ANGLIE:

Policie se omluvila za výslech dvanáctiletého chlapce

17. 12. 2010

< Dvanáctiletý Nick Wishart

Policie v oblasti Thames Valley u Londýna se omluvila, že si vyzvedla dvanáctiletého chlapce ze školy a podrobila ho výslechu o jeho plánech pokojně demonstrovat před poslaneckou kanceláří premiéra Davida Camerona v jeho poslaneckém volebním okrsku. Při výslechu policie chlapce zastrašovala, že bude zatčen, pokud dojde k veřejným nepokojům, "protože to zorganizoval". Sdělila mu také, že při demonstraci budou přítomni ozbrojení policisté.

Dvanáctiletý Nick Wishart, žák v Bartholomew School v Eynshamu v hrabství Oxfordshire, zorganizoval demonstraci na Facebooku, aby upozornil na osud centra pro děti v jeho vesnici, které vláda Davida Camerona plánuje v březnu zlikvidovat v důsledku rozpočtových škrtů.

Protest byl plánován na pátek 10. prosince a na Facebooku účast přislíbilo více než 130 osob. Většinou to byly děti, které používají centra pro mládež v Cameronově volebním okrsku Whitney.

Policii za výslech jejího syna ostře kritizovala Nickova maminka. Konstatovala, že do školy přišli příslušníci protiteroristické policejní jednotky, vyzvedli Nicka v úterý odpoledne z hodiny angličtiny a vyslýchali ho v přítomnosti jeho učitele. Policista mu řekl: "Jestli dojde k nepokojům, zatkneme účastníky demonstrace, a pokud se něco stane, zatkneme i tebe, protože tys to zorganizoval."

Policista dále vyhrožoval, že "i kdybych se už demonstace teď neúčastnil, stejně budu zatčen, a řekl také, že pokud by David Cameron byl v kanceláři, budou přítomni ozbrojení policisté, pro případ, že by se něco stalo."

Wishart, který se charakterizuje jako "nadšenec na matematiku", uvedl, že ho setkání s policií vystrašilo. "Opravdu jsem se bál. Normálně mluvím sebevědomě, ale o veškeré sebevědomí jsem přišel. Maminka se taky bála, já jsem se taky bál a nevěděl jsem, co mám dělat."

Navzdory policejnímu vyhrožován se však demonstrace minulý pátek uskutečnila a Wishart se jí účastnil. Po protestu řekl: "To středisko pro děti pro mě hodně znamená. Je to jedná věc, kterou v Eynshamu máme."

Wishartova matka, Virginia Phelps, 41, uvedla: "V pondělí mi zavolali odpoledne ze školy: 'Máme tady policii, je to protiteroristická jednotka, zajímají se o něco, co Nicky zveřejnil na Facebooku.' Měla jsem dojem, že policie přijde k nám domů a promluví s námi večer, ale naprosto zuřím, že mluvili s mým synem, když jsem nebyla přítomna, přestože bydlím 10 minut od školy."

O klubu pro děti Phelpsová řekla toto: "Během posledních pár měsíců se děti snaží udržet ten klub otevřený. Vydělávají na něj tím, že myjí auta. Dali dohromady 140 liber. V tom klubu mají nejrůznější zážitky, která já dětem sama nemohu poskytnout, protože tolik nevydělávám."

Ředitel Nickovy školy se jeho matce za incident s policií také omluvil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010