BRITÁNIE:

Seskupení Uncut: Občanské protesty proti Vodafonu a Topshopu v sobotu vrcholí

18. 12. 2010

Demonstranti, kteří protestují proti velkým firmám, které se vyhýbají placení daní, se v Británii ve velkých počtech v sobotu znovu zaměřují na podniky Vodafone a Top Shop. Má to být dosud největší série protestních akcí proti těmto firmám.

Demonstrace budou zaměřeny i proti dalším podnikům, ale hlavním terečem bude firma Vodafone a obchodní řetězce, které vlastní milionář Sir Philip Green a jeho podnikatelské impérium Arcadia.

Protesty jsou organizovány v jednotlivých místech. UK Uncut je volné seskupení aktivistů bez konkrétních oficiálních struktur. Internetové stránky seskupení plánují na sobotu více než 50 protestních akcí.

Většinou půjde zřejmě o okupační stávky jako v minulosti, kdy několik poboček Vodafonu a Top Shopu bylo nuceno uzavřít. Největší protesty se zase zřejmě budou konat v Londýně.

Protesty seskupení Uncut vznikly v posledních měsících neformálně prostřednictvím facebooku a twitteru. Aktivisté argumentují, že kdyby vláda zasáhla proti firmám, které se vyhýbají placení daní, získala by ročně dalších 25 miliard liber, což by silně omezilo nutnost rozpočtových škrtů.

Aktivisté obviňují Vodafone, že dluží státu 6 miliard liber, což daňové úřady odmítají jako "nepodložený mýtus".

Protesty proti firmě Top Shop se soustřeďují zejména na skutečnost, že tento obchodní řetězec je registrován na jméno manželky Sira Philipa Greena, Tiny Greenové, která oficiálně žije v Monacu, a tak dostala r. 2005 dividendu ve výši 1,2 miliardy liber, z níž nemusela platit vůbec žádné daně. Její manžel je poradcem britské vlády pro zvýšení efektivity státní služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010