Obamovo vyjednávání na poslední chvíli

19. 12. 2009

Když přijel Obama v pátek do Kodaně, čelil tvrdému konfliktu mezi bohatými a rozvojovými zeměmi. Bylo to především důsledkem hlubokého resentimentu vůči Americe, která změkčila svůj cíl snížit uhlíkové emise na pouhých 17 procent ve srovnání s úrovní roku 2005 do roku 2020. A í tato nabídka závisela na tom, zda ji americký Kongres vůbec schválí. Během posledních dnů summitu se vynořil ještě složitější problém, totiž americký požadavek, aby Čína a další industrializující se země umožnily kontrolu svých opatření proti emisím skleníkových plynů.

Obamovi se podařilo v pátek večer získat tyto přísliby od Číny i od Indie. Tyto přísliby jsou nesmírně důležité pro domácí americkou politiku, protože Američané se obávají, že při přechodu k ekologické ekonomice prohrávají v soutěži s Čínou a Indií.

Obama nepřivezl do Kodaně žádné další závazky ohledně snížení emisí, ani peníze pro chudé země. Nenaléhal na Senát, aby schválil zákony proti globálnímu oteplování, které požadují ekologické organizace už dlouhé měsíce.

V posledních hodinách sumnmitu však strávil Obama několik hodin rozhovory s čínskými, indickými, jihoafrickými a brazilskými činiteli a podařilo se mu dosáhnout alespoň určité dohody, píše Susana Greenbergová v deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.12. 2009