Konec vrtání zubů?

8. 8. 2002

K dispozici je nyní nový způsob léčby zkažených zubů. Dosud není běžně přístupý, ve Velké Británii ho zatím používá jen malé množství soukromých zubařských praxí. Léčba se jmenuje HealOzone a její stoupenci argumentují, že to znamená konec vrtání a plombování zubů. (Informace v angličině viz např. zde.) Na první pohled vypadá tato nová léčebná metoda až podezřele dokonale. Je prý rychlá, levná a téměř stoprocentně efektivní. Nejprve se laserem zjistí, které zuby má pacient zkažené. Pak se na zub nasune speciální vzduchotěsná gumová násavka. Z nakaženého zubu se odsaje vzduch a nahradí se ozónem, který je znám jako účiný germicid. Ozón usmrtí bakterie, způsobující kažení zubů, téměř okamžitě, a díra v zubu se pak automaticky sama uzavře, "remineralizuje", anebo, pokud je příliš velká, zubař ji naplní kosmetickou, bílou plombou (ale zub se nevrtá). Jenže ozón je lidskému zdraví nebezpečný...

Britský zubařský řetězec James Hull Associates má tři ze svých čtyřiceti praxí nyní vybaveny zařízením této nové technologie. Dr. Peter Murray, klinický ředitel této firmy, odpovědný za zubařskou praxi, pohlíží na tuto novou metodu velmi optimisticky: "V devadesáti procentech případů je léčba účinná na první pokus, v ostatních deseti procentech případů jsou zuby vyléčeny na druhý pokus. Léčba jednoho zubu trvá asi čtyřicet vteřin." Zdá se také že metoda HealOzone j levnější než tradiční léčba prostřednictvím vrtání. Jenže zařízení pro tuto novou léčebnou metodu stojí 15 000 liber. Někteří stoupenci nové zubařské metody však argumentují, že při jejím užití zubaři zvýší svůj zisk za hodinu práce až šestkrát, takže to by mohlo být značně významou pobídkou, aby do nového zařízení investovali.

Potíž je, že tradiční zubařské organizace jako British Dental Association se dívají na léčebnou metodu prostřednictvím ozónu se značnou nedůvěrou. "Ozón je pro lidi nebezpečný," vysvětluje Gordon Watkins, předseda lékařského a vědeckého výboru BDA. "Způsobuje smog a problémy při dýchání. V lékařství se ozónu užívalo před první světovou válkou. Léčila se jím gangréna a nemoci konečníku. V současnosti se ho v britském lékařství neužívá. Ale na Kubě ho užívají velmi často. Prý vás tam nepustí na jednotku pohotovosti, aniž by vás předem nepostříkali ozónem."

Murray ale proti tomu argumentuje, že metoda HealOzone je "absolutně bezpečná, protože se zub léčí ve vzduchotěsném prostředí. Ovšem podle Watkinse se na ozón dívají podezřívavě i americké úřady: podle nich je ozón "jedovatý plyn, který nemá žádné lékařské uplatnění. Jako germicid je ozón efektivní teprve v koncentracích, které jsou lidem a zvířatům nebezpečné."

"Britská lékařská asociace požaduje v této věci další výzkum, zejména ujištění, že ozón nepoškozuje ústa," konstatuje Watkins diplomaticky.