Úředníci chybují u repetentů v přídavcích na dítě

Pozor: Vracet musí příjemce!

9. 7. 2009

Neudělali jste maturitu, opravky máte v září, přestali jste být žákem školy a úřednice vám při odhlášce dětských přídavků řekla, že je budete brát až do konce srpna? Právě u vás může zazvonit exekutor!, upozorňuje čtenář Jan Beer.

Neznalost zákona neomlouvá, říká staré známé pravidlo. Mnozí žáci středních škol dnes zavítali na Úřady práce. Podporu nedostanou, jejich cesta tak musí vést na úřad, který vyplácí přídavky na děti, aby nahlásili, že už nejsou žáky školy a byli vyřazeni z evidence těch, jež pobírají nárokovou sociální dávku.

Její konstrukci jasně stanoví zákon č. 117/1995 Sb. o Státní sociální podpoře.

Podrobnosti jsou popsány v komentáři k zákonu, který vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Student střední školy, který úspěšně neabsolvoval maturitní zkoušku tak má za povinnost zaregistrovat se na Úřadu práce, odhlásit pobírání dětských přídavků a požádat o vyplácení podpory v hmotné nouzi, pokud jeho rodiče nepatří mezi milionáře a mohou ho uživit.

Bohužel se najdou i tací pracovníci úřadů, kteří studentům v dobré víře řeknou, že dávky dětských přídavků jim pošlou i o prázdninách, neboť si nepřečtou komentář k zákonu č. 117/1995 Sb. o Státní sociální podpoře a doporučí jim, ať se staví na podzim.

Neoprávněně vyplacené dávky musí vždy vracet příjemce. Včetně pokuty a penále. Třeba i za dva nebo tři roky zpětně.

Ze 700,- Kč příspěvku vypláceného příspěvku na dítě tak může po započtení dalších výdajů pro stát může být i 700,- Kč + 1 500,- Kč úroků + 8 000,- nákladů za vymáhání až skoro 10 000,- Kč za jeden měsíc příspěvku ve výši 700,- Kč.

Uvěřili jste názoru úřednice, která vám řekla, že na příspěvek máte nárok? Za dva -- tři roky se nedivte. Neznalost zákonů neomlouvá! Vítejte ve světě dospělých. Jak dopadne případný soud? Úřednice si nejspíše nevzpomene, že s vámi vůbec jednala, pokud nemáte o jednání písemný protokol -- neznalost zákona fakt neomlouvá! A pokud nechcete, aby vám exekutor vše sebral -- za chybu úřednice plaťte ze svého a s úsměvem (ona nechybovala, jen vy svojí neznalostí).

autor je absolventem oboru Sociální práce a sociální politika na www.uhk.cz, současně studuje obor Právo na www.law.muni.cz a obor Sociální a masová komunikace na www.ujak.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.7. 2009