Ministr Drobil ukazuje pravdu

15. 12. 2010 / Boris Cvek

Neobratný ministr Drobil ukazuje pravdu o Nečasově protikorupční vládě. Skandál, který se objevil kolem ministra životního prostředí za ODS, Pavla Drobila, právě otřásá jednáním Sněmovny. Premiér protikorupční vlády kryje svého spolustraníka: vždyť on nic, on muzikant. Jen si prý vybral špatné spolupracovníky. ZDE

MF Dnes má k dispozici nahrávky důvěrných rozvohovorů, podle nichž se poradce ministra Drobila Knetig snažil o nezákonné dohazování veřejných zakázek spřáteleným firmám, aby Drobilovi obstaral financování jeho další politické kariéry (to ale není korupce, že?). Asi každý věří, že něco takového se dělo bez vědomi a schválení ministra Drobila, i když Knetig tvrdí v hovorech, že "Pavel" o všem ví ("Pavel" rozhodně není Drobil, to může tak interpretovat jen zlovolný občan a novináři).

Pak ale Drobil, jak se to snaží podat čistý a protikorupční Nečas, nemá kontrolu nad svými poradci a kdoví, co se vlastně na ministerstvu děje právě teď. Drobil odvolal šéfa Státního fondu životního prostředí, odkud měly být peníze vyvedeny, Michálka, neboť ten se této nezákonnosti postavil a spolupracoval na jejím rozkrytí s novináři z MF Dnes. Kdyby byl Michálek lojální svému ministrovi, tak by se zřejmě peníze vyvedly spřáteleným firmám a všechno by v rámci protikorupční koalice skvěle klapalo. Má-li Drobil nad ostatními svými lidmi větší kontrolu, tedy jsou-li mu loajálnější, krade se na Ministerstvu životního prostředí jistě ostošest. Michálek ovšem podle všeho vzal vážně protikorupční bláboly premiéra Nečase a celé té kliky, a proto musel letět, zatímco Drobil má politické krytí.

Možná ho budou v rámci mafiánských struktur uvnitř ODS držet nad vodou tak jako dříve Topolánkova vláda držela Čunka (i když Čunkův komunální skandál, postavený na tvrzení jedné ženy, je naprosto marginální ve srovnání s tím, co MF dnes odkryla o Drobilovi a jeho lidech). Prostě se dosadí nový šéf státního zástupitelství a nový policejní prezident tak, aby Drobila a jemu podobné kryli. Justiční mafie vyretušuje vady na kráse protikorupční vlády, které vzniknou případným selháním loajality podobných poctivých a odvážných lidí, jako byl Michálek, a Drobil si ty peníze prostě vyvede za přispění někoho jiného. Novináři, kteří zůstanou jako jediní, kdo odhaluje korupci, ti jsou přece lháři a demagogové, zatímco politici, a zejména ministr Drobil, mají právo na plnou důvěru veřejnosti.

Zdroj v MF Dnes: ZDE

ZDEZde jsou ještě další podrobnější informace k případu Drobil.

Myslím, že to je v současnosti nejvýznamnější vnitropolitická událost, která může vést k výraznému oslabení Nečasova kabinetu, ke ztrátě pozic ODS.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010