Kabina kamionu chráněná textilním pancířem.

Británie vyvinula nový představný pancíř na bázi textilu

11. 7. 2009

KD│Na výstavě Defence Vehicle Dynamics (DVD) v Bedfordu byl prezentován nový typ představného pancíře sloužícího k ochraně bojových vozidel před zásahem protitankového reaktivního granátometu (RPG). Pancíř nazvaný TARIAN na bázi textilu je určen k odlehčení průzkumných, jakož i dalších lehkých obrněných vozidel jako jsou Mastiff nebo Ridgback, ale i běžných kamionů, v podmínkách asymetrického konfliktu s velkým rizikem překvapivého útoku. Při podobných útocích jsou zpravidla používána buď improvizovaná výbušná zařízení (Improvised Explosive Device, IED) umístěná vedle cesty, nebo klasické reaktivní protitankové granátomety (RPG) odpalované z ramene. Tato poměrně stará zbraň - ať už sovětská RPG-7, nebo čínská Typ 69 - je v klasickém provedení proti soudobým tankům již neúčinná, ale hůře chráněná lehčí vozidla může dosud vážně ohrozit. Vzájemné vyvážení jednotlivých taktickotechnických parametrů bojových vozidel v zásadě podléhá národním tradicím - například Francouzi mají sklon upřednostňovat pohyblivost před pancéřovou ochranou, kdežto u Britů je tomu právě naopak - a "lehké" britské verze původně amerického vozidla Cougar dovybavené mj. představnými trubkovými konstrukcemi mají hmotnost takřka 25 tun (základní verze přitom váží necelých 17 tun). Vzhledem k tomu, že se nyní pancéřují i vozidla sloužící k přepravě proviantu, znamená každý kilogram navíc snížení přepravní kapacity. Možnost vylehčit vozidlo je tedy jistě vítaná.

Funkcí představného pancíře umístěného v určité vzdálenosti od hlavního pancéřování je způsobit při kontaktu s piezoelektrickým zapalovačem kumulativní bojové hlavice předčasnou explozi a přitom pohltit část uvolněné chemické energie, tak aby hlavní ochrana na povrchu vozidla zůstala intaktní. Systém TARIAN vyvinutý společností AmSafe z Bridportu (Dorset) sestává ze silného tuhého textilu a umožňuje splnit stejnou funkci jako představné pancíře z ocelových trubek a drátěného pletiva (používané již v závěru 2. světové války), je však výrazně lehčí a pokud dojde k poškození, lze jej snadno vyměnit. Velká část útoků vedených Talibánem na území Afghánistánu a Pákistánu je zaměřena právě na komunikační linie jednotek NATO a v posledních měsících byly zničeny desítky až stovky vozidel.

Talibán bude muset čelit rostoucí odolnosti vozidel NATO koordinovanými útoky s cílem zasáhnout vozidlo opakovaně do téhož místa (první zásah představnou ochranu zničí) - a to až do doby, než se mu podaří získat na černém trhu tandemové hlavice PG-7VR, proti jejichž účinku už představný pancíř neposkytuje náležitou ochranu.

Defence news: Revolutionary armour unveiled at Defence equipment eventZDE

Homeland Security Newswire: Using cloth to protect military vehicles from RPGsZDE
The Register: Brit firm stops anti-tank warheads with clothZDE
Defense-aerospace.com: Revolutionary New Textile Armour Unveiled by MODZDE
PublicTechnology.net: Revolutionary new textile armour unveiled by Ministry of DefenceZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.7. 2009