Podlézavý Tony Blair využil k ospravedlnění útoku na Irák podvádění, konstatoval bývalý britský generální prokurátor

16. 12. 2009

Sir Ken Macdonald, britský generální prokurátor v letech 2003-2009, se vyjádřil, že Tony Blair britským občanům lhal a donutil je vést válku, kterou nechtěli.

Tony Blair použil "podvádění" k tomu, aby přesvědčil parlament a britský lid, aby podpořili útok na Irák, konstatoval Sir Ken Macdonald, bývalý britský generální prokurátor.

V článku, který vyšel v deníku Times, obvinil MacDonald Blaira ze "znepokojující míry úskočnosti" a z toho, že projevoval "podlézavost" vůči Georgi Bushovi a odmítl přijmout, že jeho rozhodnutí jsou nesprávná.

Macdonaldovy výroky o Blairově rozhodnutí zaútočit na Irák jsou ostřejší než všechno, co dosud kdy řekl jakýkoliv státní úředník ve vládní funkci v době, kdy byl Blair premiérem.

Macdonald v Timesech napsal: "Míra podvádění, která hrála roli při našem rozhodnutí jít do války s Irákem, je stále jasnější. Byla to neuvěřitelně ostudná zahraniční politika a tanečky v televizních rozhovorech v neděli dopoledne tu škodu nijak neodstraní.

Je nyní velmi obtížné vyhnout se závěru, že Tony Blair se svým partnerem Georgem Bushem použil znepokojující míru úskočnosti a podvedl a lživě přesvědčil britský národ, aby šel do smrtící války, o níž Britové jasně řekli, že ji nechtějí, a to na základě, o němž je stále obtížnější věřit, že i on sám jej považoval za uvěřitelný."

Macdonald dodal, že Blairova základní charakterová chyba byla jeho "podlézavost vůči moci" a že nebyl schopen odolat "slávě", kterou mu poskytoval Washington.

"V tomto smyslu to byl slaboch, a jak vidíme, je slabochem i nadále," dodal MacDonald. "Od těch zoufale trapných dnů ho často slyšíme jak opakuje tu sobeckou mantru: 'Říkám s rukou na srdci, udělal jsem jen to, co jsem považoval za správné.' Ale to je narcistní obrana a sebevíra není řešením pro chybná rozhodnutí. V žádném případě to není řešením pro smrt."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.12. 2009