Larry Flynt nabídl 50 000 dolarů na obranu Juliana Assangeho

19. 12. 2010

Julian Assange čelí podle deníku Guardian o tomto víkendu kontroverzi týkající se jeho sexuálního chování ve Švédsku, poté, co tento list publikoval podrobné údaje ze svědectví obou žen, s nimiž měl v srpnu Assange pohlavní styk.

Deník vysvětlil v redakčním komentáři, že tyto informace vydal, protože redakci připadlo neférové, že jsou obě ženy terčem nesmírně intenzivní globální pomlouvačné kampaně.

Ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi BBC Assange uvedl, že "do čtyřiadvaceti hodin" očekává nový útok proti své osobě. K tomu došlo zveřejněním podrobných výňatků z dokumentace na prokuratuře ve Švédsku.

Larry Flynt, zakladatel amerického magazínu Hustler, věnovaného sexu, v sobotu oznámil, že věnuje 50 000 dolarů na Assangovu obranu. Charakterizoval Assangeho jako "hrdinu", který si zaslouží oslavování. Larry Flynt nepodporuje Assageho kvůli Wikileaks, ale protože zastává názor, že obvinění ze sexuálních trestných činů, vznesených proti němu, jsou nesmysl.

Ve světě vznikají dva vášnivé tábory, které na jedné straně hájí Assangeho a tvrdí, že se stal obětí amerického spiknutí, a na druhé straně hájí švédské ženy a požadují, aby Assange odcestoval do Švédska a podrobil se tam požadovanému výslechu.

Podrobnosti v angličtině ZED

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010