31. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2003
Měl jsem letos možnost přijet na každoroční Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, desetidenní filmový festival, až včera, ve středu 30.7. 2003. Jako první jsem tu ve středu v podvečer shlédl absolventský film z FAMU od Theodory Remundové, jedné z dcer Ivy Janžurové. Předvedla se velmi dobrým, dvoudílným dokumentárním filmem Ničeho nelituji (ČR 2003, 83 min.). Remundová jím dokázala, že je velmi nadaná dokumentaristka, a mimo jiné i to (jak kdesi napsala spisovatelka Zdena Salivarová, a musím to ocitovat, i když to možná někomu bude znít diskriminačně) že "ženská" pronikne při analýze mezilidských vztahů a při tvorbě díla "o životě" často daleko jemněji mnohem dál, než to dokáže jakýkoliv režisér - chlap.
Sloupek

Chci se taky postavit ve vzniklé polemice o "Rallye Pačejov" na stranu Ondřeje Hausenblase. Dostáváme emaily z celé republiky, že ten Hausenblas musí být "opravdový blbec", člověk zaostalý a kdyby byl dítě, mělo by se mu naplácat, protože to přece nejde, kazit radost stoupencům automobilových závodů, co je to přece za kazisvěta!

Jde o skutečně zásadní nedorozumění. Ondřej Hausenblas se - stejně jako já - nestaví vůči koníčkům, jako jsou automobilová rallye, jistě nikterak nadšeně, avšak oba jsme daleci toho, abychom to chtěli někomu zakazovat. Proti gustu žádný dišputát, ať se každý baví, jak sám uzná za vhodné.

Jde však o něco zcela jiného, a to ve své poněkud emocionální reakci někteří čtenáři jaksi zapomněli uznat. Demokracie není bezbřehá anarchie. V demokracii není absolutně VŠECHNO dovoleno.

Demokratický provoz se tradičně definuje tím, že občan smí dělat všechno, čím neomezuje život a životní podmínky svých spoluobčanů. Ne všichni mají dostatečnou míru zdvořilosti a taktu, a pak musejí nastoupit zákony.

Potíž je, že vzhledem k tomu, že za komunismu bylo skoro všechno regulováno a zakázáno, dnes se kyvadlo vychýlilo k druhému extrému: lidi jednají jen sami za sebe, hoví svým vlastním koníčkům, zálibám a podnikatelským projektům, prosazují ostré lokty, protože to jde - bojácní a slabší jedinci ustupují a stát, protože je destabilizovaný: obyčejným lidem moc nepomůže.

Ralley Pačejov se smělo a mohlo konat, avšak jeho organizátoři měli povinnost zajistit, aby jiní příslušníci veřejnosti neměli s jeho konáním problémy. A, jak píše Ondřej Hausenblas, nemohou svalovat odpovědnost jen na policii. Měli se přesvědčit, zda policie skutečně veřejnost informuje, že je příslušná silnice uzavřená.

Zákony jsou tu pro lidi. Nebo by měly být. Když jsem napsal sloupek o drze hlučné hospodě na Starém Městě pražském, ozvalo se několik čtenářů - z jejich reakcí vyplývá, že je to zjevně celostátní problém. (I v noci ze středy na čtvrtek si mi v Uherském Hradišti stěžoval taxikář, že místní lidé prý dost často pohlížejí na zdejší výroční Letní filmovou školu s hrůzou - mj. jen jako "zdroj hluku do dvou nebo tří hodin do rána, kdy normální lidi potřebují spát").

Možná skutečně zákon neumožňuje úřadu určité městské části vyvinout iniciativu a zakázat provoz restaurace, která systematicky budí lidi každý den dlouho do noci, jak napsali Pavlu Marešovi úředníci z jeho místního zastupitelství. Neměli se však asi chovat jak úřední šiml - měli mu poradit, co v dané věci udělat - obrátit se na hygieniky. Úřady by tady skutečně měli být pro lidi.

Zralejší demokracie je docela vyváženou strukturou mezi právy a povinnostmi občanů. Britové se velmi často dokáží chovat i ve své vlastní zemi skutečně jako dobytek, tak na ně bývá jejich domácí policie značně přísná. V Praze ta přísnost zákonů neexistuje. Levná letecká společnost Easyjet.com prodává z Británie lety do Prahy za pár šupů, a tak sem jezdí chuligáni, tzv. "lager louts" za levným pivem a sexem. Všechno je spojené se vším - tak trochu mě mrzí, že se historická část pražského Starého Města stává poznenáhlu vykřičenou, dryáčnickou čtvrtí pro několikadenní dovolenou té hrubší, primitivnější a chudší části západoevropské populace. Letos v létě to tak v Praze skutečně vypadá - co opilec, to primitivní Angličan.

Určitým kruhovým, složitým způsobem je všechno spojené se vším - chabé zákony, malý respekt k občanskému soužití, hudba vyřvávající do noci po hospodách i organizace akcí, v nichž se předem občany neobtěžuji informovat, že to pro ně bude znamenat obtíž.

Dobrý demokratický systém inteligentní a nenápadnou regulací způsobuje, aby se v zemi dalo žít a aby si lidi - ani v drobnostech - nedělali nutně navzájem ze života peklo.

Neměli bychom být natolik "liberální", že se do Čech začnou stahovat primitivové a parazité a budou se tam chovat tak, jak by si ve své vlastní zemi nedovolili.

(A to se přirozeně netýká jen turistů, ale i podniků a podnikatelů.)

31. 7. 2003
CIA měla námitky proti některým tvrzením v oficiální zprávě britské vlády o iráckých zbraních hromadného ničení ze září 2002, která jsou v ohnisku aféry kolem mrtvého vědce dr. Davida Kellyho, vyšlo najevo ve středu.
30. 7. 2003
středa 17:00: Při své pravidelné tiskové konferenci, přenášené televizí, se britský premiér ve středu vyhnul otázkám ohledně smrti odborníka na irácké zbraně hromadného ničení dr. Davida Kellyho, avšak přiznal, že důvěra veřejnosti v jeho vládu je otázkou, jíž se bude muset zabývat. Blair dodal, že jeho touha po moci zůstává "nezmenšena", navzdory jeho nedávným politickým potížím. Uvedl také, že chápe, že ohledně smrti dr. Kellyho je nutno vznášet "velmi legitimní otázky".
31. 7. 2003

Monitor Jana Paula

Na záchodě svých příbuzných se pravidelně probírám stále bulvárnějším denním tiskem (V metru se střílelo, oznamuje například titulní strana Mladé Fronty Dnes z počátku týdne stejně jako Blesk) a utvrzuji se na tomto místě v jeho tradiční užitečnosti (s úspěchem lze na něm ještě sušit křížaly a houby).

31. 7. 2003
Myslim, ze rozruchu s tou Rally bylo uz dost. Asi jsem nevyjadril dost jasne, co me stvalo:

To, ze pri teto akci se jaksi predem pocita s tim, ze prece vsichni vedi, ze tu mame ten zavod, tak co sem vlastne jezdi a jak si troufaji chtit projet po verejne silnici... Narok "bavit se" je tu hlavni, narok "spolehat na pravidla" je tu vedlejsi.

31. 7. 2003
Vůbec nechápu jak je možné že vysokoškolsky vzdělaný člověk může napsat tak něco opravdu trapného, jak se to povedlo panu Hausenblasovi v článku ohledně jedné neoznačené slepé silnice při Rally Pačejov, píše Jiří Navrkal. Předpokládal bych že vysokoškolsky vzdělaný člověk se zamyslí nad důsledky, které může způsobit svým článkem uveřejněným na volně přístupném serveru.
31. 7. 2003
V návaznosti na sloupek Jiná čtvrť, jiný mrav, Hausenblasův článek Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov a na moji reakci Pranýřujte zpupnost přikládám dva dokumenty: svoji stížnost adresovanou Úřadu městské části dne 8. 2. 2003 a odpověď tohoto úřadu z 5. 5. 2003.
31. 7. 2003
alias Mr. RaveBoy

Rok se s rokem sešel a jako každý poslední červencový víkend se i ten letošní nesl ve znamení největšího českého tanečního free festivalu zvaného CzechTek. Již dnes je jasné, že CzechTek 2003 prolomil všechny rekordy, ať už co se týče počtu návštěvníků či počtu soundsystémů. Podle svědectví jednoho účastníka v mezilesním prostoru u Ledkova na Jičínsku vyrostlo na 82 zvukových aparatur a dle policejních odhadů se kolem nich během víkendu pohybovalo minimálně 30 000 účastníků. Místní policejní zdroje dokonce uváděly číslo blížící se 40 000. Jaká byla tedy letošní nejzásadnější free party?

CzechTek 03
31. 7. 2003
podle mellow z techno.cz a idnes.cz

Radnice Kopidlna na pořadatele technoparty i na nájemce obecního pozemku - "zemědělce" podala trestní oznámení. Obě zastrašovací trestní oznámení jsou pro podezření z neoprávněného užívání cizí věci, vše by měla "vyšetřovat" policie. Hygienici měřili hluk na CzechTeku v osadě Ledkov v úterý večer a v noci na středu a následně akci "zakázali" kvůli překročení normy o deset decibelů. Nejvyšší povolené hodnoty jsou ve dne 50 decibelů, v noci 40. Kopidlno usilovalo také o získání předběžného soudního opatření. V žádosti vedení města požadovalo, aby nájmce pozemky "okamžitě vyklidil" a uvedl je do původního stavu.

"Nemohla jsem vyhovět, protože návrh nebyl dobře formulovaný. Město požadovalo vyklizení pozemků a toho nelze vydáním předběžného opatření dosáhnout," řekla Vlasta Hladíková z Okresního soudu v Jičíně. Podle soudkyně nájemní smlouva mezi soukromým zemědělcem a městem stále trvá. "Vlastník tak může nájemce jen těžko omezovat ve výkonu jeho práv, byť jedná v rozporu se smlouvou. Město může nájemce zažalovat o náhradu škody," podotkla Hladíková.

Má to ovšem jeden háček - rozhodnutí musí pořadatelé převzít, zákaz začne platit až poté, takže... ;) Teprve až bude pořadatelům technoparty předáno rozhodnuti o zákazu, může obec společně s policisty zasáhnout proti případnému "rušení nočního klidu". Už vidím, jak obec zasahuje... Když jsem mluvil s obyvateli, někteří by nejraději zasáhli proti starostce. Víte někdo, kdo je vlastně pořadatel free techno party? Já vždycky myslel, že je to ten Free... :)))

30. 7. 2003
Velitel amerických jednotek v Iráku vyjářil názor, že smrt synů Saddáma Husajna povede k poklesu ozbrojeného odporu vůči americkým a britským okupačním jednotkám. Ono se to však nestalo. V den, kdy byla oznámena jejich smrt, Iráčané usmrtili jednoho amerického vojáka a šest jich zranili. Následujícího dne usmrtili další tři vojáky, pak během dalšího víkendu jich zabili pět a zranili sedm. Tento týden v pondělí usmrtili jednoho a zranili tři. Co to znamená, ptal se včera ve svém komentáři v listě Guardian George Monbiot:
30. 7. 2003

Vyjádření APRA k článku Dekonspirovaná nezávislost

V pátek 25. 7. 2003 uveřejnily Britské listy svůj komentář k založení Profesního panelu Public Relations, jehož vznik iniciovala Asociace Public Relations Agentur. Jeho autor, ak. soch. Štěpán Kotrba, v něm napadá myšlenku Profesního panelu PR a zpochybňuje nezávislost některých jeho členů. Ačkoliv článek byl podle našeho názoru zjevně napsán se záští v srdci a bez jakékoliv znalosti problematiky (nebo možná právě proto) považuje APRA za důležité vyjádřit se k jeho obsahu.

30. 7. 2003

Na krutě prožitý song Karla Kryla, který tak nesnášeli všichni nabubřelí papaláši, jsem si vzpomněl při obdržení úlisné reakce APRA (vypracováno v Eklektik Communications) na můj udivený komentář o střetu zájmů profese novinář a "PR profesionál" s názvem Dekonspirovaná nezávislost. Co na tom, že česká média okupují z valné části lidé s porozuměním pro PR, když přeci jde o shodu takřka dojemnou - prezentovanou dokonce jako součást oficiální strategie Asociace. Není nad to konstatovat, že okupanti jsou vlastně přátelé, myslí to s námi dobře a máme s nimi většinu zájmů shodných...

30. 7. 2003
Výňatek z knihy Ken Saro-Wiwa: Night Ride

Tieto farmy budú vašou smrťou, bratia a sestry, pomyslel si. Práve v to ráno stál na dedinskom námestí v Dukane a žiadal ich, aby poslali svoje dcéry do školy. "Kto nám však pomôže starať sa o farmu?" pýtali sa ho ženy. "Kto sa postará o naše malé deti, keď budeme sadiť jamy?"

Bol zúfalý.

29. 7. 2003
V pražských kinech se stále hraje film režiséra Philipa Noyce Tichý Američan, podle klasického románu z roku 1955 od anglického spisovatele Grahama Greena. Je to vynikající film. Stárnoucí britský herec Michael Caine, který ve filmu hraje hlavní roli Thomase Fowlera, unaveného a cynického reportéra londýnských Timesů, anglického emigranta ve vietnamském Saigonu, v něm zřejmě dosáhl vrcholu své kariéry (byl také letos na jaře nominován za svůj herecký výkon v Americe na Oscara, což je ovšem podružné, komerční ceny neurčují hodnotu filmového díla). Souhlasím také s kritiky, že Noycova nynější adaptace Greenova románu patří k vrcholům filmové tvorby, založené na dílech tohoto anglického spisovatele.
30. 7. 2003

Európa pripravuje spoločnú bezpečnostnú politiku, Slovensko sa cíti ohrozené

Lucia Waldnerová
Tübingen

Výzva akceptovať mnohorodosť (pluralizmus) a vítať rôznorodosť (multikulturalizmus) bola doteraz braná ako urážka slovenskej spoločnosti. Lenže spoločnosť, ktorá si nie je schopná (alebo nechce?) uvedomiť samu seba v širšom kontexte a len spätnými pohľadmi dokáže legitimovať svoju prítomnosť a budúcnosť, si neprávom nárokuje na prívlastok demokratická. Vlastne, možno jej je i zbytočný.

30. 7. 2003
Suraya Dadoo

V máji 2001 zverejnila Bushova administratíva správu o národnej energetickej politike. Plán rátal s masívnou diverzifikáciou amerických ropných dodávok tak, aby sa politicky nestabilný Perzský záliv nahradil "priateľskejšou" subsaharskou Afrikou. Najmä krajinami v Guinejskom zálive. Polmesiac začínajúci Pobrežím Slonoviny na severozápade a končiaci západným pobrežím Juhoafrickej republiky na juhu skrýva dokázané zásoby 20-30 miliárd barelov, predovšetkým v pobrežných ložiskách. Západná Afrika už dnes pokrýva asi 12 percent dovozu nespracovanej ropy do USA, podľa predpokladov Americkej národnej spravodajskej služby toto číslo do roku 2015 vzrastie na 25 percent.

Naomi Klein
30. 7. 2003
Naomi Klein
z internetového Z MAGAZINE preložil a upravil Radovan Geist

Zástupca štátneho tajomníka USA pre obranu Paul Wolfowitz to 6. apríla povedal celkom jasne: OSN nezohrá nijakú úlohu pri tvorbe dočasnej irackej vlády. Režim kontrolovaný Spojenými štátmi bude trvať najmenej šesť mesiacov "a možno... ešte dlhšie". Pokiaľ si irackí ľudia budú môcť vybrať svoju budúcu vládu, najdôležitejšie rozhodnutia o ekonomickej budúcnosti krajiny už urobia ich okupanti.

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

24. 7. 2003
Valná hromada OSBL se uskuteční v úterý 5. 8. 2003 v 18:00 v suterénním salónku restaurace Hybernia, Hybernská 7a, Praha 1.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2003 Nos upravit lze, vyměnit mozek nikoliv Jan  Paul
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas
31. 7. 2003 Svoboda není bezbřehá Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Chceme kultivovat PR nad rámec povinností a bez nároku na honorář   
30. 7. 2003 Vřelá objetí za provokování a střelbu do dětí Štěpán  Kotrba
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
29. 7. 2003 "Zaľubil sa chlapec" Jan  Paul

Narušování občanského soužití RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas
31. 7. 2003 Svoboda není bezbřehá Jan  Čulík
31. 7. 2003 Trapný Ondřej Hausenblas   
30. 7. 2003 Rallye Pačejov: pořádek a informace měla zajišťovat policie Jan  Vaškovič
29. 7. 2003 Zvláštní svoboda Ondřeje Hausenblase Martin  Konicar
29. 7. 2003 Nedat se omezovat buranstvím Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Pranýřujte zpupnost! Pavel  Mareš
25. 7. 2003 Jiná čtvrť, jiný mrav Jan  Čulík
25. 7. 2003 Proti hluku z hospody lze účinně bojovat   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2003 CzechTek 03: One Tribe, One Vibe Jan "RaveBoy" Němec
31. 7. 2003 CzechTek 03: válka papírů a razítek, hysterická starostka, soudkyně v klidu Štěpán  Kotrba
25. 7. 2003 CzechTek 2003 je v Ledkově u Kopidlna na Jičínsku   
24. 7. 2003 V pátek začíná největší technoparty - CzechTek Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 My, gnostici kybernetického věku
aneb jak masmédia zplošťují kulturu, aniž to víme
Jaroslav  Peregrin
21. 8. 2002 Ohlédnutí: Tenhle CzechTek byl jiný než ty minulé. Proč?   
12. 8. 2002 České tekno - specifika viděné očima insidera   
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar, Štěpán Kotrba

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT