Pedofilové, rasisté a dodržování zákonů

9. 7. 2009 / Karel Dolejší

Ač je to už takřka k neuvěření, Uwemu Ladwigovi se podařilo s použitím německé analogie posunout debatu o kauze Stwora přece jen o kus dále. Především, uplatníme-li analogii důsledně, Stworův Zvědavec podle dobrozdání řady kompetentních instancí publikoval antisemitské a a antiromské články, čímž pravděpodobně porušil platný český zákon. (Ponechávám stranou skutečnost, že forma, jakou byl Stwora obviněn, představuje skutečně právní paskvil. S věcnou podstatou - publikací nenávistných článků - to ovšem není v rozporu, jde o procedurální záležitost. Stwora by měl být samozřejmě vyšetřován na základě řádného obvinění.)

Ať už si kdokoliv o zákonu zakazujícím Stworovi publikaci článků šířících nenávist proti dvěma etnickým skupinám myslí cokoliv, neměl by se myslím rozčilovat nad samotnou skutečností, že stát vynucuje platný zákon. A některé emocionální obhajoby Stwory k tomu měly přinejmenším velmi blízko.

Stwora ve svém webzinu Zvědavec ovšem neusiloval o změnu českých zákonů, ale uváděl lživé informace o Židech a Romech. Právo požadovat změnu zákonů alespoň já nikomu neupírám, ale to je stručně řečeno úplně jiná hra než ignorování zákona a následná viktimizace kvůli potížím, s nimiž musel vydavatel Zvědavce předem počítat.

Kdyby se Stwora demaskoval požadavkem, aby měl právo šířit nenávist proti etnické skupině, milerád mu toto právo přiznám. Pokud ovšem ve své publicistice čtenářům podsouvá rasistické předsudky a tváří se že to nedělá, nemám osobně vůbec žádné problémy s jeho obviněním z trestného činu (jinak je to ovšem už s formou tohoto obvinění).

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.7. 2009