O Cipi Livni

FT: Není-li mezinárodní právo fraška, nemůžeme nesoudit lidi jen proto, že to jsou naši kamarádi

17. 12. 2009

Jak informovala média, jeden londýnský soudce vydal o minulém víkendu zatykač na Cipi Livni, bývalou izraelskou ministryni zahraničí za to, že se podílela letos začátkem roku na invazi do pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanyahu ostře zaútočil na "absurditu" tohoto rozhodnutí a britský velvyslanec v Izraeli byl povolán na izraelské ministerstvo zahraničí, kde mu vyčinili. Britský zatykač byl prý posléze zrušen.

Livniová se rozhodla do Londýna necestovat, kdyby bývala přijela, byla by tam zatčena. Britská vláda je prý rozhněvána, že došlo k vydání tohoto zatykače a ministr zahraničí David Miliband chce změnit zákon, aby se to už nemohlo v budoucnu znovu stát. Vysocí činitelé ministerstva zahraničních věcí však varovali, že změna zákona by byla velmi obtížná.

Britský hospodářský deník Financial Times k tomu napsal toto:

James Mackintosh k tomu napsal v deníku Financial Times: Hlavním problémem je dvojí měřítko, které dnes uplatňuje v mezinárodní politice skoro každý. Nechceme si rozezlít demokratické vlády, zejména pokud jsou naším klíčovým spojencem v nestabilním regionu, i když porušují principy mezinárodního práva (ano, Izrael, dřív než dostanu miliony emailů od lobbistických proizraelských skupin, jak se zdá skutečně porušuje čtvrtou Ženevskou koncenci tím, jak zachází s obyvateli okupovaných území). Nejde však jen o demokracie: za posledních několik desetiletí jsme měli celou řadu spojenců, kteří zacházeli odporně s vlastními občany a my jsme je nechtěli rozhněvat (vzpomeňte na Saddáma Husajna, ale bylo i mnoho dalších).

Dodnes je nepředstavitelné, že by mohli být bývalí američtí vedoucí politikové trestně stíháni mimo Spojené státy za to, že porušovali v Guantánamo Ženevské konvence, anebo za jasné vraždy (přeshraniční letecké údery bezpilotními letadly nejsou součástí války a z právního hlediska jsou nesmírně sporné).

Tohle bylo hlavním argumentem moderního pojmu univerzální jurisdikce: zabránit vládám, aby porušovaly to, co se po druhé světové válce považovalo za univerzální morální pravdy, zakotvené v Ženevských konvencích. Můžeme sympatizovat s Izraelem, můžeme přijímat argument, že je to řádná demokracie a má daleko lepší vlády než jakákoliv jiná země na Blízkém východě - přesto však bychom měli jednat, pokud Izrael porušuje mezinárodní právo.

Máme volbu. Buď budeme aplikovat mezinárodní právo tak, jak aplikujeme domácí právo. Anebo přijmeme, že mezinárodní právo je jen právnickou fraškou a přestaneme předstírat, že má jakoukoliv morální sílu. Nemůžeme tvrdit, že mezinárodní právo má morální sílu, a pak odmítat stíhat lidi jen proto, že jsou to naši kamarádi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009