Naomi Kleinová: Kodaňský proces je mimo kontrolu, američtí politici by měli zůstat doma

17. 12. 2009

KD│ Následující text je částí rozhovoru s novinářkou Naomi Kleinovou, kterou pro Huffington Post na téma kodaňského summitu interviewovala Katherine Goldsteinová.

KG: Co očekáváte od protestů? Obáváte se o bezpečnost protestujících?
NK: Neznepokojuje mne bezpečnost lidí, ale myslím, že je možné masové zatýkání. Je podle mě silná zpráva, že lidi tomu věnují tak velkou pozornost, že jsou ochotni nechat se zatknout.

KG: Co z toho, co jste viděla, chybí ve zprávách?
NK: Je úkolem náš žurnalistů a aktivistů šířit pravdu. A pravda je taková, že žádná zde diskutovaná dohoda neodpovídá vědeckým poznatkům nebo spravedlivějšímu světu. To se stalo morální záležitostí. Množství peněz [které by bohaté země měly poskytnout chudým], o němž se zde diskutovalo, není ani zdaleka dostatečné, a každý to ví. Proces OSN je mimo kontrolu.

Je tu také obrovský problém se zprávou, kterou odsud vysílají nevládní organizace a aktivisté, a která zní "podepište dohodu" v Kodani, neboli že MUSÍME mít dohodu [o klimatu] za každou cenu. Měli by tuhle zprávu rychle změnit. To co je na stole svět NEZACHRÁNÍ. Neměli bychom prostě bojovat za jakoukoliv dohodu, možná za cenu budoucí dohody, která by skutečně něco přinesla.

KG: Začínají přijíždět hlavy států, a to se týká i americké delegace: Senátor Kerry a další přijíždějí ve středu. Vidíte na přítomnosti amerických politiků něco pozitivního?
NK: Američtí vyjednavači zmařili strašně moc dobré vůle. Opravdu strašně moc. Vím, že čtenáři Huffington Postu si to možná nepřejí slyšet, ale Demokraté zmařili spoustu příležitostí. Zažili jsme ohromné projevy podpory Spojených států - zažili jsme je po 11. září a znova, když byl zvolen Obama. Tolik lidí bylo šťastných z toho, že se USA znovu zapojují do klimatického procesu. Ale myslím si, že to vcelku přineslo více škody než užitku. Země jako Japonsko teď mohou oslabit emisní cíle, jež jsou na stole. USA nastavily laťku tak nízko, je to destruktivní. Myslím, že by bylo lepší, kdyby USA nadále zůstaly stranou. V příjezdu amerických politiků nevidím žádný smysl.

Když hlavní vyjednavač Jonathan Pershing nabídl, že USA zaplatí 1,5 miliardy dolarů, aby pomohly boji s klimatickou změnou, a řekl "americká velkomyslnost sahá pouze sem", Američané si prostě nedokážou představit [jak je to pro zbytek světa urážlivé]. Americké emise jsou tak vysoké a způsobily tento problém. To NENÍ otázka charity. To je otázka morální odpovědnosti.

Ve svém článku o hněvu vyvolaném změnou klimatu pro "Rolling Stone" cituji Johna Kerryho: Je nevyhnutelně nutné, aby USA jednaly [odpovědně], kvůli celosvětovému hněvu vyvolanému jejich chováním v této věci. Takto vznikající antiamerikanismus je reálný a bude pouze narůstat.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009