4. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 9. 2002

Právě se jedná o tajné dohodě o kriminální problematice , vyšetřovacích postupech a o společných vyšetřovacích týmech, avšak bez účasti zákonodárných sborů jednotlivých států či Evropského parlamentu. Organizaci Statewatch, která dohlíží na transparentnost dohod a procedur v EU, byla odmítnuta žádost seznámit se s plným textem dokumentu, týkajícího se této věci. Zdůvodněním znělo, že "zájem na ochraně cílů Rady převažuje nad zájmem demokratické kontroly, kterým argumentuje žadatel" Statewatch nicméně získal kopie tajné agendy vyjednávání dohody mezi EU a USA.

Tato dohoda by se měla týkat spolupráce mj. ve věcech trestního řízení a vyšetřování, a proto může mít závažné dopady na lidská práva a svobody. Agenda se týká trestu smrti, extradikce (vyhošťování), vytváření společných vyšetřovacích týmů a "společného přístupu k vyhledávání, zabavování a odposlouchávání telekomunikací".

Návrh dohody by se měl poprvé podrobně projednávat na neformálním setkání ministrů vnitra a spravedlnosti na summitu EU v Kodani 13. září - účastnit se jich bude i John Ashcroft, generální prokurátor USA.

Tony Bunyan ze Statewatch varuje: " V demokracii je nemyslitelné, aby se smlouva s nečlenským státem EU je vyjednávála v tajnosti, bez toho, že by se mohly vyjádřit národní parlamenty, Evropský parlament a občanská společnost. Toto je nejvážnější příklad, jak se evropské vlády vzdávají ochrany základních práv, kterých bylo v Evropě za desetiletí snah dosaženo proto, aby vyhověly USA a jejich "válce proti terorismu", argumentuje organizace Statewatch.

Informaci připravila Helena Svatošová.

Sloupek

Rozhodne-li se ministr kultury, že zruší dotace, a tedy publikačníj možnost, pro jediné existující české literární časopisy, vyvolává to celou řadu otázek. Je na tom česká literatura dvanáct let po pádu komunismu skutečně tak špatně, že už o její podporu nejeví zájem ani český ministr kultury? Co to svědčí o roli literatury v současné české společnosti? I kdyby ministr kultury učinil nyní zrušením literárních dotací nekompetentní a na rozsáhlejší racionálnější analýze zřejmě nezaložené rozhodnutí, mohl by si něco takového dovolit ve společnosti, v níž literatura hraje normální roli? A co to je normální role v dnešních společnostech, kde má obrovský vliv audiovize? (Avšak v Británii nebo v Německu se stále hodně kupují knihy...)

Jestliže pan ministr kultury může jedním škrtem pera zlikvidovat literární časopisy a národu je to jedno, nenastoluje to vážné otázky o roli literatury v této společnosti? Jsou časopisy Tvar a Host skutečně dobré, anebo to byly jen státem dotované nástroje určitých esoterických skupinek, které si publikací svých textů v těchto časopisech za státní peníze hověly jen svým vlastním, často značně odtažitým zálibám? Kdo to posoudí v zemi, kde byly kulturní elity vážně ochromeny a nestranné povědomí o kvalitě (víceméně) neexistuje, vládne jen relativismus a prosazování různých skupinových, partikulárních zájmů, často na úkor zájmu veřejného? (Např. tzv. "Literární noviny", které mají také nyní přijít o ministerskou dotaci, dostávaly státní peníze jen proto, aby si z financí daňových poplatníků mohli tisknout Jakub Patočka a jeho kamarádi texty, prosazující jednostranně jejich politický a ekologický aktivismus - uznávám, že případ Literárních novin je mezi českými literárními časopisy trochu extrémní příklad.)

Anglický výraz pro takovéto postoje je "self-indulgence" - je to postoj, neukázněně hovějící jen sobě samému. Vím, že se může zdát neférové vznášet tyto otázky zrovna ve chvíli, kdy je, jak se zdá, ohrožena sama existence posledních, už tak slabých, českých literárních časopisů.

Jenže tyto otázky musejí být vzneseny. Proč jsou české literární časopisy tak slabé? Je to skutečně jen proto, že "nám, spisovatelům a literárním odborníkům, v ČR už nikdo nerozumí, lidé nechápou vysokou kvalitu toho, co produkujeme"? Nemá "intelektuál", který - údajně - má vyšší vzdělání a vidí dál než "obyčejný občan", povinnost hovořit k normálním lidem jazykem srozumitelným a sdělovat jim nové věci, o nichž nevědí, ale které jsou důležité, tak, aby je to zaujalo? Je skutečně pravda, že lidi v ČR jsou tak pitomí, že už je zajímá jen bulvár? Nemá "intelektuál" povinnost pokorně, srozumitelně a zajímavě sdělovat ostatním lidem i složité myšlenky? Nedostaly se české literární časopisy do nynější krize (Revolver Revue a další periodika jsou ve stejné situaci) jen proto, že si hrají na svém izolovaném kavárenském písečku, aniž by se pokoušely o interakci s normální společností? Proč to čeští "intelektuálové" neumějí?

Možná je tomu trochu jinak, než jak píše Katie Murphy. Buďme provokativní: Možná, že Pavel Dostál už dávno ví, že literární časopisy, které dosud musel dotovat, jsou pro společnost irelevantní, a využil povodňové krize jen jako záminky, aby se jich konečně zbavil. Proč má Tvar jen 1500 předplatitelů? Proč se literární časopisy nepokoušejí proniknout do středních škol a na univerzity? Proč nevzniká úsilí učit žáky a studenty ve školách tak, aby si uvědomovali, že i inteligentní literatura má pro společnost stále význam. Anebo ten význam už nemá? Anebo všichni čeští spisovatelé (s výjimkou Michala Viewegha :)) píší špatně?

Myslím, že nestačí, začít vykřikovat: "My jsme čeští intelektuálové, co slovo, které vyjde z našich úst, to je perla, společnost má povinnost naše výplody dotovat a my sami - protože jsme přece elita - při tom budeme v různých komisích rozhodovat, co je kvalita." To je syndrom veřejnoprávní České televize. (Vzpomeňme na bezbřehé "intelektuálské" žvanění v pořadu Katovna.)

Spisovatel Ivan Klíma prozradil na pondělním pražském večeru pro zahraniční bohemisty, do jaké míry dosud žije v tomto zřejmě už dávno minulém světě. Zmínil se o tom, že impérium Sazka zabránilo svým neformálním vlivem vzniku konkurenční firmy Eurolotto, která měla dotovat kulturu. Vyjádřil zklamání, že "kulturní obec se proti tomu nepostavila dostatečně energicky". Má se však proti korupci ve společnosti skutečně stavět "kulturní obec"? A to mají jít její příslušníci demonstrovat na Václavské náměstí? Korupci snad má vyšetřovat policie?

Klímova elitářská představa, že lidé mají uznávat národní "kulturní elity" a sedli by si na zadek jenom proto, že nějaký spisovatel proti něčemu protestuje, je myslím v dnešní době už hodně zastaralá, a to nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Spisovatel nemá suplovat roli zachránce národa, nemá na ni ani nárok, jen z toho titulu, že je to spisovatel.

Svět je dnes daleko pluralitnější a otevřenější, než tomu bylo kdysi, kdy Evropě vládly až diktátorsky společenské a kulturní elity vyvolenců. (Ano, tato demokratizace přichází většinou pod oním prokletým "americkým" vlivem.) Dnes se musejí všichni ve veřejné diskusi z toho, co dělají, nazájem zodpovídat. Nikdo nemá patent na rozum a ani patent na nekonečné financování.

Krize literárních časopisů by měla vyvolat diskusi o jejich roli i o roli literatury v ČR. Proč se dvanáct let po pádu komunismu dostala česká literární obec do tak nezáviděníhodné situace?

4. 9. 2002
Po potopě... je nutno sečíst škody. Od té doby, co povodně skončily, je český tisk plný analýz škod i výroků od českých vládních představitelů ohledně toho, co je třeba dělat, aby bylo lze škody napravit. V pátek byla řada na českém ministru kultury Pavlu Dostálovi. Poskytl rozhovor Lidovým novinám. Zdá se, že k dlouhému seznamu škod, způsobených povodněmi, bude nyní nutno připsat i likvidaci českých literárních časopisů a festivalů. Jak známo, vzhledem k tomu, že byl podceněn rozsah záplav, bylo poškozeno mnoho archívů a jiných cenných sbírek.
4. 9. 2002

Vazeni,

Dnes vecer hrozi vystehovani Medaku ze Starostresovicke 96. Muzeteli prijdte od 17:00 pomoci stavet opevneni. Pripravujeme nenasilnou blokadu. Sirte dale. Dekujeme za pomoc.

Podle nasich informaci ma dnes vecer kolem 19:00 prijit do Starostresovicke znovu pan Klima s cleny soukrome bezpecnostni agentury.

za Medaky dekuje

Martin Skalsky

0606 168 026

Informace o tom, co to jsou Medáci a jakou kulturní činnost ve Starých Střešovicích dělají, naleznete zde.
FOTOGALERIE Squatteři na Šafránce
3. 9. 2002
Usedlost Šafránka, kterou obsadila uprostřed léta skupina squatterů, bude prodána za 5,1 milionu Kč soukromé firmě 4Q s.r.o.. Ta v objektu chce zřídit své sídlo a rezidenční byty pro své zahraniční partnery. Rozhodla o tom na návrh komise pro prodej nemovitého majetku Rada zastupitelstva hlavního města Prahy na svém 30. zasedání 30. 8. 2002. Návrh ještě musí schválit ZHMP 12. 9.
4. 9. 2002

Vážení kolegové,

dovoluji si opravdu moc poprosit o pomoc pro pana Michala Miláčka, který má za úkol vystěhovat vytopené sklepy sídla Syndikátu novinářů ČR, Pařížská 9, Praha 1.
Pan Miláček je v tuto chvíli zcela sám a fyzicky nemůže zvládnout tahat skříně, židle a další předměty nasáklé vodou z bahna nahoru na ulici. Díky magistrátu dnes sehnal jednoho dobrovolníka od 17,00 hodin, avšak práce je tak těžká, že ji nemohou zvládnout ani ve dvou.
Pokoušet znovu se bude zítra od rána od 09,00 hodin a bude upřímně vděčný za každý projev účasti a pomoci.
tel. 0724/178 337
Děkuji, Irena Válová

4. 9. 2002
Vít Zvánovec
Pravidla českého pravopisu (PČP) nejsou závazná: "jsou souborem doporučení ... od nichž se lze ve zvláštních případech odchýlit, pokud to píšící považuje za potřebné a zdůvodněné." Podle oficiálního prohlášení bývalé Pravopisné komise při ČSAV: "PČP mají úřední schválení a jsou závazná pro školy a úřady." To ovšem nebyla pravda ani tehdy. PČP nejsou právním předpisem, a proto nebyla závazná ani za komunismu.
3. 9. 2002
Před pěti lety se přehnaly vodní přívaly Moravou a Slezskem, částečně i východními Čechami. Škody nemalé, poučení velké, ale hledání příčin a jejich odstraňování zůstalo nedůsledné a často se nikdo neodvážil pojmenovat věci pravými jmény. Až přišla letos potopa na matičku Prahu, pak to byla teprve katastrofa v pravém slova smyslu. Proč ta voda tolik spěchala do údolí a všemi vodotečemi do nížin a ničila vše, co jí bylo v cestě? Odpověď na tuto otázku je nutno hledat především v minulém, ale i v pokračujícím neodpovědném hospodaření na zemědělské a lesní půdě. Krajina, jak si ji vytvářela příroda sama a později i člověk svým polním a lesním hospodařením, si s vodou věděla vždy rady, vůbec s ní nepospíchala k oceánům a mořím, a škody nemohly být velké, protože příroda sama sobě mnoho neškodí a člověk napojen na její moudrost, respektoval staleté zkušenosti jako úzus, jehož porušení bývá tvrdě potrestáno. Tak se i stalo v posledních pěti letech dvakrát a nánosy bahna jsou důsledkem původní, ale i pokračující kolektivizace zemědělské půdy, když její vlastník nepožívá žádné úcty a je poslední, kdo mohl po únoru 1948, ale opět i dnes, rozhodovat a nést zodpovědnost, jak bude z dlouhodobého hlediska nakládáno s jeho majetkem, z něhož vyplývají i veřejné statky, jako je krajinotvorba, údržba a obnova krajiny a venkova.

Autor je předseda Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků ČR
a kandidát do Senátu za Konzervativní stranu

3. 9. 2002
Mediálny boss a nádejný politik Pavol Rusko, výrazne zmenil v posledných dňoch taktiku predvolebného boja. V mene svojej "televíznej" strany Aliancia nového občana sa vyhráža, že podá sťažnosť Európskemu parlamentu na porušovanie práv svojej strany licenčnou radou vlády SR. Tá stúpa Ruskovi nepríjemne na kurie oko, keď Markíze ukladá účinné, pretože nepríjemnou publicitou sprevádzané sankcie za nehanebné preferovanie ANO na obrazovke. Otázka znie, či už P. Rusko nestratil súdnosť. Stihomam "prenasledovaného spravodlivého" a zahraničné žaloby už skúšali pred ním využiť aj iní a veľmi si tým nepomohli. Skôr naopak.
3. 9. 2002

V pondělí večer se v pražské koleji Kajetánka konala beseda semináře zahraničních bohemistů s některými českými spisovateli. Na dotaz Britských listů odpověděl Michal Viewegh, že nemá cenu s nimi diskutovat, protože jsou nenávistné. (Publikovaly mj. tuto kritiku od Jana Paula a odmítavou reakci na Paulův postoj od Martina Pilaře.) Dál diskuse s Michalem Vieweghem probíhala v nevzrušeném duchu; snažili jsme se především zjistit, co je podle jeho názoru důvodem jeho pozoruhodného komerčního úspěchu u českého publika - jeho poslední knihy vycházejí v nákladu nejméně 60 000 výtisků. Viewegh přiznal, že do určité míry je součástí úspěchů jeho knih i profesionální komerční marketing, avšak poukázal na to, že píše už od začátku osmdesátých let a že jeho prvotiny byly za komunismu zakázány, takže když mu konečně vyšla první knížka, Názory na vraždu (1990), zdaleka to nebyla prvotina. Hlouběji se však o podstatě úspěchu jeho knih nehovořilo.

Další část diskuse byla věnována nedávnému oznámení českého ministerstva kultury, že se rozhodlo přestat financovat české literární časopisy a dát finanční rezervy, které k tomu původně chtěl Pavel Dostál použít, na povodně. Hovořilo se trochu nezaostřeně o tom, zda je či není správné dotovat literární časopisy s nákladem kolem 2000 výtisků, zda by měly být přístupnější nebo zda by měly či neměly vycházet jen na internetu. Celkově vznikal dojem, že současná česká literatura (kromě Viewegha) je v české společnosti odstrčena kamsi do kouta - ani studenti bohemistiky v ČR prý "nevědí", že existují časopisy jako Host a Tvar či Literární noviny a nečtou je ani desetitisíce českých středoškolských profesorů české literatury. Jim Naughton z Oxfordské univerzity namítl, že je ale zapotřebí, aby literární časopisy něčím oslovovaly veřejnost. Vyjádřil optimistický názor, s nímž někteří domácí přítomní nesouhlasili, že pokud je literárních časopisů zapotřebí, vždycky se nějak prosadí. Bývalý šéfredaktor Literárních novin Vladimír Karfík konstatoval, že literárních časopisů je potřeba, aby prostě byly k dispozici určité myšlenky. Představa, že stačí si vyměňovat soukromě texty jen mezi několika málo zainteresovanými osobami, nestačí.

2. 9. 2002
Otřesnou předvolební propagandu Vladimíra Železného otiskl v posledním čísle týdeník Mladý svět. "Rozhovor" redaktora Radka Živčice s ředitelem Novy je plýtváním slov a času. Před volbami do Senátu se však hodí sebepitomější oslavný text a toho si je stratég Železný zatraceně dobře vědom.
3. 9. 2002

Jan Čulík, šéfredaktor Britských listů, se tento týden účastní v Praze a v Brně pravidelného výročního semináře, který pro zahraniční bohemisty pořádá Obec spisovatelů. Proto budou zřejmě Britské listy tento týden vycházet v trochu méně rozsáhlé verzi.

3. 9. 2002
Současná vláda se rozhodla, že škody, které způsobily nedávné povodně, nebudou hradit všichni občané této země stejnou měrou, ale že neúměrně zatíží určitou část obyvatel. Na jedné straně si vybrala schopné zaměstnance s vysokými příjmy a požaduje od nich vyšší daně, na druhé straně sáhla na peníze státním zaměstnancům, kteří mají příjmy podprůměrné. Chceme se proti tomuto postupu důrazně ohradit a žádáme po vládě, aby splnila své předchozí sliby.
3. 9. 2002
Najednou se vyskytl Kerim Chatty, Švéd, který prý plánoval narazit s letadlem do nějakého amerického velvyslanectví v Evropě - tvrdí to švédská vojenská rozvědka. Anebo to neplánoval - to zase tvrdí švédská policie. Chatty měl čtyři společníky, anebo jednal sám (to tvrdí zase jiné zdroje). K tomuto zmatku přidaly CIA, FBI a Scotland Yard další drobné dodatky. A kde je Osama bin Laden? Podle deníku Financial Times tvrdí jeden neidentifikováný člen vysokých pákistánských kruhů, že "Osama byl značně nemocen, když došlo k loňským útokům, a tak určitě nepřežil útoky na Toru Boru". - Tak to je výborné, konstatoval komentátor deníku Guardian - Osama je tedy mrtev. Anebo je v Pákistánu, jak zase tvrdí afghánská rozvědka. Existuje o tom přesvědčivý důkaz? To ne, konstatuje generál Tommy Franks, na základě informací od CIA a od americké vojenské rozvědky. Možná, že je bin Laden kdekoliv. Ale to nevadí, protože "zlikvidujeme jeho teroristický aparát", tvrdí generál Dan MacNeill na základě informací jiných výzvědných pracovníků. Potíž je, argumentuje Guardian, že tyto informace si naprosto navzájem protiřečí. Když vyšetřovali američtí novináři Woodward a Bernstein aféru Watergate a Richarda Nixona, museli být - za starých dobrých časů - dokazatelné informace ze dvou spolehlůivých zdrojů. To se dneska už nepožaduje. Bylo by záhodno, kdyby byl identifikován alespoň jeden zdroj všech těchto informací:
2. 9. 2002
Jedním z prvních kroků nové ministryně školství Petry Buzkové bylo uzavření dodatku smlouvy o školení ICT koordinátorů s generálním dodavatelem Projektu III SIPVZ, konsorciem AutoCont On Line - Český Telecom (dále jen GD), který obsahuje změnu ve financování, kdy platby za školení bude hradit přímo MŠMT a ne školy. Podle Petry Buzkové tak budou prostředky využity efektivněji. Smlouvu o školení uzavřelo MŠMT s GD 24. dubna 2002, poté co přidělilo GD výuku správců sítí v rámci Projektu I bez výběrového řízení, které podle bývalého ministra Eduarda Zemana resort nevypsal kvůli časovým prodlevám projektu a zákon je nevyžadoval. Postup Petry Buzkové je prvoplánově sympatický, snížila se cena zakázky a odstranily se některé pro školy nevýhodné pasáže, na druhou stranu však šlo možná o cílený manévr o zneprůhlednění celého systému školení a odstranění možnosti ředitelů a zřizovatelů škol kontrolovat objem vynaložených prostředků, protože smlouva s cenami, jak už je v kraji zvykem, nebyla dosud zveřejněna. V okamžiku platby přímo MŠMT by pro ředitele i účastníky s největší pravděpodobností zůstávala cena jednotlivých školení utajena. Takže první krok nové ministryně je spíše šlápnutím do klubka zmijí.
3. 9. 2002
Emotivní článek nazvaný "Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku!" polemizuje s MFDnes, resp. názorem tam citovaného nejmenovaného ekonoma na pomoc státu poškozeným při povodních, a to diferencovaně, jinak pojištěným, jinak nepojištěným.

Nehodlám nikterak verifikovat výpočty předkládané denním tiskem ani autorem článku (i když tam asi nebyly zakalkulovány náklady na průběžně uhrazované pojistné). Předpokládám, že jsou správné. Nejsou však o podstatě, jsou o jejím bagatelizování, jsou dokonce o odvádění pozornosti od ní. Diskuse k tomuto tématu, která se neobyčejně rychle a důvodně vzedmula, v sobě totiž skrývá odvěký souboj lehkomyslných pohodářů a pedantických neurotiků. Ve vážnější rovině to však je o dodržování pravidel, o úctě k právu, o jistotě občana při jeho jednání a zodpovědném rozhodování.

3. 9. 2002
Erodo, Kay Kay, Visumzi a Panjy byly v době ekologického summitu v Rio de Janeiru v roce 1992 čtyři neznámé děti z třetího světa, které se tehdy narodily. OSN si je vybrala ke studiu podmínek v třetím světě jako individuální případy. Historie případů těchto dětí za posledních deset let, do letošního summitu v Johannesburgu, ilustruje, že se zřejmě v drastické situaci mnoha lidí v třetím světě nynějším summitem v Johannesburgu nezmění nic. (Další podrobnosti jsou v angličtině. např. zde.)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2002 Proč má česká literatura v současnosti tak okrajovou roli? Jan  Čulík
4. 9. 2002 Chce ministr kultury Pavel Dostál zlikvidovat současnou českou literaturu? Kathryn  Murphy
3. 9. 2002 Kalkulaček netřeba Josef  Trnka
3. 9. 2002 Michal Viewegh kritizoval "nenávistné Britské listy" Jan  Čulík
2. 9. 2002 Medáci byli vyhnáni ze Střešovic   
2. 9. 2002 Železný má deset životů a jednoho Živčice Filip  Rožánek
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Děti propadají kouření nesmírně rychle   
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek
2. 9. 2002 Povodeň u Spolany? Normální soutok Vltavy a Labe Jiří  Šoler
2. 9. 2002 Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku! Dalibor  Žůrek
30. 8. 2002 Poslanče Šplíchale, odmítám vaši kritiku novinářů Jiří  Kolařík
29. 8. 2002 Spolana: Vedení by šlo sedět, kdyby přišla jen stoletá voda, řekl Papež Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
28. 8. 2002 Spolana: Kapacita porušených skladů je 800 tun kapalného chlóru Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík