POZNÁMKA NA OKRAJ:

O užívání slova a svobodě projevu, neboli O pedofilech, kteří si hrají na schovávanou

9. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Zase se jednou v BL diskutuje o 'svobodě slova' a už bych se toho tentokrát ani nezúčastňoval, kdyby tam nebylo to zajímavé spojení se zájmem lidí, kteří žádají, aby se pedofilové celého světa mohli alespoň na internetu podívat na zneužívání dětí. Z tohoto důvodu dnes napíšu jen krátce něco o divném užívání slov a o hře obhájců zobrazování pedofilního jednání na schovávanou.

V těchto dnech bylo v BL v různých příspěvcích možno číst leccos o svobodě slova, společnosti, země, informačních technologiích a o zákazu myšlení -- a dokonce také o svobodě vyjadřování. V dubnu 2008 jsem už ohledně svobody slova poukázal na to, že jde o svobodu lidí a jejich možnosti beztrestně projevit své myšlenky. Tentokrát to bylo tak nějak stejné, ačkoliv se to opisovalo také jinými, podle mého však vlastně i tentokrát nevýstižnými pojmy.

Ale k tomu údajnému ohrožování svobody projevu v případě asi lidi dost dráždícího zobrazování pedofilního jednání na internetu. Může se Vám zdát divné, že jsem hned v této souvislosti myslel hned na zubní kaz a na informaci, že v Německu s ním má problémy každý třetí. Nevím, kolik lidí se s aspoň nějakým potěšením dívá na zneužívání dětí, věřím ale, že mezi těmi, kdo v této souvislosti mluví o 'svobodě internetu', věřím ale, že mezi těmi, kteří v této souvislosti mluví o nebezpečí pokračující cenzury, jsou také lidé, kteří si vlastně myslí, že takové zneužívání by mělo být trestáno, že jim ale není jasné, že alespoň v Německu v této souvislosti alespoň v Německu o svobodu projevu vlastně vůbec nejde.

U nás je zneužívání dětí zakázano, stejně jako výroba, šíření a vlastnictví fotografií a filmů, které zobrazují pedofilní jednání. Proti tomu zákazu ale ovšem mohou lidé protestovat, demonstrovat a založit dokonce politickou stranu. Právo svobody projevu lidé ovšem mají, divil bych se ale, kdyby všichni, kteří mluví a píšou o nebezpečí cenzury internetu, opravdu chtěli, aby zneužívání dětí, výroba, šíření a vlastnictví tomu odpovídajících fotografií a filmů zakázáno nebylo. Kdyby to ale chtěli, tak ať tito pedofilové i ostatní 'nepřátelé trestání pedofilního jednání' o tom otevřeně mluví a nehrají si na schovávanou pod štítem obhájců svobody projevu. A technické možnosti obejít státní kontrolu nemohou být důvodem nedělat nic proti pedofilnímu jednání a jeho zobrazování. Politikové, kteří to nedělají, vlastně akceptují protizákonné jednání a měli by být z tohoto důvodu potrestáni, nebo myslíte, že ne? A kdybyste se rádi dívali na takové fotografie, není to důvod, aby Vám to bylo ulehčeno, alespoň ne v Německu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.7. 2009