Generální ředitel BBC:

Televize by měla šířit i extrémní názory

18. 12. 2010

Generální ředitel BBC Mark Thompson argumentoval ve své přednášce v Londýně, že by měla existovat možnost provozovat v Británii i ultrapravicovou televizní stanici, jako je televize Fox News v USA. Nynější předpisy, které vyžadují, aby bylo televizní vysílání nestranné, jsou podle Thompsona zastaralé.

Jak rozdíl mezi televizí a internetem začíná mizet, přestává mít podle Thompsona smysl, aby vysílatelé veřejné služby, veřejnoprávní i komerční, měli "vysílací monopol".

"Dříve existovala určitá logika, aby měli nestranní vysílatelé v mediálním prostoru monopol. Ale možná, že by v budoucnosti měl existovat široký sortiment názorů? Proč by veřejnost neměla mít možnost vidět a slyšet ostře zaujatou novinářskou práci - a ať si lidi sami rozhodnou, co si o tom myslí?

BBC i Channel Four často vysílají jasně označené polemické pořady. Ale proč by nemohly existovat celé polemické televizní okruhy?

Thompson dodal, že zpravodajství BBC zůstane nestranné, ale zdůraznil, že názory, které se dnes považují za "extrémní", by se měly vysílat i v BBC i v rámci nynějších předpisů o nestrannosti.

Rupert Murdoch, majitel americké ultrapravicové stanice Fox News, se snažil udělat obdobnou stanici ze své britské televize Sky News, ale její editoři se na tom odmítli podílet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010