"Já jsem Rus." "Aha, továryš!"

18. 12. 2009 / Michal Kuklík

Co je po jméně? Co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně.

Jenže jméno někdy obsahuje hodnocení i smrdutou nadávku. "Komunistické" nazývali země "reálného socialismu" západní imperialisté jako výsměch a kritiku. Samy tyto země si tak neříkaly. Říkaly si socialistické. Dikci západních imperialistů převzali teď historici sloužící politické pravici a jiní dnešní kritici "reálného socialismu," kterému říkají "totalitarismus."

Jaký div, že anglické výkladové slovníky popisují úzus rodilých mluvčích a nikoliv úzus ústav "socialistických" zemí!

Commie překládá Hodek jako komouš.

Senátor McCarthy hulákal v Kongresu USA: "One communist in The State Department is one communist too many!"

"Západní imperialisté" říkaly země reálného socialismu těm, kteří sami sebe nazývali "majáky a strážné ohně (beacon) svobodného světa." Říkali to také někteří tamní kritici, kterým se u nás za totáče říkalo "pokrokoví" lidé.

V osmdesátých letech říkali Číňané a Albánci ve svém českém rozhlasovém vysílání na KV Sovětům "sovětští imperialisté." My jsme říkali Albánii "maoistická."

Češi se teď hrdě počítají účastí v Evropské Unii a NATO k západním imperialistům. Chuť přidružit Ukrajinu a Turecko, války v Afghánistánu a Iráku -- co jiného to je než imperiální choutky?

Naštěstí Evropa co impérium je slabá a bezmocná. Impéria se skládají proto, aby se rozpadla.

Říkat veřejně "západní imperialisté" si teď netroufají ani čeští komunisté, takto bytostní demograté a zastánci "pluralitních majetkových vztahů."

Bohatci si přečetli Marxe lépe než vůdci proletářů. Aby se vyhnuli revoluci, proměnili ztuha krutý dickensovský kapitalismus v sociální stát. Pomalu zvedli dělníkům platy tak, aby všechno, co se vyrobí, se prodalo.

Ekonom a sociolog Marx neblábolí. Kapitalistům, jako všechno, posloužil dobře. Proletářům, jako všechno, posloužil špatně.

Který filosof v historii byl, kromě šťastných úzkých vhledů, úspěšným prorokem?

"Socialismus" předpokládá "společenské vlastnictví výrobních prostředků," ať společenství je všechen lid státu nebo družstevníci --

Proto se nedá říkat, že ve Švédsku, Británii a Německu vládne "socialismus." Opět, tamní státní zřízení nazývají "socialistické" čačtí čeští pravičáci jako výsměch a kritiku.

Jestli si tamní sociální demokraté dávají do svého volebního programu heslo "socialismus", to je lhostejné. Nesmí se zaměňovat pusté politické řeči s realitou majetkových vztahů.

Mohl o sobě dnešní premiér zbytkové země Česko říci v létech 1978 až 1989 "Já jsem dobrý komunista?" A co by to znamenalo?

Glossary

socialism

-- noun

1. a theory or system of social organization that advocates the vesting of the ownership and control of the means of production and distribution, of capital, land, etc., in the community as a whole.

2. procedure or practice in accordance with this theory.

3. (in Marxist theory) the stage following capitalism in the transition of a society to communism, characterized by the imperfect implementation of collectivist principles.

communism

-- noun

1. a theory or system of social organization based on the holding of all property in common, actual ownership being ascribed to the community as a whole or to the state.

2. (often initial capital letter) a system of social organization in which all economic and social activity is controlled by a totalitarian state dominated by a single and self-perpetuating political party.

3. (initial capital letter) the principles and practices of the Communist party.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.12. 2009