Obama: Je načase ukončit tyranii v Africe

12. 7. 2009

Americký prezident pochválil Ghanu jako vzor prosperity a kritizoval korupci jako tyranii

Během své první návštěvy v Africe během svého prezidentského funkčního období zdůraznil v sobotu Barack Obama, že kontinent jeho předků musí překonat tyranii a korupci, má-li se dožít prosperity.

V ghanském parlamentu Obama podtrhl, že klíčem k budoucí prosperitě v Africe je demokratická vláda, která se ze svých činů zodpovídá občanům.

"Podmínkou rozvoje je dobrá vláda. To je faktor, který na příliš mnoha místech příliš dlouho chybí. To je změna, která může odemknout potenciál Afriky," řekl.

V důrazném projevu, zaměřeném na politiky po celém africkém kontinentu, vypočítal Obama celou řadu promarněných příležitostí od ukončení koloniální vlády. "Žádná země nevytvoří bohatství, pokud budou její politikové vykořisťovat ekonomiku k vlastnímu obohacování, anebo pokud se policie nechá podplatit pašeráky drog," zdůraznil.

"Žádný podnik nechce investovat v zemi, kde si vláda bere 20 procent úplatků. Nikdo nechce žít ve společnosti, kde zákonnost ustupuje brutalitě a úplatkářství. To není demokracie, to je tyranie, a je načase, aby to skončilo.

Afrika nepotřebuje silné muže, potřebuje silné instituce."

Obama přiznal, že kolonialismus za sebou zanechal dědictví konfliktů a náhodně vedené hranice. "Ale Západ nenese vinu za zničení hospodářství Zimbabwe za posledních deset let, ani za války, v nichž bojují děti.

Afrika není krutou karikaturou kontinentu ve válce," řekl. "Ale pro příliš mnoho Afričanů je konflikt součástí života, tak trvalý jako slunce. Vedou se války o území a války o zdroje. A je pořád ještě příliš lehké pro lidi bez svědomí zmanipulovat celé komunity, aby se bojovalo o víru a mezi kmeny."

Po setkání s ghanským prezidentem Johnem Attou Millsem, pochválila Obama ghanskou demokracii a hospodářský rozvoj jako vzácný úspěch na kontinentě, postiženém korupcí a špatnou vládou.

"Domníváme se, že se Ghana může stát pozoruhodným vzorem pro úspěch po celém kontinentu."

Spojené státy plánují daleko aktivnější roli v Africe. Chtějí použít diplomacie i hrozeb síly ve snaze ukončit dlouhodobé konflikty v Demokratické republice Kongo a v Nigérii, které jsou považovány za hlavní překážky pro budoucnost kontinentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.7. 2009