4. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 3. 2003
Novináři v postkomunistických zemích také odmítají přijímat za svou práci odpovědnost. "Profesionalismus" nabývá formy defenzivní zaměstnanecké ideologie, založené na odmítnutí každého, kdo by chtěl měřit profesionalitu novinářské práce. Novináři se stavějí s podezřením vůči veřejné regulaci médií a trvají na neomezené svobodě. To, co píší, často odráží hlavně jejich osobní názory a nevyjadřuje to potřeby, zájmy a názory velké části společnosti. Odmítají jakoukoliv kritiku své práce s tím, že je to "ohrožení svobody projevu".

"Vysílání veřejné služby selhalo," tak tvrdě charakterizuje Mihaly Galik situaci v Maďarsku. Poukazuje na to, že politikové neustále zasahují do práce médií veřejné služby, úmyslně aplikují nesprávně zákon o veřejném vysílání a slabá občanská společnost jim v tom nedokáže zabránit. Od vzniku komerční televize v Maďarsku roku 1997 má maďarská veřejná televize jen asi desetiprocentní sledovanost a není schopna vytvořit řádnou programovou politiku. V Bulharsku dochází k opakovaným pokusům ovládnout média veřejné služby. Celkem vzato lze podle argumentace Karola Jakubowicze , přednesené na mediální konferenci ve Florencii ve dne 1. března 2003, tvrdit, že ve většině postkomunistických zemích neplní média veřejné služby řádně svou roli. Jádrem problémů bývá:

4. 3. 2003
V letadle z Itálie jsem dostal v neděli odpoledne několik amerických a britských novin, zajímavý byl kontrast. Pročetl jsem americký ekonomický list Wall Street Journal Europe, pařížský deník International Herald Tribune, jehož vydavatelem je americký list New York Times, a britský hospodářský list Financial Times.

Hned na první pohled je zřejmý základní rozdíl mezi oběma americkými listy a mezi deníkem Financial Times, vydávaným v Londýně. Vyplývá z toho, že IHT i WSJ jsou, v deníky, psané Američany pro Američany ("a ostatní svět nás nezajímá"), zatímco FT je, zdá se, autenticky mezinárodní list, který ve svých analýzách i ve zpravodajství prokazuje odstup.

4. 3. 2003

Turecký parlament v sobotu těsnou většinou odmítl vládní návrh, aby bylo Spojeným státům dovoleno umístit v Turecku pro útok proti Iráku přibližně 62 0000 amerických vojáků. Podle deníku Financial Times bylo toto hlasování výraznou porážkou pro tureckou vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje a ranou pro americké vojenské plánovače. Odmítnutím přístupu pro americké vojáky ohrozilo Turecko americkou hospodářskou pomoc včetně dotace ve výši 6 miliard dolarů za svolení vyslat do Turecka americká vojska.

Spojené státy prý stále čekají na další vysvětlení od Turecka a na to "co dál bude turecký parlament dělat", avšak vojenští analytikové poukazují na to, že přípravy na invazi vyžadují nejméně čtrnácti dnů, a tak začíná vypadat nepravědobně, že by k útoku na Irák došlo v polovině března.

V úterý se turecká vládnoucí strana neshodla na tom, zda je rozumné podat návrh, aby bylo Spojeným státům dovoleno využívat tureckého území pro útok na Irák, do parlamentu znovu. Britská vláad se domnívá, že Turecko nakonec americká vojska na své území vpustí. Mnozí lidé v Turecku se obávají, že kdyby Turecko zpřístupnilo své území americkým vojákům, stalo by se terčem odvetného útoku od Saddáma Husajna.

Americká armáda si vypracovala nouzové plány, v jejichž rámci by mohly být použity útočné jednotky, shozené z letadel, pokud by američtí vojáci nesměli použít turecka jako své základny.

Podrobnosti v angličtině jsou např. ZDE

4. 3. 2003
Zaujalo mě, když jsem ve vlaku na Moravu listoval včera dopoledne pondělním českým tiskem, jak eticky vyprázdněné jsou články, týkající se zvolení Václava Klause českým prezidentem. Noviny samozřejmě věnovaly tématu velký prostor, ale všechno to byly vesměs dost podružnosti. Mohli jsme se znovu dočíst, kdy a kde si Klaus a Havel jak vynadali, našel jsem množství spekulací o tom, jak se Klaus bude v nové funkci asi chovat (zejména noviny v tomto smyslu citovaly z nedělního rozhovoru Václava Klause v Sedmičce) a přečetl jsem různé úvahy o Klausových osobních vlastnostech (včetně toho, že protože často hraje tenis a "je fit ", občas mívá namožená lýtka:))
4. 3. 2003

Jan Čulík, lektor na univerzitě v Glasgowě říká, že klíčem k budoucímu hospodářskému přežití České republiky v nynějším, bouřlivě se technologicky rozvíjejícím světě, je právě schopnost českých vědců vynalézat nové technologie a efektivně a rychle je realizovat v českém průmyslu (Slovo 2. 5.). To je pro mne téměř absolutně absurdní myšlenka. Vědci většinou nové technologie nevynalézají, domácí vědci nemohou znát - a to ani zdaleka všechny doma používané technologie a určitě není možné, aby sami vědci tyto nové technologie efektivně a rychle realizovali v českém průmyslu.(...)

Pan Čulík navíc dává jako vědě stejný význam Internetu (jak nedávno někdo vtipně řekl infernetu - podotýkám od slova inferno, nikoli od slova fernet) a začíná se obávat, že v naší zemi vzniká nová společenská nerovnost, třída informovaných lidí s přístupem k Internetu a třída nevědomých, jimž je přístup k Internetu odepřen. Proto by se měla česká vláda soustředit na jeho povinné zavádění. Jeli pan Čulík skutečným vědcem, pak by měl vědět, že věda není o informacích, ale o vědění, o myšlení, o schopnosti zobecňovat myšlenky, vytvářet z nich modely a testovatelné teorie, a ty potom testovat. Věda není o Internetu a už vůbec ne o jeho povinném zavádění. "

Václav Klaus, Lidové noviny, 31. 5. 1997

Poznámka JČ: Ze zpětného pohledu je dnes i Václavu Klausovi zjevné, jak silně se v této věci před šesti lety mýlil. Poznají lidé v ČR za dalších šest let, v kolika věcech se Klaus mýlí dnes?

Podrobnosti viz zde BL
4. 3. 2003

Zdroje: EU Observer, Financial Times Deutschland, Guardian, Libre Belgique, Daily Telegraph, Die Welt, Liberation

Po posledním z devíti kol získal bývalý premiér Václav Klaus v pátečních českých prezidentských volbách 142 hlasů, zatímco Jan Sokol jich dostal 124. Pan Sokol byl kandidátem vládnoucí koalice. Podle mínění analytiků oslabí jeho porážka střední pravici v koalici, a také pozici premiéra a šéfa sociálnich demokratů Vladimíra Špidly. Pan Klaus je dobře známá politická figura s bohatými zkušenostmi, ale analysté míní, že nemá příliš dobrou reputaci v evropských politických kruzích. Asi také proto prohlásil po svém zvolení, že se bude snažit stát oběma nohama na zemi (v angličtině: "said that he intended to keep his feet firmly on the ground").

V Bruselu se předpokládá, že pan Klaus změní svou rétoriku a zanechá svých skeptických poznámek o Evropě. Mnozí poslanci Evropského parlamentu nechápou lpění na Benešových dekretech, podle nichž 2,5 milionu sudetských Němců bylo přesunuto z Československa po druhé světové válce a jejich majetek byl konfiskován. To samé nepochopení se týká i zákona o amnestii z roku 1946, který omilostnil bezpráví páchaná na Němcích na vrcholu jejich přesunu. Jak i Česká tisková kancelář uvedla, žádají nekteří členové parlamentu odpovídající legislativní změny.

Holandský poslanec Arie Oostlander prohlásil, že ho zvolení Klause velmi zklamalo, a že to vůbec není dobré pro zlepšení vztahů mezi Prahou a Bruselem. Citoval také Klausovy negativní poznámky k procesu evropské integrace. Analysté v Paříži a Londýně reagují obdobně na Klausovo zvolení. Ale německý prezident Johannes Rau věří, že i tento český politik přispěje k dalšímu rozvoji německo-českých vztahů, jak je v zájmu obou zemí.

4. 3. 2003
Vladimír Myslík
Na otazku Jana Culika, proc podporuji Bushovu politiku vlady zemi jako Madarsko ci Polsko, viz ZDE, mam svoji odpoved, a nikomu ji nevnucuji. Jan Culik si ostatne v jejim duchu odpovida sam.
4. 3. 2003
Vojna proti Iraku sa blíži s fatálnou nevyhnutnosťou pripomínajúcou železnú platnosť fyzikálnych zákonov. Diplomacia USA a svetovo koordinované hlavné masmédiá zosilňujú svoj tlak. Každý premýšľajúci človek si musí položiť otázku: Prečo je tomu tak, aké sú skutočné, teda nie deklarované a predstierané príčiny a motívy aktérov tejto drámy?
4. 3. 2003

Včera si na vyšehradském hřbitově připomněla česká veřejnost 100. výročí úmrtí Dr. Františka Ladislava Riegra (10.12.1818-3.3.1903), politika, publicistu, národohospodáře.

Pořadatelem krátkého pietního aktu byla Matice česká, za kterou přivítal přítomné Mgr. Pavel Muchka.

Historik doc. dr. Martin Kučera z HiU Akademie věd ve výstižném projevu zhodnotil osobnost význačného českého liberálního politika, který spolu s Františkem Palackým a Karlem Havlíčkem patřil od 40. let 19. stol. k vůdčím organizátorům českého národního života.

Vedle politické a národohospodářské činnosti poukázal řečník na význam F.L.R. pro vybudování Národního divadla, vydání "Riegrova slovníku naučného" i založení prvního českého politického deníku "Národních listů".

V neposlední řadě byla vyzdvižena nezištnost, s jakou Fr. L. Rieger jako politik sloužil potřebám českého veřejného života.

František L. Rieger ŽIVOTOPIS
Mánes - historická budova, dnes výstavní síň SVU
3. 3. 2003
I po roce 1989 je české prostředí zasaženo morální rozpolceností. Na jedné straně Zákon o protiprávnosti komunistického režimu, na straně druhé zachování právní kontinuity s předlistopadovým obdobím. Stát alibisticky deklaroval etická schémata, která jsou pro nemožnost svého naplňování pro mnohé skupiny obyvatel jen výsměchem a prázdným kusem papíru. Zákon o protiprávnosti komunistického režimu se stal pózou, neboť většinu z toho co deklaruje, nelze vůbec použít. Nerovnost občanů před tzv.nezávislými soudy, jakož i elitářství politických stran je bohužel v této zemi nadále skutečností.
4. 3. 2003
V reakci na stále akutnější hrozbu válečného útoku na Irák, který by mohl mít nedozírné následky nejen pro Irák, ale pro celou oblast arabského světa, se v sobotu 1.března sešli na řádném zasedání vrcholní představitelé 22 členských zemí Arabské ligy. Toto 15. řádné zasedání Arabské ligy (řádná zasedání se konají dvakrát ročně, z toho jednou právě v březnu) tak nahradilo původně plánované mimořádné zasedání, ke kterému v únoru vyzval egyptský prezident Husní Mubarak a které bylo nakonec z důvodu rozporných stanovisek jednotlivých členů k otázce Iráku odvoláno (viz předchozí články v BL ZDE, ZDE a ZDE). Jednání se kvůli výjimečné situaci uskutečnila v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šejch, a ne jako obvykle v zemi předsedající-- tento rok zaujímá post předsednické země Bahrajn.
3. 3. 2003
  • Říkal jste na mediální konferenci ve Florencii, že je Evropa v současnosti na rozcestí. Mohl byste to podrobněji vysvětlit?
  • Profesor Colin Sparks: Je zjevné, že my všichni v celém světě jsme v současnosti na rozcestí.Svět, který jsme znali za posledních deset let, se důležitým a zásadním způsobem mění. Zdá se, že Evropa a budoucnost Evropy jsou jen malou součástí těchto celkových, hlubokých proměn.

  • Je to zdržená, druhá část hlubinných změn, k nimž začalo docházet v roce 1989 při pádu komunismu?

    S Colinem Sparksem hovořil pro Britské listy ve Florencii Jan Čulík. Colin Sparks je profesorem mediálních studií a ředitelem Centre for Communication and Information Studies na University of Westminster v Londýně. Je snad jediným západním odborníkem s podrobnými znalostmi problematiky kolem Vladimíra Železného a televize Nova. V březnu roku 1999 předpověděl ve své přednášce na mediální konferenci ve slovinském Piranu, že Vladimír Železný se bude chtít s televizí Nova od americké firmy CME odtrhnout: předpovídal však tzv. "mangement buyout", totiž že si Novu Železný od společnosti CME odkoupí, a to mu doporučoval...:) Přinesli jsme o tom tehdy v Britských listech informaci ZDE.

  • 3. 3. 2003
  • Na této konferenci ve Florencii o sdělovacích prostředcích zemí, chystajících se na vstup do EU, jste opakovaně hovořil o tom, co považujete za ideální požadavky a očekávání od Evropské unie v oblasti médií pro středoevropské země. Avšak postoji Evropské unie jste zklamán. Co chcete, aby Evropská unie pro sdělovací prostředky udělala?
  • Rozhovor s Karolem Jakubowiczem vedl na mediální konferenci ve Florencii Jan Čulík. Karol Jakubowicz je expertem Národní rady Polska pro vysílání, je to bývalý viceprezident polského rozhlasu a televize a v současnosti je předsedou inspekční rady polské televize. Zároveň působí už řadu let jako představitel Rady Evropy, v současnosti jako náměstek předsedy Výboru pro sdělovací prostředky. Je autorem četných zpráv Národní rady Polska pro vysílání týkajících se mediální problematiky.

    3. 3. 2003
    Pracovní setkání některých představitelů Evropské unie s osobami, zabývajícími se problematikou sdělovacích prostředků v postkomunistických zemích, které se o minulém víkendu konalo ve Florencii, bylo nakonec o dost plodnější, než se dalo původně předpokládat. Z předem publikovaného programu a seznamu účastníků se zdálo hrozit nebezpečí, že půjde o sebepochvalnou akci, na níž budou různí byrokrati z ústředí Evropské unie obecně vykládat analytikům z jednotlivých středo a východoevropských zemí, jaká je v mediální oblasti v jejich zemích podle jejich názoru situace, aniž by této situaci ve skutečnosti rozuměli, zejména proto, že bruselští byrokraté nehovoří jazyky střední a východní Evropy, a většinou je jim tedy přístup k domácímu diskursu zcela uzavřen.
    Václav Klaus prezidentem
    1. 3. 2003
    Motto: Mohl to být také Karel Gott...

    Celý páteční večer jsem dostával do Florencie z Čech esemesky: "Prezidentem je Klaus. Je to tragédie." Občas i v hodně jadrnější verzi. Má Česká republika takového prezidenta, jakého si zaslouží?

    Podle čtvrteční Mladé fronty Dnes by za prezidenta zvolilo Václava Klause více než šedesát procent českých občanů, kdyby existovala přímá volba. Takže vlastně politikaření a čachrování v parlamentě splnilo "vůli lidu", pokud byl ve čtvrtek publikovaný průzkum veřejného mínění spolehlivý. Proč takové množství českých občanů chtělo za prezidenta osobu, která je zjevně nepříliš důvěryhodná, nemá hlubší porozumění vnějšímu světu, její názory jsou založeny na ideologických stereotypech a znepřátelila si velkou část zahraničních spojenců České republiky?

    Václav Klaus teprve teď pochopil, co se mu stalo - stal se desátým českým prezidentem
    3. 3. 2003

    ANALÝZA

    Projev Václava Klause před začátkem třetí volby prezidenta napověděl to, co informovaní už věděli dříve - že postoj čestného předsedy k vlastní straně už není svázán každoddení nutností "shánět smečku do houfu" a Václav Klaus si může dovolit už naplno říkat názory Václava Klause - stejně jako v době diskuzí v Prognostickém ústavu či debat ve Vědeckotechnické společnosti na Novotného lávce. Klause to učinilo madším a dyamičtějším, daleko emancipovanějším. Protože on je z té staré gardy, co měla kompetence vždy svázány s odpovědností.

    Václav Klaus dnes už není ODS a ODS to ještě nepochopila. Proto ho nominovala a proto ho volila. A proto ho - byť za pomoci několika lidovců, desítky sociálních demokratů a velké části komunistů - zvolila. Prozření může pro ty inteligentní přijít brzy a může být pro emocionální vazby k bývalému předsedovi stejně kruté, jak kruté bylo prozření té části sociální demokracie, která si na místě prezidenta přála Miloše Zemana.

    Ten ovšem splnil, co slíbil - nastoupil až do druhé volby. Jako starý parlamentní taktik znal satrou gamblerskou zásadu, že "první vyhrání z kapsy vyhání" a věděl, že "orel much nelapá". Věděl, že první kolo bude "očuchávací" a nikdo nevyhraje. Chtěl se ujmout řízení strategie i taktiky své kampaně sám, což mu politické grémium strany nakonec znemožnilo. Proto to tvrdohlavé lpění na Burešovi, který byl směšným outsiderem.

    Zatímco ale Miloš Zeman byl vůči druhým nevděčným a tudíž osamělým sólistou vždy a o jeho tragických personálních krocích si média vyvořila nové pověsti české, Klaus odkojený nutností smiřovat daleko větší touhy, ambice a ekonomickou dravost členů bývalé vládní koalice, kterou vyvolal počátkem devadesátých let, měl situaci nepoměrně lehčí. Na své nejbližší okolí nazapomínal a věděl, že role vůdce smečky je i v ochraně smečky a uživení smečky. Nedával almužny, ale odkrýval příležitosti "k lovu". A na jednotlivcích pak zůstalo, zda se těch příležitostí chopili skromně a poctivě (Voleník) nebo dravě, bezskrupulózně a bezohledně (Mach a další). Kdo chceš s vlky žíti, musíš s nimi výti...

    ODS dokázala v posledním měsíci přes všechny rozdílnosti a individuální zájmy výt unissono a o svém kandidátovi nezapochybovat. A výsledek se dostavil. Rozhádaným sociálním demokratům s "odbojným předsedou" nebyl po chuti Miloš Zeman, kterého si přitom nechali vybrat v "referendu", pak "posvětit" ústředním výborem a tak museli prohrát. Protože se Špidlou se nedalo o ničem vyjednávat - měl jen jeden hlas. Svůj.

    Kultivovanost, vyváženost, politická umírněnost, vize státnické reprezentativnosti a rozhledu, dokonalý přednes i osobní noblesa předurčily dojem, který kandidát Klaus zanechal ve většině volitelů. Budoucnost "s novým Klausem" mnohým z nich připadla přes všechny výhrady a vzpomínky na minulost snesitelnější, než budoucnost "se starým sokolem". I když si mnozí ještě na Hradě říkali pták jako pták a konejšili tak rozbolavělé svědomí...

    Na krajní levici panovala odevzdaná trpělivost tří kol se stále menšími požadavky (Kříženecký - Zeman a nakonec Klaus v situaci, kdy hrozilo opakování ve čtvrtém kole, do kterého chtěl tvrdohlavý Špidla opět katolického filosofa s univerzitním baretem) střídaná s tichým zoufalstvím nad neumětelstvím sociání demokracie, na pravici i středu pak už jen tiché, nedospělé zoufalství havlovských koryfejů, nevědoucí si představit svou politickou existenci "bez Vaška" a "s druhým Vaškem". Klausův pragmatismus a vidění světa přes složitosti redukující ekonomické kategorie byl pro ně nestravitelný. Pravda a láska nebo solidarita nad sobectvím MUSÍ zvítězit - vítězí přeci v každé pohádce...

    Analýza politiky ČSSD v kontextu prezidentské volby ZDE
    Plné znění projevu Václava Klause před prezidentskou volbou ZDE
    1. 3. 2003
    Česká republika má nového prezidenta - bývalého předsedu ODS Václava Klause. V průběhu zdánlivě dramatické, ve skutečnosti ovšem pečlivě prokalkulované volby byl oběma komorami Parlamentu ČR zvolen až na symbolický "třetí pokus": ve třetím kole třetí volby. V hektickém pátku 28.února ve Španělském sále pražském Hradu se pořád zdálo, že větší šanci má Klausův vládní protikandidát Jan Sokol, nicméně už předchozí náznaky hlavně ze strany KSČM dávaly tušit, že daleko větší naději má právě Klaus. A to se také potvrdilo.
    28. 2. 2003
    Ve dnech od 19. 2. do 23. 2. 2003 proběhl v Ostravě již 7. ročník Festivalu ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR. Podobně, jako tomu bylo již v minulých letech, mohli diváci zhlédnout sled několika představení čtyř ostravských činoherních divadelních souborů - Národního divadla moravskoslezského, Divadelní společnosti Petra Bezruče, Divadla loutek a Komorní scény Aréna.
    3. 3. 2003
    Na konci ledna vyšla v nakladatelství Votobia kniha dvaatřicetiletého psychologa Petra Bakaláře Tabu v sociálních vědách. Tři hlavní témata rozvedená na třech stech stránkách - genetické rozdíly mezi rasami, sociální strategie židů a eugenika - vyvolaly diskuse o politické korektnosti a odborných kvalitách knihy.

    "Je to zvláštní: zvolíme prezidentem Klause a vyjde taková, patrně rasistická a antisemitská kniha! Je to tady asi divoce postkomunistické. Čeká nás biblických 40 nebo 50 let bloudění po poušti, než dojdou naše děti do "země zaslíbené"? ptá se Vojtěch Polák na okraj své recenze.

    3. 3. 2003

    Petr Bakalář, autor kontroverzní knihy Tabu v sociálních vědách, už nevede žádné semináře na FHS UK, jak uvedl původně Vojtěch Polák v úvodu ke svému článku ZDE, ani s touto fakultou externě nespolupracuje. Jeho krátká externí spolupráce s FHS UK mu byla před třemi lety ukončena, upozorňuje Jaroslav Novotný.

    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    4. 2. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

    Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    4. 3. 2003 Kanaďané chtěli provést inspekci amerických zbraní hromadného ničení Miloš  Kaláb
    4. 3. 2003 T-mobile: proč jsme zpřístupnili kódy mobilů Roman  Joura
    4. 3. 2003 Neústrojné napodobování Západu: o neblahém vývoji veřejných médií v postkomunistické Evropě   
    4. 3. 2003 Václav Klaus: Internet je odvozen od slova inferno   
    4. 3. 2003 Proč se nepíše o tom, že je Klaus symbolem divokého kapitalismu devadesátých let? Jan  Čulík
    4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
    3. 3. 2003 Svět na rozcestí Jan  Čulík
    3. 3. 2003 Jak se Evropská unie snaží vnímat východní Evropu pomocí právních předpisů a statistik Jan  Čulík
    3. 3. 2003 Monitor Jana Paula : Tunelování Mánesa se státním dohledem? Jan  Paul
    3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
    4. 3. 2003 Turecký parlament neschválil rozmístění amerických vojsk   
    4. 3. 2003 Summit Arabské ligy k Iráku: Ne válce, ano míru a mezinárodní legitimitě Ivana  Bošinová
    4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer
    4. 3. 2003 Kanaďané chtěli provést inspekci amerických zbraní hromadného ničení Miloš  Kaláb
    3. 3. 2003 "Nezapomeňte na Afgánce" požádal Karzai Bushe Miloš  Kaláb
    3. 3. 2003 Co s Východem Michal  Jurza
    27. 2. 2003 Ben Bradlee: Politikové dnes lžou líp než kdy předtím Jan  Čulík
    25. 2. 2003 Konflikty roku 2003 Viktor  Kovaľov
    25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
    27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
    26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
    26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
    16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
    20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
    aneb Jak s tím můžete žít?
    Martin  Štoll

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
    4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
    3. 3. 2003 Vlastní názor nade vše Adam  Pospíšil
    3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
    3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka
    3. 3. 2003 Klaus bojovníkem za důvěru občanů ve stát Jiří  Večeřa
    3. 3. 2003 Klausovo prezidentské odpoledne Topí  Pigula
    1. 3. 2003 Má ČR takového prezidenta, jakého si zaslouží? Jan  Čulík
    1. 3. 2003 Železný trumf nového prezidenta ČR? Karel  Mašita
    28. 2. 2003 První muž na Hradčanech je i symbolem spravedlnosti vedle andělů a Boha Ivo V. Fencl