Assange: Můj život je ohrožen

18. 12. 2010

Julian Assange, zakladatel serveru Wikileaks sdělil novinářům v sobotu odpoledne před Ellingham Hall, rezidencí v Norfolku, kde nyní přebývá, že se cítí v ohrožení života: "Můj život je ohrožen. Mí zaměstnanci jsou ohroženi. Čelíme podstatným rizikům."

Dodal: "Případ ve Švédsku je travestie. Nikdo by neměl být vystavován takovémuto vyšetřování a pronásledování. Viděl jsem prohlášení jedné ze svědkyň, že byla obalamucena. Šlyšel jsem nepotvrzenou zprávu, že jedna z nich své svědectví odvolala."

Mezitím Bank of America se stala další finanční institucí, která odmítla nadále zpracovávat platby pro Wikileaks. Bank of America vydala toto prohlášení: "Toto rozhodnutí je založeno na našem přiměřeném úsudku, že se Wikileaks možná podílejí na činnostech, které, mimo jiné, jsou neslučitelné s našimi interními předpisy pro zpracovávání plateb."

V reakci na toto prohlášení Bank of America vydaly Wikileaks zprávu na Twitteru, v níž žádají, aby jejich stoupenci zrušili své účty v této bance: "Žádáme všechny lidi, kteří milují svobodu, aby uzavřeli svá konta v Bank of America."

Platby serveru Wikileaks blojí také další americké finanční podniky: úvěrové karty MasterCard a Visa a internetová banka Paypal.

Wikileaks se připravují zveřejnit informace o bankách. Minulý měsíc řekl Julian Assange v rozhovoru s časopisem Forbes (který si přečetlo více než 835 000 lidí) , že se chystá zveřejnit podrobnou dokumentaci o neetické praxi nejméně jedné velké banky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010