Kosovský premiér Hashim Thaci: "Nejsem vrah a mafián"

17. 12. 2010

Zpráva Rady Evropy obvinila kosovského premiéra, že stojí v čele zločinecké organizace, pašující lidské orgány

Kosovský premiér silně popírá obvinění, že byl šéfem mafiánské zločinecké organizace, která pašovala drogy a lidské orgány.

Hashim Thaci vystoupil v živém vysílání v kosovské veřejnoprávní televizi a označil tam zpráva Rady Evropy o organizovaném zločinu a nezákonném obchodu s lidskými orgány v Kosovu za "hrůznou" a "skandální". Zpráva Rady Evropy vyvolala diplomatickou krizi, poté, co o ní informoval v úterý deník Guardian.

Thaci, bývalý šéf Kosovské osvobozenecké armády, byl v neděli potvrzen v premiérské funkci prvními všeobecnými volbami, které se v Kosovu konaly po vyhlášení jeho nezávislosti téměř před třemi lety.

"Cítím se silně uražen bezdůvodnými obviněními proti mně, především proti mé zemi a mému lidu," řekl Hasim Thaci a označil zprávu Rady Evropy za "zlovolnou propagandu".

Thaciho podpořil v pátek albánský prezident. Na území Albánie právě byla spáchána většina zločinů, popisovaných ve zprávě Rady Evropy. Podle albánského prezidenta Bamira Topiho neobsahuje zpráva Rady Evropy "žádné přesvědčivé důkazy".

Zprávu, která vznikala dva roky, vypracoval Dick Marty, rapporteur pro lidská práva a člen parlamentního shromáždění Rady Evropy. Zpráva obviňuje Thaciho a vysoké příslušníky jedné frakce Kosovské osvobozenecké armády, loajální vůči Thacimu, že nařizoval "vraždění, věznění, bití a výslechy" během kosovské války i po ní. Zpráva cituje FBI, MI6 a další výzvědné zdroje a uvádí, že kosovský premiér je "bossem" zločinecké sítě, která "násilím ovládá" už deset let obchod s heroinem.

Nejexplozivnějším obviněním je, že Kosovská osvobozenecká armáda po válce o Kosovo propašovala do severní Albánie desítky vězňů a držela je tam v provizorních vězeních. Někteří tito vězňové byli posláni do provizorní kliniky nedaleko letiště v Tiraně a tam byli usmrceni a po smrti jim byly odebrány jejich ledviny.

Amnesty International a Human Rights Watch požadují mezinárodní vyšetřování celé záležitosti.

Výbor Rady Evropy pro právní záležitosti kritizoval mezinárodní komunitu, že "přijala názor, že je nutno podporovat stabilitu za každou cenu".

Americké ministerstvo zahraničí reagovalo na zprávu opatrně. "Bereme veškerá důvěryhodná tvrzení o trestné činnosti velmi vážně," řekl mluvčí Philip Crowley na tiskové konferenci v Prištině. "Důkazy a zdroje citované v této zprávě musejí být zpřístupněny kompetentním úřadům, aby celou věc řádně vyšetřily. Právo a zákonnost jsou pro stabilitu na Balkáně velmi důležité."

Potíž je, jak systematicky vyplývá z postupně zveřejňovaných tajných amerických diplomatických depeší serverem Wikileaks, že prohlášení mluvčího amerického ministerstva zahraničí je pokrytecké. Americké úřady zásadně nevyšetřují porušování lidských práv, které páchají jejich spojenci.

Podrobnosti v angličtině

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010