7. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Michal Moore: Dude, Where\'s My Country? (Hele, vole, kde je má zem?)
7. 10. 2003

Hele, vole, kde je má zem?

Známý americký televizní reportér Michael Moore, který letos dostal Oscara za svůj film o tom, jak se Američané zabíjejí střelnými zbraněmi, Bowling for Columbine recenze v BL ZDE a ZDE, už zaútočil na amerického prezidenta George Bushe svým bestsellerem Stupid White Men (Pitomí bělošští muži). V kritice nyní pokračuje novou knihou Dude, Where's My Country? (Hele, vole, kde je má zem? [vysvětlení viz na konci článku]). V ní dává Georgi Bushovi sedm otázek. První z nich zní:

1. Je pravda, že vy a vaše rodina jste měli obchodní styky s rodinou bin Ladinových mnohokrát během posledních pětadvaceti let?

Sloupek

V úterý, zrovna když jsem sjížděl osmnáctkou od Chotkových sadů na Klárov (stoje vzadu v tramwayi a maje na vše dobrý výhled), vyřítil se odkudsi zezadu vůz české policie strašlivě houkající a poblikávající. Koho to chytá, pomyslel jsem si - a hle! Za vozem policejním tři vozy diplomatického sboru: první z nich měl vpředu vlaječku SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO, což mě uvnitř tak nějak trošku zarazilo, zřejmě předsudky nebo reflexy nebo vzpomínky nebo tak něco. Čas žasnout ovšem nebyl dán, protože z kolony, líně tekoucí po svahu Hradu dolů vyrazil náhle jako okřídlený šíp (nebyla to však škodovka) jiný vůz jiného diplomatického sboru s vlaječkou SLOVINSKA, hbitě se připojil ke koloně a šup dolů za majáčkem!

Také bych chtěl mít svoji vlaječku...

Pozn. JČ: Obdobnou scénu s divoce houkajícími policejními vozy, za nimiž jely limuzíny "potentátů", jsem zažil minulý týden na pražském Starém Městě nedaleko hotelu Intercontinental v Pařížské ulici. Holt některé zvyky z husákovské éry odumírají těžko... Jak lépe dát řadovým občanům najevo, že všichni lidé jsou si sice rovni, ale někteří si jsou rovnější....

PS od Jakuba Žytka: PS: Celá záležitost si zaslouží malou doušku. Nechci se opakovat, ale zhruba v 17.35 jsem zahlédl stříbrný policejní jeep, opět řvoucí a koulející blýskavýma očima, jak razí cestu křižovatkou na náměstí Jana Palacha pro vozidlo s vlaječkou POLSKA. A vtom mi to došlo! To nemůže být náhoda! To musí být nějaká akce... Akce Majáček!

7. 10. 2003
"Dosud jsme nenašli žádné zásoby zbraní, ale nedospěli jsme ještě do okamžiku, kdy budeme moci definitivně říci, že takové zásoby zbraní neexistují anebo že neexistovaly před válkou a naším jediným úkolem je zjistit, kam zmizely. Aktivně hledáme takové zbraně a využíváme při tom informací, které nám poskytují Iráčané."

Citujeme ze zprávy Davida Kaye americkému Kongresu, proč nenašel žádné irácké zbraně hromadného ničení.

Celá zpráva na stránkách CIA

7. 10. 2003
I českými médii proběhla před několika týdny zpráva, že se ukázalo, že James Forlong, reportér satelitní televizní zpravodajské stanice Sky News, zfalšoval jednu svou reportáž. V březnu letošního roku natočil záběry, jak britské námořnictvo odpálilo raketu s plochou dráhou letu. Tvrdil, že záběry pocházejí z Perského zálivu. Ve skutečnosti byly natočeny během vojenského cvičení na ponorce HMS Splendid nedaleko Británie. Reportér Forlong se pak na vlastní žádost vzdal svého reportérského místa a v sobotu 4.10. spáchal v Británii sebevraždu.
Robin Cook
6. 10. 2003

Tony Blair soukromě přiznal čtrnáct dní před britskoamerickým útokem na Irák, že Saddám Husajn nemá žádné použitelné zbraně hromadného ničení. To řekl v neděli bývalý britský ministr zahraničních věcí Robin Cook. Dodal, že s tímto hodnocením souhlasil i John Scarlett, šéf spojeného výzvědného výboru britské vlády.

Robin Cook si to zaznamenal do deníku, který si vedl, když letos na jaře zastával funkci britského ministra zahraničních věcí. Pasáže z tohoto deníku publikoval v neděli britský týdeník Sunday Times. Podle názoru listu byla tak prý "rozdrcena" argumentace britské vlády, že Irák je vůči Británii "reálnou a aktuální hrozbou."

4. 10. 2003
Muž, který vedl pátrání po údajných zbraních hromadného ničení Saddáma Husajna, které stálo 300 milionů dolarů, přiznal, že žádné zbraně hromadného ničení nebyly nalezeny a že výsledkem tříměsíčního hledání byla jediná lahvička, která možná obsahovala stopy botulinu. Byla nalezena v bytě jednoho iráckého vědce. Není známo, jak dlouho tam byla.

Podle zprávy tzv. Iraq Survey Group, kterou ve čtvrtek předložil americkému Kongresu její šéf, David Kay, činitel CIA, se od roku 1998 Saddám Husajn nepokusil obnovit svůj plán na výrobu jaderných zbraní a vzdal se rozsáhlejšího programu na výrobu chemických zbraní už více než před deseti lety. Nicméně se však prý nevzdal dlouhodobého úsilí vyvíjet zbraně, to prý vyplývá z nepřímých důkazů.

6. 10. 2003

Vzpomínáte na to, jak v červenci 2003 bagatelizoval Jan Urban ve svých komentářích v ČRo 6 západní kritiku angloamerického útoku na Irák a v podstatě argumentoval, že jednou se Spojené státy rozhodly zaútočit, tak přece nebudou měnit svůj názor, no ne!? Doslovná citace z komentáře Jana Urbana:

"Dokáže si snad někdo představit velmoc, která vyšle na druhý konec světa obrovskou armádu a potom ji před koncem roku stáhne domů: 'Děkujeme pěkně, o nic nešlo a Veselé Vánoce?'"
analýza vůči americké vládě podlézavého článku Jana Urbana ZDE

Mimo jiné jí Urban prokázal, že absolutní nerozumí západním demokratickým procesům, neboť si zjevně - alespoň podle tohoto svého komentáře myslí - že šéfové západních demokratických států mohou, jako nějací diktátoři, vyhlašovat arbitrárně válku, komu se jim zlíbí. Pomyslel jsem na tuto smutnou úroveň myšlenkových pochodů Jana Urbana, když jsem dostal v neděli dopoledne při návratu do Británie v letadle výtisk aktuálního vydání týdeníků Economist a Time.

7. 10. 2003
V Austrálii úspěšně prošla zkouškami nová mužská antikoncepce, která se aplikuje pomocí injekcí. Vědci konstatují, že je stoprocentně účinná. 55 mužů se podrobilo během jednoho roku hormonální léčbě. Dostávali kombinaci mužského hormonu testosteronu a progestinu, kterého se používá v antikoncepčních pilulkách pro ženy. Cílem bylo "vypnout" vznik spermií v jejich těle.
7. 10. 2003
Hana Kožúriková
Věřte mi, že jsem ani ve snu nikdy neuvažovala o tom, že bych žila někde jinde než ve své České zemi. Doposud jsem se ani neztotožnila s jinou než českou a od narození mě známou romskou řečí. Při všech mých návratech ze zahraničních cest za poznáním, jsem při příjezdu na území České republiky zajásala, že jsem opět DOMA. Mám ráda českou literaturu, současně s hudbou romskou jest mi blízký český pop-music. Spisovná čeština je mi balzámem na duši a to nejlepší co ve mně je, vzniklo v prostředí českém, nebo chcete-li gádžovském. Také mám jisté výhrady k rasisticky založeným lidem a tipům českých sucharů říkám chrapouni. Zvažuji nahlas, co by mě přimělo k tomu požádat v cizí neznámé zemi o azyl, ale nedocházím k žádnému oprávněnému závěru.
7. 10. 2003
Kagan Robert: Labyrint síly a ráj slabosti, preklad A. Hradilek, Nakladatelství Lidové noviny 2003, 140 strán, 255 Sk (slovenský preklad T. Jajcayovej s titulom O raji a moci je v tlači)
Barša Pavel: Hodina impéria, Masarykova univerzita 2003, 156 strán, 275 Sk

Ak Američania veria, že za protestmi proti vojne v Iraku sa skrýva naivita a slabošstvo Európanov, nespochybňujú len význam medzinárodnej spolupráce a práva. Spochybňujú ním oveľa viac -- podstatu fungovania EÚ.

Keď na začiatku irackej krízy Nemecko a Francúzsko odmietli podporiť a pochopiť definíciu irackej hrozby, ktorú presadzovala Bushova administratíva, roky tušený rozkol v transatlantickom spoločenstve sa stal skutočnosťou. V Bruseli žijúci americký žurnalista Rober Kagan si kladie otázku: Prečo je to tak?

6. 10. 2003

Reflexe kauzy Tvrdík v celostátních denících a v televizích

zpracoval kolektiv autorů Newton I.T.

Jmenování Jaroslava Tvrdíka prezidentem ČSA vyvolalo velký zájem médií, a to zejména v negativním slova smyslu. Nesouhlas se týkal především spojení bývalého vrcholového politika s řídící funkcí ve státním podniku, což bylo často médii interpretováno jako přidělení "trafiky". Někteří novináři se pokoušeli rozkrýt pozadí jmenování J. Tvrdíka a zmiňovali v této souvislosti neprůhlednost zájmu státu ve státních firmách, která může být podhoubím pro korupci. Jako člověka, který měl na dosazení Jaroslava Tvrdíka do ČSA největší podíl, uváděla média nejčastěji Stanislava Grosse. Novináři také často zpochybňovali důvod odvolání Miroslava Kůly - vážnou ekonomickou situaci aerolinek.

Cílem analýzy společnosti Newton IT bylo zjistit, jak o kauze informovaly celostátní deníky a televizní stanice, a to v období od 14.8.2003 do 14.9.2003.

7. 10. 2003
Chystá sa nová ústava, ktorá bude platná pre Slovenskú republiku. Návrh Zmluvy zakladajúcej Ústavu pre Európu (ďalej ústava) o ktorej začala debata v rámci medzivládnej konferencie v Ríme, možno vstúpi do života občanov Slovenska. Vrátime sa tak do federálneho usporiadania. Česko-Slovensko sa čiastočne znovu zrodí v "Bruslo-Slovensku" či "Euro-Slovensku"? Názov štátu netreba meniť, podstata však ostáva.
3. 10. 2003
plné znění návrhu

Britské listy vám přinášejí plné znění návrhu Ústavy EU, tak, jak ho připravilo jednání Konventu. To nakonec vyústilo k vypracování textu, který na plenárním zasedání 13. června 2003 dosáhl širokého konsensu. Stal se podkladem pro českou politickou diskuzi - na jednání vlády či nadcházejícím mimořádném jednání Sněmovny 7. října, při němž budou poslanci diskutovat o stanovisku, s nímž půjde Česko na nadcházející mezivládní konferenci zemí Evropské unie (EU). Konference bude projednávat evropskou ústavu. Občanští demokraté chtějí, aby se k návrhu evropské ústavy sešla i horní parlamentní komora - Senát.

Návrh smlouvy zakládající Ústavu pro Evropu [html, 415 kb] DOKUMENT BL

3. 10. 2003
S velkým zájmem jsem si přečetl v Britských listech odezvu pana Zábranského, pracovníka Mezinárodní asociace farmaceutických společností , na projev Miloše Zemana na Žofíně.

Bohužel nacházím v jeho argumentaci několik mezer, argumentuje jeden český zdravotník, jehož totožnost je redakci známa.

1. 10. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V září 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 10 600.00 Kč. Zůstatek na našem účtu je ke dni 1. 10. 2003 minus 18.24 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002. Financujeme také přípravu vydání nového výboru z Britských listů, Jak Češi bojují, který vyjde před Vánoci.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2003 Britský TV reportér spáchal sebevraždu kvůli své zfalšované reportáži   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
7. 10. 2003 Dosud jsme nenašli žádné irácké ZHN. Proč?   
7. 10. 2003 O raji a moci Martin  Muránsky
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
7. 10. 2003 O houkající policii jak za Husáka Jakub  Žytek
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...   
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Slaný: Šikana neúspěšná, městští strážníci nepodstoupili konfrontaci Štěpán  Kotrba
30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
2. 10. 2003 USA zaplatily Čalabímu milion dolarů za výzvědné informace, které nebyly k ničemu   
30. 9. 2003 Bílý dům prý neprozradil jméno agentky CIA   
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 10. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho vedlo k vzrůstu autority BBC v Evropě   
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2003 ČT a Člověk v tísni beze změny   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
30. 9. 2003 Dnešní "vyváženost" ČRo 6 v pořadu Lidé od novin.... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
26. 9. 2003 ČTK o parlamentní rozpravě: "rozpumpovaný" Sobotka Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala