Wikileaks: Američany irituje Evropský soud pro lidská práva

17. 12. 2010

Američtí činitelé považují evropské lidskoprávní normy za "iritující" a mají silné námitky proti zárukám, které by mohly ochránit Juliana Assangeho před deportací do USA. Vyplývá to z tajných amerických diplomatických depeší, zveřejněných na Wikileaks.

V důvěrné depeši z amerického velvyslanectví ve Štrasbukru kritizoval americký generální konzul Vincent Carver Radu Evropy, pro evropské země nejautoritativnější instituci hájící lidská práva, za její postoj proti deportacím osob do Ameriky, proti tajnému převážení vězňů, které praktikuje CIA, a proti tajným věznicím, kde se zadržují osoby podezřívané z terorismu.

Carver v depeši obviňuje Radu Evropy, že vyvolává protiamerické nálady a vytváří překážky bránící americké "válce proti terorismu". "Rada Evropy se ráda líčí jako bašta demokracie, podporovatelka lidských práv, poslední naděje na obranu zákonnosti v Evropě i jinde," píše vztekle Carver.

"Avšak je to organizace s komplexem méněcennosti a zároveň příliš ambciózní agendou," dodává americký diplomat a pokračuje:

"Vyšetřování tajných letů CIA, v nichž byli převáženi vězni k výslechům do třetích zemí a vyšetřování tajných věznic v Evropě, spojených s americkou válkou proti terorismu, která prováděla Rada Evropy, vyvolalo v této instituci velkou míru kontroverze a mnoho antiamerických nálad.|"

Americké diplomatické depeše také útočí na Evropský soud pro lidská práva, který mj. má pravomoc zakázat deportaci vězňů do zemí, které praktikují mučení.

"Evropský soud pro lidská práva ... si také vyžádal další informace o osobách, které mají být deportovány z Británie do USA, pokud se domnívá, že by tyto osoby mohly být v USA odsouzeny na doživotí bez možnosti odvolání či automatické soudní revize doživotního rozsudku," píše Carver.

Uprostřed rostoucích spekulací, že Assange bude vydán do Spojených státlů, vyplývá z amerických diplomatických depeší, že se Spojené státy brání veškerým pokusům zabránit deportacím vězňů do USA na základě lidských práv a na základě znepokojení nad špatnými vězeňskými podmínkami v USA.

Americké diplomatické depeše také jmenovitě kritizují vysoké činitelé Rady Evropy, zejména britského generálního tajemníka Terryho Davise - nyní už v penzi - kterého Američané charakterizují jako "nepopulárního slabocha".

Davis vyvolal zuřivost Američanů, protože otevřeně útočil na tajné lety CIA, jimiž Američané dopravovali do třetích zemí vězně k výslechům.

Z amerických diplomatických depeší vyplývá, že Američané chtějí, aby Davisův následník, současný generální tajemník Thorbjørn Jagland takto veřejně USA nekritizoval.

"Jagland bude možná kritizovat Spojené státy za trest smrti, ale nebude zřejmě tak nadšeně jako Terry Davis kritizovat tajné lety CIA s vězni, zejména pokud to s ním velmi brzo probereme," píše Carver.

Informace, že Američané chtěli na Jaglanda, bývalého norského premiéra, vyvíjet nátlak, aby veřejně nekritizoval lety CIA s vězni, vyvolá velké množství hněvu v Evropě, protože evropští politikové považují roli Rady Evropy při ochraně lidských práv proti přehnaným protiteroristickým opatřením za životně důležitou.

Američané také ironizují Thomase Hammarberga - komisaře Rady Evropy pro lidská práva - za to, že kritizoval americkou protiteroristickou politiku. V depeši, kterou poslal americký velvyslanec na Maltě, se praví, že se "Hammarberg považuje za boží dar světu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010