Jak Tony Blair skrývá své miliony před veřejností

18. 12. 2009

Deník Guardian před nedávnem vyhlásil čtenářskou soutěž: Vyzval své čtenáře, aby se pokusili zjistit, proč bývalý britský premiér Tony Blair provozuje nesmírně složitou strukturu řady provázaných komerčních firem. Soutěž vyhrál Richard Murphy z podniku Tax Research UK, který zjistil a doložil, že Tony Blair nalezl nezvyklou díru v zákoně, která mu umožňuje utajovat své bohatství.

Za normálních okolností by musel Tony Blair zveřejňovat jako každá soukromá firma účetnictví svých podniků, do nichž plynou miliony. Vytvořil ale složitou umělou strukturu, která se této povinnost vyhýbá.

Jeho hlavním finančním nástrojem je tzv. "omezené partnerství", které se jmenuje Windrush Ventures No 3 LP.

Podle britského zákona nemusí toto partnerství zveřejňovat své účetnictví, protože do něho bylo včleněno další partnerství, a to způsobem, který v předpisech není.

Toto druhé partnerství, Windrush Ventures No 2 LLP, je takzvané "partnerství s ručením omezeným", je to firma, jaké existují teprve od roku 2000 a účetní předpisy Velké Británie nebyly aktualizovány, aby postihly i tento typ entity.

Firma Windrush Ventures No 2 LLP ovládá Blairovu operační společnost jménem Windrush Ventures Ltd., která provozuje jeho kancelář v londýnské čtvrti Mayfair.

Struktura Blairových firem se skládá z 12 různých podnikatelských entit. Pozorovatelé usuzují, že účetní poplatky za udržování takto složité struktury dosahují částky 15 000 liber ročně.

Richard Murphy, který celou tuto strukturu rozpletl, posílá vzkaz britskému ministru obchodu: "Blair zneužívá zákon o podniku a je nutno tomu učinit přítrž. Co asi Blair má potřebu skrývat, že to dělá takto složitě a za tak velké peníze?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.12. 2009