3. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 11. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Loutkové ministerstvo vnitra přiznalo, že ozbrojení muži unesli nedaleko bagdádského Madínat as-Sadr bratra tzv. ministra vnitra, vracejícího se z Bagdádu domů. Policie nalezla jeho doklady, naznačující, že byl unesen. K únosu došlo po zahájení americké ofenzívy proti Qá'imu a podle TV al-Džazíra byl "jasným důkazem špatných bezpečnostních opatření iráckého režimu". Zprávu o únosu přinesl také sionistický list Maariv, upozorňující, že ministr vnitra Baján Džabr Súlagh je zodpovědný za irácké bezpečnostní síly a že jen o několik hodin dříve byl v bagdádském předměstí Tádží unesen syn zaměstnance ministerstva vnitra.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 1. října 2005

Nové americké tažení proti Qá'imu začalo

Kolem 3:00 bombardovali Američané poprvé vesnici Sa'da blízko Qá'imu. Během noci z pátku na sobotu bylo při bombardování města a okolních vesnice celkem zabito přes 30 civilistů, z nichž většinu představovaly ženy a děti.

V poledne oznámil zdejší korespondent Mafkarat al-Islam, že americké bombardéry začaly znovu bombardovat vesnici Sa'da. Zasáhly několik domů, zabily 20 obyvatel a další čtyři zranily. V 15:00 bombardéry zaútočily na ambulanci se dvěma civilisty z vesnice, zraněnými při náletu, zabily řidiče sanitky, jeho asistenta i oba zraněné.

Američané od úsvitu bombardovali rovněž Karábílu, uzavřeli však všechny přístupové cesty k ní, takže nebylo možno zjistit přesný rozsah lidských ztrát.

Po poledni zahájily americké síly ofenzívu proti městu. Více než 1000 vojáků doprovázených různými typy vozidel a obrněnců, bojovými letadly a vrtulníky se ke Qá'imu hnulo od vesnice Sa'da. Korespondent konstatoval, že obyvatelé města se připravují k útěku, aby se zachránili před bombardováním a ostřelováním, které doprovází každý americký útok na irácká města. První vlna uprchlíků začala podle právy QudsPress město opouštět už v pátek, když Američané na město shazovali letáky, v nich obyvatelům Qá'imu, Ubajdí a Karábíly vyhrožovali útokem a tím, že je po dobytí města vydají iráckým kolaborantům -- známým svým represemi proti sunnitům. QudsPress oznámil, že Qá'im opustilo kolem 7 250 rodin, z nichž asi 2 000 se uchýlilo do města Ána, vzdáleného asi 70 km, zbývající se rozptýlily do vesnic podél Eufratu.

Sebevražedný útok v Ramádí

Fidáí v autě naloženém výbušninou najel kolem poledne do kontrolního stanoviště u Súfíjského mostu severozápadně od Ramádí, kde zabil nejméně 10 iráckých loutkových vojáků a několik dalších zranil. Zraněno bylo rovněž několik civilistů.

Ostřelování vojenských cílů

V 6:00 podnikl odboj minometný útok na americký štáb v objektu bývalé zemědělské fakulty univerzity v Ramádí. Dvě ze střel zasáhly pozorovatelnu, kde zabily dva vojáky. Další údaje o následcích útoku se nepodařilo zjistit.

Pět raket C5K dopadlo kolem 10:00 na společnou americko-iráckou základnu v Baládu, která se podle líčení svědků otřásala opakovanými explozemi.

V 16:00 vypálil odboj čtyři minometné střely na americký štáb v Abú Ghurajb, z něhož vyšlehly plameny a stoupal kouř.

Unesen bratr tzv. ministra vnitra

Loutkové ministerstvo vnitra přiznalo, že ozbrojení muži unesli nedaleko bagdádského Madínat as-Sadr bratra tzv. ministra vnitra, vracejícího se z Bagdádu domů. Policie nalezla jeho doklady, naznačující, že byl unesen. K únosu došlo po zahájení americké ofenzívy proti Qá'imu a podle TV al-Džazíra byl "jasným důkazem špatných bezpečnostních opatření iráckého režimu". Zprávu o únosu přinesl také sionistický list Maariv, upozorňující, že ministr vnitra Baján Džabr Súlagh je zodpovědný za irácké bezpečnostní síly a že jen o několik hodin dříve byl v bagdádském předměstí Tádží unesen syn zaměstnance ministerstva vnitra.

Další ozbrojené a bombové útoky

Kolem 7:00 vybuchla v bagdádském předměstí Tádží pozemní mina pod konvojem amerických zásobovacích kamionů, zapálila dva vozy, dva řidiče usmrtila a dva zranila.

V 9:00 explodovala bomba na hlavní ulici okrsku Zajdán v Abú Ghurajb, zneškodnila Humvee americké hlídky a zranila tři vojáky.

Asi v 15:00 zasáhl výbuch bomby americkou hlídku u Nového dijálského mostu v bagdádském předměstí Durá, zničil Humvee, zabil jednoho a zranil druhého vojáka.

Skupina ozbrojenců zaútočila v Miqdádíji na několik iráckých loutkových vojáků, kteří byli na cestě do práce, dva z nich zabila a tři zranila.

Pod hlídkou loutkové policie vybuchla v Kirkúku bomba, jež zabila tři policisty a jednoho civilistu a deset dalších osob zranila.

Výbuch bomby pod dánským vojenským vozidlem zabil u Basry jednoho dánského okupačního vojáka a dva další vážně zranil.

Bomba explodovala také v Dudžajlu, kde zasáhla hlídku iráckých loutkových vojáků a zabila jednoho z nich a jednoho civilistu.

V 17:00 explodovala bomba pod hlídkou amerických vojáků a irácké tzv. národní gardy ve čtvrti Intisár v Mosulu. Zničila automobil GMC gardy a v něm usmrtila čtyři kolaboranty.

U Baládu vybuchla odpoledne bomba pod konvojem amerických cisteren s ropou, směřujícím na základnu ve městě. Zničila jednu cisternu a zabila jejího řidiče.

Neděle 2. října 2005

Útok proti Qá'imu pokračuje

Za svítání byl nad městem sestřelen americký vrtulník Cobra. Jeho pád nedaleko Karábíly a smrt dvoučlenné posádky oznámil po poledni podplukovník irácké loutkové armády.

Ve zprávě odeslané ve 14:05 zdejší korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že dr. Alí ar-Rawí, ředitel pohotovosti zdejší hlavní nemocnice prohlásil, že 80 procent mrtvých a zraněných, které jeho nemocnice převzala, jsou ženy a děti, nebyl mezi nimi ani jeden mrtvý či zraněný ozbrojenec. Dodal, že americké síly znemožnily lékařským týmům hledání těl v troskách rozbombardovaných domů. Lékařka dr. Suád al-Umarová korespondentovi sdělila, že v nemocnici zemřela těhotná žena, která tam byla dopravena již v kritickém stavu. Dítě bylo na svět přivedeno chirurgickou cestou a je zcela v pořádku.

TV al-Džazíra oznámila, že sedm Iráčanů včetně žen a dětí bylo zabito a další zraněni při střelbě amerického vrtulníku na traktor jedoucí do vesnice Rúmmána. Zdravotníci z ambulance se snažili poskytnout zraněným pomoc, ale americká palba zasáhla i je. Podle zprávy agentury AP stovky obyvatel vesnice Sa'da, která byla v sobotu terčem amerických útoků, uprchly do Sýrie.

V odpoledních hodinách korespondent oznámil, že podle sdělení několika duchovních vůdců odboje byl v bojích ze soboty na neděli zabit velitel zdejšího odboje Abú al-Walíd.

Ve 20:40 korespondent oznámil, že před malou chvíli bylo do qá'imské hlavní nemocnice dopraveno přes 20 mrtvých, kromě jednoho 60letého muže vesměs žen a dětí, zabitých při náletu na vesnici Karábíla.

Ve večerních hodinách odboj na severní straně Qá'imu intenzívně ostřeloval pozice amerických vojáků, stany a obranná postavení. Podle zprávy korespondenta zasáhlo od západu slunce nejméně 33 raket oblasti, kde se od rána usadila námořní pěchota.

Přesuny americké armády do provincie Anbár

Ve 21:50 Mafkarat al-Islam oznámil, že podle zprávy jeho korespondenta v Abú Ghurajb se po dálnici blíží do provincie Anbár mohutné kolony amerických sil. Američané silnici zcela uzavřeli pro ostatní provoz, na pohyb kolon dohlíželo ze vzduchu nejméně šest vrtulníků. V kolonách byly tanky a obrněná vozidla, přepravovaná na obřích transportérech. Po dobu průjezdu kolony byla v Abú Ghurajb přerušena dodávka elektřiny.

Ostřelování vojenských cílů

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly kolem poledne na americký štáb v bývalém učitelském ústavu v centru Hítu.

Ve 14:00 zasáhly čtyři minometné střely ráže 82 mm americký tábor v Nuajríji severovýchodně od Sámarrá.

Dvě rakety Kaťuša středního doletu zasáhly ve 14:30 společný tábor amerických a iráckých sil v Kirkúku. Dopadly v těsné blízkosti jedné z budov amerických sil, kterou vážně poškodily a zranily tři vojáky.

Raketový útok na britský a americký konzulát v Basře

Ve 20:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že před krátkou chvílí otřásly britským a americkým konzulátem v Basře silné exploze. Podle očitých svědectví zasáhly přísně střežené objekty postupně čtyři rakety. Irácké bezpečnostní síly přiznaly, že zásahy způsobily na objektech značné škody.

Ostatní akce odboje

Kolem 7:00 vybuchlo v Karmě východně od Fallúdže auto, zaparkované poblíž mostu, když kolem něho projížděla americká hlídka ve čtyřech Humvee. Jedno bylo explozí zničeno, tři vojáci zabiti a dva zraněni.

V 9:00 podnikla skupina bojovníků severně od Ramádí útok na americkou hlídku. Během deseti minut zničili Humvee, zabili dva a zranili tři vojáky.

Kolem poledne zaútočilo několik mužů na hlavní silnici do Isháqí severně od Bagdádu na kolonu amerických cisteren, jednu z nich zničili a zabili jejího řidiče.

Při explozi bomby pod kolonou opancéřovaných automobilů bezpečnostních společností byl v 15:00 na silnici vedoucí k americké základně Ghazlání v Mosulu zničen jeden vůz, v němž byl jeden cizinec zabit a druhý zraněn.

Odpoledne zasáhl americkou hlídku v bagdádské Ámiríji výbuch bomby, který vážně poškodil jedno ze čtyř Humvee, zabil jednoho vojáka a druhého zranil.

Kolem 16:00 zaútočila skupina bojovníků na hlídku tzv. si rychlého nasazení v Latífíji v několika transportních vozidlech. Jedno z nich zapálili, čtyři vojáky usmrtili a tři zranili.

V Kirkúku exploze bomby usmrtila dva policisty a tři zranila. Kromě toho byla při pokusu o atentát na policejního důstojníka ve městě zabita jeho manželka a zraněn syn.

Večer otřásly čtyři silné exploze budovami britského a amerického konzulátu v Basře. Podle očitých svědků zasáhly objekty postupně čtyři rakety a vážně je poškodily.

Pondělí 3. října 2005

Odboj získal kontrolu nad centrem Ramádí

Ráno ve městě propukly boje, které bylo možno označit za nejsilnější za více než dva měsíce. K první srážce došlo ve 4:00 severně od města. Boje se pak přenesly do města, když se více než 40 bojovníků střetlo na ulicích Kass, Zujút a kolem mostu s americkými a iráckými vojáky. Podle svědků byla zcela zničena tři transportní vozidla irácké loutkové armády a jejich posádky zabity. Na severní straně města bylo zničeno Humvee. Asi v 9:15 získal odboj nad centrem města kontrolu a okupanty a jejich pomahače odtud vytlačil. V poledne odboj oficiálně oznámil převzetí kontroly, ústup amerických sil a útěk irácké loutkové armády z bojiště. Po ulicích a uličkách Ramádí se rozmístili silně ozbrojení mudžáhidové.

V odvetu za nucený ústup bombardovaly město po poledni americké bombardéry F-16. Do hlavní nemocnice bylo dopraveno pět mrtvých a 14 zraněných, takřka vesměs žen a dětí.

Sebevražedný útok v rybářském člunu

Ve večerních hodinách narazil sebevražedný útočník v rybářském člunu naloženém výbušninou u hadíthské hráze na Eufratu u elektrárny do člunu americké hlídky, která mu nevěnovala pozornost, protože byla zaměstnána střežením břehu naproti jejich základně. Exploze zabila nebo zranila nejméně šest příslušníků námořní pěchoty.

Ozbrojené a bombové útoky odboje

Ráno vybuchla ve čtvrti Mu'allimín v Ba'qúbě pozemní mina pod americkým Humvee. Dva členy jeho posádky zabila, třetí byl vážně zraněn a dopraven do americké nemocnice Charnabát u Ba'qúby.

Ke dvěma útokům na příslušníky irácké loutkové armády došlo v Miqdádíji. Několik ozbrojenců zaútočilo na jejich hlídku, zapálili transportní vozidlo a zabili dva vojáky. Při výbuchu bomby v průmyslové části města byl pak zničen pickup loutkové armády, usmrcen jeden kolaborant a dva zraněni.

Ve Fallúdže zasáhl ostřelovač člena americké pěší hlídky na tržišti Nazíza a usmrtil jej.

V jihoiráckém městě Amára zasáhla exploze bomby ve 13:00 britskou hlídku, poškodila jedno její obrněné vozidlo a zranila tři Brity, jednoho vážně.

Ve stejnou dobu vybuchla bomba také v Tádží pod kolonou tzv. národní gardy. Při výbuchu se jedno z vozidel vzňalo, tři gardisté byli zabiti a tři utrpěli zranění.

V 15:00 explodovalo v Júsufíji jižně od Bagdádu auto naložené výbušninou a odstavené u silnice do Ridwáníje, které právě míjela americko-irácká kolona. Exploze zapálila jedno Humvee a vážně poškodila jedno z iráckých vozidel. Zabiti byli tři američtí a jeden irácký voják, další tři vojáci, z toho dva Američané, byli zraněni.

V 15:15 vybuchla bomba pod hlídkou projíždějící Ridwáníjí. Ze tří obrněných vozidel a dvou Humvee bylo zničeno jedno obrněné vozidlo, dva vojáci zabiti a dva zraněni.

Kolem 20:00 podnikla skupina bojovníků útok na americko-iráckou hlídku na silnici do Šaraqatu severně od Bajdží. Během 15 minut shořelo jedno Humvee a jedno irácké vozidlo, zabiti byli dva američtí a jeden irácký voják a po třech dalších bylo zraněno.

Ostřelování základen a štábů

Tři rakety Grad dopadly za svítání na americkou základnu na kirkúckém mezinárodním letišti.

V poledne zasáhly tři silné minometné střely americký štáb u hadíthské hráze.

Poprava zrádců

V prohlášení rozšířeném po mešitách v Sámarrá oznámilo odbojová organizace Brigády džihádu ar-Rašída, že ráno popravila tři osoby, které se přiznaly ke kolaboraci s americkými okupačními silami, jimž poskytovaly informace o mudžáhidech přicházejících z jiných arabských zemí.

Úterý 4. října 2005

Další ofenzíva okupantů proti Iráčanům

Ve zprávě odeslané ve 22:30 Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané se snaží potlačit odboj ofenzívou nazvanou "River gate", což má být dosud největší americký útok na údolí Eufratu, kterého účastní na 2 500 amerických vojáků, doprovázených iráckými silami. Jde už o desátou operaci od 7. května tohoto roku, určenou k "vyhlazení" iráckého odboje.

Povstalci ustoupili z Hadíthy, Barwány a Haqláníje

V centru a v severní části města došlo ve chvíli, kdy se nad městem ozývalo volání k večerním modlitbám, ke třem sebevražedným útokům proti pozicím okupantů. Při útoku na vojenskou kolonu na severu města bylo zabito nebo zraněno celkem osm amerických vojáků. Další bojovník mířil s pickupem do skupiny vojáků a řadu z nich zranil. Vojáci zahájili na blížící se auto palbu a to explodovalo asi 10 metrů od nich, proto nebyly americké ztráty větší. Třetí útočník najel do jiné skupiny vojáků a tři z nich usmrtil. Podle prohlášení odboje šlo o bojovníka ze Saúdské Arábie.

Východně od Hadíthy byl u Haqláníje kolem 17:00 sestřelen americký bezpilotní špionážní letoun. Po zásahu se zřítil několik kilometrů od města.

Hadíthský korespondent oznámil, že Američané se v 10:00 zmocnili kontroly nad většinou měst Hadítha, Barwána a Haqláníja, v dalších oblastech se stále bojuje. K postupu jim napomohlo to, že odboj se rozhodl vyhnout otevřenému střetu s okupačními jednotkami a z města ustoupil před přesilou stovek amerických obrněných vozidel, vrtulníků a bojových letadel. Američané zřídili v řadě míst vojenská ležení a začali kontrolovat východy z obsazených oblastí.

Odboj své rozhodnutí ustoupit zdůvodnil snahou ušetřit obyvatele masakru, je však rozhodnut pokračovat v bleskových útocích proti Američanům, nehodlá se však pustit do přímé konfrontace.

Na tiskové konferenci v Ramádí oznámil v 17:00 mluvčí irácké loutkové armády, že v bojích u Eufratu byla v poledne zničena čtyři obrněná vozidla. Přiznal rovněž sestřelení dvou špionážních bezpilotních letounů za posledních 24 hodin, smrt 17 a zranění 5 amerických vojáků. Popřel, že by se na operaci "vzhledem k vážnosti situace" podílely irácké loutkové síly.

Situace v Ramádí

V noci na úterý ostřeloval odboj tři americké štáby v prostoru Ramádí. Osm minometných střel ráže 120 mm dopadlo na základnu Warrár na západní straně města, kde způsobily sérii explozí. Dvě menší minometné střely zasáhly štáb v budově provinční správy a dalších pět silných střel štáb v objektu zemědělské koleje univerzity Anbár ve východní části města.

Kolem 13:00 přepadla skupina partyzánů americkou hlídku v Ramádí, zapálila její obrněné vozidlo, dva vojáky zabila a dva zranila. Američané stále střeží všechny vstupy do obklíčeného města, z jehož středu byli v pondělí vypuzeni. Po městě je rovněž rozmístěna řada skupin mudžáhidů vybavených lehkými a středními zbraněmi.

Boje v Júsufíji

Desítky bojovníků se ve městě střetly s americkými a vojáky a iráckými zrádci. Podle zprávy TV al-Džazíra se do boje zapojila i americká letadla. S odvoláním na lékařské zdroje al-Džazíra oznámila, že byli zabiti čtyři iráčtí loutkoví vojáci a nejméně 14 dalších zraněno.

Sebevražedný útok u tzv. Zelené zóny

V 17:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že sebevražedný fidáí najel vysokou rychlostí s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště u severního vjezdu do bagdádské tzv. Zelené zóny, kde se ho američtí a iráčtí vojáci marně snažili zastavit střelbou. Při explozi byli zabiti dva američtí a tři iráčtí vojáci, další Američan a dva iráčtí vojáci byli zraněni.

Další bojové střety a bombové útoky

V 7:00 explodovala bomba pod americkou hlídkou u Džurf as-Sachr na silnici do Mahmúdíje. Zničila Humvee, zabila jednoho vojáka a dva zranila.

Skupina bojovníků zaútočila kolem 10:00 na iráckou hlídku ve čtvrti Šula v severozápadním Bagdádu. Zapálili jeden z pěti pickupů, zabili tři vojáky a šest zranili. Poté se bez vlastních ztrát stáhli.

V 11:00 zasáhla exploze bomby americkou kolonu v Abú Ghurajb na silnici vedoucí do Fallúdže. Poškodila Humvee a zranila tři vojáky.

Auto naložené výbušninou a zaparkované v centru Mosulu explodovalo před polednem při průjezdu americké obrněné kolony po hlavní ulici čtvrti Maštal. Exploze zničila jedno z obrněných vozidel, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Odpoledne došlo k boji v bagdádské Ámiríji, kde oddíl bojovníků zaútočil v centru města na americkou kolonu. Boj trval půl hodiny a během něho bylo zneškodněno Humvee a zapálena dvě vozidla irácké loutkové armády. V boji zemřeli dva američtí a čtyři iráčtí vojáci, další čtyři vojáci, z toho jeden Američan, byli zraněni.

Středa 5. října 2005

Okupanti a jejich slouhové vyhnali z domova na 170 000 sunnitských Iráčanů

Irácká asociace pro pomoc obětem vojenských operací oznámila, že válečnými operacemi okupačních sil, loutkové armády a šíitských milic bylo ze svých domovů vyhnáno přes 170 tisíc sunnitských Iráčanů v provinciích Anbár, Sámarrá, Mosul a Basra. Desítky tisíc sunnitů nyní žijí ve stanech a opuštěných vládních budovách a školních hřištích, někteří už přes rok žijí v poušti západního Iráku. Stali se z nich bezdomovci, jimž Američané zničili během různých svých "ofenzív" domy, a jejich rodiny se nedočkaly kompenzací, i když bagdádský proamerický režim prohlašoval, že náhrady budou vyplaceny.

Asociace prohlásila, že život 80 procent z těchto bezdomovců je ohrožen současnými životními podmínkami, nedostatkem jídla a vody. Pomoc, která přichází z arabských zemí a ostatních iráckých sunnitů postačuje jen pro 40 procent obětí.

Američané si z mešit v Ramádí udělali vojenská ležení

Odpoledne zaútočily americké síly s obrněnými a obřími vozidly na sedm mešit v Ramádí, vyhnali z nich věřící a několik z nich zatkli. Pak mešity uzavřeli a prohlásili je za vojenská ležení. Nikomu nedovolili přiblížit se k mešitám na vzdálenost kratší než 1000 metrů. Mezi obsazenými mešitami je i hlavní městská mešita. Na jejích dvou minaretech rozmístili Američané své ostřelovače a na nádvoří několik obrněných vozidel.

Sebevražedný útok u Hítu

Sebevražedný fidáí zatočil v 8:30 na dálnici vedoucí severozápadně od Hítu směrem k Hadíthě na americkou vojenskou kolonu. Po nárazu do kolony se odpálil; při explozi se vzňalo Humvee a kamion se zásobami. Tři američtí vojáci byli zabiti a dva zraněni.

Blízko pevnosti v centru Hítu explodovala odpoledne bomba pod americkou hlídkou, vážně poškodila Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky.

Bombový útok v Hillá

Před zdejší šíitskou mešitou došlo večer k bombovému útoku, jenž si vyžádal životy 25 lidí a dalších 87 zranil. Podle policejního mluvčího byla bomba umístěna v zaparkovaném autě u mešity a na dálku odpálena. Záchranné práce stále ještě pokračovaly, proto počty obětí nemusely být konečné. K útoku se nikdo nepřihlásil, Mafkarat al-Islam událost označil za pokus vyostřit napětí mezi iráckými šíity a sunnity a tím usnadnit prosazení amerických plánů na rozdělení země.

Ostřelování okupační základny v Tikrítu

Odpoledne vypálil odboj šest raket na americkou základnu v bývalém prezidentském paláci v okrsku Awdžá na jihu Tikrítu. Podle informace kapitána irácké loutkové armády rakety základnu zasáhly a zabily a zranily nejméně 19 amerických vojáků. Zranění byli dopraveni do blízké vojenské nemocnice námořní pěchoty. Obyvatelé okrsku pozorovali ještě dvě hodiny po útoku hustý kouř stoupající z paláce. Požár nakonec uhasilo pět vrtulníků.

Ozbrojené útoky a další akce odboje

V ranních hodinách zaútočilo asi 20 povstalců na americko-iráckou hlídku několika Humvee a pickupů v okrsku Arab Džabbúr. Došlo k boji, v němž shořel pickup a zneškodněno bylo Humvee. Zabit byl jeden americký voják a čtyři iráčtí kolaboranti, zraněni byli další dva Američané a jeden kolaborant.

Ráno zaútočila skupina bojovníků blízko města Mušáhada na silnici do Tárimíje na hlídku několika Humvee. V 15minutové přestřelce byli tři Američané zabiti a tři zraněni, padl rovněž jeden z mudžáhidů a další byl zraněn.

Kolem 8:30 podnikla další skupina bojovníků útok na policejní hlídku ve čtvrti Islá az-Zirá'í v centru Mosulu. Podle sdělení člena loutkové policie vážně poškodili policejní vozidlo, dva policisty zabili a dva zranili, načež z místa bez překážek zmizeli.

Krátce nato vybuchla na silnici do Júsufíje jižně od Bagdádu bomba pod kolonou irácké loutkové armády, zapálila transportní vozidlo, zabila dva a zranila rovněž dva vojáky.

Kolem 10:00 vybuchla bomba pod americko-iráckou hlídkou na hlavní ulici Fallúdže. Těžce poškodila jedno Humvee, zranila dva americké a jednoho iráckého vojáka.

V poledne explodovala v Rijádu západně od Kirkúku bomba pod americkou kolonou čtyř obrněných vozidel a čtyř Humvee. Zneškodnila jedno obrněné vozidlo, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Odpoledne zasáhla exploze bomby instalované pod dopravní značkou americkou pěší hlídku v centru okrsku Dibs v Kirkúku. Pět vojáků bylo pak odvezeno vrtulníkem, zda šlo o zraněné nebo mrtvé, bylo nejasné.

Čtvrtek 6. října 2005

Američtí a iráčtí vojáci "čistí" oblast horního Eufratu masovým zatýkáním

V největší operaci za posledních několik měsíců američtí okupační vojáci doprovázení iráckými loutkovými silami "čistili" města Hadíthu, Haqláníji, Ána, Rawu a Qá'im na horním Eufratu, kde masově zatýkali místní obyvatelstvo.

Ramádský korespondent Mafkarat al-Islam tlumočil sdělení mluvčího 8. brigády irácké loutkové armády v provincii Anbár, že všichni zatčení jsou sunnité podezřelí z toho, že jsou členy, aktivními stoupenci nebo sympatizanty iráckého odboje -- čili podle terminologie bagdádského loutkového režimu "teroristických organizací". Podle tohoto sdělení byly stovky zatčených zavřeny do 11 domů v Hadíthě. Vlastníci těchto domů uprchli před americkou ofenzívou, a proto bylo domů použito jako prozatímního vězení. Zatčené střeží americká námořní pěchota, připravující jejich transport do Abú Ghurajb, kde budou podrobeni výslechům.

Zatýkalo se také v Buhrízu

Američtí vojáci v doprovodu vrtulníků provedli v noci na čtvrtek razii ve městě ležícím jižně od Ba'qúby. Podle líčení očitých svědků uzavřeli většinu čtvrtí a na střechách domů rozmístili ostřelovače. Pak začali prohledávat domy, přičemž zatkli 12 mladých místních mužů.

Situace v Hadíthě

Poté co město obsadili američtí a iráčtí vojáci a zahájili razie, uprchlo z Hadíthy, sousední Haqláníje a Barwány asi 1000 rodin.

"Naše město bylo zničeno stejně jako Fallúdža," prohlásil jeden z uprchlíků, 46letý Saláh al-Kubajsí. Podle líčení uprchlíků prohledali vojáci dům po domu, vtrhli i do nemocnice, kde zatkli řadu pacientů a dva lékaře odvedli přímo od operačního stolu.

Ostřelování vojenských objektů

Čtyři minometné střely zasáhly americký štáb na severu Ba'qúby, kde způsobily silné exploze.

Kolem 13:00 ostřeloval odboj americkou základnu Ajn al-Asad v Baghdádí. V první fázi zasáhly základnu tři rakety Kaťuša středního doletu; o 10 minut později následovaly další tři rakety.

V 15:00 dopadly tři minometné střely na společný americko-irácký štáb v Baládu. Také odtud byly slyšet silné exploze a objevily se sloupy kouře.

Sebevražedný útok v Rawě

Před polednem najel sebevražedný útočník u Rawy na silnici do Qá'imu do kolony několika Humvee a kamionů se zásobami pro armádu. Odpálil se u jednoho kamionu, který zcela zničil a zabil jeho řidiče. Další voják byl zraněn.

Boje v Bagdádu

V jihobagdádském Durá zaútočili bojovníci na iráckou loutkovou policejní hlídku doprovázenou několika americkými vozidly, poškodili dvě policejní auta, zabili jednoho a zranili čtyři kolaboranty. Jiný oddíl se utkal v krátkém boji s americko-iráckou hlídkou v Sajjidíji, ležící rovněž na jihu Bagdádu. Tady byli zraněni dva Američané a zabiti dva iráčtí policisté. Do třetice explodovalo kolem 13:00 na Palestinské ulici v centru Bagdádu asi 1 km od tzv. ministerstva ropného průmyslu zaparkované auto, naložené výbušninou, kolem něhož

projížděla policejní hlídka. Výbuch usmrtil pět policistů a tři zranil; zabit bylo rovněž náhodný chodec.

Bojové akce ve Fallúdže a okolí

Ráno explodovala bomba pod americkou hlídkou v průmyslové zóně Fallúdže, zničila Humvee a zabila nebo zranila jeho čtyřčlennou posádku. O něco později vybuchlo v Ámiríjat al-Fallúdža zaparkované auto ve chvíli, kdy je míjela americká pěší hlídka. Podle svědků zabil výbuch dva vojáky a dva zranil.

Fallúdžské síly odboje zaútočily odpoledne na základnu iráckých loutkových vojáků ve čtvrti Askarí. Základnu nejprve zasáhla minometná střela, poté bojovníci po deset minut základnu ostřelovali z lehkých a středních zbraní. Vojáci pak stříleli po celém okolí, nebylo možno s k základně přiblížit a zjišťovat následky ostřelování.

Kolem 18:00 ostřeloval odboj štáb amerických sil v Ámiríjat al-Fallúdža, který si Američané před třemi dny zřídili v obsazených domech. Štáb zasáhly tři silné rakety Grad a čtyři kaťuše. Američané odpověděli palbou do míst, odkud podle jejich názoru byly rakety odpáleny, ale bezvýsledně.

Další bombové útoky a ozbrojené srážky

V Ba'qúbě ostřelovala skupina ozbrojenců americkou hlídku, jíž úplně zničila jedno a zneškodnila druhé Humvee.

Před polednem explodovala na silnici mezi Miqdádíjí a Chánaqínem na východě provincie Dijála bomba pod americkou kolonou a zničila jedno Humvee, v němž zabila nebo zranila čtyři vojáky.

V odpoledních hodinách přepadla skupina bojovníků jihozápadně od Bajdží kolonu kamionů se zásobami pro americkou armádu. Zapálili a zničili čtyři kamiony a jejich řidiče zabili.

Kolem 17:00 propukla srážka oddílu povstalců s americko-iráckými silami v Mahmúdíji. Bojovníci zapálili Humvee a dvě vozidla irácké loutkové armády a zabili či zranili 12 vojáků obou armád.

Místo příprav na odsun Spojené státy vyslaly do Iráku další vojáky

Americký prezident Bush prohlásil před Národní nadací pro demokracii, že islamisté chtějí vytvořit "radikální islámskou říši od Španělska po Indonésii", přičemž Irák je nyní jejich hlavní frontou. Radikálové mají podle něho spojence v Sýrii a Íránu.

V Iráku mají nyní Spojené státy 152 tisíc vojáků. Ke zvýšení kontingentu o 14 tisíc došlo vzhledem k iráckému referendu, vypsanému na 15. října, prohlásil na brífingu Pentagonu brigádní generál Carter Ham, zástupce velitele pro operace v Iráku. Tento zvýšený počet zůstane v Iráku do voleb, k nimž má dojít v prosinci, protože "nevíme, jak dopadne referendum".

Pátek 7. října 2005

Okupační vojáci znásilnili 16letou dívku

V prvních dnech islámského svatého měsíce ramadánu (začal 5. 10.) příslušníci americké námořní pěchoty v Hillá unesli a znásilnili 16letou iráckou dívku Ragad, kterou pak zanechali na silnici za městem. Tam ji v pátek ráno našla policejní hlídka, jíž dívka sdělila, že ji Američané bili a znásilňovali. Policisté dopravili Ragad do nemocnice, její stav zůstával vzhledem k utrpěnému násilí nejistý a kromě toho se bála návratu domů.

Irácká asociace lidských práv slíbila věnovat jejímu případu pozornost a prohlásila, že existuje možnost žaloby na americké síly. Korespondent Mafkarat al-Islam k tomu ovšem poznamenal, že žaloba by patrně dopadla stejně jako stovky dalších podobných případů, o jejich vyšetření nemají iráčtí kolaboranti ani humanitární agentury s nimi spolupracující zájem.

Boje ve Fallúdže

Kolem poledne vypálil zdejší odboj deset minometných střel na pozice amerických a iráckých vojáků kolem města. Podle očitých svědků střely zasáhly štáby tzv. Irácké národní gardy ve čtvrti Šuhadá, v bývalé škole Dhat as-Salásil a ve čtvrti Mu'allimín. Ostřelování trvalo až do 14:00; americké a irácké síly odpověděly vyhlášením zákazu vycházení bez časového vymezení.

V centru Fallúdže poblíž mešity Hadra al-Muhammadíja vybuchla odpoledne bomba pod americko-iráckou hlídkou, zneškodnila jedno vozidlo a zranila dva americké a jednoho iráckého vojáka.

Ostřelování amerického štábu v Tárimíji

Šest minometných střel zasáhlo kolem 6:00 ze dvou stran americký štáb v Tárimíji severně od Bagdádu. Podle svědků zasáhly všechny cíl, způsobily exploze a sloupy dýmu.

Bombové a jiné útoky odboje

V 7:00 explodovala bomba pod americkou hlídkou několika Humvee v Ridwáníji na jihu Bagdádu, zcela zničila americké vozidlo, dva vojáky zabila a dva zranila, jednoho vážně.

O hodinu později vybuchla bomba pod americko-iráckou kolonou v Abú Ghurajb. Zneškodnila transportní vozidlo loutkové armády, v němž zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Kolem 9:00 zasáhl výbuch bomby kolonu amerických kamionů naložených betonovými zátarasy určenými na ohrazení americké základny v Dulu'íji. Jeden z nich byl zapálen a jeho řidič zraněn.

O půl hodiny později explodovala bomba pod americkou obrněnou kolonou poblíž Šaraqatu na silnici do Bagdádu. Jedno z pěti obrněných vozidel zneškodnila a zranila čtyři vojáky, jednoho vážně.

Před polednem zaútočila skupina bojovníků na policejní hlídku v bagdádském univerzitní čtvrti. Jednoho z policistů při útoku zabili a tři zranili.

Po poledni přepadla skupina bojovníků v Musajjibu jižně od Bagdádu kolonu opancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti. Zapálili dva z nich, v nichž zabili čtyři cizí žoldnéře a dva zranili.

Kolem 13:00 explodovalo v Madá'inu zaparkované auto naložené výbušninou, zapálilo irácké transportní vozidlo a americké Humvee. Výbuchem byli zabiti tři iráčtí kolaboranti, další čtyři a dva Američané byli zraněni.

V 15:00 vybuchla pozemní mina pod americkým tankem na silnici z Chálidíje do Ramádí, zapálila tank, zabila jednoho a zranila tři vojáky, jednoho z nich velmi vážně.

Sobota 8. října 2005

U Hadíthy sestřelen vrtulník

Ve 23:25 oznámil korespondent Mafkarat al-Islam z Hadíthy, že nedaleko města odboj právě zasáhl protileteckou střelou americký vrtulník, který se v plamenech zřítil k zemi u obce Chámisa. Co se stalo s posádkou vrtulníku, se korespondentovi nepodařilo zjistit.

Série sebevražedných útoků

V dopoledních hodinách narazil sebevražedný útočník v Baghdádí s autem do americké kolony několika Humvee mířících na základnu Ajn al-Asad. Vojáci se jej marně snažili zastavit střelbou, exploze při nárazu zničila jedno vozidlo, zabila tři a zranila dva vojáky.

V Karábíle u Qá'imu najel odpoledne útočník s autem na hlavní silnici do americké vojenské kolony. Po explozi jeho vozidla se vzňalo americké transportní vozidlo, v němž byli zabiti a zraněni čtyři vojáci.

Podle odpolední zprávy Mafkarat al-Islam najel sebevražedný útočník s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště na okraji města Rawa u silnice vedoucí do Qá'imu. Zničil velkou část stanoviště, obsluhovaného společně americkými a iráckými vojáky, z nichž sedm zabil nebo zranil.

Ostřelování vojenských cílů neustává

Kolem 5:00 dopadlo šest minometných střel na americký štáb v jedné z budov bývalého prezidentského paláce v Tikrítu, odkud bylo slyšet silné exploze.

Dalším terčem se odpoledne stala americká letecká základna Saqr v Habbáníji, již zasáhlo deset silných minometných střel ráže 120 mm. Americké dělostřelectvo palbu opětovalo střelbou do míst, kde měly být minomety útočníků; korespondent Mafkarat al-Islam neměl informace, zda Američané pozice odboje skutečně zasáhli.

Ve 20:00 zasáhla raketa Kaťuša dům v Ámiríjat al-Fallúdža, v němž si Američané zřídili štáb.

Ostatní ozbrojené a bombové akce odboje

V 8:15 explodovala bomba pod kolonou několika transportních vozidel a kamionů irácké loutkové armády na dálnici v severobagdádském předměstí Tádží. Výbuch zničil kamion, dva vojáky zabil a dva zranil.

Asi v 10:00 zaútočilo několik bojovníků na silnici do Buhrízu severovýchodně od Bagdádu na americkou kolonu transportních vozidel a Humvee, když předtím výbuch bomby jedno z vozidel poškodil. Bojovníci pak na kolonu vypálili pět minometných střel ráže 82 mm, zničili transportní vozidlo a zabili nebo zranili asi sedm vojáků.

Kolem 10:00 vybuchla bomba pod americko-iráckou hlídkou v průmyslové zóně Fallúdže, zničila vozidlo iráckých vojáků, jednoho z nich zabila a dalšího zranila. Asi v 15:00 zasáhl výbuch bomby ve čtvrti Džaghifi na severní straně Fallúdže na silnici vedoucí k vojenskému ležení další americko-iráckou hlídku. Exploze zabila jednoho iráckého kolaboranta a zranila další čtyři muže, mezi nimi jednoho Američana.

Před polednem přepadla v okrsku Bajjá na jihu Bagdádu skupina povstalců hlídku sil rychlého nasazení tzv. ministerstva vnitra. Zničili jedno z jejich vozidel, tři kolaboranty zabili a dva zranili. Odpoledne zaútočila jiná skupina ve čtvrti Mikánik v jihobagdádském předměstí Durá na další hlídku sil rychlého nasazení. Vážně poškodili jejich auto a pět příslušníků zranili, dva z nich vážně. V bagdádské čtvrti Amal zasáhl ostřelovač čtyři příslušníky tzv. národní gardy, kteří stavěli betonový zátaras před školou, v níž má být zřízena volební místnost pro referendum o návrhu ústavy, a usmrtil je.

Qá'imský korespondent Mafkarat al-Islam odpoledne ohlásil explozi bomby pod konvojem amerických kamionů, k níž došlo ve městě. Při explozi shořel jeden kamion a jeho řidič utrpěl zranění.

Masové zatýkání v Madá'inu a v Basře

Síly rychlého nasazení tzv. ministerstva vnitra provedly rozsáhlé zatýkání v Madá'inu (Salmán Páku) jihovýchodně od Bagdádu. Uzavřely všechny silnice v regionu, prohledávaly dům od domu a zatkly přitom nejméně 30 mladých sunnitů. Ačkoli jde o oblast smíšenou, kde žijí sunnité i šíité, vlna zatýkání zasáhla pouze sunnity.

V Basře provedli britští vojáci společně s dánskými v noci z pátku na sobotu a ráno rozsáhlou razii spojenou se zatýkáním. Tato razie byla pro změnu zaměřena proti šíitům, stoupencům Muqtady as-Sadra. Podle svědků se jejich zájem zaměřil na čtvrti Háritha, Qurná a Karmat Alí na severní straně města. Zatčeno bylo 12 osob, které byly obviněny z podpory Mahdího armády. Ve čtvrtek totiž britský premiér Blair prohlásil, že jeho vláda podezřívá Írán a libanonský Hizballáh z toho, že zásobuje technologií a výbušninami šíitské ozbrojence operující v Iráku.

Mezi zatčenými se ocitl také inženýr Udaj Awwád Kázim, úředník provinční guvernérské správy pověřený distribucí elektrické energie. Zaměstnanci a společníci elektrárny vydali prohlášení odsuzující zatčení a žádali Kázimovo propuštění. Pokud se tak nestane do 24 hodin, pohrozili demonstrací před britským konzulátem.

Britové vyhlásili zákaz jakýchkoli informací o zatýkání. Razii ve třech uvedených čtvrtích totiž předcházela razie ve čtvrti Maqal rovněž na severní straně Basry. Tady Britové zatkli 15 "podezřelých". Důvody razií nebyl sice oznámeny, ale šlo zřejmě od reakci na zavraždění dvou členů Brigád Badr, k němuž došlo v posledních 48 hodinách. Jeden z nich byl nalezen mrtev doma v posteli, tělo druhého leželo na ulici. Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam se k jejich zavraždění nepřihlásila žádná z odbojových skupin. Nelze proto vyloučit možnost, že čin spáchal někdo jiný s úmyslem ještě více vyostřit napětí ve městě, které trvá od konfliktu mezi místní policií a britskými vojáky v září t.r.

Neděle 9. října 2005

Mluvčí irácké loutkové armády: Operace River gate byla "kolosálním nezdarem"

Plukovník Ahmad Salmán, mluvčí irácké loutkové armády v provincii Anbár, prozradil, že poslední americká operace v údolí Eufratu byla úplným nezdarem, nejen že nepřinesla žádný významnější úspěch, ale naopak byla po třech dnech pro velké ztráty americké strany odvolána. Jak sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, Američanům se podařilo zlikvidovat pouze 5 % odbojových sil v oblasti. Dodal, že k odvolání akce došlo na příkaz Pentagonu po velkých ztrátách, které byly médiím zatajeny. Vinu za nezdar operace připsali Američané na vrub svých slouhů z bagdádské loutkové vlády, kteří oznámili přípravu operace řadu dní před zahájením a tím odboji umožnili jednak připravit auta naplněná výbušninou a bomby, jednak přesunout arzenál z míst, kde měla operace probíhat.

Na dotaz o ztrátách odpověděl, že ztráty irácké loutkové armády byly "třikrát větší než u Tal Afáru". Pokud jde o americkou námořní pěchotu, neměl přesné informace, dodal však, že v operacích "River gate" a "Železná pěst" bylo zabito mj. 17 vysokých důstojníků námořní pěchoty a specialistů.

Americké a irácké síly se musí po zastavení operace přeskupit a připravit novou bezpečně naplánovanou ofenzívu. Vyjádřil však pochyby, že bude úspěšná, protože americké a irácké síly ztratily moment překvapení a proto, že obyvatelé provincie spolupracují s odbojem a neposkytují okupačním silám žádné informace.

Další útoky na vojenské základny a štáby

Po poledni vypálil odboj tři minometné střely ráže 82 mm a tři další střely na budovu bývalého mládežnického centra v Hítu, v níž nyní sídlí americký štáb amerických a iráckých sil. Přesný zásah střel způsobil v objektu silné exploze.

Ostatní ozbrojené a bombové akce povstalců

V 7:00 vybuchla v Abú Ghurajb na silnici do Ámiríje na západě Bagdádu bomba pod kolonou tří obrněných vozidel a dvou Humvee, jedno Humvee zneškodnila a zranila tři vojáky, jednoho vážně.

Ráno došlo ve fallúdžské čtvrti Šurta na cestě k bývalé škole, nyní americkému táboru, k explozi bomby pod americkou pěší hlídkou. Výbuch jednoho Američana zabil a tři zranil.

V Túz Churmátú zaútočila skupina bojovníků na síly tzv. ministerstva vnitra, zneškodnila jedno jejich vozidlo, v němž dva příslušníky sil zabila a další dva zranila.

Před polednem přepadl oddíl bojovníků policejní hlídku ve čtvrti Udam v Dijále, zapálil její dvě vozidla a zranil sedm policistů.

Kolem poledne zasáhla exploze bomby americkou hlídku v Sámarrá, zcela zničila Humvee a zabila nebo zranila v něm čtyři vojáky.

Ve 14:00 zničila exploze bomby Humvee z americké kolony, jedoucí po silnici do Chálisu. Ve vozidle byl jeden voják zabit a dva zraněni.

O něco později zaútočila skupina bojovníků v Latífíji na kontrolní stanoviště irácké loutkové armády na silnici vedoucí do Júsufíje. Značnou část stanoviště zničili a zapálili dvě vozidla loutkové armády.

Kolem 15:00 se skupina asi 15 bojovníků střetla na silnici jižně od Thartharu s americkou hlídkou v několika Humvee. Při útoku jedno vozidlo zcela zničili a druhé zneškodnili, zabili dva a zranili čtyři vojáky. Tři z bojovníků při akci utrpěli zranění, jeden z nich vážné.

Večer explodovalo na silnici k bagdádskému předměstí Rašídíja auto naložené výbušninou. Exploze zasáhla kolonu tří Humvee a několika kamionů se zásobami pro americkou armádu. Jeden z kamionů přitom úplně shořel a jeho řidič byl zabit.

Zatýkání duchovních kritizujících návrh ústavy

Mafkarat al-Islam oznámil, že od pátku obcházejí američtí a iráčtí vojáci mešity v Ba'qúbě a okolních městech a zatýkají jejich imámy s obviněním, že v rámci pátečních kázání kritizovali "ústavu" a vyzývali k jejímu odmítnutí v referendu, protože její schválení by bylo prvním krokem k dělení země na tři etnicko-náboženské malé státy, které by ztratily arabský charakter a jejich bohatství by mohlo být snáze rozkradeno. Podle sdělení ba'qúbských obyvatel byli imámové zatčeni minimálně v pěti místních mešitách.

Napětí v Basře

Provinční shromáždění v Basře, jehož členy tvoří příslušníci šíitských proamerických stran, vydalo prohlášení k nedávnému zatýkání v šíitských čtvrtích Basry britskými vojáky, kdy mezi zatčené patřil i ředitel distribuce elektrické energie Udaj Awwád Kázim a velitel místních mahdistů Ahmad al-Fartúsí. V prohlášení označili britské akce za "provokace". Odsoudili rovněž britský útok na policejní stanici při osvobozování dvou britských vojáků, zatčených před měsícem s nákladem výbušnin. V prohlášení vyhlásili naprosté přerušení spolupráce s britskými okupačními silami a vyzvali je k propuštění všech zatčených. Místní korespondent Mafkarat al-Islam ke zprávě poznamenal, že shromáždění nikdy nepodniklo nic proti masovému zatýkání sunnitů ve městě, teprve nyní se ohradilo proti zatýkání, jež se dotklo asi 20 zdejších šíitů.

Kolem 15:00 korespondent oznámil, že v severní části města došlo k explozi auta, stojícího před sídlem štábu Brigád Badr. Okupační síly zakázaly zveřejnit jakékoli informace o výbuchu, ani samy nevydaly k němu žádné prohlášení. Šlo již o druhý útok na tyto zrádce v několika dnech.

Po městě byly nalezeny na kusy roztrhané letáky vyzývající k odpovědi "ano" v blížícím se ústavním referendu.

Brigády Badr jsou podezřelé z masakru v Bagdádu

Londýnský list Sunday Times přinesl zprávu, že z vraždy 22 mužů v jedné z bagdádských čtvrtí je obviněna zkorumpovaná policie s vazbami do Íránu a k nejvyšším iráckým místům, tedy Brigády Badr.

Dne 22. srpna tohoto roku 40 vozidel policie a ministerstva vnitra přijelo na ulici v bagdádské čtvrti Iskán, kde naložila maskované členy této milice, kteří sebrali 22 mužů. Těla těchto mužů byla později nalezena v poušti více než 40 mil od domova se zavázanými očima, svázanýma rukama a usmrcená 1-2 střelnými ranami. Důvod zátahu zůstal podle listu neznámý, muži byli obviněni z toho, že jsou sunnitskými povstalci, ačkoli všichni měli za manželky šíitky. Rodiny obětí popřely spojitost mužů s povstalci. Jeden z nich, 37letý Abú Baráa, pracoval pro zvláštní policejní síly ministerstva vnitra.

Pondělí 10. října 2005

Sebevražedné útoky

Sebevražedný útočník narazil kolem 7:00 na silnici u Mahmúdíje s autem naloženým výbušninou do americko-irácké hlídky. Exploze zneškodnila jedno irácké vozidlo, zabila tři irácké vojáky a dva zranila. Vážně zraněn byl rovněž jeden z amerických vojáků.

Asi v 8:30 projížděl v centru Ramádí další útočník pomalu kolem ležení amerických vojáků, náhle nečekaně změnil směr a vysokou rychlostí do tábora najel, způsobil v něm značné škody a požár. Zabito nebo zraněno bylo sedm vojáků, kteří byli v bráně, včetně ostřelovačů na jejím vrcholu.

Série útoků v Ba'qúbě

Skupina bojovníků zaútočila dopoledne minomety na budovu zdejší provinční správy ve chvíli, kdy do ní vstupovala hlídka složená z amerických a iráckých vojáků. Ostřelování způsobilo na budově vážné škody.

Současně zasáhly čtyři minometné střely ba'qúbskou policejní stanici, v níž byli kromě policistů rovněž američtí vojáci.

Jiná skupina bojovníků zaútočila na irácké kolaboranty střežící volební středisko ve škole Wathba ve středu města a řadu z nich zranila.

Další útoky odboje

V 9:00 explodovalo vedle americko-irácké kolony v Buhrízu zaparkované auto naložené výbušninou. Výbuch zapálil tři vozidla. Vojáci pak začali střílet kolem sebe, načež celou oblast neprodyšně uzavřeli.

Skupina bojovníků zaútočila dopoledne v Sajjidíji na jihu Bagdádu na policejní hlídku. Došlo ke krátkému boji, v němž bylo pět policistů zraněno, dva z nich vážně.

Krátce před polednem vybuchla na hlavní ulici v Chálidíji nedaleko mešity Chálida ibn al-Walída bomba pod pěší hlídkou irácké loutkové armády. Čtyři vojáky usmrtila nebo zranila.

V poledne explodovalo další auto naložené výbušninou, tentokrát ve čtvrti Ittisálat na západě Bagdádu. Výbuch zasáhl americkou hlídku, zneškodnil obrněné vozidlo, zabil jednoho a zranil dalšího vojáka. Podle policie bylo zraněno i několik náhodných civilních chodců.

Po poledni došlo k explozi bomby pod americkou kolonou na hlavní ulici Ridwáníje na jihozápadě Bagdádu. Ta zcela zničila jedno obrněné vozidlo, v němž zabila nebo zranila čtyři vojáky.

Odpoledne explodovalo auto naložené výbušninou na silnici vedoucí do centra Mosulu, když kolem něho projížděla americká kolona. Jeho exploze úplně zničila dvě Humvee, usmrtila čtyři americké vojáky a dva zranila.

Exploze bomby pod policejní hlídkou v Hawídži zničila policejní vozidlo, zabila tři policisty, z toho dva důstojníky a šest dalších zranila.

K podobné explozi došlo rovněž v Kirkúku, kde shořel policejní automobil, zabiti byli čtyři a zraněni tři policisté.

Kolem 16:00 zasáhl výbuch bomby v západní části Fallúdže poblíž mostu Šuhadá iráckou hlídku, zničil jedno její vozidlo a čtyři z vojáků zabil nebo zranil. Podle místních lidí začali pak vojáci pálit kolem sebe a zásahem do hlavy usmrtili osmileté dítě.

Kolem 23:00 přepadl oddíl bojovníků blízko ramádského tržiště americkou kolonu, jíž zneškodnil jedno a zapálil druhé obrněné vozidlo.

Tajemník Arabské ligy popírá, že by jejich kolona byla v Bagdádu napadena

Asistent generálního tajemníka Ligy arabských států Ahmad bin Hillí popřel zprávu TV al-Džazíra o tom, že se kolona se zástupci ligy stala v Bagdádu terčem útoku. Irácká loutková policie předtím oznámila, že na kolonu odpoledne před mešitou Umm al-Qurá v západním Bagdádu zaútočili ozbrojenci, kteří zabili tři policisty z doprovodu a čtyři zranili. Podle BBC však nebyl zraněn nikdo ze zástupců ligy.

Delegace Arabské ligy navštívila Bagdád v rámci příprav tzv. referenda o nové "ústavě". Setkala se s muslimskými duchovními vůdci a společně s nimi po západu slunce povečeřeli.

Úterý 11. října 2005

Další hromadné zatýkání

Síly tzv. ministerstva vnitra provedly razie ve městech Mahmúdíja a Júsufíja, ležících severně od Bagdádu. V Mahmúdíji vojáci uzavřeli některé čtvrti a hlavní přístupové cesty do měst. Pak začali prohledávat domy a zatkli 30 místních mladých sunnitů.

V Júsufíji rovněž v doprovodu amerických vojáků odřízli některé části města a začali hromadně zatýkat sunnity s odůvodněním, že jsou "podezřelí" z přípravy aut naložených výbušninou a dalších výbušných zařízení. Tady bylo zatčeno a odvedeno asi 40 sunnitů ve věku od 15 do 40 let.

Sebevražedný útok v Bagdádu

Na různých místech Bagdádu došlo během dopoledne k několika útokům na irácké loutkové síly. Při jednom z nich se sebevražedný útočník odpálil uprostřed hlídky a zničil tři vozidla loutkové armády. Přitom zabil 25 vojáků a nejméně 20 dalších zranil, některé vážně.

Další útočník najel do hlídky sil tzv. ministerstva vnitra v centru předměstí Durá, zničil jejich vozidlo a usmrtil devět vojáků.

Ve třetím případě podnikla skupina bojovníků ve čtvrti Džadída útok, při němž zabila sedm loutkových vojáků.

Brigády Badr obviněny z vraždy devítičlenné rodiny

Korespondent Mafkarat al-Islam z Ghazálíje v severozápadním Bagdádu ve 22:25 oznámil, že muži oblečení do policejních uniforem vpadli po západu slunce do domu al-Hadždže Zajda al-Aního, kde se jeho rodina právě shromáždila k večernímu jídlu. Kolaboranti zabili všech devět členů rodiny: samotného Zajda al-Aního, jeho manželku, čtyři dcery, dva chlapce a Zajdova otce. Jejich těla nalezli sousedé ležet kolem stolu. Když přivolali policii, ta popřela, že by měla pokyn v tomto domě provést razii a že žádná z jejích hlídek o vraždě nic neví. Protože jde o převážně sunnitskou čtvrť, panuje přesvědčení, že zločin spáchali příslušníci Brigád Badr.

Al-Hadždž Zajd al-Aní byl autorem sylabu pro irácké základní školy.

Útoky odboje na základny a další terče

Za svítání kolem 6:00 zasáhly tři minometné střely střed americké základny Ghazlání v Mosulu.

Před polednem zasáhly dvě rakety středního doletu bagdádskou tzv. Zelenou zónu, odkud bylo slyšet silné exploze, po nichž stoupaly k nebi sloupy kouře.

Večer otřásla mohutná exploze základnou jihokorejských okupačních vojáků na severovýchodě Irbílu, nad niž se zvedly mraky hustého černého kouře a zahalily široké okolí. Tři minuty po ní se ozvaly sirény a krátce nato přiletěly americké vrtulníky Apache. Po zemi na základnu dorazila vozidla kurdských pešmergů.

Další odbojové akce

Asi v 7:00 podnikla skupina bojovníků v Latífíji útok na kolonu pancéřovaných automobilů bezpečnostních služeb, zničili dva automobily, zabili tři cizince pracující pro bezpečnostní společnost a další dva zranili.

Ve stejnou dobu zasáhla exploze bomby americkou kolonu v okrsku Bú Faradž severozápadně od Ramádí, zneškodnila jedno obrněné vozidlo, v němž zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Kolem 8:00 vybuchla bomba pod americkou kolonou čtyř Humvee a tří kamionů ve městě Mušáhada severně od Bagdádu. Výbuch zapálil jedno Humvee a zranil tři vojáky, jednoho z nich velmi vážně.

Exploze odstaveného auta zasáhla odpoledne americkou obrněnou kolonu na hlavní ulici čtvrti Hudába ve východním Mosulu. Zničila jedno vozidlo, v němž zranila tři vojáky.

Dvě bomby vybuchly téměř současně pod kolonou Humvee na silnici spojující Chális severně od Bagdádu s Azímem v západní části provincie Dijála; zničily dvě Humvee a zabily nebo zranily celkem sedm amerických vojáků.

Při několika separátních útocích zasáhli a usmrtili ostřelovači v Qá'imu čtyři americké vojáky. Dva z nich patřili k pěší hlídce ve východní části města, kterou pak vojáci neúspěšně prohledávali. Další dva stojící na jedoucích Humvee byli zasaženi o necelou hodinu později ve čtvrti Ubajdí na severovýchodě města. Také tato čtvrť pak byla prohledána, v obou případech však vojáci nenašli žádné bojovníky.

Středa 12. října 2005

Sebevražedné útoky

V poledne najel útočník s autem naloženým výbušninou do americké vojenské kolony v Ghazálíji v západní části Bagdádu a uprostřed kolony se odpálil. Výbuch zničil Humvee a jeho posádku zabil nebo zranil. Vzápětí nato explodovala bomba pod iráckými kolaboranty, kteří se vydali zasaženému vozidlu na pomoc. Zapálila jejich auto a čtyři z nich zabila či zranila.

Sebevražedný fidáí najel v 15:00 v Ámiríjat al-Fallúdža na silnici vedoucí do Fallúdže do hlídky složené ze tří amerických obojživelných obrněných vozidel. Jedno z nich poškodil a jedno zcela zničil. Ve zničeném vozidle zahynula celá šestičlenná posádka, ve druhém byli tři vojáci vážně zraněni.

Na syrské hranici sestřelen vrtulník

V boji s americkou námořní pěchotou sestřelil odboj ráno v oblasti Ar'ár na hranicích se Saúdskou Arábií vrtulník. Podél hranice se před třemi dny rozmístili američtí vojáci doprovázení iráckou divizí, vyhnali odtud usazené beduíny i s jejich stády ovcí a zřídili si vojenské tábory a pozorovací stanoviště. Tyto aktivity vyvolaly pozornost odboje, jehož oddíl asi 30 mužů ráno na námořní pěchotu zaútočil. Boj trval asi dvě hodiny, v jeho průběhu byla zničena dvě vozidla a sestřelen vrtulník; další tři obrněná vozidla byla poškozena. Při útoku amerického letounu na auto bojovníků šest mužů zahynulo.

Ostřelování vojenských cílů

Kolem 5:30 ostřeloval odboj americký štáb v Nuajríji severovýchodně od Sámarrá. Po dopadu čtyř minometných střel se nad štábem objevily sloupy dýmu.

V ranních hodinách zasáhlo osm minometných střel, vypálených ze tří různých směrů, americký tábor v centru Ramádí.

Dalších osm minometných střel ráže 82 mm vypálil odpoledne odboj na americký tábor v Saqlawíji, zřízený v zabrané budově. Velkou část tábora střely zničily, a kromě toho usmrtily nebo zranily šest amerických vojáků, mezi nimi tři ostřelovače na střeše objektu.

Další zatýkání civilistů

Během dvou posledních dnů provedly americké síly v doprovodu loutkových vojáků hromadné zatýkání v okrsku Zajdán na západní straně Abú Ghurajb. Zatčeno bylo přes 55 lidí, vesměs sunnitů, obviněných z aktivního podílu na útocích proti okupačním silám.

Iráčtí loutkoví vojáci doprovázení asi 50 členy Brigád Badr při odpolední razii zatkli v 36 domech sunnitských obyvatel poloostrova Fáw u Basry nejméně 44 lidí. Tady šlo už o čtvrtou razii spojenou se zatýkáním, které se týkalo jedině vyznavačů sunnitské větve islámu.

V Bagdádu chyceni dva přestrojení Američané při pokusu o odpálení auta

V úterý 11. září zadrželo několik Iráčanů v centru obytné čtvrti Ghazálíja v Bagdádu dva Američany oblečené do arabských šatů, kteří se snažili odpálit auto naložené výbušninou. Jak uvedli místní lidé pro agenturu QudsPress, muži vypadali podezřele, proto byli zadrženi. Když se pak zjistilo, že jde o Američany, byla povolána policie. Pět minut po příjezdu policie se na místě objevila spousta amerických vojáků, oba Američany naložili do jednoho Humvee a bleskově s nimi odjeli. QudsPress hovořil telefonicky se členem ghazálíjské policie, který událost potvrdil s tím, že šlo o dva nearabské muže, o jejichž národnosti se blíže nevyjádřil.

Agentura ke zprávě připomenula, že před měsícem byli v Basře podobným způsobem zatčeni dva Britové, obvinění z přípravy výbuchu ve městě.

Pokus o atentát

Při explozi bomby pod kolonou tzv. ministra pro provinční záležitosti v bagdádské čtvrti Qádisíja shořely dva automobily a zabiti byli tři členové ministrovy ochranky. Ministr v koloně nebyl, kolona teprve mířila k jeho domu, aby jej dovezla do práce.

Bombové útoky a jiné akce

Kolem 9:00 zasáhl výbuch bomby v severovýchodním Bagdádu americkou vojenskou kolonu, poškodil Humvee a vážně zranil tři vojáky.

Dopoledne zaútočila skupina bojovníků v Azamíji na severu Bagdádu na hlídku iráckých kolaborantů, dva z nich zabili a dva zranili.

V poledne vybuchlo v centru města Rawa auto, které míjela americká obrněná kolona. Výbuch zničil jedno z vozidel, dva vojáky zabil a tři zranil.

Kolem 16:00 explodovala v centru Chálidíje bomba pod kolonou pěti amerických transportních vozidel a tří Humvee, která usmrtila minimálně pět vojáků a čtyři zranila.

Asi ve stejnou dobu zasáhla exploze bomby také kolonu amerických kamionů s vybavením a zásobami pro armádu, jeden zničila a vážně zranila jeho řidiče.

Sunnité odsuzují kolaboraci Islámské strany s okupanty

Sunnité ve Fallúdže, Ramádí, Sámarrá a Mosulu plánují na čtvrtek demonstrace proti souhlasu Islámské strany s referendem o tzv. ústavě. Představitelé sunnitů počítají s demonstracemi přes úřadovnami strany po celé zemi.

Rada ulamá odsoudila výzvu Islámské strany k účasti na referendu s tím, že "čestní lidé se vyhnou účasti na politickém systému ve stínu okupace" a že ústavu vnucenou americkou okupací je třeba zcela odmítnout.

Čtvrtek 13. října 2005

Demonstrace a útoky proti referendu a Islámské straně

Ulice Hítu, Ramádí a Mosulu se zaplnily demonstranty protestujícími proti Islámské straně a jejímu souhlasu s Američany vnuceným návrhem ústavy.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že nedostatek bezpečnosti na ulicích Hadíthy, Hítu a Baghdádí nezabránil tamním obyvatelům v protestech před mešitami. Skandovali tu hesla proti Islámské straně -- "Smrt všem sluhům!" a "Hanba okupantům!" Podobné demonstrace, i když kratší, proběhly v Mosulu, kde lidé vyjadřovali hněv nad politikou Islámské strany a žádali její místní činitele, aby odmítli postoj vedení strany.

Mešita Safwat ar-Rahmán v Sámarrá byla dějištěm demonstrace žádající, aby Islámská strana odvolala výzvu k účasti na referendu, v opačném případě se od ní všichni sunnité odvrátí.

V Miqdádíji asi 80 km severovýchodně od Bagdádu zaútočila skupina bojovníků na hlídku loutkových vojáků střežících školu, v níž bylo zřízeno hlasovací středisko. Jednoho člena hlídky zabili a tři zranili.

Ve Fallúdže se sídlo Islámské strany stalo terčem útoku krátce před 12:30, kdy ruční granáty značně poškodily interiér jeho budovy.

Duchovní vůdce v Ramádí prohlásil, že výzva Islámské strany k referendu není jejím prvním zločinem vůči sunnitské komunitě, a bohužel nebude ani posledním: "Nezapomněli jsme na její nečestný postoj při první a druhé bitvě o Fallúdžu a proti odboji v Sámarrá." Dodal: "Představují duchovní slouhy okupantů, a proto si zaslouží smrt v tomto světě a pekelný oheň v příštím."

Přední člen Islámské strany Hamíd Ábid al-Musqáwí byl za svítání zastřelen na Dijálském mostě v Bagdádu, v Mosulu byl zastřelen před polednem člen vedení mosulské organizace Islámské strany Uthmán Táhá.

Útoky proti okupačním silám

Kolem 7:30 podnikl odboj raketový útok na kirkúcké letiště. Čtyři rakety středního doletu zasáhly tamní americký štáb ve dvou vlnách, zničily velkou část správní budovy a těžce poškodily jídelnu uvnitř štábu. Jeden americký voják byl přitom zabit a šest zraněno, mezi nimi jeden důstojník.

V 8:00 vybuchlo v Isháqí severně od Bagdádu bomba pod kolonou transportních vozidel a Humvee americké armády, zapálila transportní vozidlo, zabila jednoho a zranila čtyři vojáky.

Auto naložené výbušninou explodovalo ráno v jižním Bagdádu ve chvíli, kdy je míjela americká hlídka. Svědkové viděli hořící vozidlo a čtyři ohořelá těla ležící vedle něho. Další tři vojáky exploze zranila. Američané útok přiznali, uvedli však jen tři zraněné. Zprávu přinesla agentura QudsPress s poznámkou, že v posledních dnech provádějí Američané rozsáhlé zatýkání v jižních částech hlavního města, především ve čtvrti Durá, a v oblasti dále na jih až k Hillá, tedy v prostoru, kde dochází k častým útokům proti okupačním silám.

V Mosulu došlo během středy a čtvrtečního dopoledne ke třem útokům na americké síly. Sebevražedný útočník vjel na silnici spojující čtvrť Wahda s centrem města do americké kolony a odpálil se u Humvee, které zcela zničil a jeho čtyřčlennou posádku částečně usmrtil a částečně zranil. Ve čtvrti Wahda pak ostřelovač zabil amerického vojáka stojícího na Humvee. Do třetice explodovala bomba na silnici vedoucí do města pod americkou hlídkou, zneškodnila jedno vozidlo a zranila tři vojáky.

V 15:00 vybuchla v pohraniční oblasti Mundhiríja u íránské hranice bomba pod americkým zásobovacím konvojem a zničila transportní vozidlo, v němž výbuch usmrtil sedm vojáků.

Razie a zatýkání v Bagdádu

Ve zprávě z 18:20 Mafkarat al-Islam oznámil, že krátce předtím asi 50 kolaborantů vtrhlo do mešity Muádh ibn Džabál v jižním Bagdádu, vylomili dveře, rozbili skla v oknech a zatkli přes 20 věřících, aniž by sdělili důvod jejich zatčení.

Pátek 14. října 2005

Rozštěpení Islámské strany

Organizace Islámské strany pro provincii Anbár v Ramádí oznámila večer odtržení od ústředního vedení strany v Bagdádu, jehož postoj nazvala "hanebným". Rovněž fallúdžská organizace strany oznámila odtržení od centra. Asi stovka jejích členů se rozhodla postavit se spolu se zdejší populací proti referendu a tzv. ústavě.

Podobně v Mosulu většina členů Islámské strany po večerních modlitbách oznámila, že hodlá ze strany vystoupit. Další skupina vyhlásila odtržení od celostátního vedení strany.

Přípravy na referendum vrcholí

Bagdádský loutkový režim oznámil že na dobu konání referenda budou od půlnoci ze čtvrtka na pátek uzavřeny hranice země. Tzv. ministr vnitra Báqir Súlagh Džabr oznámil, že od čtvrtka vstoupila v platnost maximální bezpečnostní opatření, protože od pátečního rána začalo probíhat referendum v nemocnicích a vězeních. Počínaje čtvrtkem byl vyhlášen striktní zákaz vycházení. Od noci na pátek do nedělního rána byl rovněž zakázán provoz veškerých soukromých automobilů.

Kolem volebních středisek v Bagdádu a dalších velkých městech byly podle agentury Reuters zřízeny betonové zátarasy. V době pravidelných pátečních poledních modliteb rozmístili Američané kolem všech sunnitských mešit v Bagdádu asi 10-15 svých vojáků, aby se tak pokusili zabránit výzvám duchovních k odporu proti referendu a ústavě. Jak sdělil zdroj z iráckého loutkového režimu, který si nepřál být jmenován, opatření bylo odpovědí na zprávy, že odboj hodlá použít mešity jako základny pro zahájení útoků.

V Ramádí došlo odpoledne k raketovým útokům na volební střediska v budově soudu, guvernérského úřadu a dvou školách.

Zatýkání pokračuje

V okolí města Chális zatkla irácká loutková armáda podle zprávy TV al-Džazíra 30 tzv. podezřelých osob.

Různé útočné akce odboje

Za svítání zaútočil odboj na hlídku italských vojáků v Násiríji, zničil jedno z jejich vozidel a druhé lehce poškodil. Při útoku byli tři Italové zabiti a několik dalších zraněno. Oficiální italské prohlášení přiznalo poškození jednoho vozidla, popřelo však smrt i zranění vojáků.

Podle zprávy TV al-Džazíra ostřeloval odboj v Samáwě australské okupační vojáky. Podle informace australské armády však nikdo z nich nebyl ani zraněn.

V Ba'qúbě došlo k explozi bomby pod iráckou policejní hlídkou, která čtyři policisty usmrtila a tři zranila.

Během dopoledne došlo ke třem útokům na americké okupační a irácké loutkové síly v Bagdádu. Čtyři minometné střely dopadly do tzv. Zelené zóny, nad jejíž centrální a jižní částí téměř hodinu poté stoupal kouř. Na dálnici ve východním Bagdádu zasáhla exploze bomby americkou hlídku, zabila tři příslušníky námořní pěchoty a čtvrtého zranila. Sedm silných minometných střel dopadlo na sídlo tzv. Vlčí brigády ministerstva vnitra. Podle policejního zdroje tu po nich zůstala řada mrtvých a zraněných příslušníků brigády, oficiální zdroje však o nich žádnou zprávu nevydaly.

Večer od 18:00 do 20:00 ostřeloval fallúdžský odboj raketami a minometnými střelami několik domů v Ámiríjat al-Fallúdža, z nichž si Američané zřídili vojenská ležení a štáby.

Sobota 15. října 2005

Boje v Rutbě

Dopoledne došlo k boji oddílu bojovníků s americkými a iráckými silami v centru města Rutba. Asi 40-50 bojovníků se ve čtvrti Qassábín a přilehlých částech města střetlo s námořní pěchotou a loutkovou armádou, zničili dvě Humvee a zmocnili se řady zbraní iráckých kolaborantů, kteří je odhodili a z boje utekli. Podle prorežimní TV al-Iráqíja bojovníky bombardoval americký letoun, korespondent Mafkarat al-Islam však oznámil, že se Američané k bombardování neodhodlali, protože dům, v němž se bojovníci ukryli, byl v příliš  těsném sousedství amerických pozic.

Zprávy z průběhu referenda

Podle zprávy QudsPress podnikl irácký odboj během soboty několik útoků na volební střediska. V Bagdádu byl po celý den zakázán pohyb motorových vozidel, řada ulic a čtvrtí byla uzavřena betonovými zátarasy a obsazena okupanty. Volební místnosti se v 7:00 otevřely, ale lidí do nich přicházelo málo. V severozápadním a jihozápadním Bagdádu se některá volební střediska stala v pátek večer nebo v sobotu ráno terčem útoků. K několika ozbrojeným srážkám došlo v sobotu dopoledne v Ámiríji. Policejní oddíl, který spěchal na místo bojů, zasáhla exploze tří bomb, které devět policistů včetně důstojníka zranily.

Síly tzv. ministerstva vnitra a italští vojáci obsadili dopoledne sunnitské čtvrti jihoirácké Násiríje a zcela je uzavřely. Akce měla zabránit sunnitům v útocích na americké a loutkové síly a uzávěra trvala až do večera.

Ve staré části Nadžafu zajali američtí vojáci devět Íránců, kteří se tu s pomocí padělaných dokladů a potravinových lístků pokusili zúčastnit referenda. U dalšího volebního střediska v Nadžafu bylo podobně zadrženo dalších 18 Íránců, kteří tu rozdávali irácké a americké peníze a přesvědčovali obdarované, aby šli říci "ano" návrhu ústavy. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam odmítli Američané zajaté Íránce předat irácké loutkové armádě a odvezli je na svou základnu u nadžafského jezera.

Ráno došlo ke srážce odboje s americkými vojáky v Ramádí. Minometné střely zasáhly několik volebních středisek a sídlo Islámské strany. Po ulicích Ramádí byla rozmístěna řada amerických vozidel a Američané ampliony vyzývali obyvatele k účasti na referendu ve volebních střediscích, zřízených v okupačních vojenských táborech. Obyvatelé však výzvy ignorovali. Americké letadlo bombardovalo okrsky Džazíra a Súfíja, z nichž bylo do místní nemocnice dopraveno deset zraněných, dva z nich ve vážném stavu. Jedno z největších volebních středisek v severní části Ramádí poblíž hlavní nemocnice obsadili dopoledne bojovníci z organizace Základna džihádu v Zemi dvou řek, pobili v ní všechny loutkové vojáky a spálili volební lístky a exempláře návrhů ústavy. Po přestřelce pak z okolí volebního střediska zmizely veškeré americké síly.

Sestřelen vrtulník

O půlnoci z pátku na sobotu sestřelil odboj v oblasti Džazíra západně od Fallúdže raketou země-vzduch americký vrtulník Apache, jehož dvoučlenná posádka zahynula. Kromě toho byli při pádu stroje na zem zabiti čtyři příslušníci námořní pěchoty.

Sebevražedný útok

U amerického kontrolního stanoviště v Ba'adži jihozápadně od Mosulu se dopoledne odpálila žena středního věku. Exploze zabila či zranila nejméně 11 amerických vojáků

Ostřelování věznice

Minimálně 16 minometných střel dopadlo za svítání do známého vězeňského tábora v Abú Ghurajb. Zdroj z řad irácké loutkové armády připustil, že čtyři ze střel zasáhly ubytovací baráky amerických vojáků a vězeňských strážců, odmítl však specifikovat způsobené škody.

Blízký spolupracovník ájatolláha Sístáního obviněn z korupce

Irácký výbor pro boj proti korupci oznámil, že šajch Habíb al-Chatíb, první zástupce ájatolláha Alího as-Sístáního ve městě Kút byl zapleten do korupce a přijímání úplatků od místních lidí, za které napomáhal kladnému vyřízení jejich případů u úřadů provinční správy. Výbor oznámil, že místní lidé dávali peníze šajchovi jakožto zástupci Sístáního a považovali to za účinné proto, že "Sístáního nařízení je třeba uposlechnout". Podle zjištění výboru dosáhla částka úplatků, k nimž Sístáního zástupce v Kútu přišel, výše deseti milionů iráckých dinárů. Kromě toho zjistil zpronevěru fondů šíitské náboženské nadace, které se dostaly do kapes dalších zástupců ájatolláha Sístáního.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       3. 11. 2005
3. 11. 2005 EU bude vyšetřovat "tajná americká vězení ve východní Evropě"
3. 11. 2005 CIA zadržuje osoby podezřelé z terorismu v tajných věznicích ve východní Evropě
3. 11. 2005 Výkon státní moci jako zločin Aleš  Uhlíř
3. 11. 2005 Je ekologické zákonodárství v ČR příliš restriktivní?
4. 11. 2005
3. 11. 2005 Stát jako pašík Bohumil  Kartous
3. 11. 2005 Husitské konotace Pavel  Kopecký
3. 11. 2005 Pomozte dramaturgům vybrat Večerníček... Štěpán  Kotrba
3. 11. 2005 Česká televize používá renesanční češtinu! Jakub  Žytek
3. 11. 2005 Dvě porážky pro Tonyho Blaira
3. 11. 2005 Dětský svět Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005
2. 11. 2005 Německý politbarometr předvídá špatné počasí Richard  Seemann
2. 11. 2005 Britská vláda: Evropa nás už nezajímá
2. 11. 2005 Dějiny se opakují dvakrát: poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška Petr  Gočev
1. 11. 2005 Dobrá zpráva -- můžeme číst Václav  Dušek
1. 11. 2005 Mitrochin: Castro byl pro Sověty "příliš aktivní", KGB financovala Allendeho
2. 11. 2005 Zahraniční politika SRN Miroslav  Polreich
1. 11. 2005 Česko, Evropa, svět Egon T. Lánský
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005   
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005   
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav   
7. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. -- 17. června 2005   
28. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 3. - 12. června 2005   
27. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. května -- 2. června 2005