Assange z Norfolku: "Jsem nevinen"

17. 12. 2010

Rozhovor s Julianem Assangem v pořadu televize BBC Newsnight, čtvrtek 16. prosince 2010, 22.30. Překlad:

Reportérka Kirsty Wark: Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange byl dnes propuštěn na kauci. Soudní slyšení o jeho vydání do Švédska se má konat v novém roce. Po více než týdnu na samotce ve vězení Wandsworth Prison Assange zdůrazňuje, že bude vydávat další tajné materiály, navzdory tomu, co charakterizuje jako pokus připravit jeho organizaci o hlavu. Pan Assange odjel od Nejvyššího soudu v bílem landroveru. Řekl, že je rád, že byl propuštěn, a že je vděčný za podporu, které se mu dostalo. No, teď se exkluzivně, živě spojíme s Julianem Assangem, který je na panství v Norfolku, patřícím novináři a byvalému armádnímu důstojníku Vaghanu Smithovi, kde má Assange domácí vězení. Děkujeme vám, že jste nám poskytl svůj čas. Nyní, když jste bezpečně na svém útočišti, pro dobu několika nadcházejících dní, to co jsem slyšela u soudu od prokurátorů, byla obava, že někteří lidé, kteří za vás poskytli kauci, by byli raději, abyste utekl, raději než abyste zůstal a čelil nynějšímu obvinění, prostě proto, že Wikileaks jsou důležitější než cokoliv jiného. Co byste k tomu řekl?

Assange: No, u soudu jsme slyšeli celou řadu neuvěřitelných tvrzení. Činila je britská korunní prokuratura jménem švédské prokurátorky. Ale to, co jsme neslyšeli, byly konkrétní důkazy. Slyšeli jsme argument, který byl opakován u tohoto slyšení a také u předchozího brtiského slyšení: že totiž není zapotřebí předložit vůbec žádné důkazy . A nám také žádné důkazy předloženy nebyly. Já si nejsem vědom, mně v podrobnostech těchto tvrzení nic anglicky nebylo poskytnuto. Předběžná řízení soudu ve Švédsku se uskutečnila v tajnosti. Ve Švédsku byla podána žádost, abych byl držen v izolaci a švédská prokurátorka se vyjádřila, že můj právní zástupce Hertig ve Stockholmu musí být umlčen, ohledně podstaty těchto tvrzení. A můj právník mě dnes odpoledne informoval, že přijde další pokus mě v souvislosti s tímto vyšetřováním pošpinit, někdy zítra.

Reportérka: Takže vy jste přesvědčen, že to, co se teď děje ve Švédsku, je pokus vás pošpinit.

Assange: Ano, a to je prohlášení, které je jasné od samého začátku. To neznamená, že víme přesně, kdo se za tím skrývá. Můj pocit je, že je za tím celá řada zájmů, osobních, domácích, mezinárodních. Avšak odhaluje to některé důležité věci. Odhaluje to určité znepokojující rysy Evropy. Například, že jakákoliv osoba v jakékoliv evropské zemi může být deportována do jakékoliv jiné evropské země, aniž by byly předloženy jakékoliv důkazy. Evropské zatykače jednoduše vyžadují, aby nějaký prokurátor někde, nebo policista, vyplnil určitý formulář. A podle argumentů, přednesených během třech slyšení zde v Británii, není třeba předložit vůbec žádné důkazy.

Reportérka: Než budeme hovořit o Wikileaks, chci se dál zabývat tímto tématem. Protože obvinění ze sexuálních trestných činů jsou velmi vážná a ráda bych věděla, pokud došlo z vaší strany k nevhodnému chování, jestli byste se těm ženám chtěl omluvit.

Assange: Řekněme si jasně, co to bylo za obvinění a co to je za obvinění. Jsou to obvinění ze znásilnění, bylo to obvinění z dvojnásobného znásilnění. Moje jméno, když si ho zadáte do vyhledávače, na internetu je asi 5 milionů stránek s mým jménem, nebo bylo, než jsem byl vězněn na samotce. Čtyři miliony těchto stránek také obsahují slovo "znásilnění". Na internetu je celkem 33 milionů stránek obsahujících slovo znásilnění, v libovolném kontextu. Takže já jsem zmiňován ve více než 10 procentech všech kontextů, všech případů znásilnění, k nimž kdy v historii došlo a která jsou zdokumentována na internetu. Takže to je velmi úspěšná diskreditační kampaň. A velmi nespravedlivá.

Reportérka: Ale jestliže je nespravedlivá a vy to obvinění popíráte, nebylo by prostě lepší, abyste se vrátil do Švédska a očistil své jméno?

Assange: Zůstal jsem ve Švédsku asi pět týdnů, poté, co bylo toto obvinění poprvé vzneseno. Nezapomínejme, že během čtyřiadvacet hodin poté, co byla tato obvinění vznesena, nejvyšší prokurátorka ve Stockholmu je zhodnotila a řekla, že neexistuje ani podezření, že to je pravda. Ne, že by těm svědectvím nevěřila, ale ta svědectvi prostě nebyla svědectvími o znásilnění. Pak vlivný politik z největší politické strany ve Švédsku věc znovu otevřel s jinou prokurátorkou v Goteburgu a pokusil se to vyšetřování obnovit. Stále ještě proti mě nebyla vznesena žádná žaloba, nebyl jsem obžalován z žádného trestného činu. Tohle je žádost o deportaci, abych byl podroben výslechu. Asi pět týdnů poté, co hlavní švédský prokurátor neměl námitek proti tomu, abych Švédsko opustil.

Reportérka: Ještě jedna poslední věc k této záležitosti: Neexistuje nebezpečí, že vaše neodpovědné sexuální chování poškozuje Wikileaks? Není to problém?

Assange: No, v důsledku neustálých útoků jsme se stali robustní organizací. I když jsem byl 10 dní na samotce, naše vydavatelská činnost pokračovala bez problémů. V každé organizaci dochází k útokům na jejich hlavní -

Reportérka: Ano, ale neexistuje nebezpečí, že vaše sexuální chování Wikileaks poškodilo?

Assange: Tohle se stane každému, kdo stojí v čele významné organizace a odhaluje významné mocnosti a čelí významnému odporu, že se stane terčem útoků. Všecdhny podrobnosti z jejich života budou bedlivě zkoumány. Tato organizace není výjimkou a my se tomu nemůžeme vyhnout. Nestalo se to poprvé. Neříkám ovšem, že tohle vzniklo jako pokus zaútočit na naši organizaci, o tom nemáme důkazy. Ale jakmile to jednou vzniklo, je toho zneužíváno velmi agresivně proti naší organizaci. Stačí se podívat na ironicky posměšný úsměv amerického ministra obrany Gatese, když se dověděl o mém zatčení. Vypadal, jako kdyby úspěšně spoklnul kanára. Když se takhle vyjadřoval, z toho pochopíte, jakou to má hodnotu pro odpůrce naší organizace.

Reportérka: Ale, Juliane Assangi, vy jste sám řekl, že jste byl obviněn z dvojnásobného znásilnění, což je velmi vážné, a člověk by měl očistit své jméno. Soudce dnes vysvětlil, že jsou různé míry znásilnění. Znásilnění ve Švédsku je něco jiného než tady. Vzhledem k vážnosti těch obvinění, nechcete očistit své jméno? Pokud jste si jist, že budou soudy spravedlivé, neměl byste chtít očistit své jméno co nejdříve?

Assange: Jenže my jsme nebyli svědky férového vyšetřování v této věci ve Švédsku. My ani přesně nevíme, z čeho jsem vlastně obviňován. Podali jsme právní žádost o vysvětlení, jaké je přesně obvinění, ale nebyla zodpovězena. Švédská prokuratura nereagovala. Vyšetřování toho, jak se v této věci postupuje, záměrné prozrazení podrobností tohoto případu švédskému tisku, prozrazení mého jména pravicovému bulvárnímu deníku -

Reportérka: Říkáte, že to dělají švédské úřady?

Assange: Byl jsem informován, že během dalších přibližně 24 hodin dojde k prozrazení dalších informací z úřadu švédské prokurátorky tisku. Anebo to bude od nějakých organizací, kterým se podařílo získat selektivní materiál. My to nemáme.

Reportérka: Vy máte teď ten elektronický náramek?

Assange: Elektronický náramek ještě nemám, ale prý k tomu dojde někdy dnes večer. Je to velmi orwellovská situace, kdy jsem v domácím vězení za vysoce technologických podmínek. Pro mě jako pro investigativního novináře, který jedná s vysoce důvěrnými zdroji je to vážná překážka v mé práci, nicméně jako organizace se tomu dokážeme vyhnout. Jak jsme dokázali v posledních deseti dnech. Jako někdo, kdo neustále zdůrazňuje, že je nevinný, to považuju za znepokojující.

Reportérka: Soudce dnes řekl u soudu, že kdo opravdu chce utéci, může utéci. Máme vaše čestné slovo, že před příštím slyšením nezmizíte?

Assange: Zůstal jsem ve Švédsku poté, co bylo toto obvinění vzneseno, po dobu pěti týdnů. Dostal jsem svolení od švédské vlády ze Švédska odcestovat. Řekli mi, že mě tam nepotřebují. Byl jsem v Německu, byl jsem v Británii, cestoval jsem sem a tam, registrovali jsme kontaktní údaje mého právníka u deportační jednotky zde v Británii, pokud by na mě kdy někdo vydal deportační příkaz do Švédska. A tak jsem vlastně skončil v policejní vazbě, deportační jednotka telefonovala, domluvili jsme, kdy přijdu, a já jsem tam přišel. Udělali jsme všechno podle zákona a snažili jsme se co nejintenzivněji vytvořit situaci, kdy bych mohl očistit své jméno. Ale nedostali jsme žádné důkazy, které by nám to umožnily. Byli jsme svědky soudního příkazu k umlčení mých právníků ve Švédsku. Byli jsme svědky toho, že švédský soud odmítl dodat důkazy a argumentuje, že to nemusí udělat.

Reportérka: Poslední otázka: Tu dlouhou odpověď interpretuju, jako že se nebudete snažit utéci, ale chci se vás zeptat, říkal jste, že elektronický náramek je překážkou ve vaší práci. A k vaší práci: Jak rychle budeme svědky zveřejňování dalšího materiálu z těchto depeší? Budou další depeše zveřejňovány ještě před Vánocemi?

Assange: Teď když jsem zpět a mohu pomáhat řídit naši loď, práce bude pokračovat rychleji. Ale jak jsme viděli za mé nepřítomnosti, organizace pro pokračování v naší práci funguje dobře i bez mé přímé účasti. Toto se spíš víc týká nových aspektů naší práce a naší všeobecné strategie. Existuje mnoho lidí po světě, kteří důvěřují mně osobně a kteří potřebují, abych byl přítomen, aby byla tato organizace stále ještě na správné cestě.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010