Deset dnů ve Švédsku:

Z čeho je Julian Assange ve Švédsku obviňován

18. 12. 2010

Deník Guardian získal ve Švédsku neautorizovaný přístup k obvinění ze sexuálních trestných činů, vznesených proti Julianu Assangovi.

Obvinění se týká 10 dnů od 11. srpna 2010, kdy Assange přiletěl do Stockholmu. Jedna z žen, u soudu známá jako Slečna A, sdělila policii, že zařídila Assangovu cestu do Švédska a dovolila mu bydlet ve svém bytě, protože měla být mimo Stockholm. Vrátila se však v pátek 13. srpna, kdy šla s Assangem na večeři a pak se oba vrátili do jejího bytu.

Policii řekla, že po návratu do bytu jí začal Assange svlékat. Podle ní to šlo příliš rychle, a tak se zase oblékla. Assange jí oděv zase sundal. Slečna A sdělila policii, že nechtěla s Assangem nic mít, ale zašlo to už příliš daleko, tak mu dovolila, aby ji svlékl. Pak si podle výpovědi uvědomila, že s ní Assange chce souložit bez kondomu. Nakonec Assange souhlasil, že použije kondomu, ale, jak řekla žena policii, "pak s ním něco udělal, takže kondom praskl a Assange ejakuloval v jejím těle".

Assange posléze řekl při výslechu stockholmské policii, že kondom záměrně nenatrhl a že nevěděl, že praskl. Sdělil policii, že dál, po celý další týden spal v posteli slečny A a že se nikdy o prasklém kondomu nezmínila.

V sobotu 14. srpna promluvil Assange na semináři, který zorganizovala Slečna A. Slečna W se spojila se Slečnou A a požádala ji, zda může také přijít. Obě ženy a švédský koordinátor skupiny Wikileaks "Harold" šli pak s Assangem s několika dalšími lidmi na oběd.

Toho večera uspořádala Slečna A pro Assangeho ve svém bytě večírek. Jedna z jejích přítelkyň, "Monica", později řekla policii, že jí Slečna A na večírku řekla o prasklém kondomu. Jiná její přítelkyně později řekla policii, že se jí Slečna A na tom večírku svěřila, že s Assangem "zažila nejhorší sex, jaký měla v životě. Nejen že to neumí, ale ještě se choval násilně."

Assangovi stoupenci poukazují na to, že navzdory jejím stížnostem pro něho Slečna A uspořádala v jeho bytě večírek a dál mu dovolovala, aby bydlel v jejím bytě.

15. srpna řekla "Monica" policii, že jí Slečna A sdělila, že si myslí, že Assange kondom roztrhl schválně. Podle "Monicy" sice Assange dál bydlel v bytě Slečny A, ale už spolu nic neměli, protože Assange "překročil přijatelnou hranici".

Následujícího dne podle své výpovědi zatelefonovala Assangovi Slečna W. Oba se pak odebrali jejího bytu v Enkopingu nedaleko Stockholmu. Začali souložit, ale Assange nechtěl použít kondomu, a tak se Slečna W od něho odtáhla, protože nechtěla sex bez kondomu. Assange ztratil zájem a usnul. Avšak, během noci se probudili a souložili spolu nejméně jednou, kdy Assange neochotně použil kondomu.

Druhého dne ráno, řekla Slečna W policii, šla koupit snídani, pak se vrátila k Assangovi do postele a usnula vedle něho. Probudila se, když s ní souložil, a když se ptala, jestli má kondom, řekl, že ne. Podle protokolu mu řekla "Doufám, že nemáš HIV" a on odpověděl "Samozřejmě, že ne". Nikdy předtím neměla pohlavní styk bez kondomu.

Assangovi právníci argumentovali švédskému soudu, že Slečna W se sama Assangovi nabídla, že se s ním ochotně z vlastní vůle souložila a že Assangovi nikdy nenaznačila, že s ním spát nechce. Také poukázali na to, že v esemesce kamarádce napsala, že "byla jen v polospánku", a naprosto netvrdila, že "byla znásilněna".

Slečna W sdělila policii, že požádala Assangeho, aby si nechal udělat zdravotní test na pohlavní choroby a ten to odmítl, že nemá čas.

Ve středu 18. srpna podle policejních záznamů sdělila Slečna A Haroldovi, že Assange pořád proti její vůli bydlí v jejím bytě a spí v její posteli, i když spolu nesouloží a Assange tráví většinu noci u svého počítače. Harold řekl policii, že se zeptal Assangeho, proč odmítá odejít z bytu Slečny A a on mu řekl, že je velmi překvapen, protože mu Slečna A vůbec neřekla, že chce, aby odešel. Assange se prý dál opakovaně pokoušel o pohlavní styk s ní.

Ve čtvrtek 19. srpna sdělil Harold policii, že si mu Slečna A podrobně stěžovala na Assangeho. Harold s těmi stížnostmi Assangeho konfrontoval a ten byl jejími tvrzeními naprosto šokován a všechny je popřel. V pátek 20. srpna poslala Slečna W Slečně A esemesku, že Assangeho hledá. Obě ženy se sešly a vzájemně se informovaly o svých zážitcích s Assangem.

Harold sdělil deníku Guardian, že mu Slečna A několikrát telefonovala, aby přesvědčil Assangeho, aby si nechal udělat test na pohlavní choroby, a Assange to odmítal. Slečna A pak varovala, že jestliže si nenechá Assange udělat ten test, že půjde na policii. Assange to podle Harolda odmítl jako vydírání.

Pozdě téhož pátečního odpoledne Assange souhlasil, že si nechá udělat ten test, ale kliniky byly už na víkend uzavřeny. Slečna A a Slečna W pak zatelefonovaly Haroldovi, že byly na policii, která jim řekla, že nemohou přimět Assangeho, aby si nechal udělat test na pohlavní choroby, ale že jejich svědectví musí být předáno prokuratuře. Téhož večera policie prozradila celou záležitost bulvárnímu deníku Expressen.

Nedávné švédské rozhodnutí zažádat o mezinárodní zatykač bylo motivováno Assangeovým rozhodnutím odcestovat koncem září ze Švédska a nevrátit se na dohodnutou schůzku, kdy měl mít pohovor s prokurátorkou. Assangovi stoupenci to popírají, ale Assange sám řekl stoupencům v Londýně, že se má vrátit na výslech na policii v týdnu začínajícím 11. října a že se rozhodl do Švédska nejet. Z dokumentů švédské prokuratury vyplýbá, že měl mít výslech 14. října.

Koordinátor skupiny Wikileaks ve Stockholmu, který je Assangovým blízkým kolegou a který také zná obě ženy, sdělil deníku Guardian: "Tohle je normální policejní vyšetřování. Ať policie zjistí, co se vlastně stalo. Samozřejmě, že toho mohou zneužít nepřátelé Wikileaks, ale začíná to oběma ženami a Julianem. To není, že by Julianovi CIA poslala ženskou v minisukni."

List Guardian požádal Assangovy právníky, aby reagovali na tvrzení, obsažená ve švédské dokumentaci. Do pátečního večera Assange nereagoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010