Americké depeše na Wikileaks: Západní země ignorují porušování lidských práv na Kubě

18. 12. 2010

Austrálie, Kanada a několik evropských zemí přestaly požadovat, aby Kuba dodržovala lidská práva. Doufají, že získají z Havany výhodné komerční kontrakty. Vyplývá to z důvěrných amerických diplomatických depeší, zveřejněných na Wikileaks.

Západní vlády sice formálně hovoří o svém znepokojení nad politickými vězni a cenzurou na Kubě, ale ve skutečnosti se ucházejí o přízeň kubánských činitelů, napsal Jonathan Farrar, šéf amerícké mise.

Diplomat ostře kritizuje v depeších své kolegy, kteří se vyhýbají demokratickým aktivistům, "lezou kamsi" Castrovu režimu a chtějí s ním být "přáteli navždy". "Australský ministr zahraničí, švýcarský mimořádný velvyslanec pro lidská práva a kanadský ministr pro Ameriky se nejenže nesetkali s nevládními Kubánci, ale ani veřejně na Kubě nepožadovali během své tamější návštěvy v listopadu dodržování lidských práv," píše Farrar.

Farrar ostře kritizuje v depeších Evropskou komisi, že se přátelí s Castrovým režimem, stejně jako Španělsko, které usiluje o vřelejší styky s Havanou a staví se proti nekompromisnějším členům EU: "Jejich funkcionáři si nám stěžují na 'radikální' Švédy a Čechy, kteří mají lidskoprávní priority, a nemohou se dočkat, až předsednictví EU převezme 'umírněné' Španělsko."

Kritizované vlády tuto depeši zřejmě odmítnou jako kyselé hrozny od země, která byla svědkem toho, že se s Kubou, jejím nepřítelem v Karibském moři, přáteli Afrika, Latinská Amerika, Asie a stále častěji i Západ. I spojenci Washingtonu považují americké embargo proti Kubě za studenoválečnický anachronismus. "Šílené," poznamenal jeden evropský velvyslanec.

Farrar chválí ty země, včetně České republiky které se na Kubě zasazují o lidská práva: "Německo, Česká republika a Británie zřejmě zaplatí za svůj zásadový přístup ztrátou trhů a přístupu do země. Jiní, kteří stojí v tomto táboře, nemají moc co ztratit, a mezi ně patří Polsko a Švédsko."

V jiné depeši píše Arnold Chacon, americký charge d'affaires ve Španělsku, že se Chorvatsko pokusilo uklidnit Američany tím, že bagatelizovalo silně inzerovanou návštěvu tehdejšího chorvatského prezidenta Stjepana Mesiće v Havaně. Chorvatský velvyslanec ujistil Spojené státy, že návštěva "měla nulovou hodnotu" a že bombastická recepce v Havaně byla chorvatské delegaci trapná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010