CIA donucena stáhnout svého šéfa z Islamabádu

17. 12. 2010

CIA odvolala šéfa své rezidentury v Islamabádu, jedné z nejdůležitějších svých středisek na světě, poté, co byla odhalena jeho totožnost v soudním sporu, kdy oběti amerických leteckých úderů bezpilotními letadly zažalovaly Spojené státy.

Důstojník CIA, jmenovaný v Pákistánu jako Jonathan Banks, odcestoval ze země ve čtvrtek, poté, co ho u soudu veřejně obvinil příslušník jednoho pákistánského kmene z vraždy jeho bratra a syna, kterou spáchaly letecké údery bezpilotními letadly loni v prosinci. Karim Khan, novinář z Waziristanu, požadoval, aby byl Banks obžalován z vraždy a popraven.

CIA tedy rychle Bankse odvolala. Khanův právník konstatoval, že Banks prchá ze země před trestním stíháním. Pákistánská média informovala, že Banks přijel do Pákistánu na vízum obchodníka, a proto nemá diplomatickou imunitu a může být stíhán.

Banksovo odvolání přichází v citlivý okamžik pro Washington. Útoky bezpilotními letadly CIA - jsou koordinovány z amerického velvyslanectví v Islamabádu - se neustále zintenzivňují. Tři bezpilotní letadla zaútočila na cíle v Khyberu v pátek a usmrtila údajně 24 osob.

Útoky americkými bezpilotními letadly mají mlčenlivou podporu od pákistánské vlády, ale jsou v širší veřejnosti nesmírně nepopulární. Veřejný hněv v důsledku zabíjení civilistů se soustředil na Karima Khana, který jako první dal širokou publicitu svému případu, v jehož rámci žaluje Bankse, šéfa CIA Leona Panettu a amerického ministra obrany Roberta Gatese za odškodné ve výši 500 milionů dolarů.

Jméno šéfa rezidentury CIA v Pákistánu bylo přísně utajováno, zjevně ale ne dost přísně...

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010