Německo vyzývá k zákazu neonacistických stránek v zahraničí

10. 7. 2009

KD│Německé ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek vyzvalo zahraniční internetové providery, aby odstranili neonacistický obrazový, textový, jakož i další materiál, který může být v Německu v rozporu s místními zákony prohlížen, informoval Haaretz. Německá vláda má jen velmi malý vliv na německojazyčné stránky umístěné v jiných zemích, mimo jiné i v USA.

Ministryně Brigitte Zypries řekla, že její úřad se obrátí na zahraniční providery, aby pomocí svých obchodních podmínek obsahujících ustanovení o odrazování od nenávisti pomohli zabránit propagaci ultrapravicových myšlenek.

Užití ideologie nebo symbolů nacismu je v Německu zakázáno, ale ultrapravicová uskupení, která se otevřeně k nacismu nehlásí, mají více prostoru. Stefan Glaser z organizace zabývající se ochranou mládeže - jugendschutz.net - řekl novinářům, že v loňském roce evidovali až 1 600 ultrapravicových webových stránek, a že jejich počet roste. "Internet se stal pro ultrapravicové extrémisty propagandistickým prostředkem číslo jedna," dodal Glaser.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.7. 2009