Drasticky zvýšené univerzitní školné v Anglii "porušuje zákon o lidských právech"

17. 12. 2010

Dovolit univerzitám, aby za rok studia účtovaly studentům až 9000 liber porušuje platný zákon o lidských právech. Vyplývá to z právní analýzy, zveřejněné v Británii ve čtvrtek.

Právníci z Matrix chambers argumentují, že "existují silné důvody předpokládat, že zvýšené finanční břemeno bude mít disproporční dopad na studenty z chudšího prostředí. Citují analýzy, z nichž vyplývá, že studenti z dělnického prostředí jsou o hodně ostražitější vůči osobní zadluženosti než osoby z bohatších vrstev.

Lidskoprávní právní Phil Shiner, jehož právní firma Public Interest Lawyers zveřejnila ve čtvrtek tuto právní analýzu, doporučuje, aby si vláda naléhavě nechala udělat právní analýzu rozhodnutí drasticky zvýšit univerzitní školné. Varoval: "Velké části britské společnosti budou nyní vyloučeny z vysokoškolského vzdělávání. Je naprosto jasné, že britská vláda se rozhodla trvale změnit vysoké školství směrem k elitářství. Je nemyslitelné, že by byli studenti z normálního prostředí schopnit dovolit si takovéto dluhy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010