlóru. Vedení Spolany předpokládá, že tento zásobník bude dočerpán nejpozději v pátek. Po něm budou odčerpány zásobníky č. 6 a 8. V každém z nich se nachází zhruba 500 až 800 kg plynného chlóru (ne kapalného, jako v zásobníku č. 7). ...

... Spolana připravila plán na vytažení sedmi kontejnerů s chemickými látkami, které byly odplaveny z areálu podniku ke Štěpánskému mostu a od dneška jsou postupně přepravovány zpět na své výchozí místo. ... ... Připomínáme, že se jedná o čtyři kontejnery naplněné alfaolefiny a tři prázdné, ve kterých byl dříve 1-hexen. ... ... Dnes dopoledne byly odvezeny tři prázdné kontejnery, tři plné kontejnery budou vyzdviženy a odvezeny zítra. ...

Tiskovou zprávu, obsahující předchozí věty, obdržela média e-mailem od tiskového mluvčího Spolany Martínka v 19.19, tedy až půl dne poté, co pracovníci odvezli od Štěpánského mostu tři "prázdné" kontejnery, prý ty od 1-hexenu. Vzhledem k tomu, že fotodokumentace, pořízená Štěpánem Kotrbou 20. 8., ukazuje jednoznačně chybějící identifikační označení na třech kontejnerech, z nichž jeden byl mechanicky poškozen, a na dalších třech je čitelná identifikace 1-hexenu, není jasné, které kontejnery vlastně Spolana odvezla. Ty neoznačené, nebo ty označené?

V kterých kontejnerech byl či je vlastně 1-hexen a v kterých médiím avizované "k řepkovému oleji přirovnané" alfa-olefiny? Kde jsou expediční listy od kontejnerů? Proč je nechce Spolana zveřejnit?

Otevřená komunikace budící důvěru je založena na ověřitelných faktech a dokumentech, nikoliv tiskováých prohlášeních... V případě kterých kontejnerů tedy mohlo dojít k porušení pravidel o nakládání s chemickými látkami a jejich skladování - těch plných či těch prázdných?

Pozvánku k fotoreportáži zaslal tiskový mluvčí Spolany pouze na zítřejší nakládání "plných" kontejnerů. Na zítra, 10.30.

Na urgenci slíbených a stále vyžadovaných odpovědí Britským listům odpověděl telefonicky tiskový mluvčí Unipetrolu Zikmund od večeře s laxností unaveného profesionála: "Pošleme vám to tehdy, až vám to pošleme..." Další telefon zavěsil.

Zdvořilý začal být až po třetím telefonátu Britských listů během pěti minut - v momentě, kdy byl dotázán, zda máme tedy vyžadovat informaci po ministrovi vnitra Grossovi či ministru průmyslu Rusnokovi. Vlastníkem Unipetrolu je stále ještě stát a politici si nemohou dovolit aroganci pětatřicetiletých mladíků. Zvláště ne ti, kteří sami chtějí povodně přežít. Podrobnou informaci mají (prozatím) slíbenou Britské listy do 10.00.

23. 8. 2002

se vám zobrazí, když si ve svém prohlížeči zakliknete češtinu. Např. v Internet Exploreru: Nástroje (Tools), Možnosti (Internet Options), pak Jazyky (Languages).

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2002 Děti propadají kouření nesmírně rychle   
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 FBI - nebezpečná instituce?   
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek
29. 8. 2002 Jak Papež seřval Kotrbu Radek  Mokrý
29. 8. 2002 Spolana: Vedení by šlo sedět, kdyby přišla jen stoletá voda, řekl Papež Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
29. 8. 2002 Theofil Halama - básník duchovní proměny se představil v Ostravě Daniela  Pilařová
28. 8. 2002 Ambrozek pro Ekolist: Spolana velmi vážně ohrozila svou důvěryhodnost Jan  Stejskal

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2002 Poslanče Šplíchale, odmítám vaši kritiku novinářů Jiří  Kolařík
29. 8. 2002 Spolana: Vedení by šlo sedět, kdyby přišla jen stoletá voda, řekl Papež Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
28. 8. 2002 Spolana: Kapacita porušených skladů je 800 tun kapalného chlóru Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
28. 8. 2002 Kanadští experti ve Spolaně: První oficiální informace pro Zprávu o povodni 2002   
28. 8. 2002 Největší ekologická katastrofa v historii: předzvěst toho, co přijde Eugen  Haičman

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý