Demokraté v Kongresu obvinili CIA z poskytování falešných informací

10. 7. 2009

KD│Členové Demokratické strany obvinili vysoko postavené úředníky zpravodajské služby CIA, že jim po léta poskytovali falešné informace. Republikáni však tvrdí, že jde jen o politický manévr, který má ochránit šéfku Sněmovny reprezentantů Nanci Pelosiovou, informovala Pamela Hessová pro AP.

Demokraté údajně očekávají, že zmocňovací zákon na rok 2010 (the 2010 intelligence authorization bill) bude schválen navzdory tomu, že Bílý dům nesouhlasí s požadavkem Kongresu, aby prezident rozšířil okruh osob informovaných o tajných operacích. Bílý dům však ve čtvrtek pohrozil, že zákon vetuje. Podle informací AP ředitel CIA Leon Panneta před několika dny ve výboru pro zpravodajské služby připustil, že jeho úřad v minulosti poskytoval zákonodárcům zavádějící informace týkající se utajeného programu zahájeného po 11. září 2001. V reakci na to údajně republikánský poslanec Darrell Issa požádal FBI a vyšetření možných přečinů spáchaných zaměstnanci CIA.

Dosud není jasné, co přesně šéfka Sněmovny Pelosiová věděla o mučení zadržovaných osob. V květnu připustila, že jisté informace měla, zároveň však obvinila CIA, že jí o tomto programu lhala. Bílý dům nyní údajně souhlasí s tím, že by informování zákonodárců mělo být zlepšeno, avšak s požadavkem na rozšíření okruhu informovaných osob nesouhlasí kvůli údajně nepřijatelnému nárůstu rizika úniku utajovaných informací.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.7. 2009