George Monbiot: Bez politické reformy v USA žádná účinná klimatická dohoda neprojde

18. 12. 2009

KD│ S Georgem Monbiotem o summitu v Kodani pro The Nation hovořil Robert S. Eshelman.

The Nation: Na nedávném plenárním zasedání kodaňského summitu se zástupce malého ostrovního státu Tuvalu zeptal, proč jsou opatření proti globálnímu oteplování rukojmím několika amerických senátorů. Co se musí v USA stát, aby se to změnilo?

GM: Věc, která v celosvětovém měřítku brání preventivním opatřením proti změně klimatu - a současně i mnoha dalším progresivním a užitečným opatřením - je absence reformy kampaňových financí v USA. Když může být senátor koupen či prodán, když může být použit jako hračka energetických společností, nebude kousat do ruky, která ho krmí. Dokud lidé jako James Inhofe smějí pobírat miliony od ropných a plynařských společností a - čirou náhodou - popírat, že dochází ke změnám klimatu, nedočkáme se žádné dohody, která by byla v zájmu lidí celého světa. To samozřejmě není jen otázka změny klimatu; totéž platí o zdravotní péči; o daňovém systému; totéž platí a každém progresivním opatření, které byste se snažili zavést. Je to blokováno lidmi, kteří berou peníze od korporací, jejichž zájmy by tato opatření ohrozila.

To není demokracie; to je plutokracie. Je to korupce. Kdyby se totéž dělo v Africe, nazývali bychom to správným jménem; řekli bychom, že jde o korupci. Ale protože k tomu dochází ve Spojených státech amerických, říkáme tomu prostě politika. A potřebujeme, aby se to v USA změnilo. Potřebujeme velké množství lidí, kteří se postaví za důkladnou a důslednou reformu kampaňových financí, protože dokud k tomu nedojde, nedokážeme se s žádnou ze zmíněných věcí vypořádat.

Celý rozhovor v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.12. 2009