Američané mučí člověka, který nebyl postaven před soud

16. 12. 2010

Bradley Manning, dvaadvacetiletý americký voják, kterého úřady obviňují, že prozradil tajné dokumenty serveru Wikileaks, nebyl za tento trestný čin odsouzen. Nebyl odsouzen nikdy za žádný trestný čin. Přesto je už pět měsíců vězněn ve vojenském vězení v Quantico ve Virginii - a předtím byl dva měsíce vězněn ve vojenském vězení v Kuvajtu - za podmínek, které se rovnají krutému a nelidskému zacházení a podle norem některých států i mučení, píše Glenn Greenwald v časopise Salon. Z informací od osob, seznámených ze situací ve vězení v Quantico, vyplývá, že tento způsob věznění Bradleyho Manninga mu způsobí dlouhodobá psychická traumata.

Přestože Bradley Manning nepůsobí žádné problémy, od samého začátku je držen v režimu nejpřísnějšího věznění. Už sedm měsíců je Bradley Manning držen 23 ze 24 hodin na samotce. Nesmí mít ani polštář. Nemá absolutně žádný kontakt s vnějším světem.

Jinými slovy, Bradley Manning je už mnoho měsíců podrobován nelidské izolaci, která likviduje jeho osobnost, přestože nikdy nebyl za nic postaven před soud. Správa věznice mu ordinuje antidepresiva.

Podle psychiatrických odborníků se věznění na samotce považuje za fyzické mučení. Právě proto většina západních zemí dlouhodobého věznění osob na samotce nepoužívá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010