Britská národní strana

10. 7. 2009

Britská národní strana (anglicky British National Party, zkratka BNP) je britská krajně pravicová politická strana, která byla založena v roce 1982. Předsedou strany je Nick Griffin.

Programově se strana hlásí k britskému nacionalismu a vystupuje proti masové imigraci a členství Spojeného království v Evropské unii. Ekonomický program strany je středový, vystupuje proti vyhraněnému kapitalismu i ekonomickému socialismu.

V současnosti má zastoupení v místních samosprávách různých úrovní, kam jsou kandidáti voleni většinovým systémem, v Londýnském shromáždění a od roku 2009 má i dva poslance v Evropském parlamentu. V britském parlamentu zastoupena není.

Ačkoliv je masmédii označována za krajně pravicovou, je v posledních letech kritizována i z druhé strany, tj. za příliš málo radikální program a přílišné ústupky vládnoucímu systému.

Britská národní strana má relativně rozvinuté vztahy s českými nacionalisty. 28. října 2008 přijel předseda BNP Nick Griffin na pozvání Národní strany do Prahy. Již předtím se Národní strana zúčastnila (ještě se švédskými nacionalisty) setkání ve Spojeném království, kde byla mimo jiné uctěna památka československých letců v RAF.

Zdroj - Wikipedie:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.7. 2009