25. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ilustrační foto - Tomáš Pecina
25. 6. 2002

Paradoxy dvou podob levicové politiky

České dráhy chystají propouštění, ale podle dostupných informací se hodlají zbavit hlavně lidí, kterým chybí pouhých několik let do penze a nabrat mladé. Nabízí se otázka, co s nimi bude potom, čím se bude živit člověk po třiceti letech u dráhy? Je pro ně připravena nějaká pomoc, třeba v podobě rekvalifikačních kursů?
24. 6. 2002
Název této skladby, někdy z období šedesátých let minulého století, tuším od skupiny Who, jsem si symbolicky vypůjčil pro další povolební pojednání. Samotný význam pojmu generace před časem hezky ve Sněmovně vysvětlil ministr práce a sociálních věcí, když "nutnost" vzniku Sociální pojišťovny, jakožto nezbytného předpokladu úspěchu důchodové reformy začal od lesa obhajovat mimo jiné právě tím, že se objasněním pojmu generace zabýval. Jeho, obecně jistě správná, definice, že se jedná o časové období, než narozené dítě ženského pohlaví porodí vlastního potomka, mi dává příležitost podívat se na celou problematiku a komentáře k ní trochu jinak a prohlásit, že Klaus se chopil příležitosti v pravý čas. Špidla to ještě stihnul, ale času má méně.
25. 6. 2002
Nedávná zpráva o zrušení zamýšleného průzkumu HVB Bank, které bylo způsobeno množstvím klientských nesouhlasů s předáváním jejich osobních údajů a telefonních spojení, svědčí o tom, že veřejnost začíná citlivě reagovat a snaží se využívat zákonné možnosti k ochraně svého soukromí. Úřad pro ochranu osobních údajů se setkal v poslední době zejména s velmi ostrou reakcí veřejnosti na sběr osobních údajů reklamními agenturami. Úřad v této souvislosti informoval prostřednictvím médií veřejnost o principu udílení souhlasu k použití osobních údajů a o možnostech a způsobech odvolání souhlasu. Sdělila to mluvčí úřadu Hana Štěpánková.
FOTOGALERIE z Vysokého Mýta
25. 6. 2002
Starosta Vysokého Mýta, který loni 1. září rozpustil shromáždění blokující část silnice I/35 ve městě, postupoval prý - podle České tiskové kanceláře - v souladu se zákonem. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Nepochybili podle stejného zdroje ani policisté, jejichž zásah blokádu silnice ukončil. ČTK to 20. 6. řekl vedoucí právního odboru Vysokého Mýta Libor Poláček. Jak je to doopravdy? O čem opravdu rozhodl Krajský soud? A jak? Dle názoru právníků Ekologického právního servisu se jedná o protiústavní rozsudek.

Reportéři Britských listů tehdy byli na místě, pořídili z demonstrace AUDIOZÁZNAMY, FOTOGALERII Pavla Dosoudila a FOTOGALERII Heleny Svatošové a referovaly v ČLÁNKU o průběhu demonstrace Totalitní návyky policie z Vysokého Mýta". Policisté se ohradili proti "očerňování policie" v novinách společnosti KAROSA a. s. Vysoké Mýto "Karosář". Reportérka Helena Svatošová reagovala na policejní polemiku ČLÁNKEM "Totalitní návyky policie z Vysokého Mýta II.". Reagovali i sami demonstranti z iniciativy Ulice patří lidem... Nikdo netušil, že spravedlnost je opravdu slepá.

Miroslav Grebeníček
25. 6. 2002
Pozvat Klause do poslední Sedmičky před volbami nemělo jiný účel než převálcovat Špidlu. Nezdařilo se a Klaus odešel poražen nejen ze Sedmičky, ale i od voleb. Nova výsledek voleb nevzala na vědomí a týden po volbách pozvala Klause znovu, tentokráte s Grebeníčkem. Cílem bylo nasadit "vítězům voleb" psí hlavu.
25. 6. 2002
Hluboký a trvalý rasismus ve Velké Británii ochromuje systém trestní justice, tvrdí britský generální prokurátor (podrobnosti v angličtině např. viz zde. Sir David Calvert-Smith zastává názor, že britská prokuratura (crown prosecution service), jejímž je ředitelem, a britská policie jsou jediné organizace v Británii, které jsou veřejně ochotny přiznat, že trpí hlubokým rasismem, avšak že to, že to přiznávají, neznamená, že jinde v britské společnosti rasismus neexistuje. Sir David přiznal už před rokem, že je britská prokuratura hluboce rasistická, poté, co byla zveřejněna akademická analýza právničky Sylvie Denmanové, která to dokazovala. O vypracování této analýzy byla autorka požádána poté, co zaměstnanci státní britské prokuratury podali množství stížností na rasismus uvnitř své instituce. Jiná analýza, kterou vypracovala Komise pro rasovou rovnost, zjistila, že zaměstnanci britské prokuratury v londýnském Croydonu jsou rozděleni do rasově segregovaných pracovních skupin a že celý etos této organizace je založen na rasismu.
25. 6. 2002
Před historickým vítězstvím Spojených států nad Mexikem ve světovém mistrovství ve fotbale v minulých dnech pozval mexický prezident Vincente Fox prezidenta George Bushe, aby oba jako výraz přátelství dvou sousedících národů sledovali toto fotbalové utkání společně. Člen Bushova pracovního týmu na to odpověděl: Bohužel, ne, pan prezident budou tou dobou dávno spát. Pozorovatelé a analytikové v amerických sdělovacích prostředcích to hodnotili jako neuvěřitelnou nezdvořilost prezidenta, jehož pracovní tým prý nyní ztratil směr i orientaci a potácí se od jednoho problému k druhému, namísto aby vládl, přestože ještě po určitou dobu bude moci využívat kapitál jednoty národa v ohrožení, který vznikl po 11. září, konstatoval v neděli v týdeníku Observer známý britský reportér Ed Vulliamy.
21. 6. 2002
"Posílám fotku policisty, který se podílel na zatčení Otakara van Gemunda na posledním mítinku ODS na Staroměstském náměstí. Dotyčný odmítl ukázat své číslo a pravil, že "na novináře s...". Jako služební číslo pak okolí vnucoval číslo dresu Prague Panthers, v němž byl oděn - 66. Že by měl něco s peklem?"
19. 10. 2001

Totalitní návyky policie z Vysokého Mýta II.

Organizátoři vysokomýtské Street Party poslali reakci na prohlášení policie, které - podobně jako oni - považujeme i my za, mírně řečeno, neadekvátní situaci a postavení policejního orgánu demokratické země.
24. 6. 2002
Tisková zpráva Greenpeace: Protestní akce dobrovolníků Greenpeace upozorňuje na rizika polních pokusů s geneticky manipulovanou (GM) kukuřicí firmy Monsanto v Branišovicích na Znojemsku. Akci doprovází start horkovzdušného balónu.
24. 6. 2002
Odmítnutí dopisu zaslaného policejnímu prezidentovi do vlastních rukou, na které jsem upozornil 13.6., nebylo zřejmě náhodné. 19.6. jsem vyzvedl na poště stejným způsobem "vyřízený" dodatek, rovněž zaslaný do vlastních rukou...
21. 6. 2002

Završila se druhá etapa přípravného období reformy ozbrojených sil

Ještě neuplynuly dva měsíce od jednání vlády ČR na Ministerstvu obrany, kterého se zúčastnil také prezident republiky Václav Havel a šéf rezortu ministr Jaroslav Tvrdík otvírá diskusi k jejim výsledkům. Toto jednání prezidenta a ministrů završilo druhou etapu přípravného období reformy ozbrojených sil České republiky. Vláda totiž vzala na vědomí koncepci reformy armády a schválila vojenskou strategii. Byla tak uzavřena strategická revize obrany, zahájená v listopadu 2000.
Zdeněk Škromach
24. 6. 2002
Titulek je doslovný citát Zdeňka Škromacha z sobotní tiskové konference před zasedáním politického grémia, které má rozhodovat o podobě návrhu ČSSD vládního programu. Návrh podle Špidly bude vycházet ze střednědobého programu, který sociální demokracie schválila letos na jaře a který posloužil jako podklad i pro volební program. Místopředsedkyně strany Součková zase prohlásila, že program sociální demokracie dostal podporu občanů, a proto ČSSD prý očekává kompromis od stran Koalice, s nimiž od úterý ČSSD jedná o společné vládě...
22. 6. 2002
Američtí výzvědní odborníci zachytili dne 10. září 2001 dvě zprávy, odeslané z Afghánistánu, podle nichž mělo dojít 11. září k významné "akci", avšak přeložili si je do angličtiny až 12.9., vyšlo ve Spojených státech najevo koncem týdne.
25. 6. 2002

Jan Ćulík tento týden pracuje v porotě filmového festivalu ARTFILM v Trenčianských Teplicích. (www.artfilm.sk.) (Viz rozhovor s ním, který ve středu vyšel ve festivalovém deníku. - Prosíme, posílejte příspěvky na adresu redakce (redakce@blisty.cz). Děkujeme.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2002 Bushův vládní tým "začíná vypadat zranitelně"   
25. 6. 2002 "Většina Britů jsou rasisti"   
25. 6. 2002 Budou o nás reklamní agentury vědět všechno?   
25. 6. 2002 Starosta Vysokého Mýta, který rozpustil blokádu, opravdu nepochybil ? Martin  Škop
25. 6. 2002 Je propouštění zaměstnanců ČD výrobou voličů KSČM? Radek  Mokrý
24. 6. 2002 Greenpeace: Manipulovaná kukuřice firmy Monsanto se může rozšířit na okolní pole a způsobit genetické zamoření   
24. 6. 2002 My generation Josef  Trnka
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
24. 6. 2002 Policejní prezident nepřejímá dopisy jen tak od kdekoho... Zdeněk  Jemelík
24. 6. 2002 Kulturní monitor: Kam se ztratili kvalitní ilustrátoři? Jan  Paul

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2002 Nedělní Sedmička - duet Klause s Grebeníčkem Petr  Jánský
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
20. 6. 2002 Poznámka na okraj poznámky o malování čertů na zdi Štěpán  Kotrba
19. 6. 2002 Fotogalerie z voleb: Pracovník ČSSD rozbil Štěpánu Kotrbovi fotoaparát Petr  Pokorný, Štěpán Kotrba
19. 6. 2002 Komunisté už vystrkují rohy, ale nebezpečí jejich návratu nehrozí Karel  Mašita
17. 6. 2002 Volila jsem Koalici: české zpravodajství si myslí, že ví proč Daniela  Pilařová
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   
11. 3. 2002 MDŽ 2002: Místo kytičky demonstrace Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi
29. 4. 2002 "Výchovné metody" v České republice Jan  Šťastný

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   
12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
11. 6. 2002 Afghanistán se prý vrací k demokracii, ale tamější vzdělanci jsou znepokojeni   
11. 6. 2002 Ashcroft: USA překazily možný útok "špinavou" jadernou bombou   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová

Elektronický podpis a informatizace státu RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2002 Britská vláda nebude zavádět "chartu pro čmuchaly"   
31. 5. 2002 Finanční úřad Liberec: žádný elektronický, potřebujeme vlastnoruční podpis   
6. 5. 2002 První strasti e-občana Faltuse: Váš certifikát není kvalifikovaný! Jiří  Faltus, Tomáš Pecina
6. 5. 2002 Chaplin policajtom - Schuster e-občanom! Lubomír  Sedláčik
2. 5. 2002 Konečně e-občanem! Tomáš  Pecina
24. 4. 2002 Jak české školy k počítačům (ne)přišly Jaroslav  Fait
24. 4. 2002 Arogantní odpověď ÚOOÚ: Problémy občanů nás nezajímají   
22. 4. 2002 Potěmkinskou cestou k lepším zítřkům aneb ČTK objevující Tomáš  Pecina
17. 4. 2002 PVT: Děláme jen to, co po nás chce ÚOOÚ Jiří  Faltus