Dohodu o globálním oteplování "zablokovala Čína"

20. 12. 2009

Dohodou, která byla nakonec připravena v Kodani v sobotu ráno, se měly země zavázat k rozsáhlým škrtům emisí uhlíku. Nakonec nebyla přijata, protože Čína se ostře postavila proti americkému tlaku, aby se podrobila režimu mezinárodní kontroly. Čínský premiér Wen Jibao odešel v jednu chvíli z konference a poslal k vyjednávání s Barackem Obamou nízko postaveného úředníka pro protokol. Nakonec text, který připravila Čína - a který podpořily Brazílie, Indie a africké země - slibuje obecně, že svět bude usilovat o to zamezit, aby světové teploty stouply nad 2 stupně Celsia. Avšak dohoda nezavazuje žádnou zemi, aby učinila konkrétní snížení emisí.

"Pro Čínu to byla otázku suverenity a našeho národního zájmu," řekl Xie Zhenhua, šéf čínské delegace.

Lars-Erik Liljelund, šéf švédského úřadu pro ochranu životního prostředí, konstatoval, že konkrétní závazky snížit emise zablokovala Čína. "Čína nemá ráda čísla." Jiní kritizovali Ameriku, že na Čínu naléhala příliš ostře.

Dohoda byla oficiálně schválen až po dramatickém plenárním zasedání, které trvalo celou noc. Během něho byl dánský předseda shromáždění nucen odstoupit, venezuelská delegátka se demonstrativně řízla do ruky a britský ministr pro globální oteplování Ed Miliband zachránil dohodu ve chvíli, kdy to vypadalo, že bude úplně odmítnuta.

Dramatické události ukončily čtrnáct dní obtížných a často machiavelských vyjednávání, během nichž se vlivná Čína spojila s Indií, s Brazilií a s africkými zeměmi a zabránila úsilí bohatých zemí prosadit závaznou smlouvu, která by vyhovovala jejich zájmům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.12. 2009