12. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 8. 2002
Chcete letět z Londýna do Glasgowa (na vzdálenost 600 km), za "dvacet korun"? Použijte aeroliní Ryanair. Má to ovšem své háčky: koupíte-li si na internetu letenku několik týdnů dopředu, skutečně ji získáte za nominální cenu třeba jen dvaceti korun. Jenže k tomu si připočítává britská vláda daň z letového provozu, takže celkem nezaplatíte za cestu pouhých 50 pencí, ale celkem kolem dvaceti liber. To je pořád ještě slušná cena za letenku. Dalšími nevýhodami bývá, že levné letecké společnosti používají jen vedlejších, méně významných letišť, kam se třeba cestuje z místní metropole pozemní dopravou až hodinu. Také bývají levné letecké společnosti postihovány dlouhými zpožděními při odletu. Už jsem je dlouho nezažil, až zase nyní, včera, v noci z neděle na pondělí. Let z Londýna do Glasgowa s firmou Easyjet měl odstartovat ve 21.45 - nakonec jsme odletěli až o půlnoci. (Tento zpáteční let Glasgow - Londýn stál 40 liber.) Přesto však jsou levné letecké společnosti v Británii nyní nesmírně populární. Británie zažívá absolutní rozkvět těchto leteckých společností. A Britové, jak se nad tím v neděli pozastavil týdeník Observer, provádějí "invazi do Evropy".
12. 8. 2002

Pondělí 12.8. 2002, 14 hodin odpoledne - Posledních cca 15 hodin nebylo pro Britské listy technicky ani organizačně zrovna nejefektivnějším obdobím. Po krátkém pobytě v Londýně o víkendu (budu psát o rozsáhlé, pozoruhodné výstavě díla Salvádora Dalího) jsem se podle plánu měl dopravit v neděli večer z londýnského letiště v Lutonu do Glasgow letem ve 21.45.

Lety levných leteckých společností (viz níže) však někdy trpí dlouhým zpožděním, a i když jsem ho už delší dobu nezažil, v neděli v noci jsem se stal obětí právě takovéhoto nevítaného zpoždění. Místo ve 21.45 odletělo letadlo z Lutonu do Glasgowa až o půlnoci. Domů do Glasgowa jsem tedy dorazil až kolem druhé ráno (českého času třetí ráno) a než jsem přečetl poštu, byly tři hodiny. Pak jsem se dal do práce na vydání BL, ale brzo jsem zjistil, že je server Britských listů nepřístupný. Odsud z Glasgowa byl nepřístupný i v pondělí dopoledne - Jan Panoch z firmy Globe, která je sponzorem Britských listů, učinil v pondělí dopoledne četné kroky, aby mi přístup k serveru znovu umožnil.

Posléze jsme zjistili, že potíže s přístupem na internet měla v pondělí dopoledne v ČR celá řada serverů. V pondělí ráno došlo v Praze k výpadku centra NIX, připojovacího bodu do zahraničí a problémy přetrvávaly asi do 12 hodin, už od hluboké noci nefunguje servis ČTK na ceskenoviny.cz, server nevydržel nápor zájemců o povodňové zprávy, upozornil nás Filip Rožánek. Jan Panoch posílil dnes 12. 8. odpoledne prozatím náš server paměťově, takže nyní disponujeme 768 MB RAM. Snad to postačí.

Vzdáváme se tedy. Vydáváme nyní, v pondělí ve 14 hodin jen omezenou verzi BL a po odstranění spánkového deficitu se věnuje večer šéfredaktor, který zatím (po měsíci v Praze) ani nevybalil (!) přípravě regulérního čísla BL, které vydáme, doufáme, v pravidelné době na úterý. Děkujeme za pochopení.

V pondělí večer znovu z některých míst v zahraničí nefunguje standardní adresa Britských listů, kdo s tím má problém, prosím, použijte alternativu old.blisty.cz. Informujte nás na na adresu redakce, máte-li potíže s přístupem na BL. Děkujeme.

12. 8. 2002
Komentátoři seriózního britského tisku z pravice i levice bědují během posledních několika let, že se Britové všeobecně chovají jak idioti a že je kulturní život v Británii prý nesmírně chabý: v televizi jsou primitivní game shows, případně akční filmy, lidé jsou poslední triviálními informacemi o tzv. celebritách, chybějí jim všeobecné znalosti, takže nedokáží jmenovat ani jednoho britského premiéra před Margaret Thatcherovou, nemluvě o tom, kdybyste je požádal, aby vyjmenovali šest žen Jindřicha VIII. Euan Ferguson se v týdeníku Observer zamyslel nad tím, zda je toto bědování nad neobyčejně nízkou úrovní britského národa skutečně oprávněné. Varoval v úvodu svého článku, že veškeré generalizace jsou nebezpečné a nepřesné.
FOTOGALERIE
12. 8. 2002
Existují jistá specifika a odlišnosti české freetekno scény (která je tvořena jednotlivými soundsystémy), která ji odlišují od teknoscény na Západě, odkud samozřejmě tato myšlenka přišla, ale v ČR zmutovala do poněkud jiné podoby.
12. 8. 2002
Tento týden jsem se e-mailem obrátila s několika lingvistickými dotazy na pražskou jazykovou poradnu při Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR.

Ze tří dotazů mi nebyl z lingvistického hlediska vysvětlen ani jeden, přičemž nejvíce bylo poukazováno na fakt, že jsem vzděláním bohemistka - tudíž jsem byla odbyta následujícími, doslova citovanými obraty: "...neptejte se tedy jako laik", "nedomníváme se, že by to při Vašem způsobu výměny názorů mělo smysl. Proto Vaši reakci pouze registrujeme." apod.

12. 8. 2002
Aktivisté, kteří vystupují proti plánům amerického prezidenta Bushe svrhnout v Iráku Saddáma Husajna, se chovají pokrytecky, konstatoval včera v týdeníku Observer komentátor Nick Cohen. Britská levice, s podporou malé armády anglikánských biskupů, islámských duchovních a generálů v důchodu, nemá odvahu říci otevřeně, že neuskuteční-li se západní invaze do Iráku, zlikviduje to naděje iráckých demokratů. Lidé v Iráku totiž nemají možnost svrhnout tyrana Saddáma Husajna bez vnější pomoci.
Hlídač
12. 8. 2002

Guru a zároveň i editor jednoho českého "vizionářského" serveru zareagoval na článek Náboženské pravdy o dobrých a zlých lidech jako psík, v jehož rajonu začal občůrávat rohy cizí pes. "Ono se totiž ve tváři pozná jak z fyziognomických znaků, tak z výrazu možná mnohem více, než si kdo myslí... Trochu jsem to studoval a lidi teď nechápou, kde o nich beru informace. Nikde, pouze se jim dívám na tvář. Takže pokud o tom nic nevíte, raději si něco přečtěte a hlavně si to zkuste v praxi. Pak můžete napsat článek," zavrčel na mě "osudově" ve fóru BL čtenář - diskutér, kterému jako bych lezl do jeho "vizionářské" živnosti. Jeho poučením bych se ale vůbec nezabýval, kdyby neukázalo na obecný problém, který mě docela děsí.

13. 8. 2002
V posledních měsících na nás začaly bankovní domy útočit svými nabízenými produkty a službami. V médiích běží jedna reklama za druhou - o tom, jak je vše jednoduché. Komu je ale tato reklama směřována? Mladému klučinovi, o kterém si vlastní otec myslí, že se zbláznil, chce-li po něm dvacet tisíc korun? Či tomu, kdo si nevydělal na dovolenou, přesto si chce s půjčenými penězi užít volno u moře?
11. 8. 2002
Predvolebné súperenie slovenských politických strán, vníma občan v týchto dňoch najmä ako záplavu plagátov a billboardov. Mediálne agentúry sú síce spokojné, že počet vandalských útokov proti týmto dielam neraz veľmi kolísavej úrovne oproti minulým voľbám značne poklesol, ale zato sa zdá, že o to viac stúpol zápal prívržencov rôznych strán. Ku prvej bitke aktivistov dvoch subjektov došlo cez víkend vo východoslovenskom Trebišove. Nemusia však všade lietať facky, aby z výčinov horlivých straníkov mali miestne úrady problémy.
Erb organizace lužických Srbů Domowina
9. 8. 2002

Saský úřední šiml nepřestává řehtat

Milan Hrabal

Vloni počátkem srpna jsem pracovně navštívil budyšínské centrum Lužických Srbů Domowina. Právě vrcholil boj o zachování národní školy v Chrósčicích, která byla chloubou lužickosrbského školství. Tamnější školu Jurije Chěžky (slavného národního básníka, který padl ve válce) hrdě ukazovali zahraničním návštěvám jako živoucí důkaz (i naději), že Lužice žije a její budoucnost, alespoň v rámci současných možností, je zajištěna.

Právě v této škole se saské ministerstvo školství (pod taktovkou německých křesťanských demokratů - CDU) rozhodlo zahájit postupnou "optimalizaci počtu škol", spočívající v jejich postupném rušení a koncentraci do větších komplexů.

Již delší čas totiž svádějí Lužičtí Srbové zatím dost neúspěšný zápas se saskou vládou o zachování dosavadní sítě národních základních škol. V Lužici je jich celkem pouze 6 a v letošním školním roce do 5. ročníku základní školy v Chrósčicích mělo nastoupit 17 žáků. Saské ministerstvo školství uplatnilo normativní minimum 20 žáků a otevření této třídy zakázalo. Správní soud v Drážďanech zamítl protest lužickosrbské Domowiny a obce Chrósčice. Přestože se konaly protestní akce občanů přímo v Lužici, přestože proběhla řada jednání na různých úrovních a podporu vyjadřovaly a stále vyjadřují různé instituce i jednotlivci z celé Evropy i jiných částí světa, saské úřady dodnes nezměnily své stanovisko. Děti z Chrósčic tedy dojíždějí do Ralbic a podle všech předpokladů němečtí úředníci chystají redukci čtyř tzv. středních škol v příslušném okrese na jedinou, byť vícetřídní. (Pozn.: "střední" školy v Sasku odpovídají druhému stupni, tedy 5. až 9. ročníku základních škol dle školského systému v České republice.)

Co to v praxi znamená? Rušení lužicko-srbských základních škol znamená rychlou germanizaci. Rušení dostupnosti vzdělání nastupující generace v lužicko-srbském jazyce, postupné odumírání kulturních kořenů, postupné odumírání kulturní identity slovanského národa v germánské společnosti.

Britské listy se tématu Lužice věnují už po několik měsíců v několika článcích a fotogaleriích. Navštívili jsme i Budyšín, i Srbský dům organizace Domowina. Zajímalo nás "živé" a o to autentičtější národní obrození v Lužici mj. i proto, abychom byli schopni pochopit kořeny své vlastní minulosti, dnes opomíjenou dobu českého národního obrození v 19. a počátkem dvacátého století. Abychom byli schopni vnímat svou kulturní identitu uprostřed "evropského moře" národů, abychom věděli, jak si ji uchovat a jak být hrdí na svou národní minulost, i když se chceme stát Evropany.

Svátek velikonočních jízd, Radek Čermák
FOTOGALERIE Svátek velikonočních jízd
1000 let Budyšína - historie a současnost Lužice, Štěpán Kotrba
FOTOGALERIE 1000 let Budyšína , Štěpán Kotrba
Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí, Jaroslav Pánek

8. 8. 2002
Ve čtvrtek 8. 8. 2002 od 16 hodin se konala v Praze 1 v restauraci Hybernia Valná hromada Britských listů. Zde je její usnesení:
9. 8. 2002
Valná hromada Občanského sdružení Britské listy konaná dne 8.8.2002 přijala nové stanovy sdružení. Zveřejňujeme jejich plné znění.
8. 8. 2002

Vážený pane Čulíku,

už delší čas se chystám upozornit Vás i čtenáře Britských listů, že naše webová stránka http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm je nyní podstatně rozšířená, graficky vylepšená a díky systému odkazů přátelštější k uživatelům. Snad by čtenáře zajímala i knižní verze (Na co se nás často ptáte, Scientia, Praha 2002), informoval Britské listy Josef Šimandl z Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd.

8. 8. 2002

O tom, co se dá dělat ve věci vzdělanosti a demokracie, ve spolupráci s učiteli, se můžete dočíst na stránkách Kritické myšlení, které rediguje Ondřej Hausenblas. (JČ)

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
12. 8. 2002 Levné lety umožňují Britům "invazi do Evropy"   
12. 8. 2002 Jsou Britové pitomí?   
12. 8. 2002 Komu slouží jazyková poradna? Daniela  Pilařová
9. 8. 2002 Monsanto reagovalo na kritiku v Britských listech Miroslav  Šuta
9. 8. 2002 ČR má novou vládu, politické strany mají peníze, Marvanová měla zase smůlu Karel  Mašita
9. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Mračíš se? Jsi lump ! Aneb náboženské pravdy o dobrých a zlých lidech Jan  Paul
8. 8. 2002 Ombudsman: Ministerstvo životního prostředí jednalo v kauze NEMAK nezákonně   
8. 8. 2002 Konec vrtání zubů?   
8. 8. 2002 Další zásah americké vlády proti mezinárodnímu trestnímu soudu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   

Školství RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík