Britští konzervativci ve snaze vyhrát volby předstírají, že nechodili do soukromých škol

20. 12. 2009

Šéf britské Konzervativní strany David Cameron odstranil téměř všechny zmínky o soukromém vzdělání členů svého politického týmu z jejich oficiálních životopisů, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph. Camerona podle listu zasáhla kritika, že je Konzervativní strana elitářská a privilegovaná. Proto vysocí činitelé Konzervativní strany odstranili z údajů o členech svého stínového kabinetu téměř všechny zmínky o svém soukromém vzdělání.

Cameron veřejně tvrdí, že mu tyto útoky nevadí, soukromě přiznává, že ho iritují.

Britský premiér Gordon Brown opakovaně útočí na Cameronovo vzdělání a nedávno se v parlamentě vyjádřil, že konzervativci připravovaný zákon, který má zmírnit dědickou daň, byl "vymyšlen na hřištích soukromé školy v Etonu".

Cameron tvrdí: "Vůbec neskrývám své vzdělání ani zázemí." Avšak jeho podrobný životopis na internetových stránkách Konzervativní strany se vůbec nezmiňuje o tom, že Cameron vystudoval elitní soukromou školu v Etonu. A z dvaceti členů stínového kabinetu Konzervativní strany, kteří také navštěvovali elitní britské soukromé školy, to veřejně přiznávají jen čtyři. Naopak ti z nich, kteří chodili do normálních státních škol, o tom ve svých životopisech píší podrobně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.12. 2009