Wikileaks: Na podporu Bradley Manninga jsme odeslali zatím 10 000 liber

17. 12. 2010

Silně sledovaný publicistický pořad rozhlasu BBC Radio 4 PM ve čtvrtek v podvečer vysílal rozhovor s americkým představitelem obranného výboru hájícího bývalého operativce výzvědných služeb americké armády Bradleyho Manninga, který je americkými úřady obviňován z prozrazení tajných amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks.

Mluvčí seskupení zdůraznil, že server Wikileaks letos v srpnu přislíbil poskytnout na obranu Bradleyho Manninga 20 000 dolarů, ale peníze stále ještě nepřišly.

Reportér rozhlasu BBC se na tuto záležitost dotazoval v pátek odpoledne v hrabství Sussex na tiskové konferenci Juliana Assangeho. Assange konstatoval, že Wikileaks ve skutečnosti přislíbily fondu na obranu Bradleyho Manninga 50 000 dolarů, avšak další odpovědi se vyhnul, nevysvětlil, proč peníze do USA stále nepřišly. BBC se ptala, jak je možné, že 240 000 liber na kauci pro propuštění Juliana Assangeho bylo shromážděno okamžitě, avšak finanční podpora pro Bradleyho Manninga, slíbená v létě, dosud na místo určení nedorazila.

Poskytnutá odpověď Juliana Assangeho rozhlas BBC neuspokojila, tak se jeho reportéři spojili s tiskovým mluvčím Wikileaks. Ten přislíbil rozhlasu BBC rozhovor, ale od učinění tohoto příslibu není k zastižení, informoval rozhlas BBC v pátek v podvečer v 18.15 středoevropského času.

Ještě během vysílání pořadu, v cca 18.40, se ozval tiskový mluvčí Wikileaks. Uvedl, že v důsledku bojkotu od některých amerických institucí bylo obtížné poslat peníze na podporu obhajoby Bradleyho Manninga, ale že právě Wikileaks odeslaly jeho americkému právníku 10 000 liber a zbytek peněz mu odešlou co nejdříve. Mluvčí vysvětlil, že kauce 240 000 liber na propuštění Juliana Assange je něco zcela jiného: "to nejsou peníze Wikileaks, to jsou peníze stoupenců, které jim budou vráceny". Na dotaz reportéra, zda Wikileaks podporují myšlenku, aby lidé posílali finanční prostředky na obhajobu Bradleyho Manninga, tiskový mluvčí odpověděl: "Samozřejmě" a apeloval na veřejnost, aby tak činili.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.12. 2010