Japonsko zastavuje investice do protiraketové obrany

17. 12. 2009

KD│ Japonská středolevicová vláda v rámci rozpočtových škrtů patrně zmrazí další financování protiraketového systému, který buduje spolu s USA, informovala místní média. Podle Kyodo News odvolávající se na nejmenované vládní zdroje toto rozhodnutí patrně povede k odložení rozmístění nových baterií systému Patriot PAC-3 až do dubna 2011.

Ministr obrany Tošimi Kitazawa odmítl komentovat zprávy médií i rozhodnutí vlády o rozpočtu, ale později reportérům řekl: "Nemohu říci, že jsme schopni zajistit dostatečné prostředky." Premiér Jukio Hatojama, jehož vláda se po desítkách let konzervativní Liberálně demokratické strany snaží omezit dluhové financování, usiluje o výrazné škrty ve výdajích. Ministr zahraničí Okada navíc zpochybnil účelnost minulých masivních výdajů na tento projekt, k nimž došlo za konzervativních vlád v Tokiu i Washingtonu.

List Sankei Šimbun tvrdí, že ministerstvo pro fiskální rok 2010 (začínající účetně od dubna příštího roku) žádalo 94,4 miliard jenů (1,06 miliard dolarů) na rozmístění systému PAC-3 na dalších třech vojenských základnách během pěti let.

Japonsko a USA po léta spolupracovaly v oblasti protiraketové obrany založené na pozemní (PAC-3) a námořní (SM-3) komponentě, za účelem předpokládané obrany proti útoku KLDR. Tento protiraketový deštník měl být dokončen počátkem roku 2011.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009