Zdraví Bradleyho Manninga se na samotce vážně zhoršuje

17. 12. 2010

Zatímco Julian Assange byl propuštěn ze svého devítidenního vězení, sílí po světě znepokojení ohledně psychického zdraví Bradleyho Manninga, 22, bývalého amerického výzvědného operatice, který je podezříván, že předal serveru Wikileaks americké diplomatické depeše.

Manning, který byl zatčen před sedmi měsíci, je vězněn na vojenské základně ve Virginii. Čelí vojenskému soudu a až 52 letům ve vězení.

Jeho přátelé a stoupenci také tvrdí, že je Manning terčem mimosoudního šikanování, zastrašování a otevřeného úplatkářství. Zaměřují se na něho v těchto věcech američtí vládní činitelé.

Podle Davida Housea, počítačového researchera z Bostonu, který Manninga dvakrát do měsíce navštěvuje, Manningovo zdraví se začíná výrazně zhoršovat. "Za posledních pár týdnů jsem si všiml výrazného úpadky jeho duševního i fyzického zdraví," řekl House. "Jeho dlouhodobé věznění na samotce jasně poškozuje jeho intelekt, nemožnost fyzického pohybu v důsledku vězeňských předpisů postihuje jeho fyzický vzhled, zjevně Manning fyzicky slábne."

Manning už podle House není onen charakteristicky brilantní mladý muž, jímž býval. House také zpochybnil tvrzení amerických úřadů, že je Manning vězněn na samotce "ve svém vlastním zájmu".

"Původně jsem si myslel, že umístit ho na samotce bylo rozhodnutí učiněné ve prospěch jeho bezpečnosti," uvedl House. "Avšak když míjel čas a bylo zjevné, že Manning nespáchá sebevraždu, začalo být jasné, že jeho umístění na samotce - to, že nesmí mít polštář ani povlečení, že nesmí dělat žádný fyzický pohyb, že se nesmí v televizi dívat na zpravodajství a publicistiku - jsou záměrnými tresty."

House uvedl, že mnoho lidí v Americe se bojí hovořit o tom, za jakých podmínek je Manning vězněn, protože je vláda šikanuje, zahajuje proti nim sledování, bezdůvodně jim konfiskuje počítače a dokonce jim bezostyšně nabízí úplatky. "Je to taková atmosféra strachu, že se mnoho lidí bojí veřejně promluvit ve prospěch Manninga."

Někteří přátelé informují o tom, že jsou intenzivně sledováni tajnou policií. Jiný počítačový expert uvedl, že mu armáda nabídla úplatek, aby "infiltroval" server Wikileaks. Řekl: "Odmítl jsem je. S tímhle spiklenectvím nechci mít nic společného."

Když se pokusil list Washington Post tuto záležitost vyšetřovat, mluvčí armádního oddělení pro vyšetřování trestných činů se k tomu odmítl vyjádřit. "Toto je probíhající vyšetřování," uvedl. "Nedebatujeme o svých technikách a o své taktice."

3. listopadu 2010, svědčil House, jemuž je 23 let, na něho čekali američtí celníci, když se se svou přítelkyní vracel z krátké dovolené v Mexiku. Prohledali mu zavazadla a dva muži, kteří se identifikovali jako příslušníci Homeland Security, jim sdělili, že House a jeho přítelkyně budou předvedeni k výslechu a že zmeškají svůj další let. Muží Housovi zkonfiskovali veškeré elektronické předměty a bylo mu nařízeno, aby odevzdal veškerá hesla a kódovací klíče - což odmítl. Zabavené elektronické zařízení mu nebylo vráceno. House dodává: "Jestliže bude Manning odsouzen, bude to, protože jeho individuální angažovanost v otázkách etiky je daleko vyšší než etika americké vlády."

House, který se seznámil s Manningem prostřednictvím přátel, ale sblížil se s ním až po jeho zatčení, uvedl, že podporuje Manningovu věc. "Podobně jako mnoho počítačových vědců ztotožňuju se i já s kauzou otevřené vlády, která je jádrem této záležitosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010