3. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 9. 2002

Jak to dopadlo s dětmi ze summitu v Rio?

Erodo, Kay Kay, Visumzi a Panjy byly v době ekologického summitu v Rio de Janeiru v roce 1992 čtyři neznámé děti z třetího světa, které se tehdy narodily. OSN si je vybrala ke studiu podmínek v třetím světě jako individuální případy. Historie případů těchto dětí za posledních deset let, do letošního summitu v Johannesburgu, ilustruje, že se zřejmě v drastické situaci mnoha lidí v třetím světě nynějším summitem v Johannesburgu nezmění nic. (Další podrobnosti jsou v angličtině. např. zde.)

Jsou to děti, jejichž život je ochromen hladem, ekologickými škodami, chudobou a smrtí. Erodo, který se narodil kočovným rodičům v severní Keni, je obětí obchodu se zbraněmi. Mnohokrát na jeho rodinu zaútočili bandité a ukradli jim dobytek.

V Africe je dnes více než 100 milionů střelných zbraní. Desetiletý Erodo má zlé sny a varuje, že "zastřelí každého", kdo bude jeho rodinu ohrožovat. Jeho největším štěstím je, když dostane konzervu s kukuřicí od humanitárních organizací. Ze všeho nejvíc by chtěl mít přístup k čisté vodě.

Otec desetileté Panjy je mrtvý. Zemřel na akutní otravu chemikáliemi den poté, co se narodila. Pracoval v továrně na zábavní pyrotechniku v indickém státě Tamil Nadu. Nejstarší bratr Panjy je upoután na lůžko v důsledku otravy chemikáliemi. Matka pracuje 80 hodin týdně v téže továrně, kde zemřel její manžel. Její přítelkyně namáčí dvanáct hodin denně prsty do modré skalice - vyrábí pojistky na zábavní pyrotechniku. Obě ženy dohromady vydělávají přibližně 100 Kč týdně, což je částka, o níž si tři miliardy lidí na této planetě - polovina jejích obyvatel - může nechat jen snít.

Hrozba hladomoru nutí Panjy, aby přestala chodit do školy a začala chodit do práce - navzdory věku 10 let. V Indii roste poptávka po dětských dělnících. Údajně tam pracuje v továrnách za otřesných podmínek sto milionů dětí.

Panjy by se chtěla stát lékařkou a poskytovat lidem ve své chudé oblasti lékařskou péči zdarma. Kritikové tvrdí, že summit v Johannesburgu ignoroval otázku dětské práce.

Tlak nerovnosti může být i jemnější. Kay Kay žije v přeplněném čínském městě Guangzhou v Číně. Její rodiče musejí žít během týdne na různých místech, protože by nedojeli včas do práce: v Číně se pracuje minimum 70 hodin týdně, má-li se vám dařit.

Kay je jedináček, protože se v Číně nesmí v rodinách rodit víc dětí. Vidí své rodiče jen několik minut denně. Většinu dne tráví před zrcadlem, češe se. Chce se vyrovnat své hrdince, Miss Hongkong.

Toto desetileté sledování dětí, vybraných OSN, natáčela během let televize BBC pro svůj dokumentární film. Vyplývá z ní i to, že summit v Rio v roce 1992 neudělal skoro vůbec nic proti zvládnutí nemocí, na něž umírá množství dětí. Do tří měsíců po ukončení summitu v Riu jedno z původně osmi dětí vybraných OSN ke dlouholetému sledování zemřelo bezejmenné v amazonském dešťovém pralese ve Venezuele. Rodiče ji chtěli pojmenovat až ve věku jednoho roku.

Desetiletý Justin z Jihoafrické republiky - běloch z bohaté farmářské rodiny - vyrostl v kultuře strachu. Okna jeho ložnice jsou chráněna protigranátovými zástěnami a tatínek má pod postelí zbraň na obranu proti útokům od deprivované černošské komunity.

Pro Visumziho, černošského chlapce, je budoucnost velmi špatná. Je obětí spirály chudoby a násilí - za posledních 9 měsíců bylo v Jihoafrické republice v důsledku násilí usmrceno 15 000 osob. Žije v hrozných podmínkách ve městě Thornhill v Eastern Cape.

Na dotaz, jaké změny by si přál, aby se udály za dalších deset let, konstatoval: "Přál bych si, aby dospělí neznásilňovali malé děti. Chovají se normálně až do dne, kdy je výplata, a pak se chovají jako dospělí násilníci."

Velkým problémem v této komunitě je nemoc AIDS. Visumziho teta loni na AIDS. Ani problematikou AIDS se summit v Johannesburgu nezabýval.

K problematice summitu v Johannesburgu se vrátíme.
                 
Obsah vydání       3. 9. 2002
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"
3. 9. 2002 Jak to dopadlo s dětmi ze summitu v Rio?
3. 9. 2002 Michal Viewegh kritizoval "nenávistné Britské listy" Jan  Čulík
3. 9. 2002 Bohemistická konference v Praze a v Brně
3. 9. 2002 Kalkulaček netřeba Josef  Trnka
2. 9. 2002 Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku! Dalibor  Žůrek
2. 9. 2002 Maďarská provokácia iba zaspala Lubomír  Sedláčik
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky
2. 9. 2002 Železný má deset životů a jednoho Živčice Filip  Rožánek
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner