28. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Irácká loutková policie oznámila, že byl zastřelen další člen týmu obhájců Saddáma Husajna Ádil Muhammad Abbás az-Zubajdí a další právník Thámir Hammúd al-Chuzá'í byl přitom zraněn. Vedoucí týmu Husajnových obhájců Chalíl ad-Dulajmí uvedl, že atentát spáchala "ozbrojená skupina používající auta loutkové vlády".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 1. listopadu 2005

Masové zatýkání -- tentokrát v Madá'inu

Zdroj z americké armády sdělil agentuře QudsPress, že okupační vojáci společně s kolaboranty zahájili jihovýchodně od Bagdádu operaci "Zuřivý býk". Operace byla podle něho namířena proti odboji a během prvních tří hodin se Američanům podařilo zajmout na 40 "podezřelých". Podle sdělení místních obyvatel zahájili Američané s loutkovými vojáky razii v pondělí 31. října v Madá'inu a okolních vesnicích. Místní obyvatel Adnán Džabbúrí agentuře sdělil, že vojáci tzv. ministerstva vnitra začali zatýkat už o několik dní dříve a zatkli asi 80 lidí. Američané pak pozatýkali desítky dalších a následkem toho řada dalších lidí město raději opustila, aby se nestala terči dalšího zatýkání.

Na silnici k Madá'inu explodovala pod hlídkou loutkové armády bomba, která zničila jedno vozidlo, tři vojáky zabila a pět dalších zranila.

Sebevražedné útoky

Fidáí v autě naloženém výbušninou najel kolem 7:00 do americké kolony, jedoucí po mezinárodní dálnici v Ghazálíji západně od Bagdádu. Exploze zneškodnila americké obrněné vozidlo, dva vojáky zabila a tři zranila.

Nejvýše 13letý chlapec opásaný výbušninou se v Kirkúku odpálil u automobilu velitele tamní policie a současně vedoucího představitele Vlasteneckého svazu Kurdistánu, brigádního generála Chattába Urfa Abdalláha. Výbuch generála a jeho dva pobočníky vážně zranil.

Odpoledne zasáhl další fidáí americkou kolonu v mosulské čtvrti Wahda, zcela zničil jedno z vozidel a jeho čtyřčlennou posádku částečně usmrtil, částečně zranil.

Ostřelování vojenských cílů

Kolem 9:00 ostřeloval odboj americký štáb v Miqdádíji severovýchodně od Bagdádu. Po zásahu minometnými střelami se ozvaly tři mohutné exploze, následované sloupy kouře.

Šest minometných střel zasáhlo ze dvou stran americkou základnu v Hawídži západně od Kirkúku. Také odtud bylo slyšet silné exploze, po nichž se objevily sloupy kouře.

Jiné akce odboje

V noci na úterý explodovalo v Sajjid Hamíd jižně od Basry auto naložené výbušninou a zničilo jedno z pěti projíždějících obrněných vozidel britské armády. Čtyřčlenná posádka vozidla byla částečně zabita, částečně zraněna.

Kolem 7:00 vybuchla bomba pod americko-iráckou hlídkou na dálnici mezi Ridwáníjí a Júsufíjí jižně od Bagdádu, zapálila irácké transportní vozidlo, dva loutkové vojáky usmrtila a dva zranila.

V 8:00 došlo v Bajdží k explozi bomby pod kolonou osmi kamionů se zásobami pro americkou armádu, doprovázenou třemi Humvee. Jeden z kamionů zcela shořel, jeho řidič byl zabit.

Ve stejnou dobu došlo k explozi bomby pod americkou hlídkou u Sámarrá, která poškodila jedno vozidlo a zranila dva vojáky.

Asi v 8:30 explodovala bomba v Latífíji pod hlídkou loutkové armády, zapálila její automobil GMC a dva vojáky zranila.

Kolem 11:00 zastřelil ostřelovač ve čtvrti Ummál v Hítu amerického vojáka.

V poledne zasáhl výbuch bomby východně od Chálidíje na silnici do Habbáníje americkou hlídku, složenou ze tří Humvee a dvou hledaček min. Z těch jednu zničil, jednoho vojáka usmrtil a dva zranil.

V bagdádském předměstí Durá explodovala kolem 13:00 bomba pod hlídkou složenou z amerických vojáků a sil tzv. ministerstva vnitra, zničila GMC loutkových sil, jejichž dva příslušníky zabila a tři zranila.

Ve večerních hodinách provedl oddíl asi 40 mudžáhidů vybavených středními a těžkými zbraněmi útok na třípatrovou úřední budovu v centru Ramádí, zabranou pro americký okupační štáb a obklopenou ze všech stran silnými betonovými zátarasy.

V Ba'qúbě došlo během 24 hodin ke dvěma útokům na loutkovou policii. Oddíl partyzánů nejprve přepadl policejní stanici v okrsku Mafraq, kde bylo v půlhodinové přestřelce zabito osm policistů a jeden z útočníků. V okrsku Sada pak exploze bomby zasáhla policejní hlídku, zcela zničila jedno vozidlo a jeho šestičlennou posádku zranila.

V Kirkúku zranila exploze bomby dva loutkové policisty, další bomba zasáhla v Qádisíji na východě města hlídku loutkové armády a zranila tři vojáky.

Středa 2. listopadu 2005

Sestřelení vrtulníku u Ramádí

V 8:15 sestřelili partyzáni v okrsku Bú Ubajd asi 15 km severně od Ramádí vrtulník Black Hawk. Vrtulník se okamžitě po zásahu raketou zřítil na zem a jeho posádka zahynula. Pád stroje a smrt dvoučlenné posádky o něco později Američané přiznali.

Ve 21:30 Mafkarat al-Islam oznámil, že před malou chvílí americká letadla vypálila tři naváděné střely na tři civilní domy v Bú Ubajd, ležící asi 300 metrů od místa, kde byl americký vrtulník ráno sestřelen. Ředitel ramádské nemocnice v rozhovoru pro Mafkarat al-Islam potvrdil, že útok zabil 20 a zranil 18 osob.

Sebevražedný útok

U vesnice Kartan na silnici do Júsufíje narazil fidáí v autě naloženém výbušninou v 8:30 do americké vojenské kolony. Exploze zcela zničila transportní vozidlo, přičemž podle svědků nejméně čtyři vojáky zabila a pět zranila.

Ostřelování

V 6:30 dopadly čtyři minometné střely ráže 120 mm na americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji.

Kolem 17:00 ostřeloval odboj štáb Brigády Škorpión tzv. ministerstva vnitra v Bajjá na západní straně Bagdádu silnými minometnými střelami. Čtyři z nich zasáhly centrum štábu.

Bombové a jiné útoky

V 7:30 zaútočila skupina bojovníků v Habíbíji východně od Bagdádu na pěší hlídku tzv. speciálních sil, doprovázenou vozidly. Podle očitých svědectví byli zabiti dva policisté a další dva zraněni.

V 9:00 podnikla skupina bojovníků jižně od Tikrítu útok na policejní hlídku, zabila dva policisty a další dva zranila. Při útoku padl jeden z bojovníků.

Dopoledne zasáhl výbuch bomby na hlavní ulici Mušáhada americkou hlídku, zapálil jedno z Humvee a zranil tři členy jeho posádky, jednoho z nich vážně.

Ve 12:15 explodovala bomba pod americkou kolonou obrněných vozidel Bradley na strategické silnici západně od Hítu. Jedno z vozidel těžce poškodila a čtyři členy jeho posádky zranila.

Ve 13:00 vybuchla ve čtvrti Sumár na jihu Mosulu bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila jedno ze čtyř Humvee, jednoho vojáka zabila a dva zranila.

Ve 14:00 došlo severovýchodně od Bajdží na silnici do Kirkúku k explozi bomby pod americko-iráckou kolonou. Ta poškodila vozidlo loutkových vojáků, jednoho z nich zabila a druhého zranila.

Kolem 16:00 zasáhla exploze bomby americko-iráckou hlídku na hlavní sinici poblíž průmyslové zóny Fallúdže, zapálila jedno z iráckých vozidel, zabila dva loutkové vojáky a tři zranila.

Loutkový ministr obrany hrozí

Tzv. ministr obrany a nadšený sluha Američanů Sa'dún ad-Dulajmí oznámil, že americké a irácké síly zahájí vzápětí po svátku Íd al-fitr na konci ramadánu rozsáhlou vojenskou kampaň v několika provinciích. Současně pohrozil, že vojáci vyhodí do vzduchu každý dům, který poskytne útočiště "teroristům", v případě potřeby i se ženami a dětmi v něm. Zrádce Dulajmí na tiskové konferenci prohlásil, že zničení civilních domů v Qá'imu, kde bylo v pondělí ráno do vzduchu vyhozeno asi 41 místních obyvatel, je příkladem toho, co se stane i v jiných regionech, které dosud odmítají uznat americkou kontrolu, a dodal, že jde o poslední varování Iráčanům.

Američané stále více omezují irácké obyvatelstvo

Časně ráno uzavřely americké síly mešitu al-Džunajdí al-Baghdádí na 37. kilometru severně od Júsufíje. Podle informací místních lidí mešitu zamkli a znemožnili jim vykonání modlitby; před mešitou navíc zřídili kontrolní stanoviště obsazené několika tanky. Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam připomněl, že jde o druhou podobnou akci. Asi před měsícem uzavřeli Američané podobným způsobem mešitu al-Kirám al-Barríra v Abú Ghurajb.

Značný počet amerických vojáků vtrhl do okrsku Džazíra v Habbáníji (20 km od Fallúdže) a vyhal dotud 30 iráckých rodin z jejich domů pod záminkou, že americká základna Asad by se mohla stát z této oblasti terčem raketového útoku. Všichni byli z domů vyhnáni násilím do vzdálenosti asi 16 km od americké základny, aniž měli možnost vzít si sebou větší část svého majetku. Do obytné čtvrti pak dorazily transportéry s betonovými zátarasy, aby ji obehnaly a přeměnily v americký vojenský tábor.

Zatýkání pokračuje

Kurdská pešmergská milice spolu s loutkovou policií a pod ochranou amerických vrtulníků zahájila odpoledne razii v centru severoiráckého Irbílu, spojenou se zatýkáním. Mezi zatčenými osobami byl mj. šajch Kaka Nawád, jeden z předních salafíjských duchovních učenců severního Iráku, se dvěma za svých synů. Příslušník loutkové policie sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že šlo o likvidaci "teroristických hnízd", odpovědných za bombové útoky a vyjádřil naději, že všichni členové organizace byli pochytáni. Podle bezpečnostního zdroje informace americké zpravodajské služby naznačovaly, že tyto útoky byly dílem kurdských salafíjských skupin.

Sektářský útok v Musajjibu

TV al-Džazíra oznámila, že na zaplněném tržišti v Musajjibu jižně od Bagdádu v blízkosti šíitské mešity večer při západu slunce explodovalo auto naložené výbušninou a exploze usmrtila 23 Iráčanů a 46 zranila. Mafkarat al-Islam upozornil, že exploze je zřejmě součástí série výbuchů, jejich účelem je rozsévat nesváry mezi obyvateli Iráku a usnadnit tak americké plány na rozdělení země.

Čtvrtek 3. listopadu 2005

Ostřelování

V 10:00 ostřeloval odboj spojený americko-irácký štáb v Tárimíji. Objekt zasáhlo pět minometných střel vypálených ze dvou stran.

Ozbrojené akce a bombové útoky odboje

V 6:00 podnikl povstalecký oddíl prudký útok na americkou hlídku v oblasti mezi obcemi Karábíla a Rúmmána u Qá'imu. Po útoku středními zbraněmi zničili minometnou palbou jedno Humvee a zapálili obrněné vozidlo.

Ve stejnou dobu zaútočila u Ámiríjat al-Fallúdža jiná skupina bojovníků na oddíl asi 30 loutkových vojáků. Tady boj trval až do 8:00, útočníci zničili celý loutkový oddíl zničili a zmocnili se veškeré jeho výstroje včetně čtyř pickupů Nissan. Po bitvě se jiný oddíl amerických a loutkových sil vydal pátrat po první hlídce a dvanáct mrtvol našel v malé říčce poblíž; po ostatních nadále pátral.

V 11:00 zasáhla exploze bomby konvoj cisteren s pohonnými hmotami pro okupační síly na silnici mezi Bagdádem a Latífíjí. Zapálila jednu z cisteren, zabila jednoho a zranila dalšího řidiče.

Kolem 13:00 explodovala bomba pod pěší hlídkou loutkových vojáků ve fallúdžské čtvrti Nazal, jednoho z vojáků zabila a tři zranila, toho jednoho vážně.

Na dálnici v Saqlawíji zaútočila skupina bojovníků na americkou hlídku dvou obrněných vozidel a dvou Humvee, jedno obrněné vozidlo zapálila, dva vojáky v něm zabila a dva zranila. Tři bojovníci při útoku utrpěli zranění, ale ustoupili z místa útoku spolu s ostatními.

Skupina partyzánů zaútočila odpoledne v okrsku Arab Džabbúr v Dulu'íji na americko-iráckou hlídku a v 15minutové přestřelce zabila jednoho amerického a dva loutkové vojáky a dalšího Američana zranila.

Rovněž odpoledne podnikla jiná skupina útok na silnici mezi Mosulem a Tal Afárem na přepadové síly tzv. ministerstva vnitra. Zapálila jeden z automobilů GMC, zabila jednoho a vážně zranila další tři vojáky.

V 16:30 explodovala v Sadžáríji severovýchodně od Ramádí bomba pod americkou hlídkou, zničila Humvee, zabila dva Američany a dva zranila.

Útok na mešitu v Iskandaríji

Příslušníci šíitských Brigád Badr zaútočili v Iskandaríji po ranních modlitbách ve svátek Íd al-fitr na sunnitskou mešitu. Výsledkem útoku bylo sedm mrtvých a pět zraněných sunnitů ve dveřích mešity. Podle líčení očitých svědků přijeli útočníci k mešitě v autech patřících Husajnovým brigádám tzv. ministerstva vnitra a oblečeni do uniforem. Vyskákali z aut a začali střílet na věřící.

Pátek 4. listopadu 2005

Ramádí: Američané se bojí dětských hraček

Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam v 16:20 oznámil, že před malou chvílí začali Američané prostřednictvím amplionů na Humveech vyhrožovat dětem, které si u příležitosti svátku Íd al-fitr hrály s dětskými pistolkami a podobnými hračkami, že zabijí každého, kdo namíří hračku na příslušníky námořní pěchoty nebo na vojenské hlídky a nebudou rozlišovat, zda jde o skutečnou zbraň nebo pouhou hračku. Rodiče pak vtáhli děti domů a nepouštěli je ven ze strachu, aby nepadly do rukou Američanů.

Sebevražedné útoky

V Mosulu došlo během dne ke dvěma útokům na americké vojáky. Při prvním najel sebevražedný útočník s autem do americké hlídky poblíž mostu Sannaharíb na jihu města, zničil dvě Humvee, pět vojáků usmrtil a čtyři zranil. Při druhém najel další útočník do americké hlídky v průmyslové zóně rovněž na jižní straně města, zničil obrněné vozidlo Bradley a zabil nebo zranil čtyři Američany.

Jiné akce odboje

V Hardánu severozápadně od Qá'imu sestřelili povstalci ráno bezpilotní špionážní letoun, monitorující dění na syrské hranici.

V Baládu zaútočila skupina bojovníků na silnici k Dulu'íji na kolonu amerických a loutkových vojáků. Podařilo se jim zapálit irácké vozidlo a poškodit americké transportní vozidlo. Další podrobnosti tamní korespondent Mafkarat al-Islam nemohl zjistit, protože vojáci okamžitě celou oblast uzavřeli.

Ve fallúdžské čtvrti Askarí explodovala po poledni bomba pod americkou hlídkou, poškodila jedno z vozidel a zranila dva vojáky.

Skupina partyzánů vybavených lehkými a středními zbraněmi podnikla odpoledne v Nu'ajmíji jižně od Fallúdže útok na hlídku tzv. národní gardy, zničila dva pickupy a usmrtila čtyři gardisty.

Loutková národní garda se stala odpoledne také terčem skupiny bojovníků v okrsku Šáb v západním Bagdádu. Byl tu zničen jeden pickup tři gardisté zabiti a dva zraněni.

V okrsku Arab Džabbúr v bagdádském předměstí Durá došlo odpoledne ke zdvojenému útoku na americkou hlídku. Exploze bomby zničila jedno ze čtyř Humvee, bojovníci pak palbou usmrtili nejméně dva vojáky a další čtyři zranili.

Odpoledne zaútočil oddíl asi 20 bojovníků na kontrolní stanoviště loutkové policie jižně od Buhrízu. Útok trval asi 20 minut, stanoviště bylo úplně zničeno, zabito bylo devět policistů a dalších 15 zraněno, většinou vážně.

Ve 21:00 vybuchla bomba pod americkou hlídkou pěti Humvee v oblasti Wásití jižně od Kirkúku. Jedno z vozidel výbuch zapálil; vojáci pak začali zběsile střílet kolem sebe, takže nebylo možno se přiblížit a zjistit rozsah ztrát.

Brigády Badr zaútočily na tým Červeného půlměsíce

Ve zprávě odeslané v 16:05 korespondent Mafkarat al-Islam v Násiríji oznámil, že oddíl proamerických Brigád Badr zaútočil na tým Červeného půlměsíce Spojených arabských emirátů, který přivážel v  kamionech potraviny a další potřeby, určené většinou pro šíitskou populaci tohoto jihoiráckého města. Korespondent byl osobně svědkem toho, jak členové brigád zajali řidiče kamionů i vedoucího humanitární expedice a ztloukli je.

Další zatýkání

Za svítání zahájily síly tzv. ministerstva vnitra v Basře zatýkání sunnitských obyvatel. 11 sunnitů obklíčily po ranních modlitbách v mešitě a zajaly je s odůvodněním, že byli zapleteni do nevyjasněného bombového útoku v obchodní čtvrti, k němuž došlo 31. října a při němž byl zabit větší počet místních lidí. Podle odpolední zprávy Mafkarat al-Islam bylo celkem zatčeno 25 mladých mužů.

Sobota 5. listopadu 2005

Brutální americký útok na Qá'im

Americké síly v Iráku oficiálně oznámily zahájení další vojenské operace v provincii Anbár, kterou tentokrát nazvaly "Železná opona". Do operace bylo zapojeno 3 500 amerických vojáků a jednotky irácké loutkové armády. V rámci této operace byl zahájen útok na Qá'im.

Po poledni oznámil korespondent Mafkarat al-Islam z centra Qá'imu, že na západní straně města začal boj s americkými útočníky. Američané bombardovali elektrický transformátor, vodárnu a komunikační centra. Americké a loutkové síly současně uzavřely všechny silnice vedoucí k blízkému měst Hásiba.

Obyvatelé Qá'imu začali opouštět své domovy a mířili do hlavní nemocnice v naději, že by tam mohli být před bombardováním v bezpečí. Desítky rodin se usadily v chodbách, halách a nádvořích nemocnice. Další se ukryli do prázdných školních budov kolem města.

Obyvatelé Qá'imu odpoledne adresovali arabským a islámským zemím a celému světu výzvu, aby zabránili křižáckému útoku na qá'imské muslimy. Mafkarat al-Islam se připojil k jejich výzvě a žádal všechny tiskové a informační agentury, aby neopakovaly svou chybu, jíž se dopustily v době útoku na Tal Afár, kdy zpravodajství Mafkarat al-Islam odmítaly jako nedůvěryhodné.

Tzv. ministr obrany prohlásil, že úkolem operace Železná opona je likvidace "teroristů" a pohrozil že každý dům a každý rodina, která by poskytla podporu bojovníkům, se stane terčem amerických bombardérů. Každá rodina c Qá'imu nebo okolních obcích, která by jakkoli pomohla zraněnému bojovníku iráckému či zahraničnímu, bude potrestána jako stoupenec teroru. Žádná žena a žádné dítě, zabité v domech ukrývajících "teroristy", se nebudou považovat za civilní oběti. Tyto hrozby pronesl na setkání s novináři a dodal: "Jak jsme už řekli, domy v Qá'imu budou zničeny nad hlavami žen a dětí, pokud se ukáže, že pomáhaly teroristům nebo jim poskytly ošetření poté, co jsme začali kontrolovat nemocnice ve městě a okolních obcích."

Americké síly večer oznámily, že jejich počty kolem města jsou třikrát vyšší, než bylo oficiálně oznámeno. Odboj v očekávání rozhodující bitvy vytvořil ve městě jednotné velení.

Večer také došlo k dalšímu bombardování města kontejnerovými bombami a naváděnými střelami. Během noci až do rána útočila americká letadla na tři městské čtvrti. V pozemních srážkách odboj vyřadil z boje jen ve čtvrti 7. dubna nejméně 11 amerických vojenských vozidel a zabil či zranil minimálně 20 amerických vojáků. Přesto musel své síly stáhnout do východní části města a dvě čtvrti vyklidit. Korespondentům Mafkarat al-Islam se podařilo shrnout své poznatky, podle nichž bylo při americkém útoku zabito 31 a zraněno 44 civilistů; zničeno bylo 22 domů v různých částech města, jedna mešita v západní části byla srovnána se zemí, zničeny byly dvě školy, vodárna, elektrárna a dva velké hotely.

Sestřelení vrtulníku

Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že obdržel zprávu, podle níž byl v pohraniční oblasti Sisak 5 km od hranic se Sýrií sestřelen americký vrtulník, který se po přesném zásahu v plamenech zřítil na zem.

Sebevražedný útok

Fidáí v autě naloženém výbušninou narazil v 7:30 v Rawě na silnici vedoucí do Qá'imu do kontrolního stanoviště amerických sil. Ty pak okamžitě oblast uzavřely, takže nebylo možno zjistit rozsah způsobených škod a ztrát.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne ostřeloval odboj americkou základnu Warrár v bývalém prezidentském paláci na západě Ramádí. Tři minometné střely způsobily uvnitř základny exploze, následované sloupy kouře.

Čtyři silné minometné střely zasáhly dopoledne tábor amerických a loutkových vojáků v Sajjidíji na jihu Bagdádu.

Bombové útoky a ozbrojené akce

Brzo ráno podnikla skupina povstalců útok na opěrný bod loutkové armády u Buhrízu, v němž bylo šest vojáků zabito a deset zraněno. Zničeno bylo podle svědků několik vozidel loutkové armády.

Kolem 7:00 vybuchla bomba pod hlídkou několika Humvee blízko okrsku Šaraqat jižně od Mosulu a zapálila jedno z vozidel, v němž zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Za poledne zaútočil oddíl odboje na americkou hlídku na silnici jižně od Sámarrá. V 10minutové akci útočníci zapálili jedno americké vozidlo a zranili čtyři vojáky, dva z nich však akci zaplatili životem.

Asi ve stejné době přepadl jiný oddíl hlídku loutkových vojáků v Júsufíji. Přestřelka trvala 15 minut, během nichž shořelo jedno vojenské auto GMC, zemřeli tři loutkové vojáci a dva utrpěli zranění. Zraněni byli rovněž dva mudžáhidové, ale dokázali bojiště opustit spolu s ostatními.

Kolem 13:00 explodovala v centru Fallúdže bomba pod hlídkou loutkových vojáků, zapálila jedno vozidlo, zabila dva vojáky a čtyři další zranila. Bojovníci pak hlídku zasypali střelbou a poté místo opustili. Loutkoví vojáci začali pálit kolem sebe, přičemž zabili čtyři civilisty a zapálili tři osobní auta, projíždějící náhodou kolem.

Ve 14:15 zasáhla exploze bomby společnou americko-iráckou hlídku na polní silnici v Džurf as-Sachr jižně od Bagdádu a zneškodnila jedno Humvee, v němž zranila čtyři vojáky.

V odpoledních hodinách zaútočila skupina partyzánů v Uzajmu na silnici do Kirkúku na hlídku loutkových vojáků, zapálila dva automobily GMC, zabiti byli čtyři loutkoví vojáci a šest bylo zraněno.

Pozdě odpoledne došlo k explozi bomby pod konvojem kamionů s armádními zásobami na silnici z Dudžajlu do Bagdádu. Zneškodnila jeden kamion, usmrtila jednoho a zranila druhého amerického vojáka.

Situace v Tal Afáru

Nový korespondent Mafkarat al-Islam v Tal Afáru, který nahradil Sálima al-Džabbúrího, zabitého 22. září během amerického útoku na město, oznámil, že kapitán loutkové armády vyvrátil nedávné tvrzení Američany dosazeného guvernéra města, podle něhož vstoupily americké síly do města s pomocí jeho obyvatel.

Kapitán prohlásil: "Divím se, že může /guvernér/ lhát tak nestydatě. Každý ve městě zná pravdu, že totiž toto město stále naši přítomnost odmítá. Nejen to, oni pomáhají ozbrojencům, kteří kladou bomby a připravují útoky. Právě minulý týden chlapec, kterému nebylo ještě ani 14 k nám přiběhl a volal, abychom mu pomohli. Tvrdil, že ho honí lidé v protější ulici. Uvěřili jsme mu, ale když jsme do ulice přišli, pod muži z naší hlídky vybuchly tři bomby, sedm zabily a další čtyři zranily. Když jsme to vyšetřovali, ukázalo se, že chlapec nás oklamal a chtěl nás dostat do ulice, kde ozbrojenci proti nám připravili útok."

Morálka loutkových vojáků podle kapitána velmi poklesla: "Dali jsme 40 z našich vojáků na první den svátku Íd al-fitr (úterý) jednodenní dovolenky, do dneška se z nich vrátilo jen osm. Myslím, že ostatní se už do města nevrátí."

Korespondent uvedl, že podle tvrzení místních lidí došlo od ukončení bitvy o Tal Afár ve městě k nejméně 61 útokům povstalců -- pomocí bomb, aut naložených výbušninou, ostřelováním raketami a minometnými střelami a zásahy ostřelovačů.

Další vlna zatýkání v Basře

Zatýkání zdejších sunnitů pokračovalo hlavně v oblastech Zubajru a Abú al-Chásib. Jeden z dříve zatčených po propuštění líčil, že byli podrobeni různým způsobům fyzického mučení včetně bití, propichování kovovými předměty a vytrhávání nehtů. Policisté -- vesměs členové Brigád Badr - jim rovněž hrozili, že musí po propuštění opustit Basru, jinak se po příštím zatčení už ven nedostanou.

Neděle 6. listopadu 2005

Bitva o Qá'im

Za svítání podnikl odboj protiútok a vyhnal Američany z obou čtvrtí (Risála a 7. dubna), které se jim předchozí noci podařilo obsadit. Po mohutné explozi způsobené odpálením telefonní budky, v níž byly instalovány trhaviny, vstoupil ráno odboj do čtvrti 7. dubna, kde v boji zničil minimálně šest amerických vozidel; zabita a zraněna přitom byla řada amerických vojáků.

Mluvčí irácké loutkové armády v provincii Anbár štábní plukovník Husajn v poledne v rozhovoru pro Mafkarat al-Islam sdělil, že z Bagdádu byla ke Qá'imu vyslána další divize loutkové armády. Přiznal, že Američané donutili své irácké sluhy bojovat v první linii, takže mezi nimi došlo k těžkým ztrátám, které mají nově vyslané posily kompenzovat.

Po poledni zničil americký bombardér další qá'imskou mešitu ve čtvrti Džadíríja. Odpoledne vysadila americká letadla nad městem desítky příslušníků námořní pěchoty s padáky, kteří pak na několika místech svedli boje s povstalci. Ti mezitím odpálili podminovaný dům ve čtvrti Risála, do něhož vpadl oddíl amerických speciálních sil a nejméně 10 jich tak zabili. Dům byl úplně zničen, americké jeřáby a buldozery se snažily najít v jeho troskách zasypané vojáky.

V podvečer byl jižně od města sestřelen americký vrtulník.

Večer začali Američané rozhazovat ve východní části města letáky a současně i ampliony vyzývat bojovníky ke kapitulaci se slibem, že nebudou zabiti, pokud tak učiní do 24 hodin. Odpovědí byla soustředěná minometná a raketová palba na americké pozice.

Večer shrnul korespondent Mafkarat al-Islam situaci ve městě takto: tvrdé boje po celý den pokračovaly, na Qá'im útočily tři americké formace a dvě irácké divize, odboj přesto stále kontroluje značnou část města. Podařilo se mu udržet si kontrolu nad jižní částí, které se nepřítel snažil zmocnit a zabránit tomu, aby byl sevřen do kleští. Osud vojáků, kteří se do

města snesli na padácích, nebyl korespondentovi znám, boje stále probíhaly a nebylo možno pohybovat se po městě a zjišťovat situaci na místě. Počet mrtvých civilistů stoupl na 50, z toho bylo 29 žen a dětí.

Ostřelování štábů

Dvě minometné střely zasáhly v 7:15 centrum štábu Brigády Škorpión tzv. ministerstva vnitra v bagdádské čtvrti Džihád, z něhož stoupaly sloupy kouře.

Odpoledne dopadly čtyři minometné střely ráže 82 mm ze dvou stran na budovu regionální správy v centru Sámarrá, používanou nyní okupanty jako štáb.

Bojové akce v ostatních částech země

Na dálnici jižně od Kirkúku vybuchla v 7:00 bomba pod americko-iráckou kolonou a zničila jedno transportní vozidlo loutkové armády. V něm byli tři vojáci zabiti a dva zraněni.

V 8:30 explodovala bomba pod hlídkou čtyř amerických Humvee na východní straně Abú Ghurajb, jedno Humvee zničila, dva vojáky zabila a dva zranila.

Skupina bojovníků dopoledne zaútočila na silnici vedoucí z Hillá do Musajjibu na kolonu pancéřovaných automobilů, používaných cizinci pracujícími ve službách okupačních armád. Podle sdělení policie vážně poškodili tři z automobilů, zabili jednoho cizince a čtyři zranili.

Před polednem zaútočil oddíl bojovníků na policejní hlídku mezi Bajdží a Šaraqat a zapálil jedno její vozidlo, v němž zemřeli čtyři policisté.

Ve 13:30 zasáhla exploze bomby americkou hlídku dvou obrněných vozidel a dvou hledaček min na silnici mezi Ramádí a Chálidíjí. Zneškodnila jednu hledačku a zranila dva vojáky.

V tutéž dobu vybuchla bomba také na silnici z Júsufíje do Hillá pod konvojem několika obrněných Humvee a kamionů. Zneškodnila jedno Humvee, tři Američany usmrtila a čtvrtého zranila.

Jižně od Fallúdže vybuchla ve 14:00 bomba pod společnou americko-iráckou pěší hlídkou doprovázenou třemi Humvee, usmrtila amerického a loutkového vojáka a další tři vojáky, mezi nimi Američana, zranila.

Ve Fallúdže zastřelil ostřelovač jednoho ze skupiny amerických vojáků v táboře, který si zřídili uprostřed města.

Pondělí 7. listopadu 2005

Situace v Qá'imu

Během dne byl Mafkarat al-Islam nucen stáhnout z Qá'imu dva ze svých tří korespondentů, poslední nemohl přes den použít mobilního telefonu, protože Američané využívají signálu a podle toho zaměřují své útoky.

V 18:00 podnikli Američané silný útok na východní a severní čtvrti města. Útok provázený bombardováním trval asi hodinu a 40 minut. V bojích během dne bylo zabito 14 Američanů, ve večerním boji pak další, ale jejich počet bojovníci nedokázali stanovit. Zabité bojovníky bylo podle korespondenta možno spočítat na prstech obou rukou, ač Američané tvrdili, že jich zabili 36.

Podle další večerní zprávy okupační síly v 15:00 kontrolovaly přes 40 procent města na východě, severu a dvě čtvrti v centru. Po městě bylo možno vidět množství zničených a poškozených vojenských vozidel.

Obyvatelé Qá'imu, žijící v utečeneckém táboře 11 km východně od města, pohřbili 14 svých příbuzných ve věku od 3 do 67 let, kteří byli zabiti při předchozím dvoudenním bombardování, v prostoru asi 1 km od dálnice spojující větší města provincie Anbár se syrskou hranicí.

Husajba

Třetím dnem pokračovala rovněž operace proti městu Husajba, které je předměstím Qá'imu a má kolem 30 000 obyvatel. Podle zprávy CNN použily americké síly střely Hellfire a 250kilogramové bomby při útocích na domy, které považovali do domy povstalců. Řada obyvatel město opustila, přesto při útocích kontejnerových bomb zahynulo nejméně 31 lidí a 44 bylo zraněno. Stovky dalších byly podle Associated Press zatčeny jakožto příslušníci "iráckých kmenů, podporujících povstalce".

Zatýkání v Tal Afáru

V ranních hodinách zahájili američtí a loutkoví vojáci ve čtvrtích Saraj a Šurta razie, které pokračovaly ještě v poledne. Během nich bylo zatčeno 34 sunnitů, podezřelých ze souvislosti s útoky na obě armády. Mezi zatčenými byl podle některých zpráv i vůdce místní sunnitské politické strany.

Sebevražedné útoky

Fidáí v autě naloženém výbušninou najel jižně od Bagdádu do amerického kontrolního stanoviště a odpálil se. Podle zprávy TV al-Džazíra americká armáda přiznala ztrátu čtyř vojáků.

V Kirkúku najel odpoledne další fidáí do kontrolního stanoviště irácké loutkové policie, prorazil bezpečnostní bariéru a odpálil se, zabil dva policisty a 14 jich zranil, některé vážně.

Bombové útoky a další akce odboje

Kolem 7:00 vybuchla bomba na silnici spojující Hít s Hadíthou, po níž projížděla americká vojenská kolona. Z ní bylo zničeno jedno Humvee, početní ztráty nemohl korespondent Mafkarat al-Islam zjistit, protože Američané okamžitě po explozi celou oblast uzavřeli.

V ranních hodinách explodovala bomba pod americkou hlídkou složenou ze čtyř Humvee na hlavní ulici okrsku Mal'ab v centru Ramádí, zneškodnila jedno vozidlo, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

V 7:30 zasáhla exploze bomby americkou hlídku na hlavní ulici Chálidíje poblíž mešity Chálida ibn al-Walída. Také tady výbuch zneškodnil jedno ze čtyř Humvee, zabil dva vojáky a zbývající dva zranil.

V 9:00 zaútočila skupina bojovníků na americkou hlídku pohybující se po silnici z Ámiríjat al-Fallúdža do Fallúdže. Granát zasáhl a zničil jedno z amerických vozidel, jehož pětičlenná posádka při explozi zčásti zemřela, zčásti utrpěla zranění.

V 9:30 narazila na bombu americká kolona na silnici mezi Habbáníjí a Ámiríjat al-Fallúdža. Bezpečnostní opatření Američanů po výbuchu znemožnila zjistit rozsah způsobených škod a ztrát.

V 11:00 fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odboj provedl za posledních 24 hodin několik útoků na americké a loutkové síly: V noci ostřeloval tábor spojených armád v centru města šesti minometnými střelami, další střely dopadly o něco později na tábor v jižní části města; na dálnici východně od Fallúdže zasáhla ráno americko-iráckou hlídku exploze bomby, která zneškodnila irácké vozidlo a zabila nebo zranila čtyři kolaboranty; skupina bojovníků podnikla útok na tábor loutkové armády ve čtvrti Askarí, zničila pozorovatelnu, zabila jednoho a zranila dalšího vojáka.

V 11:00 podnikla skupina bojovníků na silnici mezi Dulu'íjí a Baládem útok na americkou vojenskou kolonu, zničila kamion a poškodila obrněné vozidlo Bradley.

Na silnici mezi severobagdádským předměstím Tádží a Mušáhadou v provincii Saláh ad-Dín zasáhla ve 13:00 exploze bomby konvoj tří Humvee a pěti kamionů se zásobami pro americkou armádu, zničila jedno Humvee, zabila dva vojáky a dva zranila.

Ve 14:00 vybuchla bomba pod americkou hlídkou v centru Tádží, zcela zničila Humvee, dva vojáky usmrtila a další dva zranila, jednoho vážně.

V okrsku Dawr jižně od Tikrítu vybuchla bomba pod americkou hlídkou, zabila jednoho vojáka a zranila dva další a iráckého tlumočníka.

Mezi Nahrawánem a Buhrízem severovýchodně od Bagdádu zaútočil oddíl bojovníků odpoledne na kontrolní stanoviště loutkové armády a během 10 minut ho část zničil, tři loutkové vojáky usmrtil a dalších pět zranil. Při akci padl jeden z bojovníků a další byl zraněn.

V mosulské čtvrti Wahda zastřelil odpoledne ostřelovač amerického vojáka.

V 19:00 zasáhl Iráčan ve fallúdžské čtvrti Šurta ručním granátem americkou pěší hlídku a zranil dva vojáky, jednoho z nich vážně.

Úterý 8. listopadu 2005

Qá'im a okolí

Od 6:00 až do 15:00 americké síly nepřetržitě s použitím bojových letadel, těžkého dělostřelectva a naváděných střel útočily na pět čtvrtí, které zůstávaly v rukou odboje.

V první útoku zničili obránci na ulici Kamálíja osm vojenských vozidel. Korespondent Mafkarat al-Islam nemohl zjistit rozsah amerických ztrát v dalších dvou vlnách, ale troufal si říci, že byly větší, než v první vlně. Během 25 minut dopadlo na pozice odboje více než 50 raket a dělostřeleckých a tankových střel, ale přesto se Američanům nepodařilo prolomit linie obrany. Podle korespondenta odboj očekával, že Američané použijí jedovaté plyny a chemické zbraně, proto si podobné zbraně připravil také sám. Večer otřásly severní částí města, která byla v rukou Američanů, čtyři silné exploze, způsobené dálkovým odpálením náloží v autech a budovách, připravených předtím, než odboj tuto část města vyklidil.

V 9:30 explodovalo v centru Qá'imu vedle americké kolony auto naložené výbušninou a zničilo transportní vozidlo, v němž zabilo pět Američanů. O pár minut později dopadlo na místo exploze, kde stál zbytek kolony, několik minometných střel.

Pozdě večer korespondent oznámil, že americké síly zničily syrskou signální věž pro síť mobilních telefonů za iráckou hranicí ve snaze přerušit spojení mezi Irákem a Sýrií. Jak mu sdělili členové syrského beduínského kmene Bú Kamál, použili k tomu Američané "lokajů", kteří se dostali přes hranici a věž odpálili.

Podle zprávy QudsPress pokračoval během dne za naprostého mlčení mezinárodních médií kromě ofenzívy u Qá'imu také útok na Husajbu, Baghúz, Karábílu, Rúmmánu a Sa'du. Američané zakázali v této oblasti působení veškerých nezávislých novinářů s výjimkou několika pracujících pro jejich média a reportérů TV al-Iráqíja, kteří "věrně" doprovázejí americké vojáky při jejich taženích. Zpravodaj QudsPress mohl naopak zprávy o situaci v Qá'imu získávat pouze telefonicky. Touto cestou se od Džamála Ibráhíma ar-Rawího dozvěděl, že odboj neustále odráží americké útoky a bojuje nyní ještě zuřivěji, protože většina obyvatel už město opustila, takže se Američanům stále nedaří proniknout do středu města. Bojovníci rozmístili po ulicích množství bomb, které nepříteli zabraňují v pozemním postupu. Americké bomby a rakety padají na vše, co se ve městě pohne, a na domy, o nichž se Američané domnívají, že by v nich mohli být bojovníci. Jak oznámil QudsPress z Bagdádu, člen loutkové vlády Muhammad al-Askarí mezitím prohlásil, že americké bombardování a útoky mohou pokračovat až do tzv. voleb, plánovaných na 15. prosince.

Sebevražedný útok

Na dálnici v bagdádské Ridwáníji najel bojovník v autě naloženém výbušninou ve 13:00 do americko-irácké kolony, zničil irácké transportní vozidlo a poškodil americké Humvee. Zabiti přitom byli tři loutkové vojáci, zraněni další čtyři a dva Američané.

Ostřelování vojenských základen a štábů

V 6:00 zasáhl odboj osmi raketami Grad středního doletu americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji západně od Bagdádu. Ty na základně způsobily další exploze zasažené munice. Americké bombardéry F-16 pak bombardovaly okolní vesnice, zabily čtyři a zranily pět civilistů včetně žen a dětí.

Ve 12:00 ostřeloval odboj štáb amerických sil v Baládu. Podle svědků dopadly tři minometné střely ráže 120 mm přímo na štáb, odkud se ozvaly silné exploze.

Minometná palba zasáhla rovněž japonskou okupační základnu v centru Samáwy. Podle zdroje, který pracuje ve výboru irácko-japonské spolupráce, dopadla střela blízko pozorovatelny a zranila tři japonské vojáky, jednoho vážně. Všichni tři se vrátili do Japonska; tamní představitelé přiznali zranění pouze jediného z nich.

Zastřelen další obhájce Saddáma Husajna

Irácká loutková policie oznámila, že byl zastřelen další člen týmu obhájců Saddáma Husajna Ádil Muhammad Abbás az-Zubajdí a další právník Thámir Hammúd al-Chuzá'í byl přitom zraněn. Vedoucí týmu Husajnových obhájců Chalíl ad-Dulajmí uvedl, že atentát spáchala "ozbrojená skupina používající auta loutkové vlády".

Zatýkání v Díwáníji

Američtí a iráčtí vojáci v doprovodu vrtulníků vpadli do Díwáníje u Suwajrá jihovýchodně od Bagdádu a v celé oblasti provedli rozsáhlou razii, při níž zatkli všechny muže, kteří tam žijí. Oblast zůstala i po razii zablokována bez spojení se světem, veškerá telefonní spojení byla přerušena. Podle místních lidí byly zatčeny desítky mužů; obyvatelstvo bylo razií nesmírně překvapeno, protože v oblasti nedošlo dosud k žádným útokům proti americkým nebo loutkovým vojákům.

Různé akce odboje

V Ba'qúbě zaútočila dopoledne skupina partyzánů na štáb tzv. sil rychlého nasazení. V půlhodinovém útoku byl štáb zničen a k nebi z jeho trosek šlahaly plameny a stoupaly sloupy kouře. Zabito nebo zraněno bylo sedm příslušníků těchto kolaborantských oddílů. Bojovníci sami po splnění úkolu beze ztrát ustoupili.

Kolem 10:00 explodovala na hlavní ulici mosulské čtvrti Sukkár silná bomba pod kolonou několika amerických obrněných vozidel. Jedno z nich zničila, tři vojáky zabila a dva zranila.

Dopoledne zasáhla exploze bomby americkou obrněnou kolonu na hlavní silnici východně od Ána. Zničila jedno vozidlo a jeho pětičlennou posádku zabila nebo zranila.

Před polednem došlo k explozi bomby pod kolonou tzv. Husajnovy brigády loutkového ministerstva vnitra v Tárimíji. Zničila transportní vozidlo a zabila či zranila pět vojáků v něm.

Přibližně ve stejnou dobu zasáhl výbuch bomby na dálnici u Júsufíje blízko Kilometru 37 americkou kolonu šesti Humvee. Jedno z  nich úplně zničil a čtyři vojáky v něm buď zabil nebo zranil.

Ve 12:15 vybuchla bomba na hlavní ulici v Álamu severně od Tikrítu pod hlídkou čtyř Humvee, jedno poškodila a tři vojáky v něm zranila.

Kolem poledne explodovala bomba rovněž u Latífíje, kde zasáhla hlídku zrádců z Brigády Škorpión loutkového ministerstva vnitra,zničila jeden pickup, zabila tři a zranila dva loutkové vojáky.

Odpoledne vybuchlo auto naložené výbušninou a zaparkované na silnici mezi jihobagdádskými předměstími Durá a Sajjidíji. Exploze zasáhla projíždějící hlídku loutkové policie v šesti automobilech GMC, jedno zničila a zabila pět policistů.

Atentát a zatýkání v Basře

Exploze bomby v Hamdánu na silnici spojující Basru s Abú al-Chásib zničila automobil, v němž zahynuli ředitel loutkové zpravodajské služby pro Jižní region plukovník Mahmúd Šákir a jeho bodyguard; další dva průvodci byli zraněni. O něco později byla nedaleko od místa výbuchu nalezena a zneškodněna druhá bomba.

Mezi sunnitskou komunitou v Basře následovala po atentátu vlna zatýkání. Irácké loutkové síly zatkly 24 sunnitů, z toho 16 ve vesnici Umm an-Na'adž a sedm v Hamdánu. Mezi těmito sedmi byli bratři sunnitského kmenového vůdce, jeho syn a tři rolníci. Další muž byl zatčen v noci ve svém domě ve čtvrti Džazá'ir.

Středa 9. listopadu 2005

Qá'im

Mafkarat al-Islam přinesl svědectví obyvatel qá'imské čtvrti Bajdá, podle nichž bylo odtud na obřích transportérech odvezeno 11 ohořelých úplně zničených amerických vojenských vozidel - Humvee a tanků Abrams. Transport doprovázený silnou ochranou mířil k Hítu, kde je "pohřebiště" amerických vozidel.

Zatýkalo se v Bagdádu a v Ba'qúbě

Generální ředitel Ligy iráckých obchodníků Mufíd Abd al-Gháfúr v Bagdádu oznámil, že vojáci loutkového režimu zatkli v hlavním městě 36 obchodníků-sunnitů, které obvinili z financování odboje. Podle jeho slov šlo o největší irácké obchodníky, z nichž někteří na iráckém trhu dominují, vlastní společnosti a podniky. Tzv. ministerstvo vnitra sdělilo, že k zatčení přistoupilo na základě tajných informací, podle nichž dotyční muži poskytovali velké finační sumy odboji jako džihád.

Šajch Abdalláh Abd al-Azím, člen rady muftích v Ba'qúbě, oznámil, že američtí vojáci zatkli při rozsáhlé razii během posledních 72 hodin ve městě a okolí 396 mladých sunnitů, mezi nimi i řadu žen. Tzv. ministerstvo vnitra oznámilo, že pro podezření z podpory odboje bylo zatčeno 351 osob a že razie souvisela se zahájením americké operace nazvané "Podzimní bouře".

Razie v Latífíji

Příslušníci tzv. Brigády Škorpión uzavřeli v noci Latífíji a zahájili v různých částech města razie spojené se zatýkáním. Protože sektářské milice často přepadají sunnitské čtvrti převlečeny do uniforem, zahájili místní lidé na kolaboranty střelbu. Jejich američtí páni obratem ostřelovali několik domů, zničili je a zabili pět obyvatel a tři zranili, většinou šlo o ženy a děti.

Sebevražedný útok

Fidáí narazil v Ba'qúbě s autem naloženým výbušninou v 8:15 do hlídky sil tzv. ministerstva vnitra, zabil sedm policistů a dalších sedm zranil. Zranění utrpěli rovněž tři náhodní chodci.

Ostřelování

V 6:00 ostřeloval odboj šesti minometnými střelami americkou základnu Warrár v bývalém prezidentském paláci na západě Ramádí. Další čtyři minometné střely zasáhly americký štáb v tamní zemědělské fakultě univerzity Anbár.

Ve stejnou dobu zasáhlo šest minometných střel americký štáb na jihu Sámarrá, odkud bylo slyšet silné exploze.

Čtyři rakety Kaťuša dopadly v 21:00 na základnu ukrajinských okupačních vojáků v jihoiráckém Kútu. Kaťuše způsobily na základně výbuchy následované sloupy černého kouře. Podle sdělení loutkové policie bylo zabito pět ukrajinských vojáků. Ukrajinci spolu s loutkovými vojáky na útok reagovali rozsáhlou razií v sunnitských částech města a zatčením řady sunnitů.

Dvě silné minometné střely ráže 120 mm zasáhly v poledne společný americko-irácký štáb v bývalé budově provinční správy ve Fallúdže.

Další akce odboje

V 7:00 zasáhla exploze bomby americkou hlídku ve čtvrti Iskán v Ramádí. Podle policejního zdroje jednoho Američana zabila a dalšího zranila.

V 7:30 explodovalo dálkově odpálené auto v okrsku Šáb v severovýchodním Bagdádu, kolem něhož projížděl oddíl sil rychlého nasazení tzv. ministerstva vnitra. Výbuch zničil jedno z vozidel kolony, zabil pět vojáků a zranil čtyři osoby, z toho dva civilisty.

Při ranní explozi pozemní miny v centru Tal Afáru byli zabiti tři vojáci z americké pěší hlídky a další zraněn. Podle policie byl při explozi usmrcen také jeden civilista, svědkové i místní nemocnice však civilní ztráty popřeli, podle svědků byla ulice ve chvíli výbuchu kromě hlídky zcela prázdná.

Kolem 10:00 vybuchla ve městě Isháqí na silnici směřující do Baládu bomba pod americkou kolonou, zneškodnila jedno vozidlo, zabila jednoho a zranila dva americké vojáky.

Dopoledne zaútočilo několik bojovníků v okrsku Šahrijár severně od Ba'qúby na hlídku loutkové armády. Během 10minutového útoku zničili jedno z jejích vozidel, rozsah ztrát se korespondentovi nepodařilo zjistit.

Ve 12:30 explodovala ve Fallúdže bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a zranila tři vojáky, z toho jednoho vážně.

Ve 13:30 zasáhla exploze dálkově odpáleného automobilu jižně od Kirkúku americko-iráckou hlídku. Na stojící hlídku pak skupina bojovníků zaútočila přímo; způsobené ztráty však nebylo možno specifikovat.

Odpoledne vybuchla bomba pod americkým konvojem na dálnici severně od bagdádského předměstí Tádží, složenou ze tří Humvee a několika kamionů, zničila kamion a zabila jeho řidiče.

Pozdě odpoledne došlo k explozi bomby pod kolonou tří amerických obrněných vozidel a dvou Humvee ve východní části Mosulu. Zapálila jedno z obrněných vozidel, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Kolem 23:00 vybuchla bomba pod hlídkou pešmergů v okrsku Kašnáwa na jihozápadě Irbílu, zapálila džíp, zabila jednoho pešmerga a dva zranila.

Zabit zaměstnanec súdánského vyslanectví

Tzv. ministerstvo zahraničí oznámilo, že neznámí ozbrojenci zastřelili v okrsku Mansúr

ve východním Bagdádu atašé súdánské ambasády Hammúda Ahmada Adama.

Nadžaf

Sunnitští obyvatelé tohoto jihoiráckého města objevili těla 12 místních sunnitů, pohozená na hromadě odpadků. Všichni byli svázáni, měli zavázané oči a jejich těla byla zohavena. Podle policie pařila těla místním mužům ve věku 22-40 let. Ačkoli policie prohlásila, že nemá tušení, kdo je mohl zabít, příbuzní obětí z činu obvinili proamerické Brigády Badr. Prohlásili, že šlo o pravidelné návštěvníky mešity, kterou se brigády snažily obsadit a přeměnit na šíitskou modlitebnu.

Čtvrtek 10. listopadu 2005

Američané dobyli Qá'im

Za doprovodu bojových letounů F-16 a F-18, obrněných vozidel a tanků zaútočily ráno stovky příslušníků námořní pěchoty a dalších složek americké armády spolu s příslušníky irácké loutkové armády do zbývajících čtvrtí Qá'imu. Letadla po dvě hodiny intenzívně bombardovala pět obsazovaných čtvrtí, na které shodila více než 42 raket a kontejnerových bomb. Útok trval čtyři hodiny, během nichž pod útočícími vojáky explodovala spousta bomb a pozemních min, nastražených ustupujícími obránci.

Ve 13:15 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké síly okupovaly celé město.

Velitel odboje ve městě Ána, ležícím asi 65 km východně od Qá'imu, korespondentovi řekl, že odboj dokázal v Qá'imu dokončit své úkoly a způsobit okupačním silám i jejich sluhům nečekané ztráty. Poznamenal, že počet bojovníků padlých během šesti dnů bitvy o město nepřekročil počet amerických vojáků, zabitých ve čtvrti 7. dubna. Americká tvrzení, že zabili desítky a zajali stovky bojovníků, prohlásil za lži.

Podle večerní korespondentovy zprávy zřídili Američané v centru města 11 vojenských ležení -- především ve čtvrtích 7. dubna a Džámija, na tržištích a na jihu a západu města. Pro účely táborů prostě zabrali místní domy, z jejichž příbytků vyhnali obyvatele, jak přiznala i Irácká tisková agentura. Vybírali si přitom větší a vyšší domy.

Po celém Qá'imu byl vyhlášen zákaz vycházení, zakázán veškerý dopravní provoz, přístupy do městy byly zablokovány. Američtí vojáci a jejich iráčtí pomahači pokračovali v prohledávání města dům od domu, podle zdroje z řad loutkové armády během středy a čtvrtka prohledali nejméně 246 domů. Přitom našli sice náboženské spisy a letáky vyzývající k džihádu proti okupantům, ale žádné zbraně. Loutkoví vojáci podle korespondentovy zprávy vykrádali domy místních obyvatel, což potvrdil i korespondent z Abú Ghurajb sdělením, že vojáci, kteří dostali dovolenku a přijeli od Qá'imu do Abú Ghurajb, nabízeli na tamním tržišti na prodej nejrůznější předměty od zlatých šperků po kusy oblečení za nepatrné ceny.

Do města přijeli iráčtí a cizí podnikatelé, aby čistili ulice a uličky od vraků amerických vozidel a dalších pozůstatků bojů. Korespondent sám viděl ve dvou čtvrtích osm zničených vozidel. Uvedl, že Američané teď hledají vhodné osoby, které by bylo možno jmenovat guvernérem, starostou a předsedou městské rady, ale dosud se jim nepodařilo nikoho přesvědčit, aby se některé funkce ujal. Poznamenal dále, že loutkoví představitelé se pokoušejí dodat pravděpodobnosti tvrzením loutkového premiéra Džafarího, že "qá'imští lidé nás žádali o pomoc proti hrůzám teroristů". Američané zatkli Munífa Sa'dalláha, jednoho z místních představitelů, který odmítl sloužit pod novou americkou správou.

Ještě před obsazením celého města oznámila qá'imská nemocnice, že už není schopna přijímat raněné a nemocné. Agentura QaudsPress oznámila, že Američané zničili dvě ambulance, kromě toho bránili lékařskému personálu pomáhat zraněným, kteří byli poblíž nemocnice, a hrozili jim tresty za ošetření některého z bojovníků. Obyvatelé během bojů prchali z města do pouště, aby se vyhnuli bombardování, které zničilo čtyři mešity a školy. Vojáci po městě zatkli také řadu školních dětí ve věku 13-15, které prohlásili za povstalce. Ve čtvrti 7. dubna zničili hlavní vodárenskou věž.

Nálet na Tádží

Po ránu bombardoval americký letoun obytné domy na okraji tohoto severního bagdádského předměstí. Podle sdělení nemocnice bylo přitom zabito 32 lidí, mezi nimi ženy a děti a vesměs šlo o civilisty.

Americké síly jako vždy tvrdily, že cílem jejich útoku byli ozbrojenci Abú Mus'aba az-Zarqáwího. Loutkové síly nicméně přiznaly, že americký nálet byl "omylem". Velitel loutkových sil se dopoledne sešel s kmenovými vůdci a slíbil, že z americké "chyby" budou vyvozena patřičná opatření.

V "osvobozeném" Iráku rostou věznice jako houby po dešti

I když Američané zhusta ospravedlňují svou invazi do Iráku tím, že režim Saddáma Husajna byl represivní, vězeňská zařízení jeho režimu se pro potřeby okupačních sil a proamerické vlády ukázala jako zcela nedostatečná. Proto vypracovali program výstavby věznic pro rostoucí počet vězňů, zatčených těmi, kdo hlásají, že představují "svobodu".

Tzv. ministerstvo vnitra otevřelo v Džadíríji na jihu Bagdádu jednu z nich s kapacitou více než 5 000 míst. Doplňuje síť nových věznic, které už byly dány do provozu v Kútu, Hillá a v bagdádské čtvrti Kázimíja, a které jsou středisky sektářského násilí na sunnitských vězních.

Samo tzv. ministerstvo lidských práv oznámilo, že v kázimíjské věznici je zadržováno 17 000 sunnitských vězňů, z nichž stovky už zemřely na následky mučení.

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, jsou v nové věznici speciální cely pro výslechy, samotky a další zařízení určená pro popravy. Celé zařízení bylo zbudováno velkým nákladem

Ostřelování vojenských cílů

Kolem poledne ostřeloval odboj třemi raketami Kaťuša středního doletu americkou základnu u Bajdží severně od Bagdádu.

Odpoledne zasáhly čtyři minometné střely ráže 82 mm bývalé mládežnické středisko v centru Hítu, nyní sídlo amerického štábu.

Večer ve 21:00 dopadly tři rakety středního doletu na polskou základnu v Hillá. Člen polsko-iráckého výboru, zaměstnaný na základně, sdělil místnímu korespondentu Mafkarat al-Islam, že rakety zasáhly západní část základny, zabily jednoho a zranily druhého polského vojáka.

Bombový útok na bagdádskou restauraci

Organizace Základna džihádu v Zemi dvou řek, vedená jordánským islamistou Abú Mus'abem az-Zarqáwím, se podle zprávy agentury Reuters prostřednictvím internetu přihlásila k odpovědnosti za bombový útok na bagdádskou restauraci Qaddúrí, při němž bylo ráno zabito 35 lidí.

Podle této zprávy vešel útočník opásaný pásem s výbušninou do restaurace, kde často snídají příslušníci loutkové policie a kolem 9:30 se odpálil, přičemž usmrtil 35 lidí a nejméně 25 dalších zranil. Někteří z nich byli příslušníky policie. Podle agentury QudsPress je Qaddúrí jednou z nejoblíbenějších restaurací na bagdádské ulici Abú Nuwás.

Bombové útoky

V 6:00 explodovala bomba v pohraniční oblasti Mundhiríja pod americkou hlídkou, těžce poškodila vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

V 7:30 vybuchlo dálkově odpálené auto vedle americko-irácké hlídky ve východní části bagdádské Azamíje nedaleko tamní policejní stanice. Výbuch zapálil jedno vozidlo, zabil dva irácké kolaboranty, tři další a jednoho Američana zranil.

Krátce před polednem explodovala v Ramádí bomba pod americkým Humvee, zabila dva vojáky a dva další zranila. Američané začali po explozi střílet kolem sebe a střelbou usmrtili čtyřletého chlapce a jeho matku. Podle svědků nešlo o náhodný zásah, ale o cílenou pomstu.

Odpoledne zasáhla exploze bomby západně od Chálidíje na silnici do Ramádí americkou hlídku, zcela zničila jedno Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Kolem poledne zasáhla exploze bomby také americkou kolonu na silnici mezi bagdádskou Džadídou a předměstím Durá. Zneškodnila jedno obrněné vozidlo, dva vojáky usmrtila a dva zranila.

Bomba vybuchla i přímo v Durá, kde na ni najela hlídka složená z pěti Humvee. Exploze jedno zničila a čtyři vojáky v něm zabila nebo zranila. K odpovědnosti za tento útok se přihlásila skupina Ansar as-Sunna.

Po poledni zasáhla další exploze hlídku loutkové armády západně od Mahmúdíje, zničila vozidlo a zabila nebo zranila čtyři kolaboranty.

V okrsku Rabí'a západně od Mosulu nedaleko syrské hranice zasáhla odpoledne exploze auta naloženého výbušninou americkou kolonu čtyř Humvee a čtyř kamionů naložených vojenským vybavením. Zničila jedno Humvee a čtyři vojáky v něm usmrtila.

V Mosulu došlo během 24 hodin ke dvěma útokům na loutkové síly. Při přepadu hlídky tzv. národní gardy ve čtvrti Ba'th v centru města bylo zapáleno jedno vozidlo a zabito nebo zraněno pět vojáků. Při útoku na hlídku loutkových policistů a kurdských pešmergů v centru města byli zabiti dva pešmergové a zraněni dva policisté.

Přátelská střelba v Tal Afáru

Korespondent Mafkarat al-Islam byl svědkem rvačky mezi americkými vojáky. Příslušník námořní pěchoty pěstmi napadl a do krve zranil svého velitele, který pak vytáhl pistoli a vojáka střelil do nohy. Další vojáci pak zraněného odtáhli a střelbou do vzduchu se snažili rozehnat shromážděný dav, který na událost reagoval s pobavením a zadostiučiněním.

Ájatolláh Sístání má potíže se zaměstnanci

Irácká loutková policie zatkla v Nadžafu čtyři stoupence šíitského ájatolláha Alího as-Sístáního -- tři jeho tělesné strážce a zaměstnance jeho informační kanceláře. Byli zatčeni pro opilost a proto, že na ulici Muthanna obtěžovali řadu žen. V cele strávili však jen hodinu, neboť jakmile byla zjištěna jejich vazba na ájatolláha, byli ihned propuštěni.

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že rodiny postižených žen podaly protest u nadžafského guvernéra a obvinily policii, že u těchto čtyř zatčených nedodržela zákonná pravidla. Otec jedné z nich je členem loutkového iráckého parlamentu.

Výbušná situace v Basře

Bomba explodovala pod automobilem dr. Džamála Chazá'ího, předního činitele Irácké islámské strany, jímž jel ze svého domu do sídla strany na jihu Basry. Chazá'í byl do lednových voleb členem provinční rady. Při explozi byl lehce zraněn společně s jedním ze svých strážců. Loutková policie ovládaná Brigádami Badr a dalšími sektářskými milicemi, místo vyšetřování incidentu zatkla zraněného strážce a odvezla jej neznámo kam. Obklíčila rovněž sídlo strany a zabránila komukoli vejít.

Mezitím byl neznámými ozbrojenci zastřelen kapitán loutkové policie v Basře Alí Hasan Hatawa z policejního zpravodajského oddělení. Ve městě trvá napětí mezi policií a tzv. národní gardou.

Pátek 11. listopadu 2005

Střelba do věřících

Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že členové Brigád Badr zastřelili při střelbě na sunitskou mešitu al-Wáhid al-Qahhár v bagdádském okrsku Rusafá pět sunnitů. Poté utekli a američtí vojáci okolí mešity uzavřeli.

Sebevražedné útoky

V odpoledních hodinách najel sebevražedný útočník v oblasti Rutby u jordánských hranic s autem naloženým výbušninou do amerického pohraničního kontrolního stanoviště. Podle telefonického sdělení zaměstnance pohraniční inspekce bylo usmrceno nejméně devět amerických vojáků a pět Iráčanů.

Odpoledne došlo k sebevražednému útoku v Mušáhadě, kde se terčem útočníka stala americká kolona. Podle svědectví řady dělníků z nedaleké železnice byla v tomto případě útočníkem žena, která auto řídila s tváří zahalenou závojem. Exploze zničila exploze jedno a zneškodnila druhé Humvee.

Útok na vojenskou základnu

Čtyři kaťuše a minometná střela zasáhly odpoledne americkou základnu Sukkáníja jižně od Bagdádu. Podle informace kapitána loutkové armády Alího al-Hajdího zasáhly rakety sklad vojenských vozidel a způsobily rozsáhlý požár, takže Američané museli přivolat na pomoc hasiče irácké armády.

Ozbrojené a bombové útoky

Dopoledne vybuchla ve čtvrti Wahda ve východní části Ba'qúby bomba pod americkou hlídkou tří Humvee. Podle informace policejního důstojníka zabila dva příslušníky námořní pěchoty a jejich iráckého tlumočníka. Američané pak odvezli mrtvá těla svých vojáků, zatímco mrtvolu iráckého kolaboranta nechali ležet na ulici.

V Mosulu byla nalezena mrtvá těla čtyř příslušníků 6. brigády irácké loutkové armády, zastřelených před několika dny. Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, zmizeli vojáci třetího dne svátku Íd al-fitr (5. 11.) a byli považováni za zběhy, neboť dezerce je v současné době v irácké armádě běžným jevem.

Atentát

Skupina bojovníků zaútočila kolem 8:30 na prominentního představitele kurdské proamerické strany vedené Džalálem Tálabáním, který prováděl pěší inspekci mezi kirkúckými Kurdy, a zastřelila ho i se čtyřmi strážci.

Sobota 12. listopadu 2005

Následky amerického útoku na Qá'im

Iráčtí záchranáři vyprostili z trosek domů 41 těl civilistů, usmrcených během amerického tažení proti městu ve dnech 5.-10. listopadu. Tím dosáhl počet obětí z řad civilistů čísla 97. Podle dr. Umara al-Ubajdího bylo mezi nimi 18 dětí, 12 žen a 7 starších mužů.

Generální ředitel zdravotnické správy provincie Anbár prohlásil, že destrukce Qá'imu dosáhla takového stupně, že je nutno jej vyhlásit za oblast postiženou katastrofou. Hrozí nebezpečí epidemií, neboť vojenské operace zničily kanalizační systém i přívody čisté vody. Zničeno bylo 288 domů, jedna nemocnice a několik klinik.

Boje v Karábíle

Bojovníci, kteří se po opuštění Qá'imu přemístili na východ do Karábíly, tu svedli ráno boj s americkými okupanty. Mluvčí loutkové armády podplukovník Kámil al-Musáwí v poledne oznámil, že ve čtyřhodinové bitvě byla zničena čtyři americká vojenská vozidla a že mudžáhidů, kteří posledních 48 hodin neustále znepokojují americké síly kolem obce, není více než 20. Korespondent Mafkarat al-Islam nicméně na základě vlastního pozorování uvedl, že bojovníci měli pod kontrolou celou severní část Karábíly. Očití svědkové udávali, že během dopoledního boje bylo zabito nejméně 15 Američanů a další byli zraněni, což dosvědčil přílet několika amerických vrtulníků s červeným křížem.

Velitel odboje poskytl korespondentovi rozhovor, v němž prohlásil, že od rána do odpoledne padli pouze dva z jeho mužů, pět dalších bylo sice zraněno, ale "všichni jsou v dobrém stavu, díky Bohu". V jednou karábílském domě okupanti našli zraněného pyrtyzána a na místě jej zabili. V jeho těle a kolem něho bylo nalezeno celkem 30 kulek, většina z nich zasáhla hlavu. Podle místních lidí měl zraněný u sebe pouze pistoli.

Později kolem 18:00 ostřelovaly Karábílu americké tanky.

Ve 20:35 oznámil korespondent, že právě začala další americká operace proti Karábíle.

Zatýkání v Ba'qúbě a dalších městech

V 18:15 Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí a loutkoví vojáci oznámili zahájení velké vojenské operace v  provincii Dijála, která má, jako obvykle, dosáhnout zničení odboje.

Ba'qúbský korespondent oznámil, že operace začala ve městech Ba'qúba, Chális, Buhríz, Bání Kan'an, Abú Sajdá, Jarmúk a Tahrír. Účastní se jí stovky amerických vojáků doprovázených tanky, obrněnými vozidly, bojovými vrtulníky a letadly, jakož i několik tisíc iráckých kolaborantů. Prvním krokem bylo uzavření všech přístupů do měst, prohledání a obsazení místních nemocnic. Američané hrozili lékařům a ostatním zaměstnancům zatčením, pokud by přijali do nemocnice zraněné bojovníky nebo jim poskytli lékařskou pomoc.

O půl hodiny později ba'qúbský korespondent oznámil, že americké síly právě zahájily rozsáhlé zatýkání. Řadě lidí zavázali oči, svázali ruce a naložili je na svá nákladní auta. Většinu zatčených tvořili důstojníci bývalé irácké armády.

Agentura QudsPress oznámila, že irácké loutkové síly podnikly už v noci z pátku na sobotu razii ve městech Chán Baní Sa'd a Miqdádíji, kde pozatýkaly na 200 lidí.

Zástupce guvernéra provincie Dijála Awf Rahúmí, člen sunnitské Islámské strany, prohlásil pro QudsPress, že loutkoví vojáci sbírali lidi výhradně podle jejich náboženské příslušnosti. Přiznal, že zatýkání je začátkem snahy vyhnat sunnity do prosincových "voleb" z oblasti. Rahúmí potvrdil, že mezi zatčenými byli členové regionální loutkové rady v Ba'qúbě, vesměs sunnité. Zatčen by i představitel Islámské strany v Chán Bání Sa'd.

Ve 22:55 oznámil Mafkarat al-Islam, že podle sdělení člena provinční rady už Američané zatkli 412 místních lidí, bez výjimky sunnitů, mezi nimi i několik dětí mladších 15 let.

Ostřelování

Dopoledne ostřelovali povstalci tábor amerických a iráckých vojáků severně od Fallúdže. Tři minometné střely tu způsobily exploze následované sloupy kouře.

V odpoledních hodinách zasáhly tři rakety Kaťuša středního doletu štáb přepadových sil tzv. ministerstva vnitra v okrsku Húr Radžab na jihu Bagdádu.

Pozdě večer podnikl odboj raketový útok na americkou základnu ležící východně od Ba'qúby. Obyvatelé blízkého okolí slyšeli po dopadu raket několik explozí a pozorovali přistávající vrtulníky, které byly zřejmě vyslány k převozu mrtvých a zraněných.

Údajný útok na ománskou ambasádu

Podle sobotního oznámení loutkové policie došlo v pátek večer v 18:00 k ozbrojenému útoku na ománskou ambasádu v bagdádské čtvrti Mansúr, při němž byly zraněny čtyři osoby. Podle zprávy BBC zahájili ozbrojenci na objekt palbu z jedoucího auta a mezi zraněnými byli dva iráčtí policisté a jeden zaměstnanec ambasády.

V neděli však ománské ministerstvo zahraničí oznámilo, že ostřelovaná budova sloužila jako sídlo vyslanectví v dřívější době, v současné době však Omán nemá v Iráku žádný zastupitelský úřad.

Další akce odboje

V Tárímíji explodovala ráno bomba pod americkou kolonou pěti Humvee, jedno zneškodnila, jednoho vojáka zabila a druhého zranila.

Ráno zaútočila skupina bojovníků na kontrolní stanoviště loutkových vojáků v Ridwáníji na jihozápadě Bagdádu. Během čtvrthodinového útoku zničili jedno vozidlo, čtyři vojáky zabili a pět zranili. Odpoledne v Ridwáníji přepadla skupina asi 20 bojovníků americkou hlídku a svedla s ní půlhodinovou bitvu, v níž byla zničena dvě Humvee,zabito nejméně sedm Američanů a dalších osm zraněno. Tři zranění Iráčané dokázali po boji ustoupit spolu s ostatními.

V mosulské čtvrti Karáma přepadli bojovníci kontrolní stanoviště loutkové armády, zničili jedno vozidlo, zabili dva vojáky a další dva zranili.

V 10:15 bylo v bagdádské čtvrti Ša'b na dálku odpáleno odstavené auto, které právě míjela americko-irácká kolona. Exploze zapálila Humvee a zneškodnila irácké transportní vozidlo. Zabiti byli dva američtí a jeden loutkový voják, čtyři vojáci -- z toho dva Američané -- byli zraněni.

Na silnici mezi Baládem a Dulu'íjí dopoledne zasáhla exploze bomby americkou kolonu, z níž zničila transportní vozidlo, zabila dva a zranila tři vojáky.

Bomba explodovala před polednem rovněž v Latífíji, zasáhla americkou hlídku a zneškodnila její vozidlo, přičemž čtyři vojáky zabila nebo zranila. Dva ze zraněných utrpěli vážná zranění.

Kolem poledne došlo k explozi bomby na silnici jihozápadně od Bajdží. Zasáhla americkou kolonu, z níž poškodila obrněné vozidlo a zranila dva vojáky.

Přibližně v tutéž dobu explodovala bomba pod americko-iráckou hlídkou v Túz Churmátú na severu Iráku. Zabila jednoho loutkového vojáka a tři vojáky zranila, mezi nimi jednoho Američana.

Na hlavní silnici v Mušáhadě donutila současná exploze dvou bomb, která poškodila dvě vozidla, americkou kolonu zastavit. V té chvíli na ni zaútočili mudžáhidové, zničili Humvee a irácké transportní vozidlo, zabili dva americké a pět loutkových vojáků, další dva Američany a tři loutkové vojáky zranili.

V Hadíthě odpoledne explodovala bomba na silnici vedoucí k americké základně pod americko-iráckou pěší hlídkou, usmrtila dva loutkové vojáky a další tři vojáky zranila, mezi nimi jednoho Američana.

V oblasti Mundhiríja u íránské hranice došlo před 19:00 k explozi tří bomb pod kolonou vjíždějící do města Abú Sajdá. Obyvatelé města telefonicky sdělili Mafkarat al-Islam, že výbuchy zneškodnily dvě Humvee, zabily dva vojáky a pět zranily, některé z nich těžce.

Kolem 19:00 přepadla skupina nejméně 10 mudžáhidů americkou kolonu v okrsku Charnabát a zapálila jedno vozidlo

Neděle 13. listopadu 2005

Střelba do lidí v Ramádí

Američtí okupanti projíždějící ráno středem města začali bez zjevné příčiny střílet do lidí jdoucích do zaměstnání; výsledkem bylo 13 mrtvých. Podle dr. Usámy al-Aního z místní hlavní nemocnice byli mezi zastřelenými profesoři univerzity Anbár a učitelé středních škol, i zaměstnanci nemocnice.

Razie v Amáře

Britské okupační síly provedly razie a zatýkání v jihoiráckém městě Amára. Terčem jejich činnosti bylo výlučně sunnitské obyvatelstvo. Odpoledne ve 13:00 vtrhli vojáci do 26 domů ve čtvrti Džum'a a bez udání důvodu pozatýkali minimálně 41 mladých sunnitských mužů. Jejich manželky a příbuzní korespondentovi Mafkarat al-Islam vylíčili, že britští a iráčtí vojáci přitom v domech kradli šperky, zlato a jiné cennosti.

Šlo o druhou razii za posledních 48 hodin. Předchozí noci bylo zatčeno 23 sunnitů rovněž bez jakéhokoli obvinění, takže zástupce zdejšího guvernéra nazval razii za "zmatenou a nepochopitelnou".

Sebevražedný útok

Kolem 10:00 narazil fidáí s autem naloženým výbušninou na ulici Ghabat v západním Mosulu do hlídky loutkové armády, zničil jedno a zneškodnil druhé vozidlo, čtyři vojáky zabil a čtyři zranil.

Ostřelování vojenských a policejních štábů

Ráno zasáhlo několik minometných střel policejní stanici v Tárimíji a způsobilo tam požár.

Před polednem ostřeloval odboj raketami Kaťuša středního doletu americko-irácký štáb v bagdádské čtvrti Azamíja. Podle svědectví místních lidí zasáhly tři rakety přímo objekt štábu a způsobily silné exploze.

Odpoledne se terčem tří minometných střel ráže 120 mm stal společný americko-irácký štáb v Ba'qúbě.

Útoky u tzv. Zelené zóny

Kolem 15:00 najel sebevražedný fidáí s autem poblíž vjezdu do zóny do americko-irácké hlídky, zapálil jedno americké vozidlo, zabil tři irácké a jednoho amerického vojáka a další čtyři, z toho dva Američany, zranil.

Poději odpoledne podnikl odboj další útok, při němž podle důstojníka loutkové armády zabil čtyři americké "civilisty" a 11 iráckých kolaborantů, pracujících v zóně pro okupanty, zčásti vojáky a zčásti civilisty. Americká armáda tento útok přiznala a oznámila, že způsobil jisté materiální škody a byly při něm zraněny čtyři osoby, jedna z nich "s asijským občanstvím".

Večer došlo k boji mezi asi 20 mudžáhidy na jedné a americkými a loutkovými vojáky na druhé straně asi 4 km od zóny. Byla zničena dvě Humvee a Američané hned poté vyhlásili zákaz vycházení.

Další akce odboje

V 7:30 vybuchla bomba pod americkou hlídkou na hlavní silnici východně od Abú Ghurajb. Výbuch poškodil jedno z Humvee a zranil čtyři vojáky v něm, dva z nich vážně.

Exploze silné bomby zničila ráno v centru Latífíje jeden z kolony čtyř tanků a jeho posádku zabila nebo zranila.

Před polednem zasáhla exploze bomby americko-iráckou hlídku v Hawídži západně od Kirkúku, zneškodnila Humvee, jednoho vojáka zabila a druhého zranila.

Kolem poledne najel na bombu konvoj cisteren s pohonnými hmotami pro americké základny jižně od Mosulu. Jedna cisterna po explozi úplně shořela, jeden voják v ní zemřel a druhý utrpěl zranění.

Odpoledne došlo na staré silnici východně od Fallúdže k explozi bomby pod americkou hlídkou, která zneškodnila jedno Humvee a zranila tři vojáky.

Na dálnici severovýchodně od Bagdádu vybuchla odpoledne bomba pod další americkou hlídkou, zneškodnila rovněž Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Terčem dvou útoků se odpoledne staly bagdádské policejní hlídky. Jedna bomba zasáhla hlídku v centru města blízko mostu Džumhúríja, jednoho kolaboranta zabila a dva zranila. Druhá vybuchla pod hlídkou projíždějící předměstím Durá, zničila pickup, zabila tři a zranila dva policisty.

V Ba'qúbě zasáhla odpoledne bomba americko-iráckou hlídku na silnici do Miqdádíje, zničila jedno vozidlo, zabila tři loutkové vojáky a dva zranila.

Pondělí 14. listopadu 2005

Sebevražedný útok

Fidáí v autě naloženém výbušninou se v 9:20 odpálil u brány íránské ambasády v centru Bagdádu asi 200 metrů od tzv. Zelené zóny. Podle prvních zpráv bylo explozí zabito nebo zraněno několik strážců vyslanectví a vojáků loutkové armády.

Později kapitán policie Ahmad Abdalláh sdělil agentuře QudsPress, že sebevražedný bojovník narazil do kolony automobilů bezpečnostní společnosti, tři strážce zabil a dva zranil. Podle něho šlo vesměs o Američany. Agentura uvedla, že se jí nepodařilo přesně zjisti, jaké škody způsobila exploze na objektu íránské ambasády, že však podle svědků byly značné.

Ostřelování základen

V 6:00 zasáhl odboj sedmi minometnými střelami štáb kolaborantů z Husajnovy brigády tzv. ministerstva vnitra v  Salmán Páku, odkud bylo slyšet silné exploze a zvuk sirén.

Za poledne ostřeloval odboj raketami americkou základnu ležící 5 km západně od Ba'qúby.

Pět silných minometných střel ráže 120 mm dopadlo odpoledne na základnu spojených amerických a iráckých sil v Júsufíji. Oblaka kouře se objevila nad různými částmi základny.

Bombové útoky

Kolem 10:00 explodovala bomba pod americkou kolonou několika Humvee projíždějících západní částí Hítu. Exploze jedno zničila, dva vojáky usmrtila a dva vážně zranila.

Kolem poledne zasáhl výbuch bomby americko-iráckou hlídku na silnici mezi Tal Afárem a Sindžárem, zničil Humvee, zabil jednoho a zranil tři americké vojáky.

V téže době vybuchla bomba pod kolonou čtyř amerických obrněných vozidel na silici mezi Sámarrá a Dulu'íjou. Jedno z nich poškodila a vážně zranila dva vojáky.

Ve 13:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že na ulici Zujút v Ramádí vybuchla bomba, která měla zasáhnout americkou hlídku. Explodovala však pod autobusem obsazeným studenty univerzity Anbár, 6 z nich zabila a 16 zranila. Členové hasičského sboru i zdroj z loutkových sil sdělili, že Američané bombu odhalili pomocí hledačky a sami ji pak pod autobusem odpálili. Pasažéři autobusu uvedli, že americká hlídka jejich autobus sledovala.

Ve 14:00 došlo k výbuchu bomby na dálnici východně od Fallúdže, která poškodila jedno ze čtyř Humvee americké hlídky a zranila tři vojáky.

Odpoledne došlo k výbuchu bomby v Chán Dárí u Abú Ghurajb, která zneškodnila Humvee americké hlídky, zabila v něm dva vojáky a třetího zranila.

Odpoledne zasáhla bomba také loutkovou policejní hlídku v bagdádské Sajjidíji, vážně poškodila její vozidlo, zabila jednoho a zranila tři policisty.

Ve 20:00 explodovala v centru Fallúdže bomba pod americko-iráckou hlídkou a zapálila jedno hlídkové vozidlo.

Ve 20:30 zasáhla exploze bomby americkou hlídku v jižní části Ramádí a zapálila jedno Humvee.

Srážka s loutkovou policií v Durá

Oddíl povstalců zaútočil odpoledne na policejní hlídku na ulici vedoucí k policejní stanici v bagdádském předměstí Durá. Došlo k asi půlhodinové přestřelce, v níž byli podle svědků tři policisté zabiti a čtyři zraněni, na straně odboje padli dva bojovníci a další dva utrpěli zranění.

Američané zasáhli proti Brigádám Badr

Američtí vojáci vpadli do sídla svých slouhů šíitských Brigád Badr v jižním Bagdádu, kde byly uvězněny desítky mladých mužů, a vězně osvobodili. Podle informace zdroje z tzv. ministerstva obrany našli Američané v tajných celách desítky mučených sunnitů. Po propuštění zajatců okamžitě pozatýkali zdejší badristy. Americkou razii pravděpodobně vyvolala žádost předená generálnímu tajemníku OSN Kofimu Annanovi během jeho nedávné návštěvy Bagdádu. Annanovi byl předán důkaz o existenci taných vězení provozovaných badristy, v nichž byly drženy desítky sunnitů. Zdroj se domníval, že také americká média byla těmto věznicím na stopě a mohla o nich v nejbližší době uveřejnit zprávu.

Mafkarat al-Islam poznamenal, že úplná zpráva o tajných věznicích, zřízených Brigádami Badr, byla rozeslána organizacím lidských práv i OSN, a že není pochyb, že jejich odhalení by ztížilo situaci okupačních sil. Američané nemohli připustit pokračování této situace a riskovat skandál, a proto museli přikročit k uzavření těchto zařízení, vedených na základě pokynů vydaných proamerickým šíitským ájatolláhem Alím as-Sístáním a dalšími šíitskými duchovními.

Úterý 15. listopadu 2005

Okupanti opět "útočili na al-Qá'idu" -- a zavraždili 24 civilistů v Ubajdí

V 17:50 Mafkarat al-Islam oznámil, že před malou chvílí bombardovali Američané domy ve městě Ubajdí asi 35 km severozápadně od Qá'imu. Qá'imská hlavní nemocnice později večer oznámila, že přitom bylo zabito 24 osob, jejichž těla byla vytažena z trosek; mezi nimi bylo devět dětí, pět žen a tři starci. Americká armáda oznámila, že útok byl namířen na úkryt členů organizace al-Qá'ida, podle prohlášení nemocnice šlo však o domy místních obyvatel. Těla obětí musela být uložena na dvoře nemocnice -- její márnice je už přeplněna.

Razie v Hawídži a Habbáníji

Americké síly za úsvitu obklíčily a odřízly Hawídžu ležící severovýchodně od Tikrítu, uzavřely vchody a východy z města a až do 14:00 prohledávaly minimálně 24 domů a 30 obchodů. Přitom zatkly 14 místních lidí a zabavily značné množství různých typů zbraní, které podle sdělení člena loutkové policie našly v místním parku. Podle tohoto zdroje mělo jít o 20 kalašnikovů, 2 ostřelovačské pušky, 20 minometných střel, 19 raket Grad a Kaťuša a 22 dálkových odpalování. Svědkové razie však korespondentu Mafkarat al-Islam tvrdili, že tato čísla nejsou správná, zbraní bylo nanejvýš pět a všechny je odvezlo jediné Humvee, což by s uvedeným počtem raket určitě nezvládlo.

V 5:00 zahájili američtí vojáci razii a zatýkání v Džazíře na severu Habbáníje asi 20 km od Fallúdže. Do 8:00 prohledali většinu tamních domů, zatkli 40 lidí, většinou studentů, zaměstnanců a duchovních. Když okrsek opouštěli, vybuchla pod jedním z amerických vozidel bomba, která zabila nebo zranila tři vojáky; ostatní se vrátili a zatkli dalších osm lidí.

Ostřelování

Před polednem vypálil odboj čtyři minometné střely ráže 82 mm na americký štáb ve čtvrti Sisak v centru Sámarrá.

Odpoledne povstalci ostřelovali minomety americkou základnu Ghazlání v Mosulu. Do komplexu dopadlo devět střel, které způsobily požáry. Na základně přistál vrtulník s červeným křížem, aby odvezl oběti; další dva vrtulníky létaly 45 minut v okolí a marně pátraly, odkud byly střely vypáleny.

Kolem 18:00 otřásly bagdádskou tzv. Zelenou zónou tři silné exploze, po nichž se na strážných věžích kolem zóny objevily zostřené hlídky a vjezd do zóny byl uzavřen.

Ozbrojené srážky a bombové útoky

V 7:30 došlo ve čtvrti Wahda na východě Bagdádu k explozi bomby, která zasáhla tři vozidla hlídky loutkové armády doprovázené dvěma americkými Humvee. Zneškodnila jedno irácké a dvě americká vozidla, zabila loutkového vojáka a další tři zranila.

Ráno explodovaly na hlavní ulici v Tárímíji dvě bomby pod hlídkou Vlčí brigády tzv. ministerstva vnitra. Podle očitých svědků zničily jeden hlídkový Nissan a poškodily druhý a zabily čtyři členy brigády. Další tři kolaboranty bojovníci zajali a odvezli je ve dvou autech pryč.

Kolem 10:00 podnikla skupina bojovníků útok na hlídku šesti Humvee na silnici vedoucí do jihobagdádského předměstí Durá, kterou výbuch bomby přinutil k zastavení, když zneškodnil jedno vozidlo. Zničili pak další Humvee a zabili či zranili šest vojáků.

V bagdádské čtvrti Maštal zabil výbuch stojícího auta naloženého výbušninou dva policisty, šest dalších a jednoho civilistu zranil. Kromě toho zničil tři policejní vozy a poškodil devět civilních automobilů.

Dopoledne zasáhla exploze bomby jihovýchodně od Kirkúku americkou kolonu několika Humvee, z nichž jedno zničila, zabila přitom dva vojáky a dva zranila.

Přímo v Kirkúku vybuchly podle zprávy TV al-Džazíra tři bomby, které zabily tři policisty a další tři zranily. K explozím došlo krátce poté, co byli ve východní části Kirkúku čtyři policisté zabiti při ozbrojeném útoku partyzánů na jejich hlídku.

Před polednem došlo k explozi bomby pod kolonou čtyř Humvee a několika kamionů naložených vojenským vybavením na hlavní ulici severobagdádského předměstí Tádží. Výbuch zničil jedno Humvee a v něm zranil čtyři vojáky, dva z nich vážně.

Také před polednem explodovala v Karmě východně od Fallúdže bomba pod americko-iráckou hlídkou, zapálila vozidlo loutkové armády, zabila v něm dva vojáky a další dva zranila.

V poledne došlo v centru Ramádí k boji mezi americkými vojáky a mudžáhidy. Trval téměř hodinu, svědkové viděli zneškodněné Humvee, nemohli však udat případné počty amerických ztrát, protože ti po boji na dvě hodiny oblast uzavřeli a teprve potom scénu opustili.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby ve fallúdžské čtvrti Džaghifi pěší hlídku loutkové armády, zabil dva loutkové vojáky a tři zranil. Ve večerních hodinách explodovala bomba pod americkou hlídkou v jižní části Fallúdže. Vojáci široké okolí místa výbuchu uzavřeli a výstřely varovali obyvatele, aby se nepřibližovali. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam šlo o třetí útok odboje na Američany v centrální a jižní části města během dne.

Demonstrace v Ba'qúbě a v Kútu

Stovky Iráčanů vyšly do ulic Ba'qúby, aby demonstrovaly proti vlnám razií a zatýkání, které provádějí americké okupační síly a jejich slouhové. TV al-Džazíra uvedla, že demonstranti žádali bezodkladné propuštění 370 místních obyvatel, které v sobotu uvěznily loutkové síly tzv. ministerstva vnitra.

Jak oznámila TV al-Džazíra, stoupenci Muqtady as-Sadra vyšli dopoledne do ulic jihoiráckého Kútu, aby žádali propuštění 25 příslušníků Mahdího armády.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       28. 11. 2005
28. 11. 2005 Stane se David Irving mučedníkem za svobodu projevu?
28. 11. 2005 Talabani: Alávího tvrzení je nesmysl
27. 11. 2005 Aláví: Porušování lidských práv v Iráku je nyní horší než za Saddáma
28. 11. 2005 Slepá spravedlnost ve Slaném Ferdinand  Němec
28. 11. 2005 Peníze na důchody jsou
28. 11. 2005 Ideologie žijí za peníze a pro moc Bohumil  Kartous
27. 11. 2005 WTO: dva týdny před konferencí Ludmila  Štěrbová
28. 11. 2005 Když se loučí...
27. 11. 2005 Bylo vězení CIA v Kosovu? Simone  Radačičová
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005
28. 11. 2005 Bavme se, králové! Karel  Moudrý
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
28. 11. 2005 Chavéz začal podporovat chudé Američany Miloš  Kaláb
28. 11. 2005 Má smysl hledat pravdu Boris  Cvek
9. 12. 2005
28. 11. 2005 Státní rozpočet: loupání perníčku Ivan  David
28. 11. 2005 Je to bezpečné...?!? Ladislav  Žák
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Václav Klaus - prezident všech
28. 11. 2005 Zachrání kulturu stipendia?
27. 11. 2005 Angela Merkelová jemně mění tóny německé zahraniční politiky Radek  Vogl
25. 11. 2005 Peter Drucker: Podniky fungují, dáte-li moc řadovým zaměstnancům a dáte-li přednost vzdělávání
25. 11. 2005 Jednání, které hraničí s mobbingem
25. 11. 2005 První debata z cyklu Zamyšlení nad Evropou Josef  Provazník
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
24. 11. 2005 CIA: Ředitel pro mučení
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005   
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005   
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav