Bílí muži, moc a jaderná energie

18. 12. 2009

KD│ Ráno jsem na Twitter poslal odkaz na výzkum, který ukázal, že "zvýšené spoléhání na jadernou energii" podporuje 66% bílých mužů, ale jen 35% všech ostatních obyvatel. Lidé se okamžitě snažili z tohoto údaje vyvozovat závěry, napsal na svém blogu Alexis Madrigal, historik vědy a technologie z Kalifornské univerzity v Berkeley.

"Takže co to znamená?", ptal se @lostkiwi. "Bílí muži jsou jediní dostatečně racionální, aby věděli, že jaderná energie je dobrá věc?" Jiní odpovídali příspěvky pro bílé muže méně příznivými. Karen Daltin Beninato to nazvala "faktor Homera Simpsona".

Přestože podobné výzkumy mi vždy připomínají cosi mezi uměním a černou magií, myslím si, že tenhle objasňuje klíčový aspekt toho, jak se Američané dívají na jadernou energii.

Za prvé, budu předpokládat, že většina lidí promítá svá sociální přesvědčení do energetiky, a nikoliv opačně. Ti, jejichž sociální přesvědčení vychází ze studia elektronů, jsou opravdu vzácní. Takže debata o něčem takovém jako je jaderná energie je pro většinu lidí součástí obecné debaty a ostatních formách moci a energie.

Jaderná energie ze své podstaty vyžaduje centralizaci a dohled, takže se nedozvíte o všem, co se děje ve státních atomových zařízeních. To znamená, že jaderná energie vyžaduje občany, kteří důvěřují industriálnímu řádu, že dělá to, co je pro společnost správné. Vyžaduje víru v to, že inženýři a manažeři, kteří jaderné elektrárny staví a provozují, dělají správnou věc --- a pokud se něco neočekávaně zhatí, tak nám to řeknou, i když to znamená poškození jejich zisků a reputace.

Bílí muži kontrolovali své/naše politické osudy (jsem poloviční Mexičan) od sjednocení země. Bílí muži vytvořili industriální řád. Bílí muži také vyrobili bombu a první jaderné reaktory. Bílí muži řídí firmy, které staví a provozují jaderné elektrárny.

Je snad překvapující, že bílí muži věří strukturám, které kontrolují?

Zatímco ostatní skupiny mají menší moc. Čas od času byly ženy a menšiny systematicky diskriminovány. Překvapuje snad, že ženy a barevní by měli více problémů s přijetím dobrodiní průmyslového řádu ovládaného bílými muži?

Proponenti jádra nepochopili, že všechny studie o jaderné bezpečnosti neznamenají nic pro lidi, kteří nevěří, že doklady jsou poctivé a neupravené. Místo toho jim fanoušci jádra dál jinými způsoby říkají: "Věřte nám, je to bezpečné!"

A podle všeho je tomu většina ochotna uvěřit jedině v případě, že se proponenti obracejí na bílé muže.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.12. 2009