ŠOS: Jak je to s dolarem ?

10. 7. 2009

JU│ V minulých dnech opakovaně zaznělo, že země ze seskupení BRIC se již rozhodly nahradit dolar ve funkci rezervní měny a že k tomuto kroku přistoupí neprodleně. Zdá se, že takový závěr je předčasný. Na nedávném summitu zemí Šanghajské organizace spolupráce (ŠOS) s podobnou iniciativou – co nejrychleji se zbavit dolaru – vystoupil i kazašský prezident Nazarbajev a ostatní účastníci jeho návrh nepodpořili, ale ani zásadně neodmítli.

Ruskou pozici v této otázce shrnul Arkadij Dvorkovič, hlavní ekonomický poradce prezidenta Medvěděva. Uvedl, že Rusko neusiluje o náhradu dolaru, ale jen chce, aby se přirozeně – evoluční cestou - začaly projevovat regionální valuty. Odmítl také, že by se ŠOS dohodla o nové regionální společné valutě.

S touto pozicí také Rusko půjde na setkání G 8. Řekl, že se tam bude posuzovat fungování světové finanční soustavy, ale nikoli již otázka o zavedení nějaké jiné rezervní měny.

Rusko i Čína budou na summitu usilovat o evoluční vývoj měnového systému, který by vedl k zavedení několika rezervních měn – zprvu jen regionálního charakteru a později mezinárodního.

Podle pozorovatelů tato vyjádření signalizují změkčení ruské pozice, protože jakékoli návrhy na záměnu dolaru jako rezervní měny nutně vedou k antiamerickým náladám a to Moskva v dané době nepotřebuje.

To však neznamená – ze slov Dvorkoviče to jednoznačně vyplývá – že v delším časovém horizontu nedojde nakonec k tomu, že pozice dolaru jako světové rezervní měny bude oslabena. Nad tím čínští experti již delší dobu pracují. Nakonec se již s několika zeměmi dohodli na tom, že vzájemné zúčtování bude probíhat v čínských juanech.

Těžko si ovšem na druhé straně představit, že by Dvorkovič stejně jako někdo z čínských představitelů mohl otevřeně říci, že jeho země usiluje o co nejrychlejší záměnu dolaru ve svých devizových rezervách. Zmatek, který by v tuto chvíli zachvátil světový finanční trh, si sotva lze představit. Na tom proto nemá nikdo zájem. Co je však nesporné, je to, že tyto diskuse naznačují, že nad tímto problémem se pracuje – a patrně usilovně - a jen se hledá způsob, jak to činit bez větších otřesů. Proto je jisté jedno – návrat k světové finanční soustavě – k dominanci dolaru - existující před krizí již není možný.

Независимая газета: Валютная эволюция Аркадия Дворковича ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.7. 2009